7 dolog, amit inkább ne nyelj le

Az evés nem csak élvezet, felhőtlen öröm, szájon csorgó csokoládé vagy libazsír. Bizony, néha könnyen válhat egy-egy falat az utolsóvá. Nézzük a veszélyfaktorokat.

Annyira sokan olvastátok a sokszor emberéleteket követelő mochiról szóló cikkünket, hogy gondoltuk, hazai pályára ültetjük a témát, így összeszedtük nektek azokat az ételeket, amikkel jobb vigyázni, és nem befalni őket egy szuszra.

1. Hústű

Nem tudom, nálatok hogy van, de nálunk a családban kalandos hústűkereső procedúra előzi meg a sült húsok felvágását. „Pedig valahova ide raktam. Nem találom. Te látod?” – anyukám keres, de általában én vagyok, aki talál. Furcsállnám, ha valaki egyben venne a szájába egy akkora falatot, amiben elbújt egy egész hústű, mindenesetre bármi előfordulhat, így mielőtt nekilátnánk, számoljuk össze, mindet kihúztuk-e.

2. Fogpiszkálós partyfalatok

Megannyi apró szúrószerszám, kiskard. Húsgolyócskák, fasírtok, apró szendvicskék, kókusz- vagy trüffelgolyók. Vigyázzunk, mert némi pezsgő után pláne sanszosabb, hogy félrenyelünk egyet.

3. Koktélkellékek

Kisesernyő a mojitoban, kiskarddal átszúrt olívabogyók a martiniben - nem is mondom tovább. Csak óvatosan.

4. Kakaópor vagy fahéj a tiramisun/tejbegrízen

Hiába a csodás selymesbarna vastag kakaószórat a tiramisun vagy fahéj a tejbegrízen, igen maró és fullasztó tud lenni, ha véletlen sikeresen letüdőzzük őket. Mindenesetre legyen kéznél egy pohár víz, jobb félni, mint megijedni. A tejbegrízt meg biztonságossá tehetjük a jó öreg menzás elkeverős technikával.Egyébként a fahéj lenyelésére a neten már évek óta rengetegen vállalkoztak, komplett kihívások zajlanak „Cinnamon Challenge” néven, mely igen veszélyes, tekintve hogy a fahéj kiszárítja a szájat, allergén hatású lehet, az ember persze köhög tőle, ami miatt esélyes, hogy bejuthat a tüdőbe is, és akár fulladásos halált is okozhat. Ha gondolod, nézd meg az egyik leghírhedtebb kihívást itt:

(A hölgy természetesen túlélte.)

5. Szálka

A legalapvetőbb lenyelhető rizikófaktor a tányérunkon. Ismerek olyat, aki csak a szálkák miatt nem eszik halat, mondván: minek kockáztassam, hogy meghalok? Tény, hogy halvacsoránál érdemes nagyon odafigyelni, nem végigdumálni és nem nagy falatokban behabzsolni a halászlevet vagy a rántott halat, mert a szálkát lenyelni nem vicces. Ha meg mégis megtörténik, marad a kenyér, ami állítólag leviszi, illetőleg a Heimlich-fogás.

6. Meggymag, szilvamag

A szilvamag mondjuk elég nagy, azt talán észrevesszük, de azt hiszem, mindkettő akkor okozza a legnagyobb ijedtséget, ha egy elvileg magozott valamiben (befőttben, lekvárban, rétesben, pitében) harapunk rájuk, vagy nyeljük le őket. Tartsuk nyitva a szemünket. Ha másért nem, a fogunk épsége érdekében. Ajánljuk megtekintésre ízHUSZÁR cikkét és benne a szupersikeres meggymagozós videót itt.

7. Popcorn

A mozik réme – eleve teljesen száraz, szóval ha megvesszük a filmhez vagy kipattogtatjuk a mikróban, készítsünk mellé 3 liter vizet-üdítőt-sört is. A torkonakadási esély nála a legnagyobb, és ehhez jönnek a szemekről leváló apró és borzasztó kukoricahéjak, melyek fogunkra tapadva majd torkunkba jutva sunyi mód sodorhatnak veszélybe minket a film legérdekesebb részeinél. Tényleg legyen kézben az a pohár.

+1. Szalámi-héj

Szerkesztőségi kérésre érkezett az utolsó rizikóötlet: a sonkák és szalámik külső héja. Ismerünk olyat ugyanis, aki ismer valakit, aki egyszer majdnem megfulladt egy elfelejtett héjtól, szóval ezt sem hagyhattuk ki a sorból. Az élet csupa veszély!

Címlapról ajánljuk

További cikkek