Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

8 étel a konyhádban, amibe belehalhatsz

8 étel, ami nagyobb mennyiségben akár a halálunkat is okozhatja - miközben nem is gondolnánk róla. De kisebb adagokban is érdekes hatást érhetünk el némelyikkel...

A konyhánk nem veszélytelen hely – ez egyértelmű. Tűz, lángok, gáz, forró edények, égési sérülések, éles kések, eltörő üvegek. Na de azt kevésbé gondolnánk, hogy maguk az ételek is bánthatnak minket. Nézzünk 8 meglepő veszélyforrást ételeink közül:

1. Meggymag, szilvamag, barackmag, keserűmandula, almamag – csonthéjasok magjai

Ne nagyon rágcsáljuk el a csonthéjas gyümölcsök magját, mert nagyobb mennyiségben a benne található hidrogén-cianid igen veszélyes, sőt, halálos is lehet. Személyesen ismerünk olyat, aki elveszti az eszét a szilvapálinkától is, pont emiatt.

2. Rebarbaralevél

A rebarbara levele oxálsavat tartalmaz, ami nagy mennyiségben vesekövet okozhat, sőt, kis mennyiségben is rosszullétet okozhat!

3. Szerecsendió

Ezt már egyre több helyen olvastuk: a szerecsendió bizony hallucinogén. Kis mennyiségben hangulatfokozó, két evőkanál tehát hallucinogén, nagyobb mennyiség pedig halálos is lehet.

4. Krumplicsíra

Bizony, az öreg és kicsírázott és a sötétzöld foltos éretlen krumpli is mérgező lehet – glycoalkaloidok keletkeznek bennük, amelyek hatása kb. fél nappal elfogyasztásuk után jön elő, ami szédülés, fejfájás, hányás, akár hallucináció. Ezeket a részeket mindenképp vágjuk ki!

6. Paradicsomlevél

Nem, nem sűrűn jutunk hozzá, de állítólag a paradicsom levele és szára is olyan alkáli vegyületeket tartalmaz, amik kikészíti a gyomrot – halálos csak nagyon nagy adagban lehet.

6. Nyers méz

A méz is lehet veszélyes – de hálisten hazánkra ez nem vonatkozik. Amerikában viszont például ha pasztörizálatlan (ott ezt az eljárást alkalmazzák) mézet eszünk, benne maradnak azok a káros toxinvegyületek (grayanatoxin), melyek szédülést, izzadást, hányingert, hányást okozhatnak. A nálunk termelt mézekben nincsen ilyen toxin, mivel itt nem élnek rododendronok, amelyen nektárjában megtalálható ez az anyag!

7. Tonhal

A tonhalban levő higany igen veszélyes, hiszen vagy a veséket, vagy közvetlen az agyat károsítja – ezért terhes nőknek és kisgyermekeknek nem is ajánlott fogyasztása. Egy ültő helyünkben nem tudunk annyit megenni, hogy veszélyes legyen, de a heti fogyasztást érdemes mérni. Tény hogy ez nálunk nem igazi rizikó, de pl. Japánban már gond lehet.

Ez is érdekelhet!

8 étel, amit betiltottak a nagyvilágban

 

8. Nyers kesudió

Az a kesudió, amit a boltban vásárolunk, valójában nem nyers, hanem gőzölt, hiszen a nyersben urushiol található (ami egyébként a szömörcében is van), ez pedig igen mérgező. Akik allergiások a szömörcére, azoknak a nyers kesudió akár halálos is lehet!

(forrás: foxnews)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ügyifogyi
ügyifogyi Wed, 2018-09-26 19:45

Ha a szemem nem csal, akkor a képen batáta (édesburgonya )van. Ennek nem sok köze van a krumplihoz, max hasonlít rá.

