Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7+1 nagyon olcsó retró édesség, amivel anyu hó végén kényeztetett

A '80-'90-es évek gyerekkori süteményei közt volt néhány, ami kifejezetten akkor került elő, amikor igazán hó vége volt a családi pénztárcákat illetően.

Tudjuk, hogy sokan most sem engedhetik meg maguknak a drága alapanyagokat, de mi most kifejezetten az olcsó retró édességekre szerettünk volna koncentrálni – attól függetlenül, hogy sok ma is megállja a helyét.

Azokra az időkre gondolunk itt, amikor könyörögtünk anyunak/apunak kiskorunkban, hogy készítsen nekünk valami édességet, de mivel épp hó vége volt, ezekre futotta. Nekünk pedig mindegy volt, imádtuk.

Körbekérdeztünk, ezek voltak a befutó olcsó édességemlékek:

1. TOJÁSKEVERT

Nem tudom, ti hogy hívtátok, nálunk tojáskevert névre hallgatott az az örök jollyjoker, bármikor bevethető édességvágy-csillapító, ami nyers tojássárgájából és szigorúan kristálycukorból állt – kikevertük jó habosra, és kanalaztuk is.

2. ARANY KAKAÓ

Tojáskevert kakaóporral. Van kérdés?

3. CUKROS TÚRÓ

Végezetül itt a tojáskevert mennybe menetele, amikor is a tojássárgája és a cukor elegyéhez tehéntúrót is kevert nekünk Anya. Annnnnyira finom volt!

4. TEJBEGRÍZ

Az alap olcsó édesség, ami a mindig folyós vizes-tejes menzással ellentétben otthon folyton egy kemény tömbbe állt a sok gríztől. Te összekeverted a kakaóval/fahéjjal?

5. Nap és Est SÜTI

Kolléganőnk Erdőtarcsáról származó nagyija sütötte ezt a fantasztikus elnevezésű olcsó süteményt, ami könnyen kitalálható, mit takart: a bocisütihez hasonlóan, bár túró nélkül foltosra sütött kakaós illetve sima piskótatésztát ketté vágta, és közé baracklekvárt kent. Ha pedig nagyon hó vége volt, a lekvár is elmaradt, és csak porcukor került a tetejére – és hogy ki bánta? Senki!

6. PISINGER 

Na ezt egyikünk sem ismerte, az tuti, mert a névre emlékeznénk...khm. Kivéve persze veszprémi kolléganőnk, akinek anyukája sűrűn készítette: bolti ostyalap kakaós-margarinos krémmel töltve, jó puhán tálalva! Voilá!

 

7. PALACSINTA

Nem hagyhattuk ki a sorból – régen ugyanis a tojás olcsóbb alapanyagnak számított, bár tény, hogy munkaigényes volt egy egész családra valót kisütögetni, le a kalappal nagyi/anya/apa előtt. Nutella vagy mascarpone még sehol se volt, volt viszont olcsó kakaópor, fahéjas porcukor és citromlé porcukorral !!!

+1: ARANKA pudingpor!

A kedvencünk a mogyorós volt, elegáns talpas pohárból kanalazva, meggybefőttel vagy mondjuk barackdarabokkal! Tudom, ma is kapható, de azt a régi ízt sose feledjük...

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!