Erdély 5 kedvenc íze

Akár a polgári konyha remekeiért rajongunk, akár a népi ízek megszállottjai vagyunk, Erdélyben minden ízt megtalálunk. Összegyűjtöttük az 5 kedvenc erdélyi ételeteket!

(Török)paradicsomi ízek

Erdélyben törökparadicsomnak nevezik a padlizsánt. De emlegetik vineteként is, akárcsak a belőle készült egyik legnépszerűbb fogást, a padlizsánkrémet. Bár a padlizsánkrém eredetileg nem Erdélyből jött, a magyar konyha onnan vette át. Az erdélyi padlizsánkrém a távol-keleti és balkáni rokonaival ellentétben nem tartalmaz erős fűszereket, tejtermékeket, majonézt vagy tahinit, csak némi olajat és vöröshagymát. Falvanként változik, hogy tesznek-e még bele fokhagymát, parázson vagy a sparhelt platniján sütik, de egy biztos – nem cifrázzák túl. Ha egy kis eredélyi ízre vágyunk, a padlizsánkrémmel biztosan nem nyúlunk mellé!

A megunhatatlan padlizsánkrém >>

Savanyú a leves?

Az egyik legnépszerűbb leves Erdély-szerte a csorba. Ahány ház, annyi szokás csorbaügyben, ki tejföllel habarja, ki kefírrel, van, ahol citrommal savanyítják, máshol ecettel, de aki kapott már a kezébe régi erdélyi szakácskönyvet, az tudja, hogy régen ezt korpaciberével és savóval tették. Nem tisztünk igazságot tenni, milyen az igazi csorba, hiszen egy népi ételnél nincsen „eredeti" recept. Az azonban biztos, hogy savanykás levesről van szó, amelyből a lestyán nem hiányozhat. Ha megvan a kedvenc receptünk, tegyünk bele húst vagy csak zöldséget, káposztát vagy zöldborsót, murkot vagy pityókát, savanyítsuk kedvünk szerint, és ne sajnáljuk a lestyánt!

Hétvégi levesek: add meg a módját! >>

A káposzták királya

Akárcsak a padlizsánkrém, a töltött káposzta is török közvetítéssel került hazánkba, bár elődje, a káposztás hús már korábban is jellemző volt a konyhánkra. Mivel a török hódoltság 150 éve alatt egyedül Erdélyben volt viszonylagos nyugalom – ami magyarázat arra is, hogy a polgári konyha gyökerei miért a fejedelemségben alakultak ki –, a töltött káposzta nem kétperces elkészítése is ott tökéletesedett. A sima, rántásos, valamint a szabolcsi paradicsomos töltött káposztához képest a kolozsvári töltött káposzta különlegessége, hogy habarják, és debrecenivel, valamint bevagdosott füstölt szalonnával (alias kakastaréjjal) készítik.

A legolcsóbb téli vitaminforrás >>

Régi-új köret

Puliszkát enni ötven évvel ezelőtt szinte cikinek számított – annyira egyet jelentett a szegénységgel. Pedig remek kis ételről van szó, amelyet kevés összetevője ellenére is rendkívül változatosan lehet fogyasztani – főzve, sütve, folyósan, keményen, magában, feltéttel, édesen és sósan. Mióta egy-egy nevesebb étterem feltette az étlapra a polentát, a puliszka olasz megfelelőjét, ismét nagyobb népszerűségnek örvend, és azok is kezdik felfedezni, akik korábban nem ismerték. Magában egyszerű és olcsó vacsora, tejföllel, hagymával és sült szalonnával népies étel, sütve, köretként, a legfinomabb húsoknak is méltó párja!

Elfelejtett köretek térj el a megszokottól! >>

Amiért érdemes a vásárba menni...

az nyilván a kürtőskalács. A jellegzetes székely kelt tészta nevét a kályhakürtőről kapta, bár az eredetit faszén felett forgatva sütik meg. A népi kultúrában főként ünnepi ételnek számított, lakodalomra, keresztelőre, fontosabb mezőgazdasági eseményekre készítették. Ma már az év minden szakában lehet kapni, de garantáltan ilyenkor, hűvös időben esik legjobban a forró, cukros-fahéjas édesség. Sőt már különleges alkalomra sem kell várnunk – otthon is elkészíthetjük, amikor csak jól esik!

Várd az adventet mézeskaláccsal! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?