A házi vajas tészta az igazi!

A botban kapható leveles tészták többsége már elég jó minőségű, de ha igazán vajas ízű finomságot szeretnénk készíteni, akkor gyúrjuk házilag a tésztát.

Drága jó nagymamám – aki sajnos már csak az égieknek sütöget – sűrűn készített házi vajas tésztát. Szerettem ott ücsörögni a nagyra kinyitott konyhaasztal mellett, mert egy-két csipetnyi mindig csurrant-cseppent a kinyújtott tészta leeső végeiből. Múltkor nosztalgiából megkóstoltam egy boltban vásárolt leveles tésztát. Hát, egyáltalán nem éreztem azt a régi ízt! Pitéhez vagy sós sütikhez tényleg nagyszerű, ha csak ki kell kapni a hűtőből a kész tésztatekercset, desszertek készítéséhez viszont nagyon megéri házilag gyúrni a vajas tésztát.

Vajas leveles tészta recept

Fontos a jó minőségű vaj!

Ha tehetjük, menjünk ki a piacra, és vásároljunk házi vajat. Habár a boltokban kapható vajak között is találunk megfelelő minőségű portékát, a házi tésztába mégis házi vaj dukál. Olyan, amely valódi tehéntejből, annak is a legjavából, tejszínből, köpüléssel készült, amelyben nincs semmilyen adalékanyag, és egyetlen számozott E betű sem éktelenkedik a csomagolásán. Hiszen a valódi, jól köpült házi vaj hűtve is kenhető állagú, és tésztába gyúrva könnyen kedvező állagot és jó ízt ad a készülő sütinek.

A kinyújtott tésztából süthetünk kiflit, táskát, rolót, levelet, párnácskát, tekercset, ugyanakkor bebugyolálhatunk vele virslit, csirkemellet, szűzérmét, bélszínt is. A gyerekek természetesen az édes, lekváros, vaníliás vagy kakaós variációkat kedvelik jobban.

Mascarponés-szedres kosarak recept

Éppen ezért egy olyan különlegességet kerestem nekik, amelyet még nem kóstoltak. Leveles tésztából kivágott négyszögeket sütésre alkalmas formákra borítottam, így pár perc sütés után kedves kis kosárkák készültek, melyeket meg lehetett tölteni. Egy egyszerű, de nagyszerű mascarponekrémet kevertem tölteléknek. Tetejére karamellizált áfonyaszórás került volna, de csak szedret kaptam. Mivel itt az eperszezon és lassan málna is kapható, biztosan lesznek még újabb variációk.

Jövő héten spárgás ételeket készítek, addig is gyúrjuk, nyújtsuk, süssük a sok-sok levelestésztás finomságot!

Gréti

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek