10+2 olajban sült étel hanuka, a fény ünnepe tiszteletére

Hanuka a fény ünnepe, amikor is a zsidó családokban nyolc napon át minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a menórán, a kilencágú gyertyatartón (egy ág a szolgagyertyáé).

Hanuka, azaz a fény ünnepe idén december 10-én este kezdődik, és december 18-án este ér véget. Mint minden más ünnepnek, a hanukának is megvannak a maga sajátságos ételei. Kétféle étkezési hagyomány létezik:

 • az olajban sütött finomságok fogyasztása az olaj csodájához kapcsolódik (a Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére (I.e. 165), illetve a Szentélyben talált kis kancsónyi olaj történetére emlékeznek, amely egy nap helyett nyolc napig égett)
 • a tejes ételek evése pedig a bibliai Jehudit történetéhez kötődik, melynek eredete szintén a görögök elleni harc idejére nyúlik vissza

Mivel az első tradíció sokkal elterjedtebb, ezért most mi is ezekre az ételekre koncentrálunk - az édes és sós fánkok, latkeszek, azaz krumplis lepények, tócsnifélék, zöldséglepények mind-mind előszeretettel kerülnek a zsidó családok asztalára. De a flódni és a sólet sem marad ki!

 1. 1.

  Sütőtökös céklás és zelleres latkesz

 2. 2.

  Rusztikus tócsni

 3. 3.

  Szalagos fánk Coook konyhájából

 4. 4.

  Káposztás latkesz avagy tócsni

 5. 5.

  Zöldségtócsni fokhagymás joghurttal

 6. 6.

  Nagymamám fánkja

 7. 7.

  Lángos Coook konyhájából

 8. 8.

  Flódni 2.

 9. 9.

  Joghurtos lángos

 10. 10.

  Anyukám sóletje

 11. 11.

  Céklatócsni

 12. 12.

  Nagymama csörögefánkja

Forrásaink voltak.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?