12 élelmiszer, amiről tutira nem tudtad, hogy van benne szénhidrát

Nem eszel kenyeret, tésztát, krumplit? Van egy rossz hírünk: ettől még nem lesz szénhidrátmentes a diétád! A jó hír viszont az, hogy ez nem is baj.

Nem eszem szénhidrátot! - a mondat, ami a leggyakrabban elhangzik, ha valaki életmódváltásba, fogyókúrába, diétába kezd. Ez a gyakorlatban az esetek 99%-ában arról szól, hogy az új életet kezdők nem esznek: kenyeret, krumplit, tésztát, péksüteményeket, pizzát, süteményeket, édességeket.

Valóban ennyi lenne csak? Ha ezeket elhagyjuk az étrendünkből, akkor máris nem eszünk szénhidrátot?

Kezdjük azzal a kiemelten fontos információval, hogy a szénhidrátokra szervezetünknek szüksége van, ezek a működéshez szükséges fő energiaforrásaink. Tehát a szénhidrátokról lemondani nem szükséges, nem is lehet, sőt, mondjuk úgy: tilos.

Innentől kezdve a "Nem eszem szénhidrátot!" kijelentés nem lehet igaz, a szénhidrátmentes étkezés nem megvalósítható. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet csökkentett szénhidráttartalmú étrenden élni vagy azt, hogy nem lehet "egészséges" szénhidrátokból összeállítani a menünket. (A "jó" és a "rossz" szénhidrátokról korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.)

Lássuk, melyek azok az alapélelmiszerek, amelyeket egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendben rendszeresen fogyasztunk és sokakat meglepő módon tartalmaznak szénhidrátot!

1. Joghurt, kefir, tej

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a cukrozott gyümölcsjoghurtok tartalmaznak szénhidrátot, hanem a joghurt és a kefir alapjául szolgáló tej természetes laktóztartalmából (tejcukor) fakadóan a natúr termékek is. Ezzel a szénhidráttartalommal persze semmi baj nincs, arra kell figyelni, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátnak számít, ennek megfelelően fogyasszuk, ha ez a mi szempontunkból fontos információ. A natúr joghurt, kefir mellett 100 g-ra vetítve ~5 g szénhidráttartalma van a tejnek is, illetve a túrótermékek is tartalmaznak szénhidrátot.

És persze ideértendőek a csodás jeges kávék és hatalmas latték is. Sajnos.

2. Lencse, bab, csicseriborsó

A szárazhüvelyesek az egyik legjobb szénhidrátforrásnak tekinthető alapanyagok, magas élelmirost-, növényi fehérje, vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően élettanilag nagyon kedvező hatásúak. 10 dkg szárazhüvelyes szénhidráttartalma (nyersen, főzés előtt mérve) ~60-65 g. Fogyasszuk őket rendszeresen levesként, főzelékként, salátaként!

3. Répa, cékla, zeller, édesburgonya

Bizony ezek a színes, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rostokkal "telepakolt" zöldségek is szénhidrátforrásnak tekinthetőek. De nyilvánvaló, hogy nem hagyjuk el őket az étrendünkből, ugye? Levesbe, főzelékbe, salátába, tepsiben sütve - mindenhogy isteniek lesznek.

4. Spenót, sóska, saláták, káposztafélék

Bizony, a fogyókúrás, egészséges étrend alfái és omegái - a salátafélék, a leveles zöldségek, a káposztafélék is tartalmaznak szénhidrátot. Láttunk már valaha, valakit, aki ezeket is kihagyná szénhidrátmentesnek hirdetett étrendjéből? Na ugye.

5. Friss kerti vetemények

Paradicsom, paprika, uborka, hagymafélék, retekfélék - mind-mind szénhidráttartalommal bíró alapanyagok. Nem is gondolnánk, igaz? Magas víztartalmuknak köszönhetően szénhidráttartalmuk alacsony, ezért fogyókúrás étrendben nagy mennyiségben is fogyaszthatóak - igazi jolly jokerek!

6. Tök, cukkini, padlizsán

Az aktuális nyári zsengék: a vajbab, a tök, a cukkini, a patisszon, a padlizsán, a karalábé is szénhidráttartalommal rendelkező zöldségek, előnyük, a kerti veteményekhez hasonlóan, hogy magas víztartalmuknak köszönhetően alacsony a szénhidráttartalmuk, jellemzően ~5 g/100 g. Ennek köszönhetően kiválóan beilleszthetőek a fogyókúrás étrendbe, hiszen nagy mennyiségben fogyaszthatóak. Készítünk belőlük főzeléket, rakott zöldséget, leveseket, krémleveseket, töltött zöldséget, salátákat, lecsós ragukat!

7. Gyümölcsök

A gyümölcsök esetében talán már többen tisztában vannak gyümölcscukor-, aka fruktóztartalmukkal. Való igaz, hogy a fruktóz gyorsan felszívódó szénhidrátnak számít, ám a gyümölcsök vitamin-, ásványi anyag-, élelmi rost-, víztartalma, változatosságuk, sokféle felhasználási módjuk mindenképpen helyet biztosít nekik a meghatározott szénhidráttartalmú étrendekben is. Például kiválóak az édesíz-vágy kielégítésére, akár desszertként is funkcionálhatnak.

8. Dió, mandula és társaik

Dió, kesudió, törökmogyoró, földimogyoró, mandula - mind-mind tartalmaznak szénhidrátot. Magas kalóriatartalmuk azonban elsősorban nem szénhidrát-, hanem az élettanilag kedvező hatású telítetlen zsírsavtartalmukból adódik. Ha erre figyelünk, akkor még a fogyókúrás étrendbe is beilleszthetőek!

9. Zabpehely

Bizony. Az egészséges étrend másik, manapság rendkívül népszerű alappillére a zabpehely is szénhidrátforrás. És persze a többi natúr gabonapehely is. Emiatt azonban nem érdemes elszomorodni, a hüvelyesekhez hasonlóan magas élelmirost-, ásványi anyag, növényi fehérje-, vitamin- és ún. béta-glükán-tartalmának köszönhetően kiváló alapanyag mind az egészséges, mind a fogyókúrás étrendben.

10. Quinoa, köles, hajdina

A legdivatosabb, gluténmentes alapanyagok sem mentesülnek alapvető növénytani tulajdonságaiktól, gabonatestvéreikhez hasonlóan fő tápanyaguk a szénhidrát. Előnyük az, hogy gluténmentes étrenden élők is fogyaszthatják őket, illetve, hogy változatosabbá tehetik étrendünket.

11. Gyümölcslevek

Vannak, akik nyakló nélkül isszák az egészséges gyümölcsleveket, gondolván, ezzel csak jót tesznek maguknak. 1dl gyümölcslében ~10-12 g szénhidrát van, akár 100%-os, akár nem. Ettől még napi 1-2 pohár mennyiségben fogyaszthatjuk, de legyünk figyelemmel egyszerű, gyorsan elszívódó szénhidráttartalmára.

+1. Ízesített vizek

Kolléganőm hívta fel a figyelmemet arra, amire én eddig naívan gondolni sem mertem, hogy a nyári időszakban különösen népszerű ízesített vizek is tartalmaznak szénhidrátot - igaz, nem is túl bonyolult formában: simán cukorral édesítik őket. Még akkor is, ha egyébként mondjuk sztíviát is tartalmaznak. Úgyhogy óvatosan és ezeknél a termékeknél se spóroljuk meg a címkeolvasást!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek