Így készíts tökéletes kovászos uborkát!

A piaci pultok roskadoznak a csodásan zöldellő fürtös uborkáktól. Mutatunk pár tippet, amivel te is nagyszerű kovászos uborkát varázsolhatsz belőlük!

A kovászosuborka-készítés nem csak a nagymamák sajátja, bárki belefoghat. Néhány alapszabály betartásával a gangon vagy a konyhaablakban is elkészül a nyár kedvenc savanyúsága.

Az alapanyag

Csak kitűnő küllemű uborkákat vásároljunk. A fonnyadt, elszíneződött, túl puha darabokból nem lesz jóízű savanyúság. A kemény, élénk sötétzöld, fényes, közepes méretű szemek közül válogassunk. Az ideális kovászolni való uborka 12-14 cm, és a héja kissé szőrös.

Üveg

Kovászos uborkát nem lehet kicsi üvegekben készíteni. Ha nincs otthon, vegyünk hozzá egy ötliterest. Ebben körülbelül 2,5 kg uborka fér majd el.

Fűszerek

A szálas kapor, fokhagyma, só és egész bors alapot bővíthetjük tormával, mustármaggal, ecettel, babérlevéllel, koriandermaggal, csomborral. A pikáns ízek kedvelői tehetnek bele egy-két még éretlen szőlőfürtöt, szőlő- illetve meggyfalevelet pluszban. A fő, hogy a fűszerek ne csak az üveg aljára kerüljenek, tegyünk belőlük minden sor közé bőven.

Kovászos uborkával készült ételek

Ezeket olvastad már?

Vágjuk, ne vágjuk?

Egyesek úgy tartják, hogy az ízek jobban átjárják az uborkát, ha a két végét levágják. Mások azért nem vágják le a csücsköket, mert attól félnek, úgy túl puha lesz a folyamat végére az uborka. Valójában nem itt dől el az uborka sorsa: az itt leírtak betartása segít abban, hogy a szezon legfinomabb savanyúságát készítsük el.

Kenyér

A kenyér az egyik legfontosabb dolog. Ahogy a savanyúság neve is előrevetíti: kovászos kenyeret kell vennünk, vagy akár készítenünk hozzá. Legyen jól sült, de nem égett, mert megkeserítheti az uborkát.

Érlelés

Miután a felforralt, lehűtött, ízesített vízzel feltöltjük a tisztított uborkákkal és a plusz fűszerekkel telepakolt üveget, egy vastagabb kenyérszelettel zárjuk le az egészet, majd egy lefordított tányér vagy fedő kerüljön az üveg tetejére. Legyen mozgástere a megduzzadt kenyérnek. Tegyünk az üveg alá tálcát, így a túlfűtött helyzetben lesz hová kibugyognia a lének. Gondoljuk arra, hogy a meleg időben a lé el is párologhat, ilyenkor töltsük utána a megmaradt, forralt lével. Innentől bízzuk a napra a feladatot: időjárástól függően 3-6 nap alatt készül el a savanyúságunk. Célszerű minden nap figyelni, forgatni az üveget, hogy mindenhol érje a nap. A harmadik napon már akár meg is kóstolhatunk egyet, nehogy túlérjen. Ha már nem fehér az uborka belseje, akkor a sós lé teljesen átjárta. Csak az ízre koncentráljunk, időben szűrjük le a levét. Mossuk át az uborkákat - ne maradjon rajtuk kenyér, amitől gyorsan megbuggyanhatnak – , tegyük vissza őket a kimosott üvegbe vagy kisebb zárható edénybe, és töltsük vissza rájuk a jól leszűrt levet. Így mehet a kovi ubi a hűtőbe, mert hidegen a legfinomabb!Aki mondjuk gluténérzékenysége miatt kenyér nélkül szeretné elkészíteni az uborkát, használjon burgonyát erre a célra. Így a savanyúság leve kevésbé lesz zavaros.

Más zöldségek

Savanyítás céljából az uborka mellé tehetünk más zöldségeket: cukkinit, káposztát, pepperonit, hegyes-erős-, alma- vagy fűszerpaprikát, sőt, burgonyát is, de ne feledjük, a savanyúság íze így változik, ne várjunk a megszokottra.

Szódabikarbóna

Nem a tartósítás, hanem az állag és a szín megőrzése érdekében adhatunk hozzá egy kevés szódabikarbónát is.

Üdítő

A kovászos uborka leve nemcsak finom, hanem nagyon üdítő és egészséges is. Készíthetünk belőle hűsítő italt vagy kovászosuborka-levest, melyben összeturmixoljuk az uborkát és a levét. Főzelékben kitűnő savanyító, és mint zöldségalaplé is funkcionál. A kovászos uborka leve erjesztéssel érlelődik, ennek köszönhetően pozitív élettani hatásokkal bír.

Nyári élvezet!

Ahogy az uborka általában, úgy a kovászos uborka is nagyon egészséges. Nyáron a nagy melegben hatékonyan hűsíti és feltölti a szervezetet. Nem csak ételek mellé, magában is fogyaszthatjuk, mellé pedig mindig kortyoljunk párat a levéből!

Ezeket olvastad már?

10+1 kötelező tipp uborkához

Egy jégbe hűtött saláta friss roppanós uborkából valódi nyári kedvenc! De vajon mire használhatjuk ezt a csodálatos zöldséget még? Receptek és szépészeti trükkök röviden.

Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek