Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 étel, amit a rossz tárolás miatt sokkal hamarabb kell kidobnod

Rengeteg tárolási praktika létezik, amelyek segítségével ételeid még tovább maradhatnak frissek. Hogy milyen hibákat nem érdemes elkövetni? Mutatjuk! 

Azt gondolnánk, mindegy, hogyan rendezzük be a hűtőt, amíg az ételek hidegen vannak tárolva, nem romolhatnak meg egyik pillanatról a másikra. Sajnos ez nem így van, a megfelelő tároláshoz érdemes tisztában lennünk azzal, minek hol a helye, és azzal is, hogy egyes ételeket hogyan érdemes tárolni a fogyasztásig.

1. A gyümölcsöket és a zöldségeket ne mosd meg addig, míg meg nem eszed őket! 

A vízzel lemosott zöldségek és gyümölcsök hűtőben tárolva kevesebb ideig maradnak frissek, jó példa erre az eper és a málna, amelyeket ha megmosunk, és nem esszük meg őket azonnal, fél órán belül ráncosodni, romlani kezdenek. A legtöbb zöldség és gyümölcs külön fiókokban tárolva nem piszkolja össze a többi élelmiszert, mosatlanul pedig több ideig elállnak, így csak akkor tisztítsd meg őket vízzel, ha utána azonnal megeszed, megfőzöd vagy megsütöd őket. 

2. A friss fűszernövényeket tárold úgy, mintha virágok lennének!

Na jó, nem muszáj vázába tenni a friss fűszereidet, de a hűtőben tartva jó, ha legalább egy vizes papírtörlőbe van forgatva a növények alja, így hidratálva őket felhasználásig. 

3. Használj egy kis citromot a félbevágott gyümölcseidre!

Csak egy fél almát bírtál megenni, de utálod, ha a gyümölcshús fél óra alatt bebarnul? Használd egy kevés citrom levét! Csepegtesd rá az almára, és lásd, a gyümölcs nem barnul be! Ugyanez a technika számos más zöld esetében is hatásos, az avokádókedvelők kedvenc ízesítője és egyben konzerválója lesz pár csepp citrom. 

4. Vannak élelmiszerek, amiket nem jó ötlet egy helyen tárolni 

A zöldségek és a gyümölcsök különböző típusú gázokat képesek kibocsátani magukból, ezek pedig könnyen ronthatják az ételek minőségét. Az olyan ételeket, mint az almát, a banánt vagy az avokádót érdemes egymástól külön tárolni dobozban vagy papírzacskókban (ezeket amúgy sem érdemes hűtőben tartani, nem tesz nekik jót a hideg). Az olyan kevesebb gázt kibocsátó zöldségeket, mint a répa, a brokkoli vagy a krumpli, tárolhatjuk egy helyen (például a hűtő zöldséges ládájában), de igyekezzünk elválasztani őket egymástól. 

5. A szárzeller tovább eláll alufóliában! 
 
 
A szárzeller igényli a hideg levegőt, hűtőben tárolva viszont több ideig marad friss, ha szorosan körbetekered alufóliával. Csak fogyasztás előtt mosd meg, és ne vágd le se az alját, se a tetejét, így marad igazán friss még napokig a megvásárlás után. 
 
6. A paradicsomot állapotától függően pakold el!
 
Ahány paradicsom, annyiféle tárolási tipp: a még zöldes paradicsomokat ne rakd hűtőbe, inkább keress nekik egy papírzacskót, és rakd bele őket „fejjel lefelé”, tehát a tőhöz kapcsolódó rész érintse a zacskó alját. Szobahőmérsékleten, papírtáskába csomagolva a paradicsomok hamarabb megérnek. 
 
A már puhuló, érett paradicsomokat ugyan rakhatod hűtőbe, fogyasztás előtt azonban várj pár percet, a hűtőben ugyanis a paradicsom nem csak az ízéből veszít, de tápanyagtartalmából is. 
 
7. Ne csomagolj a sajt köré szorosan műanyagfóliát!
 
 
Sőt! Bár sok boltban műanyagfóliába csomagolva árulják a sajtot, ez azonban rövid idő alatt elkezdheti kiszárítani az ételt. Az Insider azt ajánlja, a sajtot csomagoljuk sütőpapírba, a becsomagolt ételt pedig tegyük egy lezárható (és többször is újra felhasználható) műanyagtasakba. A szakértők szerint érdemes arra is vigyázni, hogy az erősebb sajtok ne kerüljenek zöldségek és gyümölcsök közelébe, a különböző ételek ugyanis könnyen át tudják venni egymás illatát és ízét is. 
 
8. A tojás nem a hűtő ajtajába való! 
 
A tojásokat érdemes inkább a hűtő valamelyik polcán tárolni, a polcokon ugyanis nem váltakozik annyira a hőmérséklet, mint az ajtóban, amit ugye folyamatosan kinyitunk és becsukunk. 
 
9. A gyömbért a legkönnyebb frissen tartani
 
 
Ha nem is nyáron, a hidegebb hónapokban mindig jó, ha van kéznél egy kis friss gyömbér, amely kiváló vitaminforrás és fertőtlenítő megfázások esetén. A gyömbér tárolásához használj egy lezárható műanyagtasakot, lezárás előtt pedig szorítsd ki belőle az összes levegőt. A folpack is megteszi!
 
10. A gombák is megérdemelnek némi ápolást
 
A műanyagdobozban vásárolt gombákat érdemes mielőbb kivenni, papírtörlőbe csavarni mindet, teljesen megszárítani, és lehetőleg egy papírzacskóban tartani -  így maradnak igazán frissek és sokáig roppanósak!
 
Ez is érdekelhet:
 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!