11 gyakori konyhai gikszer megoldása

Túlvered a tejszínt, képtelen vagy kihalászni a tojáshéjat, nem lett elég sűrű a főzelék. Igen, ezeket én már mind elkövettem, de megoldásom is van rájuk!

Julia Child is megmondta: semmi baj nincs azzal, ha hibázunk, sokkal nagyobb gond, ha félünk a hibázástól. Nyilván ostobaság lenne az elrontott ételek láttán hátradőlni, fittyet hányni rájuk és azt mondani, hogy ez van, majd talán legközelebb. A kulcs pont ebben rejlik, hogy megtaláljuk az okát, hogy miért nem sikerült, illetve azt, hogyan tudjuk kiküszöbölni. Összeszedtem azokat, amelyeket én mind elkövettem – és ha nem is mind saját kútfőből – , viszont ma már az összesre van megoldásom!

1. Fehér kicsapódás rondítja el a csokoládét

A helyzet:készítettél egy szuper csokimázat, de mikor megdermed rajta, fehér kicsapódás rondítja el.

A megoldás: három dolgot okolhatsz. Az egyik, hogy eleve kicsapódott csokival dolgoztál, és nem, ez olvasztás után sem fog eltűnni. A másik, hogy túl nedves, párás helyre tetted, ekkor a cukor csapódik ki. A harmadik, hogy drasztikus hőváltozásnak tetted ki, például még langyos volt a máz, és te máris a hűtőbe raktad. Na ekkor meg a zsír fog kicsapódni!

2. Ugyan adtál sütőport a tésztához, mégse jön fel

A helyzet: a recept leírása szerint hozzáadtad a kellő mennyiségű sütőport, mégsem jött fel tisztességesen a tészta.

A megoldás:a felbontott sütőpor nagyjából fél évig marad használható, utána veszít az erejéből. Ha nem vagy benne biztos, hogy még jó-e, akkor kanalazz fél teáskanállal egy adag forró vízhez, és ha pezsegni kezd, akkor nyert ügyed van, viszont ha nem történik semmi, akkor már túl régi.

Citromos-joghurtos gyümölcskenyér recept

3. Nem tudod kihalászni a fehérjéből a tojáshéjat

A helyzet: egy icipici tojáshéj belekerült a fehérjébe, és hiába ügyeskedsz kiskanállal, egyszerűen képtelenség kihalászni, mert mindig kicsúszik belőle.

A megoldás:moss kezet, és nedvesítsd be a mutatóujjad. Vedd célba a fehérjét, és láss csodát, most nem menekül, elkaptad! Nyomd az edényhez, húzd végig a falán, és mehet a kukába!

4. Nem lett elég sűrű a főzelék

A helyzet:behabartad a levest vagy főzeléket, de elszámítottad magad, több liszt kellett volna bele, mert nem elég sűrű.

A megoldás:egy darab vajat keverj össze dupla mennyiségű liszttel, és gyúrj belőle gombócot. Csipkedd az ételhez, és kézi habverővel keverd benne simára.

5. Hiába tettél bele sokat, nem elég fűszeres az ételed

A helyzet: egy jó fűszeres kaját csinálsz, mondjuk valami indiait, és egy valag fűszerrel telenyomtad, mégis alig érzed az ízét.

A megoldás:két dolog jöhet szóba. Vagy túl régi volt a fűszered, és elvesztette az aromáját, vagy nem csalogattad őket elő. Mielőtt az ételhez adnád, előtte száraz serpenyőben pirítsd meg a szárított fűszereket, amíg illatozni nem kezdenek, majd ezután ízesíts vele.

Phở bò recept

6. Megfonnyad a salátád a hűtőben

A helyzet: vettél egy adag salátát, vagy friss, vágott fűszernövényt, de vagy megfeledkeztél róla, vagy nem használtad el mind, és megfonnyadt.

A megoldás: mielőtt a hűtőbe tennéd, nedvesíts meg egy konyhai papírtörlőt, tekerd bele a fűszernövényt, vagy fedd le vele a saláta dobozát, és így rakd el. A végtelenségig persze nem áll el, de sokkal tovább friss marad!

7. Elsüllyed a gyümölcs a sütidben

A helyzet: beledobáltad a meggyet vagy bármilyen gyümölcsöt a sütibe, csodásan néz ki, de amint elkezded sütni, lesüllyed az aljára, és nem is látszik az egészből semmi.

A megoldás: forgasd meg kevés lisztben a gyümölcsöt, és így tedd bele a tésztába. A sütés végén garantáltan ugyanúgy a tetején fog díszelegni!

8. A karamellt nem tudod kiszedni az edényből

A helyzet: megégetted vagy csak nem használtad fel a karamellt, és ki akarod szedni az edényből, de odakötött.

A megoldás: öntsd tele az edényt vízzel, tedd vissza a tűzhelyre, és forrald fel. Szép lassan leolvad a karamell, és elkeveredik a vízzel, utána nincs más dolgod, mint kiönteni az egészet, és már el is tűnt minden az edényből.

Sós karamellás szósz recept

9. Túlverted a tejszínhabot és szétesett

A helyzet:telhetetlen voltál, és kőkemény habot akartál verni, ami áll mint a cövek, aztán végül mi lett? Kicsapódott és szétesett az egész.

A megoldás:még ekkor sincs minden veszve, tökéletes ugyan már nem lesz a tejszínhab, de még használhatóvá varázsolhatod, ha öntesz hozzá még egy kevés tejszínt, és finoman elkavarod benne. Trutymó volt, hab lett!

10. Szobahőmérsékletű vaj kellene, de nem vetted ki

A helyzet:nem voltál elég figyelmes és vagy nem olvastad el megfelelően a receptet vagy csak simán elfelejtetted, de a vajad bent maradt a hűtőben, neked meg szobahőmérsékletű kellene.

A megoldás: egyik verzió, hogy apró kockára vágod a vajat, így hamarabb eléri a kívánt hőfokot, mintha egyben hagynád. A másik, hogy két sütőpapír közé teszed és kilapítod az egészet. A folyamat itt is ugyanaz: gyorsabban felmelegszik majd.

11. A megpirított szalonnád puha és szottyos lesz

A helyzet: a lecsót pirított szalonnával indítottad, szép ropogósra is sült, de mire mindent hozzáadtál és kész lett az étel, elvesztette roppanós állagát.

A megoldás: a legjobb, ha eleve úgy indítasz, hogy beleteszed az edénybe a kockára vágott szalonnát vagy bacont, és felöntöd annyi vízzel, ami ellepi. Közepes lángon addig főződ, amíg a víz teljesen el nem párolog, és utána ki nem sült a zsírja. Ezután vedd ki a serpenyőből, és tedd félre (az ízek utána is ott maradnak), majd csak a legvégén, tálalás előtt tedd vissza vagy szórd a tetejére.

Túrós csusza recept

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?