Brownie csupán két hozzávalóból

A brownie ma már népszenvedély, nemcsak Észak Amerikában, hanem itt, a mi kis országunkban is. Tudj meg mindent erről a süteményről!

A brownie - magyar nevén barnácska - a 20. század elején indult hódító útjára Észak-Amerikában. Ez a csokis torta és keksz közötti sütemény gyorsan megnyerte magának a háziasszonyokat, hiszen kevés hozzávalóból, könnyen és gyorsan elkészíthető édesség.

Alapesetben liszt, tojás, kakaópor, esetleg olvasztott csokoládé, és valamilyen zsiradék kell hozzá. Ezt aztán fokozhatjuk csokidarabokkal, magokkal, aszalt gyümölcsökkel, mogyoróvajjal, krémsajttal is. Sőt, olyan verziót is ismerünk, amely csokoládé nélkül, általában barna cukorral készül. Ez a blondie, azaz szőkécske.

A visszaemlékezések szerint a századfordulón, 1893-ban, Chicagóban megrendezett világkiállításra rendelt a Palmer House Hotel tulajdonosának felesége, Bertha Palmer a főszakácstól egy olyan süteményt, amely tortaszerű, de a hölgyek mégis kézzel tudják enni, mint a kekszet. Így született meg az első brownie, amelyben dió is volt, és barack mázzal vonták be, és amelyet a mai napig készítenek a hotelben az eredeti recept szerint.

Az első igazi brownie pedig 1904-ben bukkan fel a Home Cookery (Otthoni főzés) c. szakácskönyvben, 1904-ben. Számos városi legenda is csapódott a brownie történetéhez, mint például a szakács, aki véletlenül kifelejtette a lisztet a tésztából, vagy a háziasszony, akinek nem volt otthon sütőpora, ezért ilyen lapos tortát szolgált fel a vendégeinek. Még az is lehet, hogy van igazság a történetekben, mindenesetre a századfordulós szakácskönyvek már több változatban említik a brownie-t.*

A nutellás brownie receptjéért kattints ide!

Érdekes viszont, hogy önálló életre kelt ez a sütemény, és manapság reneszánszát éli. Egy időben már elcsépelt, unalmas desszertnek számított, de ma, a konyhai innováció, kísérletezések korában újra reflektorfénybe került. Számos változata létezik, például ez a két hozzávalós nutellás brownie is, amely az eredeti receptnél is egyszerűbben készül, hiszen csak tojás és nutella van benne, ami eleve tartalmaz elég zsiradékot. A molekuláris gasztronómia követőit is megihlette a brownie: ők úgynevezett air, "levegő" - egy nagyon levegős hab - formájában készítik, vagy szferifikálják, hogy kívül zselés, belül folyós legyen.

*forrás: Wikipedia

Hozzászólások

b7andi

Csak én tartom sületlen trutymónak az egészét?

Törölt felhasználó

Nyugi, nem csak te.

nikaa

hát nem kicsit nyers a tésztája, borzasztó h divatból mindenki szeretni de ha nem lenne olyan reklámja,nem dicsérné senki....

Törölt felhasználó

Ízlések és pofonok :D Én nagyon szeretem!

Törölt felhasználó

Ha jól van elkészítve, akkor nem sületlennek érzi az ember, hanem csak lágynak és krémesnek. Trutymónak semmi esetre sem, már ami az állagát illeti. Ízét tekintve természetesen ízlések és pofonok:)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.