
Karácsony közeledtével az ember nagyobb eséllyel adja különleges, sose készített dolgok kipróbálására a fejét, csak hogy örömöt okozzon. Én legalábbis így voltam vele, és kedvet kaptam a pralinékészítéshez.{T}
Karácsony közeledtével az ember nagyobb eséllyel adja különleges, sose készített dolgok kipróbálására a fejét, csak hogy örömöt okozzon. Én legalábbis így voltam vele, és kedvet kaptam a pralinékészítéshez.{T}
A mai ebédet kár lenne kihagyni, hiszen olyan kedvencek érkeznek, mint a káposztaleves, a roston sült csirke és a fügés pite.
NosaltyEgy könnyed paradicsomleves szuper gyorsan elcsábít teljesen mindegy, hogy menzás vagy egy kicsit extrábban készül.
NosaltyA tonhalsalátákat számtalan módon lehet variálni, legjobb tulajdonságuk pedig, hogy igencsak laktatóak tudnak lenni a nyári melegben.
NosaltyNem lehetnek jó napjai mostanában Gordon Ramsay-nek, az angol séf ugyanis komoly problémákkal kell, hogy szembenézzen éttermei miatt.
A paradicsom és a paprika mindketten népszerű nyári szereplők a konyhában, és mivel újabban elég borsos árban vannak, mindent meg kell tennünk azért, hogy meg is maradjanak ott. Jöjjön a mai, bombabiztos Napi Tipp!
Eddig is észrevehetőek voltak a közelgő cukorhiány egyes jelei, az aggasztó jövőben most pedig már szinte biztosak lehetünk, figyelmeztetnek a szakértők.
Hozzászólások (9)
Köszi szépen, sok hasznos tanáccsal szolgáltál!
Köszi, hogy közre adtad ezeket a fortélyokat, mivel nekem is sok problémám volt a csoki olvasztással. Ezutan megpróbálom így.
Örülök, ha segít és mivel én is rengeteg kísérlet után vagyok, örömmel fogadok tanácsokat is
Én mikróban szoktam. Egy perc és kész. Pralinéügyben nem vagyok járatos, de köszi a fortély megosztását!
Én is mikróban csinálom, mint ahogy írtam is. De az csak bevonáshoz alkalmas sajnos :( Utána jönnek a meglepetések :)
A felkenéshez speciális ecsetet kell használni? H?t?be illetve mélyh?t?be tegyük a formát? köszi a választ.
Én egészen egyszer? iskolai ecsetet használtam. Ha az ember siet, akkor mélyh?t?, ha ráér, akkor normál h?t?, vagy akár ablakpárkány. Egy biztos, nem csak a h?mérséklet, az id? is számít. Hiába köt meg hamar a mélyh?t?ben, id?vel (másnapra) éri el a csoki a végleges szilárdságát.
Köszönöm szépen ezt a részletes leírást! A tortabevonással kapcsolatban kérdezném, hogy mennyi vaj kell a 10 dkg csokihoz? Én eddig g?z fölött olvasztottam, és étolajat tettem hozzá, de megszilárdult viszonylag hamar, így nem tudtam szépen elsimítani a sütemény tetején, remélem ezzel a módszerrel több sikerem lesz. Mikróban eddig kétszer olvasztottam csokit, els? alkalommal alulbecsültem az olvasztó funkció erejét, és elszenesítettem az egészet, másodjára viszont ?riztem és szépen felolvadt, de ugyanúgy étolajat használtam a kikeveréshez és így ugyanúgy nem lett sima. Remélem a te módszereddel szebb bevonatot tudok majd csinálni.
Ha tortát akarsz bevonni, az a jó, ha minél folyósabb a csoki, mert akkor gyakorlatilag nem is kell kenegetni, hanem az egész torta mozgatásával, riszálásával szét tudod folyatni rajta. Én teszek alá pár kanál vizet, azzal fél perc mikro, majd egy szelet vaj. Ha kevesebb a vaj, roppanósabb, tör?sebb, ha több, akkor krémesebb, szebben vágható lesz a csokibevonat. A vaj mennyisége akár 50%-ig (10 dkb csoki - 5 dkg vaj) is elmehet, de elég már 2 dkg-nyi is. (Azaz nincs rá merev szabály. Még több vajnál lassan átmegy csokikrémbe a massza, de naés, mi van akkor? :) ) Amikor kiveszed a mikróból, er?teljes mozdulatokkal keverd simára, ez eltarthat akár 1-2 percig is. Ha túl s?r?, forró vizet öntögethetsz lassanként még hozzá (a felesleget úgyis elszivja majd a tészta, a vaj meg a h?t?ben meg fog szilárdulni, tehát tortabevonásnál nincs túl nagy kockázat. Mindenesetre háztartási étcsokiból, vagy direkt (jó min?ség?) bevonó csokiból (couvertüre) nagyobb biztonsággal lesz simára keverhet? csokioldat, mint k?kemény delikát csokikból.
Köszi a gyors választ! Mit értesz háztartási étcsoki alatt? És hol lehet couvertüre-t venni? Majd felkutatok itt helyben (Debrecen) valahol valamiféle csokiboltot, mert a közeli abc-ben ahol általában vásárolni szoktam vagy tortabevonó (Party, Marika, Katica - nem finom) vagy padig sima tej vagy étcsoki (a sima Boci, Milka, Tibi, Szerencsi - ezek a delikát csokik? - eddig ilyet használtam) van.
Szerencsi étcsoki gyakorlatilag a "háztartási" csoki kategória, a marika, katica gyakorlatilag ehetetlen. De a két német diszkontláncnál (lidl, aldi) vannak megfelel? tortabevonó csokik. Ezekre céloztam, csak nem akartam nevesítve reklámozni, de tényleg jók. Delikátnak a min?ségi csokikat nevezem (60-70 %-os "száraz", roppanós étcsokik), ezekkel nem mindig sikerül a mikrós olvasztás vagy a vajjal való elegyítés. A tortabevonáshoz általában a puhább-kakaóvajasabb csokik a jók. De ha véletlen elrontottál egy csokit, el? a habver?t és egy kis felvert tejszínhabbal ki tudod keverni, kiváló tortakrém lesz bel?le :)
Köszönöm szépen! Akkor majd szétnézek az aldiban, lidlink nincs. Szerintem ilyen fórumokon, nem baj ha nevén nevezzük a termékeket, magánemberként véleményt mondhatunk róluk, nem vagyunk m?sorvezet?k :)) Most már biztosan szebben fog sikerülni a csokibevonatom! :))
És minden tudomány és praktika ellenére azt lehet mondani, hogy ahány csoki, annyiféle viselkedés. (Ne kérdezzétek miért.) Úgyhogy a biztos siker érdekében én azt javaslom, hogy ha kitapasztaltok egy csokit, akkor érdemes a tipusnál és módszernél maradni. Néha meglepetés éri az embert, mikor a mikulás-vagy húsvéti csokimaradékokkal próbálkozik. Abból inkább krémet kell csinálni, sose lehet tudni, mi lesz bel?lük :))