Eggs Florentine, a firenzei brunch

A nemrég alaposan megismert Eggs Benedict, vagyis Benedek tojás egyik változata spenóttal készül.

Nagy brunchrajongó vagyok. Ez a szó itthon mást jelent, mint az angolszász országokban, valamiért a fixáras büféebédek szinonimájaként terjedt el. Miközben ennél sokkal de sokkal egyszerűbb a dolog: a brunch szó a breakfast (reggeli) és lunch (ebéd) szavak keresztezése, és szó szerint ezt is jelenti. Egy kései reggelit, vagy egy nagyon korai ebédet, nagyjából a két étkezéstől elvárható ételtípusok keveredésével. Vagyis kicsit több, mint egy rántotta, de kicsit kevesebb, mint egy sült hús salátával.

{ GALÉRIA = nid:196322 }
Ebben a környezetben jobban érhető, hogy miért működik olyan jól az Eggs Benedict és társai. Ezalatt pedig értem a Benedict-variációkat, például ezt az Eggs Florentine-t, vagyis a firenzei tojást. Ugye emlékszünk, a firenzei mártás a hollandi alapmártásból, spenótpürével készül. De ide sorolhatnám még az egyáltalán nem hollandi mártás alapú meurette tojást is, ami vörösbormártással készül. Szóval érthető, mert a tojás laktat, és a hollandi mártás sem a legkönnyebb étel napkezdésre. De ugye ilyenkor már nem is a napot kezdjük, hiszen a délelőtt jó részén túl vagyunk.

Ha továbbmegyek, a tojásételek folytatódnak a soktojásos, tejszínes vagy krémsajtos omlettekkel, melyeket ízlés szerint szintén spenóttal, sült kaliforniai paprikával is tálalnak. Vagy tükörtojással, amelyet akár mindkét oldalán sülve is készíthetünk, ham and eggs formájában is. A lágy és egyéb különböző keménységű főtt tojások, a bundás kenyerek - akár édes - akár sós, mind a tojásos brunchételek frontját erősítik. De ne feledkezzünk meg arról, hogy egy brunch akár több fogásos is lehet, és ugyanúgy belefér egy kenyérpuding, mint egy tál müzli sok gyümölccsel. A péksüteményekről ne is beszéljünk... na jó, csak említés szinten. A legkedvencebb, könnyű, íróval készült, szinte pogácsaszerű English muffin, Angliában crumpet, azaz az angol muffin. Vagy a bagel. Ha nem is péksütemény, de a gofri, gyümölccsökkel, csokiszósszal. Vagy az amerikai palacsinta áfonyás, banános, és ezer más variációban. Itt kérem nem fogyókúráról van szó.

Ez egy ráérős, hétvégi étkezés, narancsléfacsarós, kávézgatós, beszélgetős, újságolvasós esemény, melyet nagyon kellemes barátokkal is elkölteni. Kötetlen idejű óriás reggeli, amely nem vágja félbe a napot, de a tojásos ételek garmadának hála épp eléggé megtömi a bendőt ahhoz, hogy programozni lehessen egész nap. Nem gyerekbarát program sajnos, bár amikor a kisfiam egész kicsi baba volt, még belefért ez is. Ma már hozzá alkalmazkodunk, és ritkán nyílik lehetőség bármire, ami ráérős. Nosztalgiával gondolok ezekre a hétvégékre, és akárhogy is, Karácsony környékén gyerek ide vagy oda, egy társas brunchot mindig összehozunk.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek