Égesd a krémet!

Csábítóan selymes vaníliakrém, tetején roppanós, hajszálvékony karamellréteggel – előbb-utóbb mindenkit rabul ejt a créme brulée. Most megtudhatod, mire ügyelj készítésekor, hogy otthon is tökéletesen sikerüljön.

Az égetett krém eredetéről olvashattatok már korábban, ezúttal az elkészítés kritikus pontjait vesszük sorra.

Minőségi hozzávalók

A legfinomabb végeredmény érdekében gondosan válogassuk az alapanyagokat, vagyis, bolti tej helyett válasszuk a házit, tanyasi tojással készítsük a krémet, valódi vanília felhasználásával, az egészségesség jegyében pedig nádcukorral édesítsük.

Amire szükség lesz

Créme brulée készítésekor az alapanyagokon kívül szükségünk lesz egy-két konyhai kiegészítőre, melyek nem feltétlenül lapulnak minden konyhaszekrényben: ha még nincsenek kis hőálló tálkáink (szuflé tálkák) és karamellizáló pisztolyunk (vagy más néven lángszóró, szakácsfáklya), itt az idő beszerezni őket. Garantáljuk, nem maradnak kihasználatlanul.

A hét szakácsa: Flóra >>

Dilemmák

Sokféle receptúra kering, kicsit elveszve érezheti magát az ember az első créme brulée próbálkozáskor. Segítünk a döntésben:

  1. Tej vagy tejszín? Egyesek csak tejet használnak hozzá, mások a dupla tejszínre esküsznek, ha égetett krémről van szó, mi a középút hívei vagyunk, tej és tejszín keverékével készítjük.
  2. Hány tojással? Itt sem könnyű a választás, léteznek (talán túl) sok tojást használó receptek is, de az esetek többségében a következő aránnyal dolgoznak: 1 dl tejes részhez 1 tojás sárgájával számoljunk.
  3. Fehérjét is? Egy újabb fejtörés, hogy a tojássárgák mellé kerüljön-e a krémbe némi fehérje is. Sok semmiképpen se, felverve végképp ne. Ha szeretnénk, maximum 1 kisebb tojás fehérjét adjuk hozzá, de nem külön habosítva, hanem a sárgákkal együtt.

Kritikus pontok

Ha az alábbi mozzanatokra odafigyelünk a créme brulée készítésekor, jó eséllyel kanalazhatjuk hamarosan a lágy, remegős vaníliakrémet:

  • A felforrósított tejes részt lassan öntsük hozzá a tojássárgákhoz (akár több részletben), közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, különben a hő hatására megszilárdul a tojássárgája.
  • A várható sütési idő közepétől időnként nézzünk rá, nehogy túlsüssük, mert akkor összeesik a krém. Akkor kész, ha megrázogatva szilárd, de még remegős a közepe. (Kicsit előbb is kivehetjük, mert a hőálló tálkákban úgyis tovább sül.)
  • Mindig vékony rétegben, egyenletesen hintsük a kihűlt krém tetejére a cukrot, ugyanis, ha túl sok cukor kerül rá, vastag lesz a karamellréteg és ettől máris elveszíti eleganciáját az egész, nem beszélve arról, hogy nem törik majd meg a kiskanállal rákoccintva. Lassan, óvatosan karamellizáljuk a cukrot, ne tartsuk túl közel a pisztolyt, nehogy megégjen és keserű legyen.

Créme brulée-variációkért kattints a képre!

{ GALÉRIA = title:%C3%8Dzes%C3%ADtsd%20a%20cr%C3%A9me%20brul%C3%A9e-t!, 0,1,2,3,4,5 }

Szakácsfályát egyszerűen a webshopból >>

A rovat korábbi cikkei itt olvashatók >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Petra, tegnap megcsináltam a krémet és vettem szakácsfáklyát - karamelizáló pisztolyt ( 5 év garanciával) egy webáruházban és kít?n? lett minden, köszi a receptet

Címlapról ajánljuk

További cikkek