Így főzz bolognait!

A bolognai az egyik legjobb, gyorsan előkapható receptünk a hétköznapokon! Szósz és tészta, lehetőleg friss bazsalikommal – egyértelmű a recept és nagyon finom étel kerekedik belőle pillanatok alatt.

Na, már most, a bolti, üveges szószok erős csábfaktorral rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy csak lekapjuk őket a polcról és ráöntjük a megfőtt tésztára, de ha hajlandóak vagyunk húsz-harminc perccel többet szánni a folyamatra, készítsük magunk az isteni paradicsomos mártást! A különbséget zongorázni lehet! Az Észak-Itáliában spaghetti Bolognese néven számon tartott finomság eredete a homályba vész, annyi a biztos, hogy az arab hódítók megjelenésével terjedt el.

Házi ropogtatnivalók

Akkor az alap: felejtsük el a ketchupot, a paradicsomot, tél lévén, kizárólag konzervekbe zárt valódi, hámozott, apróra vágott verziók képviselik. Arra jó odafigyelni, hogy ne tartalmazzon citromsavat a termék, mert módosítja a benne levő zöldség eredeti ízét. Nem kell túladagolni semmit: négy személynek bőven elegendő lesz egy dobozzal. Főzhetjük addig, míg a paradicsom teljesen szétfő, ekkor előzetesen is vágjuk minél kisebb darabokra, de úgy az igazi, ha egyben maradnak benne a kockák. Mehet harminc deka marhahús az apróra vágott vöröshagymára – van, aki máj hozzáadásával teszi autentikussá –, amit előzetesen az otthoni darálón fölaprítottunk, fehéredésig süssük, jöhet rá répa és zeller, karakteres ízt ad neki a paradicsommal összeforgatva, ehhez ne feledjünk némi pancettát, azaz sonkát adagolni.

Pikáns egytálétel

Egy kis száraz fehérborral még megbolondítjuk, majd hagyjuk, hogy szépen, csendesen összeérjenek az ízek. Ezután ne sajnáljuk a borsot, a fokhagymát, oregánót, a végén a friss bazsalikomot: ezekkel legalább egy kicsit megidézhetjük a nyarat. A tésztát semmiképp se főzzük túl! Éppen csak kemény, al dente állaga tökéletesen felszívja majd a ráhalmozott ragut. Válasszunk a vastagabb tészták közül! A makaróni sokkal jobban megtartja a nehéz ragut, mint a spagetti. Cserepes bazsalikomot ma már szinte minden nagyobb boltban árulnak – de ha valamilyen oknál fogva nem jutnánk hozzá, emiatt ne mondjunk le az isteni bolognairól!

További bolognai receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.