Filléres házi praktikák a rovarok ellen

Évekkel ezelőtt, amikor egyik nap hazaértem harmadik emeleti lakásomba, arra lettem figyelmes, hogy a nappaliban lévő dohányzóasztalon egy óriási fekete folt éktelenkedik.

Amikor közelebb mentem hozzá, szomorúan és kétségbeesetten konstatáltam, hogy azt a foltot bizony egy nagy csapat hangya képezi. Az én trehányságom, hogy a reggeli rohanásban egy csepp gyümölcslé került az asztalra, ami aztán svédasztalként szolgált a kis bevándorlóknak. A csapat az erkélyről hosszú, kígyózó sorokban haladt az asztalom felé, így fogtam magam, és leszaladtam a legközelebbi boltba rovarirtóért.

Miután lefújtam őket – és ezért utólag is szégyellem magam, de mentségemre szóljon, akkor hirtelen nem volt más kiút – , az apró fekete tetemek a fehér hosszú szálú szőnyegemen kötöttek ki, amit aztán órákig porszívózhattam, miközben kissé megszédültem az émelyítő spray szagától. Örök emlék marad. Hogy ne járjak többé így, igyekszem megelőzni az ilyen eseteket.

Nyáron a hangyák mellett a másik nagy problémát a legyek okozhatják, ők pedig jóval veszélyesebbek is, mint apró földi társaik. Az elől hagyott ételt hamar beköphetik, számtalan kórokozó bacit is bejuttatva lakásunkba. Ha ez még nem lenne elég, hihetetlenül idegesítő zümmögéssel lébecolnak otthonunkban.

Épp a napokban néztem meg egyik kedvenc sorozatom (Breaking Bad) remek epizódját, amelyben a két főhős a teljes rész alatt próbál megszabadulni egy darab légytől, és hát nincs könnyű dolguk! A videó kihagyhatatlan, angolul tudók előnyben!

Na de térjünk is a lényegre – kezdjük a legyekkel. Jó időben sokszor megjelennek, és valahogy azonnal megtalálják a lakásba vezető utat – amint kinyitottuk szúnyoghálómentes ablakunkat. Egy-kettőtől még nem kell megijedni, hiszen amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan távoznak is, ha kereszthuzatot csinálunk a lakásban. De ha mégsem menne ilyen könnyen és még több jutna be, vagy valami oknál fogva még sem hajlandók távozni, használjunk babérolajat.

Ehhez töltsünk meg egy pár kisebb edényt langyos vízzel, majd mehet bele 5-6 csepp olaj. Ezeket helyezzük el a lakás különböző pontjain, hatékonyan elűzik majd a kis szárnyasokat.

Ha még véletlenül sem szeretnéd, hogy a legyek bejussanak otthonodba, tegyél az ablakpárkányokra cserepes vagy vágott csokor bazsalikomot, mentát, borsmentát vagy levendulát, de a paradicsomnövény is igen hatékony. A legyek valamiért nem kedvelik ezeket a csodás illatú növényeket, így duplán jól járhatunk ezzel a praktikával.

A szegfűszeg hasonlóan nem tartozik a legyek kedvencei közé! Használhatsz szegfűszegolajat, vagy csak tűzdelj meg egy pár narancsot a fűszerrel. Ha pedig csapdát állítanál nekik, egy szűk nyakú üvegben hígíts fel mézet egy kevés vízzel, és várj, míg áldozatául esnek.

Hangyák

Ha néhány hangyába ütköznél a lakásban, mindenképp nézz jól körül, és keresd meg a vonulási irányukat, vagyis győződj meg róla, hogy nem csak pár kósza kis rovarral kell megbirkóznod.

Bárhogy is legyen, érdemes ilyenkor egy sűrű cukoroldatot készíteni, és belemártani egy szivacsot. Ezt vagy a vonulási irányukba, vagy csak a szoba valamelyik sarkába helyezd el. A hangyák odagyűlnek majd az édes illatra, és amint rámásznak a szivacsra, véglegesen bele is ragadnak. Ahogyan a legyeknél, náluk is igazán hatékony eljárás a cukros vizes üveg!

Ha tudod, hogy honnan szoktak előmászni, legyen az egy apró lyuk vagy repedés a falon, tegyél bele fokhagymát vagy zsályát, ezt ugyanis gyűlölik a hangyák!

A szódabikarbóna és a sütőpor talán a legismertebb hangyairtók egyike. Nem véletlenül, hiszen igen hatásos mindkettő! Szórj belőlük a lyukakba és résekbe. Ha a sütőporhoz hozzákeverünk némi porcukrot, nem bírnak ellenállni nekik, becipelik a fészkükbe, megeszik, majd felfúvódnak és elpusztulnak. Tudom, nem túl humánus módszer, ezért ha valaki nem szeretne ilyesmihez folyamodni, maradjon a fahéj, citrom vagy savanyú uborka használatánál, amit olyannyira nem kedvelnek, hogy inkább távoznak a helyszínről.

Ha ne adj Isten mégsem válnának be ezek a házi praktikák két-három napon belül, mindenképp hívjuk ki a rovarirtókat!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 süti 30 perc alatt, aminek örülhetnek kicsik, nagyok

Nem minden 30 perces süti receptje mond igazat: gyakran megbújik a leírásban az eltitkolt várakozási vagy hűtési idő, esetleg valami egyéb pluszmunkás galádság. A most következő édességek azonban nem hazudnak: tényleg mindegyik villámgyors!