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2018-06-25 14:39

A legveszélyesebb alapanyag a konyhánkban a VÍZ! Gondoljatok bele, még a kazánlemezt is kikezdi!
:)

türelmesebb
türelmesebb Tue, 2018-03-27 01:46

Sárgabarackmaghoz: Külünböző fajták vannak, egyiket meg lehet enni, másokat nem, mert fejfájást okozz, Én nagyon szeretem, a kertemben termőböl megeszem de sok fájtát nem mert keserű és fejfájást okozz.

szuszi
Jolán / szuszi Wed, 2015-10-21 11:43

Helyes!!! Látom mások is ledöbbentek a méznél!!! De gondolom a többi növénynél is hibádzik a dolog. Hihetetlen butaság!!!

arkanum
arkanum Sat, 2019-10-12 10:23

Láthatóan azoknál, akik ledöbbentek, hiányzik az értő olvasás.

Ofcian
mokka21 / Ofcian Wed, 2015-10-21 08:42

A rebarbara levelét az életben nem ették meg, köztudott, hogy csak a szára fogyasztható. Nem szóltál a mérgező gombákról vajon miért? :)

dkinga42
dkinga42 Tue, 2015-10-20 21:05

Ez a mézes dolog hatalmas baromság...soha nem volt sem nekünk sem a vevőinknek baja a nyers méztől. A kezeléstől pedig csak az értékes anyagok vesznek el. Ha valaki olyan olvassa ezt a cikket, aki nem ért hozzá, az egész életében tévhitben fog élni. Jobb, ha javítjátok a cikketeket!

arkanum
arkanum Sat, 2019-10-12 10:21

Gyakorold az értő olvasást. Te írsz hülyeséget, ott van, hogy nálunk ez nem jellemző stb. Inkább olvasd el újra, ne járasd el magad enynire

Török Évaa
Török Évaa Wed, 2015-10-28 21:57

Speciel a méznél az is szerepel, hogy ez nálunk nem igaz, csak ott, ahol rododendronok is vannak, mert abban található a mérgező anyag. Nem ártana időnként figyelmesebben is olvasni. Bocsika!

Midori
Milus / Midori Tue, 2015-10-20 21:03

Kedves Te,

Gratulálok a mézes részhez (is). Légy szíves, légy hű írásodhoz, és csak így fogyassz eztán mézet!

Pasztörizáld: melegítsd fel 90C-ra és hűtsd le.
Csináld mikrosütőben, az gyorsan megvan, és legalább lesz megint ürügy takarítani.
Eredmény:
- tönkrekaramellizáltad benne a cukrokat, szép boxos lett a cucc
- szétcseszted az összes természetes enzimet (pl. invertáz, diasztáz)
- egekbe lőtted a HMF (hidroxi metil furfurol -olvass utána) tartalmat
egyúttal tettél egy időutazást: ha esetleg tutira mész és kétszer pasztörizálsz, a fáraók mézét kapod.Ilyen állapotban találták meg a régészek is, "néhány" évvel utánuk.

Egy apróság: így már nem hívhatod ám méznek, mert nem felel a követelménynek.Találj ki valami nevet neki, biztos van még ott alapanyag, ahonnan ezt a sok tudást összeszedted. Ne szerénykedj, oszd meg másokkal is a bölcsességet!

A grayanOtoxint meg tanuld meg leírni normálisan. Egyébként sajnos csak a rhododendronmézekben van. Azaz: vigyél egy kaptár méhet a szobádba, tedd a rodi alá amikor virágzik, és pörgess róla mézet. Ha nem sikerül, hozathatsz mondjuk Grúziából - ott van legközelebb olyan éghajlat ahol beszerezhetsz ilyesmit.

Egyél kicsit belőle, aztán haluzz ide gyorsan még egy cikket, hadd röhögjük holnap is egy jót!

laura0411
laura0411 Tue, 2015-10-20 23:50

Van neki pl.: http://www.nosalty.hu/ajanlo/pucolj-meg-1-banant-9-felekeppen xD

Itt írja hogy ilyen meg olyan mérgező meg stb. de a "kituja" milyen kézzel megfogott banánt ..."hogy beleharapok, és foggal kezdem meg." bontja meg.. hát szerintem az emberek 99%ka csak a kezét használja.. ;) jó erős lány lehet ha az ujjaidba nincs annyi erő hogy megkezdj vele egy banánt.. xD

