Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ha szereted az újkrumplit, ezeket mindenképpen érdemes tudnod róla!

Májustól indul az újkrumpli szezon, a friss zsenge zöldség pedig nem csak a nyár egyik legjobban várt hírnöke, de a fogyókúrázók kedvence is!

Egy hónapja még horrorisztikus áron volt kapható, most már viszont igazán megéri újkrumplit vásárolni, a nyár hírnöke ugyanis itt van, és mostantól egészen júliusig követeli, hogy őt használjuk fel köretként öreg testvére helyett. 

Az újkrumpli vitaminokban és ásványi anyagokban jóval gazdagabb a telet veremben átvészelt krumplinál, magas víztartalmánál fogva pedig energiatartalma csak töredéke annak, így a diétázók is (mértékkel ugyan) fogyaszthatják. De miért is imádjuk ennyire az újkrumplit, és hogyan érdemes bánni vele? 
 
 

Mindenki kedvence

Az újkrumpli szinte teljesen más öregebb társához képest: ásványi anyagokban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz vasat és foszfort is. Az újkrumpli azért ilyen zsenge és talán egy kicsit édes is, mert a benne lévő cukor még nem alakult át keményítővé.10 dekájában mindössze 70 kalória található, így előszeretettel kísérleteznek vele a fogyni vágyók, akik az egyébként hizlaló köreteket az újburgonyával helyettesítik. 
 

Csak dörzsölve, nem hámozva!

Az újkrumpliból számtalan köret készíthető (kivéve egy, de erről később), a legfinomabbakat azonban a héjas krumpliszemekből készíthetjük. A krumplit nem érdemes hámoznunk, ha héj nélkül szeretnénk enni, inkább kapargassuk le azt. Mivel szinte hártyaszerű héjról van szó, fölösleges kalóriákkal sem bombázza a szervezetünket.

Tárolás

A krumplit tartsd száraz, hűvös helyen, és a rajta maradt „koszt”ne mosd le róla a főzés kezdetéig, a héjra tapadt föld ugyanis gátolja a korai romlásnak indulást. Az újkrumpli a sima krumplival ellentétben csupán csak néhány napig marad friss, így vásárlásnál jó előre tudni, mikor szeretnéd elkészíteni a köretet. 

A kevesebb több, legalábbis ha méretről van szó

Csak az apróbb, keményebb szemeket válogassuk ki, ezek általában finomabbak. A puhább, gumisabb krumplik már biztosan nem frissek, az „öreg” krumplit pedig már a főzéssel sem lehet újabbá tenni. 
 

Krumplipürét soha!

Egyetlen olyan köret van, amely nem készíthető el újkrumpliból: a krumplipüré. Vessük el a gondolatot, bármilyen csábító, ugyanis csak vizes katyvaszt fogunk kapni minden igyekezetünk ellenére.

Pár perc alatt kész!

Az biztos, hogy az újkrumpli, mérete és magas nedvességtartalma miatt nem igényel túl sok főzést, 7-8 perc alatt elkészül, ha serpenyőbe tesszük, meg is piríthatjuk olívaolajon  vagy vajon, a végén bolondítsuk friss zöldfűszerekkel, petrezselyemmel, majorannával vagy kaporral. 

Serpenyőben vagy tepsiben sütve érdemes egy kis köménnyel, rozmaringgal és fokhagymával ízesíteni, aki pedig igazán különleges ízekre vágyik, annak korianderrel, chilivel és tengeri sóval ajánlunk. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

via nosalty

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!