Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 étel, amit nyugodtan megehetsz a szavatossági idő lejárta után is

Sokan hiszik azt, hogy az ételek és italok csomagolásán feltüntetett szavatossági idő szentírás, pedig a legtöbb élelmiszer még a dátum lejárta után is fogyasztható marad. 

A megjelölt szavatossági idő ugyanis jóval inkább tekinthető útmutatásnak, egyfajta jelzése annak, hogy a termék hamarosan romlásnak indulhat, veszíthet minőségéből, ízéből.

Nem véletlenül írják sok országban a dátumok elé, hogy „Best before” – vagyis, hogy a minőség a csomagoláson olvasható dátum előtt a legjobb, de utána sem feltétlen rossz. Mutatunk 10 élelmiszert, amit néhány feltétel betartásával még jóval a szavatossági idő lejárta után is biztonságosan fogyaszthatsz. 

1. Száraztészta

A jól elcsomagolt (bontatlan zacskós vagy dobozban lezárt) tésztát a lejárati dátum után még sok ideig, akár 1-2 évig is felhasználhatod. A friss, bolti tészta (amit a szupermarketben is hűtőben tárolnak, például a ravioli) hűtőben tárolva csak 4-5 napig, a fagyasztóban viszont 6-8 hónapig is fogyasztható. 

2. Müzli, gabonapehely 

Bontatlan csomagolásban a müzlik és gabonapelyhek a lejárati dátum után akár 8 hónapig is jó ízűek maradnak. A bontott, de jól elcsomagolt gabonapelyhek négy-hat hónapig állnak el, fontos viszont a jó tárolás, ha ugyanis nyitva marad a zacskó, az étel akár egy éjszaka alatt is megszikkadhat. Az meg már nem az igazi, ugye? 

3. Tojás

Bár a friss tojásnál nincsen jobb, nem kell kétségbe esni akkor sem, ha a dobozon látható dátum már két hete elmúlt, a tojások átlagosan három-öt hétig fogyaszthatók vásárlás után, ha pedig hűtőben, átlagosan 4°C alatt tárolod őket, plusz kettő-három hétig még simán készíthetsz belőlük valamilyen finomságot. 

 
4. Sajtok
 
Ha a lejáratról van szó, a sajtoknál sokkal beszédesebb tud lenni az étel illata, színe és állaga, mint a lejárati dátum bélyege. A sajton megjelenő fehér, esetleg penészes részeket simán levághatod, ha pedig az eltüntetett rész mögött megfelelő, nem túl vizes, ragacsos vagy folyós a sajt állaga, valamint nincsen savanyú, orrfacsaró szaga, a sajt még egy darabig biztos ehető, jobb lesz azonban belehúzni a fogyasztásba. 
 
 
 
5. Tej 
 
Az üzemi, hőkezelt és homogénezett tejek a lejárati dátumot követően még nagyjából egy hétig felhasználhatóak, a minőség romlásáról a szag és a tej állaga fog árulkodni. 
 
 
6. Konzervek 
 
 
Bár a magasabb savtartalommal rendelkező konzerveket (pl. paradicsomszószok vagy ananászkonzervek) érdemes a lejárati idő előtt elhasználni, a zöldséges konzervek például még egy bő évig fogyaszthatóak akkor is, ha a szavatossági idő már lejárt. A konzerves húsok, pástétomok pedig még ennél is több ideig, kettő-öt évig is ehetőek maradnak. 
 
 
7. Joghurt
 
A bontatlan, hűtőben tárolt joghurtok, kefirek (az erjesztett tejtermékek) legalább két hétig finomak és ehetőek maradnak a szavatossági idő lejárta után is, ha pedig lefagyasztod őket, a fogyaszthatósági idő két hónapra is felugorhat! 
 
 
 
8. Csomagolt kenyér
 
 
Az előre leszeletelt, csomagolt kenyér egészen addig fogyasztható, amíg meg nem jelenik rajta a penész. A jól becsomagolt, lefagyasztott kenyerek akár még három hónapon át ehetők maradnak, természetesen evés előtt nem árt egy kis felmelegítés, pirítás. 
 
9. Ketchup, mustár
 
A bontatlan ketchup a szavatossági időn túl még hat hónapig fogyasztható, a mustár viszont bontott állapotban, hűtőben tárolva akár még egy évig is ehető marad. 
 
10. Méz
 
 
A méz szinte sosem romlik meg, jól lefedve és megfelelő hőmérsékleten tárolva ez a konyha egyik igazi jolly jokere! Nem kell aggódni akkor sem, ha a méz bekristályosodik/ikrásodik, ezt csupán a magas glükóztartalom okozza. A méz egyedüli ellensége a magas páratartalom és a nyirkos közeg lehet!
 
Ez is érdekelhet: 
 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!