Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért nem jó evés közben tévét nézni

Mindenki tudja, hogy az a legjobb, ha evés közben nem figyelünk másra – de miért is van ez így pontosan?

Biztosan te is észrevetted már, hogy ha film- vagy sorozatnézés közben eszel, hajlamos vagy többet fogyasztani, mint az asztalnál, ha közben nem csinálsz semmit. Simán elfogy egy-két zacskó chips, egy tábla csoki, vagy bármiből kétszer annyi adag, mint amennyit egyébként fogyasztanál belőle. Ez nem véletlen, és nemcsak veled van így: a Sussexi Egyetem friss kutatása kimutatta, hogy jóval kevésbé figyelünk a testünk jelzéseire, ha mással is foglalkozunk, nemcsak az étkezéssel.

A kutatók 120 embert vizsgáltak: magas és alacsony kalóriás turmixokat adtak nekik, és megfigyelték, hogy a különböző mértékű odafigyelést kívánó feladatok közben mennyit fogyasztanak belőlük. Az alacsony odafigyelést igénylő feladatoknál a magas kalóriás ital hamarabb növelte a jóllakottság érzését, mint az alacsony kalóriás – ez a különbség azonban a magas koncentrációt igénylő esetben teljesen eltűnt. A résztvevők a magas és az alacsony kalóriás shake-ből is ugyanannyit fogyasztottak, míg a könnyebb feladatnál a magasabb kalóriás italból 45 százalékkal kevesebb fogyott.

A kutatás arra enged következtetni, hogy ha a feladat, amit evés-ivás közben végzünk, lefoglal minket, akkor nem figyelünk arra, mikor leszünk tele, és többet fogyasztunk még a magasabb kalóriájú ételekből is. Ez főleg azoknak lehet fontos, akik próbálnak egészségesebben enni, vagy akiknek valamilyen betegség miatt nem mindegy, mennyit fogyasztanak bizonyos élelmiszerekből.

Szakértők szerint alapvetően két kiút van a végtelen nassolásból, ha mégis tévénézés közben szeretnél enni: az egyik az, hogy egészséges ételeket készítesz csak magadnak, amelyekből nagyobb mennyiséget is megehetsz, a másik pedig az, hogy előre kiporciózod, mennyi nassolnivalót engedélyezel magadnak arra az időszakra, és nem is mész vissza többért. A lényeg az, hogy ne az akaraterődre bízd azt, hogy sikerül-e végül megállnod annyinál, amennyinél szeretnél.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: Getty Images

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!