Amúgy kiraktam a facebookomra ezeket az irományokat hááááát' jó estét csináltam vele az ismerőseim körött ... de ide inkább nem másolok hozzászólásokat... xD

pmonet
pmonet Tue, 2015-10-20 15:59

Ekkora baromságot mar rég olvastam..LOL...
"benne található hidrogén-cianid"
Bocs, de a hidrogén cianid az gáz halmazállapotú.
És nem az van benne hanem tiocianátok.

laura0411
laura0411 Tue, 2015-10-20 15:29

Felkerestem az EREDETI oldalt ahonnan szedve, fordítva lett ez a cikk ... hát' vagy 4 tétel kimaradt... a másik meg az hogy felesleges volt ez a cikk.. mivel például ahhoz hogy kéksav mérgezése legye egy embernek rengeteget kellene megennie ráadásul nem fix mg a halált okozó mennyiség hanem mg/kg tehát ha van két ember nemtől független az egyik 50kg a másik 70 kg ami az 50 kg-nak a végzetét jelenti addig a 70 kg-nak csak rosszul lehet.. ;)
A szilvapálinkás dolgot azt én sem értem .. hogy hogy jön az most ide.. xD...ha valakinek a pálinkától elmegy az esze ne igyon... illetve annak a barackbálinkától is el fog menni ...a méz is egy butaság ahogy a fordító/másoló berakta a cikkbe.. ahhoz többen meg is említik :D .... a nyers kesudió is hogy jön ide?! amikor nálunk nem lehet beszerezni nyersen!.. A burgonyánál a kép nem stimmel és így van hogy az szintén szóvá tették hogy nem a termése a nővénynek.. ;)
Tonhal szint úgy! "Tény hogy ez nálunk nem igazi rizikó, de pl. Japánban már gond lehet." akkor miért keres itt .. azért nem fog senki elmenni japánba hogy tonhalat egyen.. xD..
Szerintem érdemes kicsit utána járni a dolgoknak és HELYESEN lefordítani!És kissé magyarosabbra venni ha már ".hu"-a domain és állítólag magyar gasztro oldal.. ;)
Még annyit a Rebarbaralevél -t azt nem egybe kell írni.. :)

knekató
knekató Tue, 2015-10-20 12:05

Sajnos nem ez az első, és gondolom nem is az utolsó, semmit sem érő cikk. Ráadásul a cikk írója annyira nincs tisztában a dolgokkal, hogy a burgonyáról szóló "okossághoz" az édesburgonya képét rakta, pedig a kettő növénynek semmi köze nincs egymáshoz. Miért kell ilyen áltudományos hazugságokkal rontani a no salty hitelességét?

A.Eszter
A.Eszter Thu, 2015-10-22 08:21

Szinte minden hozzászólóval egyetértek, csak azért e mellé írom a véleményem, mert teljesen egyetértek az előttem szólóval, hogy ez a NOSALTY hitelességének a rovására fog menni! Ennek az "írónak" /a fordító talán jobb szó lenne, de azzal az igazi fordítókat bántanám meg/ korábbi "írásaibani" is olvastam már hasonló blődségeket, hogy ne rögtön a hülyeség szót használjam!!! És én sem értem, hogy a NOSALTY miért ad helyet és lehetőséget ilyen sületlenségek megjelenéséhez???

tiberisz
tiberisz Tue, 2015-10-20 08:49

A mézzel kapcsolatban írom, hogy a leírt formában nem felel meg a valóságnak. Az említett Grayanotoxin a nálunk található növényekben nem igen fellelhető. Mint méhész a méz filtrálásával sem értek egyet. A pasztörizálás nem a méz kezelési módszere. A felmelegítés is a nagy tömegű termék szállításához,szűréséhez,
egalizálásához szükséges.

Domigery
Domigery Tue, 2015-10-20 07:07

Azért a rém hírterjesztés a büntetőtörvénykönyvben benne van. Javaslom, hogy baromságokat ne írjatok.

