8 étel a konyhádban, amibe belehalhatsz

8 étel, ami nagyobb mennyiségben akár a halálunkat is okozhatja - miközben nem is gondolnánk róla. De kisebb adagokban is érdekes hatást érhetünk el némelyikkel...

A konyhánk nem veszélytelen hely – ez egyértelmű. Tűz, lángok, gáz, forró edények, égési sérülések, éles kések, eltörő üvegek. Na de azt kevésbé gondolnánk, hogy maguk az ételek is bánthatnak minket. Nézzünk 8 meglepő veszélyforrást ételeink közül:

1. Meggymag, szilvamag, barackmag, keserűmandula, almamag – csonthéjasok magjai

Ne nagyon rágcsáljuk el a csonthéjas gyümölcsök magját, mert nagyobb mennyiségben a benne található hidrogén-cianid igen veszélyes, sőt, halálos is lehet. Személyesen ismerünk olyat, aki elveszti az eszét a szilvapálinkától is, pont emiatt.

2. Rebarbaralevél

A rebarbara levele oxálsavat tartalmaz, ami nagy mennyiségben vesekövet okozhat, sőt, kis mennyiségben is rosszullétet okozhat!

3. Szerecsendió

Ezt már egyre több helyen olvastuk: a szerecsendió bizony hallucinogén. Kis mennyiségben hangulatfokozó, két evőkanál tehát hallucinogén, nagyobb mennyiség pedig halálos is lehet.

4. Krumplicsíra

Bizony, az öreg és kicsírázott és a sötétzöld foltos éretlen krumpli is mérgező lehet – glycoalkaloidok keletkeznek bennük, amelyek hatása kb. fél nappal elfogyasztásuk után jön elő, ami szédülés, fejfájás, hányás, akár hallucináció. Ezeket a részeket mindenképp vágjuk ki!

6. Paradicsomlevél

Nem, nem sűrűn jutunk hozzá, de állítólag a paradicsom levele és szára is olyan alkáli vegyületeket tartalmaz, amik kikészíti a gyomrot – halálos csak nagyon nagy adagban lehet.

6. Nyers méz

A méz is lehet veszélyes - de hálisten hazánkra ez nem vonatkozik. Amerikában viszont például ha pasztörizálatlan (ott ezt az eljárást alkalmazzák) mézet eszünk, benne maradnak azok a káros toxinvegyületek (grayanatoxin), melyek szédülést, izzadást, hányingert, hányást okozhatnak. A nálunk termelt mézekben nincsen ilyen toxin, mivel itt nem élnek rododendronok, amelyen nektárjában megtalálható ez az anyag!

7. Tonhal

A tonhalban levő higany igen veszélyes, hiszen vagy a veséket, vagy közvetlen az agyat károsítja – ezért terhes nőknek és kisgyermekeknek nem is ajánlott fogyasztása. Egy ültő helyünkben nem tudunk annyit megenni, hogy veszélyes legyen, de a heti fogyasztást érdemes mérni. Tény hogy ez nálunk nem igazi rizikó, de pl. Japánban már gond lehet.

Ez is érdekelhet!

8 étel, amit betiltottak a nagyvilágban

8. Nyers kesudió

Az a kesudió, amit a boltban vásárolunk, valójában nem nyers, hanem gőzölt, hiszen a nyersben urushiol található (ami egyébként a szömörcében is van), ez pedig igen mérgező. Akik allergiások a szömörcére, azoknak a nyers kesudió akár halálos is lehet!

(forrás: foxnews)

Hozzászólások

lilibe

ugyan már , ki eszik meg egy ev?kanálnyi szerecsendiót... A magokból is több kg,ot kellene enni hogy káros legyen. Gyerekkoromban is és azóta is megeszem a sárgabarack magját, nem ártalmas. Javaslom hogy ezzel kapcsolatban olvass a Hunza népcsoport szokásairól... Ha ennél jobbat nem tudsz, inkább ne írj semmit. így , ahogy leírtad , pontatlan

lilibe

nyers méz: ha már nem nyers, semmit sem ér. A lépesmézet a kaptárból adta nagyapám ...

Törölt felhasználó

Már elnézést kérek, de nagy sületlenség ez a "cikk"... Nem akarom pontról-pontra cáfolni, mert annyit nem ér az egész, de a paradicsom szár-levél mindent visz. Ki a franc eszik olyat??? Nagy kár volt megírni ezt a ... és még nagyobb kár volt megjelentetni tisztelt NOSALTY :-(

York

Kedves Judit, kell? mennyiség? pálinkától bárki "elveszti az eszét" (ahogy írod) és ehhez kb semmi köze a hidrogén-cianidnak. Sokkal inkább az alkoholnak. Ha f?ztél volna már szilvapálinkát tudnád, hogy kimagozva teszik a hordóba, vagy bármilyen edénybe a cefrének való szilvát, éppen az általad is említett veszélyforrás miatt, ergo a cianid nem tud mib?l kioldódni.

