7+1 étel, amit soha, de soha ne mikrózz!

Sokan elvből megvetik a mikrohullámú sütőt csak azért, mert egészségtelennek tartják. Melyek azok az élelmiszerek, amelyekre rögtön rosszul reagál a mikró? Megmutatjuk!

Rengeteg tudományos vita folyik arról, valóban egészségtelen-e a mikrohullámú sütő használata, valamint arról is, mennyire veszítik el az élelmiszerek tápértéküket a mikrózás során.

Azt már tudjuk, hogy a fém evőeszközöket, a fém széllel rendelkező tányérokat és a műanyagok jelentős részét nem lehet mikrózni, emellett pedig rengeteg olyan élelmiszer is van, amelyet egyszerűen nem éri meg a mikróban felmelegíteni, ugyanis a gyors hőkezelés nem csak nekünk árthat, de a mikrót is egy életre tönkreteheti.

Íme 7+1 dolog, amit lehetőleg soha ne mikrózz!

1. Sovány húsok

Míg a magas zsírtartalmú húsokat könnyebben és szebben is lehet mikróban kezelni, addig az olyan sovány húsok, mint például a csirke vagy a sertés egyes részei ehetetlenné is válhatnak a gyors hőkezelés során.

2. Tengeri herkentyűk

A tenger gyümölcsei mikrózva olyanok, mint a leeresztésnek indult lufi. Bár Magyarországon viszonylag ritkán fogyasztunk kagylókat vagy garnélát, de ha egy ínycsiklandó éttermi vacsora után hazavinnénk a megmaradt herkentyűket, ne próbálkozzunk a mikrós melegítéssel.

3. Víz

Sokan teszik a teához használt vizet mikróba, pedig az ilyesfajta melegítés elég bosszantó következményekkel járhat. Ha nincs más lehetőségünk, figyeljünk oda a melegítési időre (ez maximum 2 perc legyen), és ha kivettük a bögrét a mikróból hagyjunk a felforrósodott víznek legalább fél perc hűlési időt.

4. Kenyér és pizza

Sokan nem fogtok örülni ennek a hírnek, pedig biztos mindannyian tapasztaltátok már, hogy a mikrózott pizza állaga teljesen megváltozik, a tészta laza lesz és puha, egyáltalán nem hasonlít többé a frissen sült, ropogós változatra. Nem, még a grillező opcióval sem.

5. Fagyott hús

Miért nem ajánljuk ezt a gyorsnak és praktikusnak tűnő megoldást? A mikróban felolvadó hús könnyen tönkremehet, ha nem főzöd/sütöd meg gyorsan, ráadásul a baktériumok is villámsebességgel terjeszkedhetnek rajta.

6. Nyers tojás

Gondoljunk csak bele abba, hogy a tojás belsejében a felforrósodó anyag sehogy sem tudja kiengedni a gőzt, így az egy pillanat alatt felrobban a mikróban, amit aztán órákig lehet majd takarítani. Különben is: létezik olyan ember, aki a mikróban főzi meg a tojást?

7. Nyers zöldségek és gyümölcsök

A föld, amelyben a zöldségek teremnek tele van olyan ásványi anyagokkal, amelyek a mikrohullámok hatására égni, szikrázni kezdhetnek, ez a reakció pedig akár teljesen tönkreteheti nem csak az ételed, de a mikródat is.

7+1. Papírzacskó

Tudjuk, hogy a papír sehogy sem minősül élelmiszernek, de ma már rengeteg étteremben adják papírzacskóba csomagolva az elviteles ételeket. A zacskók külsején festék és ragasztó is előfordulhat, a magas hőmérsékleten ezek az anyagok pedig könnyen feloldódnak, ráadásul mérgezőek is lehetnek.

Ezeket olvastad már?

via: insider, nosalty

Címlapról ajánljuk

További cikkek