Csokiolvasztás – de hogyan?

Csokoládé

Karácsony közeledtével az ember nagyobb eséllyel adja különleges, sose készített dolgok kipróbálására a fejét, csak hogy örömöt okozzon. Én legalábbis így voltam vele, és kedvet kaptam a pralinékészítéshez.{T}

Hozzászólások

Nucita

Köszi szépen, sok hasznos tanáccsal szolgáltál!

Parola Judit

Köszi, hogy közre adtad ezeket a fortélyokat, mivel nekem is sok problémám volt a csoki olvasztással. Ezutan megpróbálom így.

Sienne

Örülök, ha segít és mivel én is rengeteg kísérlet után vagyok, örömmel fogadok tanácsokat is

Tmea

Én mikróban szoktam. Egy perc és kész. Pralinéügyben nem vagyok járatos, de köszi a fortély megosztását!

Sienne

Én is mikróban csinálom, mint ahogy írtam is. De az csak bevonáshoz alkalmas sajnos :( Utána jönnek a meglepetések :)

Törölt felhasználó

A felkenéshez speciális ecsetet kell használni? H?t?be illetve mélyh?t?be tegyük a formát? köszi a választ.

Sienne

Én egészen egyszer? iskolai ecsetet használtam. Ha az ember siet, akkor mélyh?t?, ha ráér, akkor normál h?t?, vagy akár ablakpárkány. Egy biztos, nem csak a h?mérséklet, az id? is számít. Hiába köt meg hamar a mélyh?t?ben, id?vel (másnapra) éri el a csoki a végleges szilárdságát.

Amaerilde

Köszönöm szépen ezt a részletes leírást! A tortabevonással kapcsolatban kérdezném, hogy mennyi vaj kell a 10 dkg csokihoz? Én eddig g?z fölött olvasztottam, és étolajat tettem hozzá, de megszilárdult viszonylag hamar, így nem tudtam szépen elsimítani a sütemény tetején, remélem ezzel a módszerrel több sikerem lesz. Mikróban eddig kétszer olvasztottam csokit, els? alkalommal alulbecsültem az olvasztó funkció erejét, és elszenesítettem az egészet, másodjára viszont ?riztem és szépen felolvadt, de ugyanúgy étolajat használtam a kikeveréshez és így ugyanúgy nem lett sima. Remélem a te módszereddel szebb bevonatot tudok majd csinálni.

Sienne

Ha tortát akarsz bevonni, az a jó, ha minél folyósabb a csoki, mert akkor gyakorlatilag nem is kell kenegetni, hanem az egész torta mozgatásával, riszálásával szét tudod folyatni rajta. Én teszek alá pár kanál vizet, azzal fél perc mikro, majd egy szelet vaj. Ha kevesebb a vaj, roppanósabb, tör?sebb, ha több, akkor krémesebb, szebben vágható lesz a csokibevonat. A vaj mennyisége akár 50%-ig (10 dkb csoki - 5 dkg vaj) is elmehet, de elég már 2 dkg-nyi is. (Azaz nincs rá merev szabály. Még több vajnál lassan átmegy csokikrémbe a massza, de naés, mi van akkor? :) ) Amikor kiveszed a mikróból, er?teljes mozdulatokkal keverd simára, ez eltarthat akár 1-2 percig is. Ha túl s?r?, forró vizet öntögethetsz lassanként még hozzá (a felesleget úgyis elszivja majd a tészta, a vaj meg a h?t?ben meg fog szilárdulni, tehát tortabevonásnál nincs túl nagy kockázat. Mindenesetre háztartási étcsokiból, vagy direkt (jó min?ség?) bevonó csokiból (couvertüre) nagyobb biztonsággal lesz simára keverhet? csokioldat, mint k?kemény delikát csokikból.

Amaerilde

Köszi a gyors választ! Mit értesz háztartási étcsoki alatt? És hol lehet couvertüre-t venni? Majd felkutatok itt helyben (Debrecen) valahol valamiféle csokiboltot, mert a közeli abc-ben ahol általában vásárolni szoktam vagy tortabevonó (Party, Marika, Katica - nem finom) vagy padig sima tej vagy étcsoki (a sima Boci, Milka, Tibi, Szerencsi - ezek a delikát csokik? - eddig ilyet használtam) van.

Sienne

Szerencsi étcsoki gyakorlatilag a "háztartási" csoki kategória, a marika, katica gyakorlatilag ehetetlen. De a két német diszkontláncnál (lidl, aldi) vannak megfelel? tortabevonó csokik. Ezekre céloztam, csak nem akartam nevesítve reklámozni, de tényleg jók. Delikátnak a min?ségi csokikat nevezem (60-70 %-os "száraz", roppanós étcsokik), ezekkel nem mindig sikerül a mikrós olvasztás vagy a vajjal való elegyítés. A tortabevonáshoz általában a puhább-kakaóvajasabb csokik a jók. De ha véletlen elrontottál egy csokit, el? a habver?t és egy kis felvert tejszínhabbal ki tudod keverni, kiváló tortakrém lesz bel?le :)

Amaerilde

Köszönöm szépen! Akkor majd szétnézek az aldiban, lidlink nincs. Szerintem ilyen fórumokon, nem baj ha nevén nevezzük a termékeket, magánemberként véleményt mondhatunk róluk, nem vagyunk m?sorvezet?k :)) Most már biztosan szebben fog sikerülni a csokibevonatom! :))

Sienne

És minden tudomány és praktika ellenére azt lehet mondani, hogy ahány csoki, annyiféle viselkedés. (Ne kérdezzétek miért.) Úgyhogy a biztos siker érdekében én azt javaslom, hogy ha kitapasztaltok egy csokit, akkor érdemes a tipusnál és módszernél maradni. Néha meglepetés éri az embert, mikor a mikulás-vagy húsvéti csokimaradékokkal próbálkozik. Abból inkább krémet kell csinálni, sose lehet tudni, mi lesz bel?lük :))

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.