Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így főzheted a "világ legrettegettebb kávéfőzőjében" a világ legjobb kávéját

Egy jó kávéért nem kell divatos kávézóba menni, vagy drága eszközöket venni, elég hozzá egy bárhol, könnyen beszerezhető, hagyományos kotyogó. Most megmutatjuk, hogy használd!
  • Az Alfonso Bialetti által tervezett nyolcszögletű kotyogós az olasz design egyik szimbolikus tárgya a mai napig, kötelező konyhai kellék, a legtöbb magyar ember konyhájában is van egy.
  • Ha nem is egy eredeti olasz, de egy Szarvasi kotyogós biztosan.
  • Nagyszüleim nem is hajlandóak másból inni a kávét, pedig próbálkoztunk már mindennel. Én is többféle kávéfőzési módot teszteltem már otthon, de mindig visszatértem a jó öreg és bevált kotyogóshoz. 
  • Ez az az eszköz, ami mindenkit felültet a nosztalgia-hullámvasútra, és kevés odafigyeléssel egy komplex, ízgazdag kávéélményt tud nyújtani. Nem olyan karakteres, mint egy espresso, így akár bátran fogyaszthatjuk feketén is. 

Ezt a még mai is népszerű kávéfőzőt azonban kevesen tudják, hogy kell helyesen használni. A ChefSteps csapata utána járt James Hoffmann kávészakértő segítségével, hogy hogyan is hozhatod ki a legtöbbet ebből az örökérvényű konyhai eszközből.

Ha megfogadsz néhány tanácsot, ezentúl semmi sem állhat közéd és a tökéletes otthoni kávéélmény közé:

  • A legfontosabb a megfelelő kávé kiválasztása. Mindig kávészaküzletben vásárolj, és kérd az eladó segítségét, hogy olyan kávét válassz, ami a legközelebb áll az ízlésedhez!
  • A kotyogód mérete is számít. Vannak kisebb és nagyobb kotyogósok, mindig akkorát használj, ahány főre főznéd a kávét, mert úgy a legfinomabb!
  • Tartsd tisztán a kotyogód, mert a lerakodott szennyeződések módosíthatják kávé ízét!
  • Mindig szűrt vagy tisztított vizet használj. A csapvízben található ásványi anyagok megváltoztathatják a kávé ízét!
  • A víz mindig legyen 90-95 C° között. Ha túl hideg a víz, akkor tovább melegszik, ezalatt kiszáradhat és megéghet a kávé, ettől lesz keserű a végeredmény!
  • Mindig közepes lángon főzd a kávét, ezzel is gyorsítod a főzési időt és elég nyomást biztosítasz a víznek!
  • Manapság sok cég gyárt kotyogót, így fontos, hogy minőségi eszközt vásárolj.

Kattints a galériára a legfontosabb lépesekért!

Ha mindez érdekel egy videón is, akkor itt megtudod nézni a teljes folyamatot – és még az otthoni tejhabosításhoz is adnak neked néhány tippet. 

...ezt olvastad már?

(via finedininglovers)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

istvanpapp81
istvanpapp81 Thu, 2019-05-23 10:49

Kapszulás; nincs macera, magas nyomáson (alacsonyabb hőmérsékleten) jó kávét főz.
(Az embernek olyan megnyugtató a tudat, hogy ezen a lapon max. kerek 3969 karakterrel lehet kommentelni!)

pharmator
pharmator Thu, 2017-03-09 15:21

Ez nem Bialetti, az biztos, hanem valami lepukkant utánzat nagyanyánk spájzából

V Böbe
V Böbe / V Böbe Tue, 2017-03-07 21:34

A hagyományos kotyogóban van egy súly és az kotyog, amikor a kávéfőzőbe készül a kávé. A képen látható kávéfőző olasz (Bialetti) illetve kínai.