Hogy lesz a pászkából macesz?

A macesz tulajdonképpen a pászkából elkészített „gombóc” neve. A mácá, macesz vagy laska névre is hallgató étel régen a szegények és a rabszolgák étkéül szolgált.

{node=140693}

Pászka, avagy a szegények kenyere

A mácá, macesz vagy laska névre is hallgató étel régen a szegények és a rabszolgák étkéül szolgált. Ezt ették nap mint nap, hiszen az egyiptomi fogságból menekülőknek nem volt idejük és lehetőségük kenyeret keleszteni. Az eredeti recept szerint nem ízesítik, de ízlés szerint kevés sót is tehetünk bele. Rendkívül gyorsan elkészíthető, és nagyon olcsó.

Hozzávalók:

Flódni: a zsidó konyha legédesebb falatja

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a tésztát kinyújtjuk. Minél keményebb a tészta, annál könnyebb vele bánni. Körülbelül 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Villával megkarcoljuk a felszínét, és lyukakat szúrunk bele, hogy ne emelkedjen meg. Tepsibe tesszük és 20-30 perc alatt ropogósra sütjük.

Zsidó receptek

Maceszgombóc

Maceszból nem csak levesbetétet lehet készíteni. Remek édességek, például macesztorta, de kiváló hústöltelékek is készíthetőek belőle, például egy jó libasülthöz. De most nézzük, hogyan is készül a macesz.

Flódnireceptek

Hozzávalók:

Elkészítés

A pászkát mozsárban vagy egy konyharuhában apróra összetörjük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és legalább fél órát hagyjuk pihenni/dagadni, majd diónyi gombócokat készítünk belőle. Érdemes vizes kézzel formázni, de két kanál segítségével is készíthetjük, ha így könnyebb. Levesben vagy csak sima, sós vízben kifőzzük. A maceszgombócot hagyományosan libaleveshez eszik, de jól illik marhahús- vagy zöldségleveshez is.

Zsidótojás-recept

Hozzászólások

Lorka

"A macesz tulajdonképpen a pászkából elkészített ?gombóc? neve." Bocs, de ez igencsak marhaság. A macesz ugyanaz, mint a pászka. Nem a gombóc, az a maceszgombóc.

Lorka

.

Címlapról ajánljuk

További cikkek