Olyan káros, hogy hamarosan betilthatják ezt az italt

A népszerű koffeines italok hamarosan tiltólistára kerülhetnek rendkívül káros hatásaik miatt.

Több tanulmány szerint is rettenetesen károsak a különböző energiaitalok, ezért egyáltalán nem kizárt, hogy betiltják őket. Az energiaitalok túlfogyasztása rendkívül veszélyes lehet, még a gyártók is azt javasolják, hogy napi egy-két doboznál ne fogyasszunk belőlük többet.

Olyan káros, hogy hamarosan betilthatják ezt az italt

Egy pár évvel ezelőtti kutatásból kiderült, hogy az energiaitalok fogyasztása rendkívül rossz hatással van az emberi szervezetre, különösképpen a fejlődésben lévő fiatalokra. A kutatók 2055 fiatal férfit és nőt (12 és 24 év között) faggattak ki a koffeintartalmú üdítőkkel kapcsolatos tapasztalásaikról.

A válaszadók mintegy 55 százaléka tapasztalt már magán valami egészségügyi rendellenességet energiaital fogyasztását követően, ilyen például a felgyorsult szívverés is.

A válaszadók negyede alvászavarokat is tapasztalt felgyorsult szívverése miatt, néhány résztvevő fejfájást, hányingert és hasmenést is említett. Mellkasi fájdalommal közvetlenül az energiaital után 3,6 százalék szembesült.

Az eredmények igencsak ijesztőnek tűnnek, olyannyira, hogy Kanadában illetve Nagy-Britanniában is korlátozták egyes üzletek az energiaitalok megvásárlását. Ezekben az országokban csak 16 éven felüliek vehetik.

Jelenleg Magyarországon csak 11 éven felüliek vásárolhatnak ilyen koffeintartalmú italokat, azonban már több törekvés is zajlott azzal kapcsolatban, hogy csak 18 éven felülieknek adhassák el a terméket.

Forrásunk volt.


Még több cikk az energiaitalfogyasztásról:

Címlapról ajánljuk

9 pofonegyszerű kuglóf, ami mindenkinek sikerül

Ha egy szupergyors és finom süteményre vágysz, akkor süss egy ínycsiklandozó kuglófot! Te melyiket készítenéd el? A kakaósat, a narancsosat, a csokisat vagy a joghurtos mini verziót? De ne aggódj, mert ezeken kívül más ízűeket is mutatunk neked!

Nosalty

További cikkek