7 egyszerű lépés a sikeres fogyáshoz

Életmódváltás lépésről lépésre. Gyakorlati tippekkel segítünk a teljesíthető célok kitűzésében a sikeres fogyás érdekében!

Közeleg a nyár, amilyen gyorsan csak lehet, szeretnénk megszabadulni a hónapok, netán évek alatt felszedett kilóktól. Olykor nehéz belátnunk, hogy mindehhez életmódot kell(ene) váltanunk.

Pedig ilyen egyszerű: ha minden marad úgy, ahogy volt, akkor súlyunk sem fog lefelé menni.

2 hét alatt -20 kg?

Hirdetik a fogyókúrás reklámok. Őszintén, ez hihető?

Ha csak egy kúra idejére változtatunk azon, hogy mit és hogyan eszünk, lehet, hogy fogyni fogunk, azonban felmerül a kérdés, hogy mi lesz velünk a kúra után? Azaz elkerülhetetlen, hogy életmódbeli és táplálkozási szokásainkat felülírjuk, a régi szokásaink helyett új szokásokat alakítsunk ki.

Ez pedig nem megy másképp, mint reális, teljesíthető feladatok kitűzésével.

Hogy induljunk el?

Jelöljünk ki minden hétre legalább egy teljesíthető feladatot! Jegyezzük fel a táplálkozási naplónkba – ha vezetünk ilyet, vagy jegyezzük fel egy papírra, és tegyük ki egy jól látható helyre – praktikusan a hűtőre.

Kezdjük például az alábbi 7 egyszerű, könnyen teljesíthető feladattal!

1. Folyadékfogyasztás és -pótlás energiamentesen

Egyre gyakoribb jelenségnek számít, főleg nyáron, hogy a fogyni vágyó nem megeszi, hanem megissza az energiaszükségletét, ha nem is az egészet, de a felét vagy harmadát biztosan. A kínálat széleskörű: (barna)cukros vagy mézes kávé, kakaó, (jeges)tea, gyümölcslé, ráadásul a fergeteges bulik alkoholbevitele következtében felszámolható többletkalóriák sem elhanyagolhatóak.

A cukros folyadékok nemcsak jelentős energiatartalmuk miatt kerülendők, de magas glikémiás-indexük miatt sincs helyük az energiaszegény étrendben. Az alkoholtartalmú italokkal pedig nemcsak az a gond, hogy az alkoholnak magas a kalóriaértéke, hanem az is, hogy meghozza az étvágyat, így aztán ördögi körbe keveredhetünk. Tanuljuk meg a mértékletes alkoholfogyasztás módját! Vacsora után egy pohár bor elég - ha itt megállunk, elkerülhetjük, hogy a továbbiakban az iváshoz még együnk is.

Olvasd el!

Így pakold meg a tányérodat!

2. ½ rész zöldség a reggelihez

A tányérmodell legszokatlanabb eleme talán a reggeli tányéron heverő féltányérnyi zöldséghalom. Bevezetésére keresve sem találhatnánk jobb alkalmat: saláta, paprika, paradicsom, retek, hagyma, uborka számtalan fajtája elérhető már, nemcsak a piacon, de akinek kertje van, ezek egy része már ott is.

3. Egy vékony szelet sonka és sajt elég egy kenyérre

Ne pakoljunk tornyot a kenyérre! Hiába light a sonka és a sajt, ráadásul szénhidrátmentes, a bennük lévő fehérje és zsiradék ugyanúgy magas energiatartalmú.

4. Rostdús köreteket válasszunk!

Annak érdekében, hogy jóllakottság érzetünk sokáig fennmaradjon az ebédünk vagy a meleg vacsoránk mellé válasszunk rostban gazdag köreteket: barna rizst, bulgurt, gerslit, hajdinát, kölest. Ezek negyed részben foglalják el az ebéd vagy a vacsora tányért.

5. Találjuk ki, mit csinálunk vacsora után!

A legtöbbünknek a vacsora az az étkezés, amit nyugodtan, időhatárok nélkül elkölthetünk. Ez egyben azzal is jár, hogy hajlamosak vagyunk túl sokáig az asztalnál ülni, vagy a konyhában maradni és összecsipegetni a maradékokat. Találjunk ki egy új szokást, amivel lezárjuk a vacsorát! Menjünk el fogat mosni, zuhanyozzunk le, sétáljunk egyet stb.

6. Időzítsük hétvégére a sütizést!

Mindenki kedvence, a táplálkozási piramis csúcsa: a sütemények, fagyik, sósmogyorók és chipsek világa. Ezek alkalomszerűen, heti egyszer egy étkezés befejezéseként engedélyezettek még a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban is - de azért ne felejtsük, nem kötelező elemek! Emellett azt is tudjuk, hogy életmódváltás ide vagy oda, mindig akadnak kilengések: egy esküvő, egy születésnap, egy kertiparti. Mivel ezek az alkalmak javarészt hétvégére esnek, praktikusan érdemes a piramis csúcsát hétvégére tartogatni.

7. Napi 1 óra gyaloglás

A legolcsóbb, legkézenfekvőbb megoldás a kalóriaégetésre. Nem kell hozzá fitneszterem, mindenki számára elérhető, beépíthető a napirendbe. Gondoljuk végig, szedjük össze, hogy jön össze a táv: egy megállóval előbb leszállunk, autó nélkül megyünk a gyerekért az iskolába, óvodába. Haladók nehezíthetik pluszlépcsőzéssel, a lifthasználat mellőzésével. A cél elérése érdekében motiválhatjuk magunkat ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazásokkal.

A lehetőségek listájának itt még nincs vége. További egyszerű lépés lehet például a cukorbevitel vagy a tányér méretének csökkentése, a napi fél kg zöldség fogyasztásának elérése, új alapanyagok, új, zsírszegény főzési technológiák megismerése.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 trükk, ami az egyszerű köretedből elegáns ünnepit varázsol

Ha ünnep van, úgy érezhetjük, hogy mindenből a legszebbet, a legelegánsabbat kell elővenni, legyen az étkészlet, jókedv vagy éppenséggel köret. Persze az idő vagy a pénz nem mindig adott minderre: nézzük meg hát, hogy lesz a szerény karácsonyi köretből (pofonegyszerűen) elegáns!