Balazs78
Balazs78 Mon, 2015-10-19 21:20

na mégis továbbolvastam. a szerecsendiót kipróbálom! Köszi! :)

padlizsánka
padlizsánka Thu, 2015-10-22 09:30

Hát mi anno 16 évesen már értesültünk hallucinogén hatásáról, de sajnos hiába ettünk meg fejenként egy egész csomag szerecsendiót...:( :D

Balazs78
Balazs78 Mon, 2015-10-19 21:16

sajnos nem olvastam végig, mert már az 1-es pontnál már kacagnom kellett :)
szerintetek míért hívják a hidrogén-cianidot B17 vitaminnak?
angol kutatók állítják, ha egy nap megeszel 3kiló barackmagot akkor belehalsz.... kb... :D
almának neki se állnék, ha nem ehetném meg a magját.. persze ketéharapva, mert amúgy semmit sem érne!
2 diszperzites vödör sárgabarackmagom vár törésre, a cikk hatására holnap neki is állok! Köszi! :)

csigabika
csigabika Mon, 2015-10-19 20:43

lilibe A hunza népcsoportban élnek 120 éves emberek, akik barackmagot is sokat esznek?
Pasztőrözött méz?????
Apám sokszor mondta: a tiszta víztől is meg lehet halni, ha túl sokat iszol belőle.
Ilyen alapon vég nélkül lehet idétlen cikkeket írni.

A burgonya gumója nem termés, hogy megérjen. Ha napfény éri, akkor zöldül meg. Valóban mérgező a burgonyafélék, pl. paradicsom zöld részei, a burgonya növény termése, és még sok minden, ami normális körülmények között nem kerül az asztalunkra.

lilibe
lilibe Wed, 2015-10-21 19:57

igen a Hunzáknál magas életkort élnek meg, sok sárgabarackot esznek, frissen és aszalva is és a barackmagot is elfogyasztják. természetesen más körülmények is segíthatik a magas életkort, de a barackmag biztosan nem árt. Tudomásom szerint a B17 vitamin egyik forrása.

York
York Mon, 2015-10-19 20:31

Kedves Judit, kellő mennyiségű pálinkától bárki "elveszti az eszét" (ahogy írod) és ehhez kb semmi köze a hidrogén-cianidnak. Sokkal inkább az alkoholnak. Ha főztél volna már szilvapálinkát tudnád, hogy kimagozva teszik a hordóba, vagy bármilyen edénybe a cefrének való szilvát, éppen az általad is említett veszélyforrás miatt, ergo a cianid nem tud miből kioldódni.

Brecz Judit
Szinglikonyha / Brecz Judit Tue, 2015-10-20 08:40

"elméletileg kimagozzák, gyakorlatilag nem biztos. Az illetőnek CSAK és kizárólag a szilvapálinkától van ilyen gondja, és kedves férjének is, ezért írtam. Szóval eltérnek a nézetek, de nem baj :)

mambo46
mambo46 Fri, 2015-10-23 11:52

é akit ismerek a kerti cuccokat a földröl veszi fe , talán, le mossa de az sem biztos , és amiben mag van ugy kerűl a cefrébe barack, meggy, szilva stb dehogy megozza ki.

lilibe
lilibe Wed, 2015-10-21 19:58

igy nem válaszolunk az olvasónak! Ha tévedtél ismerd el és nézz utána jobban annak amit írsz. Vagy ne írj

efery
efery Mon, 2015-10-19 20:08

Már elnézést kérek, de nagy sületlenség ez a "cikk"... Nem akarom pontról-pontra cáfolni, mert annyit nem ér az egész, de a paradicsom szár-levél mindent visz. Ki a franc eszik olyat???
Nagy kár volt megírni ezt a ... és még nagyobb kár volt megjelentetni tisztelt NOSALTY :-(

lilibe
lilibe Mon, 2015-10-19 19:01

nyers méz: ha már nem nyers, semmit sem ér. A lépesmézet a kaptárból adta nagyapám ...

lilibe
lilibe Mon, 2015-10-19 18:52

ugyan már , ki eszik meg egy evőkanálnyi szerecsendiót... A magokból is több kg,ot kellene enni hogy káros legyen. Gyerekkoromban is és azóta is megeszem a sárgabarack magját, nem ártalmas. Javaslom hogy ezzel kapcsolatban olvass a Hunza népcsoport szokásairól... Ha ennél jobbat nem tudsz, inkább ne írj semmit. így , ahogy leírtad , pontatlan