Így főzz bolognait!

A bolognai az egyik legjobb, gyorsan előkapható receptünk a hétköznapokon! Szósz és tészta, lehetőleg friss bazsalikommal – egyértelmű a recept és nagyon finom étel kerekedik belőle pillanatok alatt.

Na, már most, a bolti, üveges szószok erős csábfaktorral rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy csak lekapjuk őket a polcról és ráöntjük a megfőtt tésztára, de ha hajlandóak vagyunk húsz-harminc perccel többet szánni a folyamatra, készítsük magunk az isteni paradicsomos mártást! A különbséget zongorázni lehet! Az Észak-Itáliában spaghetti Bolognese néven számon tartott finomság eredete a homályba vész, annyi a biztos, hogy az arab hódítók megjelenésével terjedt el.

Házi ropogtatnivalók

Akkor az alap: felejtsük el a ketchupot, a paradicsomot, tél lévén, kizárólag konzervekbe zárt valódi, hámozott, apróra vágott verziók képviselik. Arra jó odafigyelni, hogy ne tartalmazzon citromsavat a termék, mert módosítja a benne levő zöldség eredeti ízét. Nem kell túladagolni semmit: négy személynek bőven elegendő lesz egy dobozzal. Főzhetjük addig, míg a paradicsom teljesen szétfő, ekkor előzetesen is vágjuk minél kisebb darabokra, de úgy az igazi, ha egyben maradnak benne a kockák. Mehet harminc deka marhahús az apróra vágott vöröshagymára – van, aki máj hozzáadásával teszi autentikussá –, amit előzetesen az otthoni darálón fölaprítottunk, fehéredésig süssük, jöhet rá répa és zeller, karakteres ízt ad neki a paradicsommal összeforgatva, ehhez ne feledjünk némi pancettát, azaz sonkát adagolni.

Pikáns egytálétel

Egy kis száraz fehérborral még megbolondítjuk, majd hagyjuk, hogy szépen, csendesen összeérjenek az ízek. Ezután ne sajnáljuk a borsot, a fokhagymát, oregánót, a végén a friss bazsalikomot: ezekkel legalább egy kicsit megidézhetjük a nyarat. A tésztát semmiképp se főzzük túl! Éppen csak kemény, al dente állaga tökéletesen felszívja majd a ráhalmozott ragut. Válasszunk a vastagabb tészták közül! A makaróni sokkal jobban megtartja a nehéz ragut, mint a spagetti. Cserepes bazsalikomot ma már szinte minden nagyobb boltban árulnak – de ha valamilyen oknál fogva nem jutnánk hozzá, emiatt ne mondjunk le az isteni bolognairól!

További bolognai receptek

Hozzászólások

zimpir

Én ett?l sokkal egyszer?bben készítem, és higgyétek el így is nagyon finom. Vöröshagymát apróra vágom, megpirítom. Ráteszem a darált húst, só, fokhagyma, bors, bazsalikom vagy petrezselyemzöld, attól függ mi van itthon. Ha félig kész akkor felöntöm saját készítés? - na jó az anyukám készíti - paradicsomlével. Amíg ez kész lesz addig kif?zöm a makarónit. Sok sajttal szeretjük. Lehet mondani, hogy ez a recept nem bolognai, de nagyon finom.

Ollocska

Az biztos, hogy az elkeszitesi modod nagyon egyszeru, csak a cikk arrol szol, hogy tehetjuk kulonlegesse a mindennapokon mar unalmasra csepelt szoszt.

bedoemese

mi tejfolet is teszunk a sajt tetejere es nagyon finom igy is

Törölt felhasználó

Kedves Kytti Ime az eredeti bolognai szosz, amit bolognaban tanultam, az ottani 4 honapos munkam soran. Addig en is azt hittem tudok bolognai martast kesziteni ( a magyar szakacskonyvekben leirtak szerint ), mig a hazigazdam oda nem allt mellem, s nem mutatta meg hogyan keszul. Ez minden hiresztelessel szemben nem gyorsan elkeszithetö, mert közepes langon, turelemmel kell fozni, hogy igazi legyen. Eppen ezert erdemes az alabbi 4 szemelyes porcio helyett nagyobb adagot kesziteni, lefagyasztani adagonkent. 300 g vöröshagyma (aprora vagyva) 300 g sargarepa (reszelve ) 300 g szarzeller (aprora vagva) 300 g friss paradicsom (hej nelkul ) vagy egy kis doboz hamozott paradicsom levevel egyutt 150 g borjuhus 150 g serteshus (midketto daralva) 1 dl tej 1 dl vörösbor 3 ek olaj (nem kell oliva ) so, csipet bors izles szerinti mennyisegu morzsasra reszelt ( nem a citromhely reszelövel ) parmezen altalaban 50 g eleg, mert intenziv az ize. A hagymat, sargarepat, zellert alaposan megsutöm az olajon, majd hozza adom a hust, tovabb sutöm, mig a hus barnulni kezd. Ekkor kezdem nagyon lassan elöbb a vörösbort, majd a tejet hozza adagolni. Mindig csak annyit szabad hozza önteni, amit a hus felsziv keveres közben. Soha nem szabad a husnak a leben ällni. Ha elfogyott a tej is, megsozom es hozza keverem a paradicsomot, addigra a hus is puha, s egyet rottyantom. Mely talba öntöm, s a tesztat ramerem forron, ha szukseges, hogy zaftosabb legyen, keves teszta fözölevet adok hozza, majd jol összekeverem, igy teszem az asztalra, a sajtgranolatum melle. A hiedelemmel ellentetben nem fuszerezik agyon massal, mert ez igy kerek, harmonikus.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.