Brecz Judit

"elméletileg kimagozzák, gyakorlatilag nem biztos. Az illet?nek CSAK és kizárólag a szilvapálinkától van ilyen gondja, és kedves férjének is, ezért írtam. Szóval eltérnek a nézetek, de nem baj :)

lilibe

igy nem válaszolunk az olvasónak! Ha tévedtél ismerd el és nézz utána jobban annak amit írsz. Vagy ne írj

mambo46

é akit ismerek a kerti cuccokat a földröl veszi fe , talán, le mossa de az sem biztos , és amiben mag van ugy ker?l a cefrébe barack, meggy, szilva stb dehogy megozza ki.

csigabika

lilibe A hunza népcsoportban élnek 120 éves emberek, akik barackmagot is sokat esznek? Paszt?rözött méz????? Apám sokszor mondta: a tiszta vízt?l is meg lehet halni, ha túl sokat iszol bel?le. Ilyen alapon vég nélkül lehet idétlen cikkeket írni. A burgonya gumója nem termés, hogy megérjen. Ha napfény éri, akkor zöldül meg. Valóban mérgez? a burgonyafélék, pl. paradicsom zöld részei, a burgonya növény termése, és még sok minden, ami normális körülmények között nem kerül az asztalunkra.

lilibe

igen a Hunzáknál magas életkort élnek meg, sok sárgabarackot esznek, frissen és aszalva is és a barackmagot is elfogyasztják. természetesen más körülmények is segíthatik a magas életkort, de a barackmag biztosan nem árt. Tudomásom szerint a B17 vitamin egyik forrása.

Balazs78

sajnos nem olvastam végig, mert már az 1-es pontnál már kacagnom kellett :) szerintetek míért hívják a hidrogén-cianidot B17 vitaminnak? angol kutatók állítják, ha egy nap megeszel 3kiló barackmagot akkor belehalsz.... kb... :D almának neki se állnék, ha nem ehetném meg a magját.. persze ketéharapva, mert amúgy semmit sem érne! 2 diszperzites vödör sárgabarackmagom vár törésre, a cikk hatására holnap neki is állok! Köszi! :)

Balazs78

na mégis továbbolvastam. a szerecsendiót kipróbálom! Köszi! :)

padlizsánka

Hát mi anno 16 évesen már értesültünk hallucinogén hatásáról, de sajnos hiába ettünk meg fejenként egy egész csomag szerecsendiót...:( :D

Törölt felhasználó

Azért a rém hírterjesztés a büntet?törvénykönyvben benne van. Javaslom, hogy baromságokat ne írjatok.

tiberisz

A mézzel kapcsolatban írom, hogy a leírt formában nem felel meg a valóságnak. Az említett Grayanotoxin a nálunk található növényekben nem igen fellelhet?. Mint méhész a méz filtrálásával sem értek egyet. A pasztörizálás nem a méz kezelési módszere. A felmelegítés is a nagy tömeg? termék szállításához,sz?réséhez, egalizálásához szükséges.

knekató

Sajnos nem ez az els?, és gondolom nem is az utolsó, semmit sem ér? cikk. Ráadásul a cikk írója annyira nincs tisztában a dolgokkal, hogy a burgonyáról szóló "okossághoz" az édesburgonya képét rakta, pedig a kett? növénynek semmi köze nincs egymáshoz. Miért kell ilyen áltudományos hazugságokkal rontani a no salty hitelességét?

A.Eszter

Szinte minden hozzászólóval egyetértek, csak azért e mellé írom a véleményem, mert teljesen egyetértek az el?ttem szólóval, hogy ez a NOSALTY hitelességének a rovására fog menni! Ennek az "írónak" /a fordító talán jobb szó lenne, de azzal az igazi fordítókat bántanám meg/ korábbi "írásaibani" is olvastam már hasonló bl?dségeket, hogy ne rögtön a hülyeség szót használjam!!! És én sem értem, hogy a NOSALTY miért ad helyet és lehet?séget ilyen sületlenségek megjelenéséhez???

Törölt felhasználó

Felkerestem az EREDETI oldalt ahonnan szedve, fordítva lett ez a cikk ... hát' vagy 4 tétel kimaradt... a másik meg az hogy felesleges volt ez a cikk.. mivel például ahhoz hogy kéksav mérgezése legye egy embernek rengeteget kellene megennie ráadásul nem fix mg a halált okozó mennyiség hanem mg/kg tehát ha van két ember nemt?l független az egyik 50kg a másik 70 kg ami az 50 kg-nak a végzetét jelenti addig a 70 kg-nak csak rosszul lehet.. ;) A szilvapálinkás dolgot azt én sem értem .. hogy hogy jön az most ide.. xD...ha valakinek a pálinkától elmegy az esze ne igyon... illetve annak a barackbálinkától is el fog menni ...a méz is egy butaság ahogy a fordító/másoló berakta a cikkbe.. ahhoz többen meg is említik :D .... a nyers kesudió is hogy jön ide?! amikor nálunk nem lehet beszerezni nyersen!.. A burgonyánál a kép nem stimmel és így van hogy az szintén szóvá tették hogy nem a termése a n?vénynek.. ;) Tonhal szint úgy! "Tény hogy ez nálunk nem igazi rizikó, de pl. Japánban már gond lehet." akkor miért keres itt .. azért nem fog senki elmenni japánba hogy tonhalat egyen.. xD.. Szerintem érdemes kicsit utána járni a dolgoknak és HELYESEN lefordítani!És kissé magyarosabbra venni ha már ".hu"-a domain és állítólag magyar gasztro oldal.. ;) Még annyit a Rebarbaralevél -t azt nem egybe kell írni.. :)

Törölt felhasználó

Ekkora baromságot mar rég olvastam..LOL... "benne található hidrogén-cianid" Bocs, de a hidrogén cianid az gáz halmazállapotú. És nem az van benne hanem tiocianátok.

Milus

Kedves Te, Gratulálok a mézes részhez (is). Légy szíves, légy h? írásodhoz, és csak így fogyassz eztán mézet! Pasztörizáld: melegítsd fel 90C-ra és h?tsd le. Csináld mikrosüt?ben, az gyorsan megvan, és legalább lesz megint ürügy takarítani. Eredmény: - tönkrekaramellizáltad benne a cukrokat, szép boxos lett a cucc - szétcseszted az összes természetes enzimet (pl. invertáz, diasztáz) - egekbe l?tted a HMF (hidroxi metil furfurol -olvass utána) tartalmat egyúttal tettél egy id?utazást: ha esetleg tutira mész és kétszer pasztörizálsz, a fáraók mézét kapod.Ilyen állapotban találták meg a régészek is, "néhány" évvel utánuk. Egy apróság: így már nem hívhatod ám méznek, mert nem felel a követelménynek.Találj ki valami nevet neki, biztos van még ott alapanyag, ahonnan ezt a sok tudást összeszedted. Ne szerénykedj, oszd meg másokkal is a bölcsességet! A grayanOtoxint meg tanuld meg leírni normálisan. Egyébként sajnos csak a rhododendronmézekben van. Azaz: vigyél egy kaptár méhet a szobádba, tedd a rodi alá amikor virágzik, és pörgess róla mézet. Ha nem sikerül, hozathatsz mondjuk Grúziából - ott van legközelebb olyan éghajlat ahol beszerezhetsz ilyesmit. Egyél kicsit bel?le, aztán haluzz ide gyorsan még egy cikket, hadd röhögjük holnap is egy jót!

Törölt felhasználó

Van neki pl.: http://www.nosalty.hu/ajanlo/pucolj-meg-1-banant-9-felekeppen xD Itt írja hogy ilyen meg olyan mérgez? meg stb. de a "kituja" milyen kézzel megfogott banánt ..."hogy beleharapok, és foggal kezdem meg." bontja meg.. hát szerintem az emberek 99%ka csak a kezét használja.. ;) jó er?s lány lehet ha az ujjaidba nincs annyi er? hogy megkezdj vele egy banánt.. xD Amúgy kiraktam a facebookomra ezeket az irományokat hááááát' jó estét csináltam vele az ismer?seim körött ... de ide inkább nem másolok hozzászólásokat... xD

zsuzsi965

(Y) ;D

Törölt felhasználó

Ez a mézes dolog hatalmas baromság...soha nem volt sem nekünk sem a vev?inknek baja a nyers mézt?l. A kezelést?l pedig csak az értékes anyagok vesznek el. Ha valaki olyan olvassa ezt a cikket, aki nem ért hozzá, az egész életében tévhitben fog élni. Jobb, ha javítjátok a cikketeket!

Török Évaa

Speciel a méznél az is szerepel, hogy ez nálunk nem igaz, csak ott, ahol rododendronok is vannak, mert abban található a mérgez? anyag. Nem ártana id?nként figyelmesebben is olvasni. Bocsika!

arkanum

Gyakorold az ért? olvasást. Te írsz hülyeséget, ott van, hogy nálunk ez nem jellemz? stb. Inkább olvasd el újra, ne járasd el magad enynire

mokka21

A rebarbara levelét az életben nem ették meg, köztudott, hogy csak a szára fogyasztható. Nem szóltál a mérgez? gombákról vajon miért? :)

Címlapról ajánljuk

HETI MENÜ: készülünk a karácsonyra – főszerepben a fahéj

Mi már készülődünk a karácsonyra, és ennek az alaphangulatnak az illatok és ízek is kötelező elemei – ide tartozik a fahéj is, amit most nemcsak süteményekbe csempészünk bele, hanem különleges fogásokba is, hogy lássátok, milyen kreatívan és sokoldalúan használható fűszer. A menühöz pedig remekül illik majd a Coca-Cola legújabb terméke, a Coca-Cola Zero Fahéj is! (x)

Szponzorált tartalom

További cikkek