Étel a gyomorrontáson túl

Sokakkal előfordulhat, hogy az ünnepi összevissza evés-ivás gyomorrontás formájában bosszulja meg magát. Ha azonban jól építed fel az étrended, akkor gyorsan rendbe jöhetsz!

Elteltek az ünnepek, lassan vége a vendégjárásnak is, ilyenkor azonban meglehet a böjtje az összevissza evésnek, a túlevésnek. Lehet csak hasfájás, étvágytalanság, de akár az is megeshet, hogy gyomorrontással kell szembenéznünk karácsony után. Hogyan étkezzünk, ha még szilveszter előtt rendbe szeretnénk hozni az emésztőrendszerünket, milyen lépésenként építsük vissza a tápanyagokat, hogy ne essünk vissza, de mihamarabb visszatérhessünk normál étrendünkhöz?

Az étrendi terápia lényege, hogy fokozatosan, lépésről-lépésre, az emésztőrendszert kímélve és a beteg állapotát figyelembe véve, lépcsőzetesen építjük vissza az egyes tápanyagokat.

1. lépés: a folyadékpótlás

  • Alapvető, nagyon fontos lépés, hiszen a hasmenéssel, hányással sok folyadékot vesztünk, amelyet ha nem sikerül megfelelően pótolnunk, akkor - különösen csecsemőknél, gyermekeknél, időseknél, betegeknél - fennáll a kiszáradás valós veszélye.
  • Hányás esetén nem az a kérdés, hogy mit együnk, hanem az a feladat, hogy ne együnk. A folyadékpótlást azonban amint lehet, kezdjük meg: lassan kortyonként igyunk, itassunk - csapvizet, szénsavmentes ásványvizet. Egy alkalommal kb. fél-1dl vizet kortyolgassunk el lassan, ezt ismételgessük. Mellőzzük a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztást, a szénsavas, rostos italokat, a tejet, mert ezek mind megterhelőek, és újabb hányást válthatnak ki!
  • Ha túl vagyunk az első lépésen és megmarad bennünk a víz, próbálkozhatunk világosra főzött, enyhén cukrozott teával, szűrt almalével.
  • Csecsemőknél és gyermekeknél a folyadékpótlás legszakszerűbb módja az ORS (szájon át adható folyadékpótlásra szolgáló oldat vagy por). Az ORS megfelelő arányban tartalmazza azokat az ionokat, amelyekre kiszáradásközeli állapotban a szervezetnek szüksége van. Gyógyszertárban kapható recept nélküli készítmény, felíratni sem szükséges, de ilyen esetben mindenképpen konzultáljunk gyerekorvossal.

2. lépés: a szénhidrátok visszaépítése

Ha már megmarad bennünk a folyadék és jobban érezzük magunkat, kezd visszajönni az étvágyunk, próbálkozhatunk az evéssel. A szénhidrátok beépítését keményítő tartalmú, nem puffasztó hatású, rostszegény élelmiszerekkel kezdjük. Ez konyhanyelvre fordítva pirítós kenyeret, pirított kiflikarikát, háztartási kekszet, sós ropit és (nem sajtos) sós perecet jelent. A sós ropogtatnivalókkal ráadásul két legyet ütünk egy csapásra, hiszen a sóval pótoljuk a hányással, hasmenéssel elvesztett ionokat, a sós rágcsák után pedig megszomjazunk, tehát az elvesztett folyadékot is nagyobb kedvvel és eséllyel pótoljuk.

Az angol szakzsargonban „BRAT"-nak hívják ezt a szakaszt: „B", mint banán (banana), „R", mint rizs (rice), „A", mint alma (apple), és „T", mint toast, azaz pirítós.

A szénhidrátbővítés során el kell jutnunk odáig, hogy már nemcsak kis kekszecskéket, katonákat fogyasztunk, hanem olyan fogásokat is, amelyek mindennapi ételeinket imitálják. Pl.:

  • Kerülhet a tányérra főtt burgonya, főtt rizs, főtt sárgarépa, almás burgonyapüré.
  • A magas pektintartalmú nyersanyagok (alma, sárgarépa, banán) segítik a felépülést, jótékonyan bevonják a gyomor- és bélnyálkahártyát, megkötik a méreganyagokat, és segítik azok ürülését.
  • Jó hatásúak még a nyáklevesek is. Riasztó nevük helyett inkább kásaként, zabpelyhes levesként, rizslevesként tartsuk őket számon! Ezek édes változatban is elkészíthetők akár banánnal, almával dúsítva.
  • Ügyeljünk rá, hogy nem mindenfajta szénhidrát, hanem csak a felsoroltak fogyasztása ajánlott! Ezúttal mellőzzük a nehezebben emészthető teljes őrlésű kenyereket, a különböző magokkal leszórt pékárukat.
  • Ne cukrozzuk agyon az ételeket, italokat annak reményében, hogy ezzel energiát viszünk be, a sok cukor megköti a folyadékot, és ezzel tovább fokozza a hasmenéses panaszokat!

3. lépés: a fehérjebeépítés

  • Ha a szénhidrátok fokozatos visszaépítése után is tünetmentesek maradunk, akkor az étlap tovább bővíthető fiatal állatok sovány húsrészeivel (csirke- vagy pulykamellel, nyúlhússal), halfilével, sovány tejtermékekkel (sovány túróval, natúr joghurttal).
  • A tej egyéni tolerancia szerint fogyasztható. Egy-egy hosszabb ideig tartó hasmenés után elképzelhető, hogy átmenetileg csorbát szenved a szervezet tejcukorbontó képessége.
  • Sajtokból a sovány sajtok kerüljenek a tányérra (light sajtok, light mozzarella, Tolnai sovány sajt stb.) mellőzzük a penésszel érő sajtokat (camembert, roquefort).
  • A zsíros tejtermékek (vaj, tejföl, tejszín) fogyasztásának még nem jött el az ideje, egyelőre alacsonyabb zsírtartalmú tejföl se kerüljön az ételbe!
  • A kínálat ebben a szakaszban panaszra már nem adhat okot. Hideg étkezésekkor fogyaszthatunk pirítóst sovány sonkával, selyemsonkával vagy sovány sajttal. A meleg ételek választéka is kibővült, jöhet a zöldségleves főtt csirkemellel vagy húsgombóccal, alufóliában sült almás csirkemell héjában főtt burgonyával, zabpehellyel sűrített parajpüré burgonyagombóccal, sütőzacskóban sült citromos halfilé főtt rizzsel.

4. lépés: a zsiradékok beépítése

  • A tápanyagok visszaépítésének utolsó lépcsőfoka a zsiradékbeépítés. Ezzel a szakasszal már átmenetet képezünk a normál étrendbe.
  • A kenyereket light margarinnal, csökkentett zsírtartalmú vajkrémmel vagy vajjal kenjük, egészen vékonyan.
  • Ételkészítéshez vajat vagy növényi olajat használjunk, de fele mennyiségben, mint ahogy korábban szoktuk.

A végeredmény

A sorrendiség pontos betartásával kiküszöbölhetjük a visszaesést. Az egyes szakaszok időtartama egyéni, a tünetek javulása határozza meg. Figyeljünk magunkra vagy a (kis)betegünkre! Csak akkor lépjünk tovább a követező „lépcsőfokra”, ha javulást tapasztalunk!

Hasmenéses, hányásos betegség esetén fontos, hogy tisztázzuk a kiváltó okokat! Nem szűnő panaszok, szélsőséges mennyiségű, gyakoriságú hányás, hasmenés esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Címlapról ajánljuk

Így fékezd meg, hogy csilliárdokba kerüljön a karácsonyi lakoma

Karácsonykor általában mindenből kicsit többet készítünk és ha az év többi napján nem is, ilyenkor igyekszünk különlegesebb, drágább alapanyagokból főzni, gazdagabb, igazi ünnepi lakomákat rendezni. Idén azonban a legtöbben jobban meggondolják, mire mennyit költenek, kreatív ötleteket adunk a finom, de nem elszállós karácsonyi finomságokhoz.

Szekeres Dóra

További cikkek