Zsíros pogácsa recept

Zsíros pogácsa
Zsíros pogácsa
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a "Mama pogija", hiába kértem a receptet, mindig az volt a válasz, hogy csak "gondolomformán"... a férjem szerint sosem lesz olyan, mint a Mamáé... de már hasonlít.:-)

hozzávalók / 4 adag

  • 18 dkg sertészsír
  • 25 dkg tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tk só
  • 50 dkg liszt

Lekenni:

  • 1 tojás

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

hajtogatott pogácsa, tejfölös-zsíros pogácsa, pogi
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat összegyúrjuk jó alaposan, majd  1 órát pihentetjük.
  2. Ha pihent, hajtogatjuk úgy, mint a leveles tésztát (a kinyújtott tésztának behajtjuk a két szélét, majd a két behajtást egymásra hajtjuk, újra kinyújtjuk, gondolatban 3 részre osztjuk, majd egyharmadot behajtunk, a másikat pedig rá).
  3. Ha ez kész, akkor pihentetjük 30 percet, majd újra elvégezzük a hajtogatást. A második hajtogatás után ismét pihentetjük 30 percet, majd kinyújtjuk (kb. 2 cm vastagra), lekenjük tojással, bevagdossuk, és szaggatjuk.
  4. Sütés előtt még pihentetjük 30 percet, majd kb. 30 perc alatt 180 fokon szép pirosra sütjük őket.
  • sütési hőfok: 180°C
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 16 378
elküldve: 5
receptkönyben: 201
elkészítve: 16/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Timcsó

Mióta szakács: 2012.02.05.
30 recept

Hozzászólások (22)

Zria
Zria v, 2014-03-02 20:32

Szia!
Elkészítettem, nagyon finom! Bekerül az "örök darbok" közzé :-) Nekünk van itthon kiválló minőségű házi zsírunk,amit korábban disznóvágás után elajándékoztunk, mert csak olajjal, vagy margarinnal főztünk, sütöttünk. Utóbbi időben azt gondoltam, hogy a zsír nem lehet olyan káros,mint a margarin,amiben a csoda tudja, hogy mi van. Ezért a sütik pogik esetében én már gyakran zsírt használok.
Sokkal omlósabbak, tovább frissek maradnak. Köszönöm , hogy feltöltötted :-)
Vali.

Timcsók
Timcsó / Timcsók v, 2014-03-02 23:30

Szia Vali!

Örülök, hogy tetszett a receptem és, hogy meg is írtad! Teljesen egyet értek veled a zsírral kapcsolatban! Biztos, hogy van ettől egészségesebb zsiradék is, de a margarin nálam a legutolsó...soha nem használom. Mióta feltöltöttem ezt a pogit azóta, ugyan ebből a tésztából gyártottunk lekvárosat is (mivel nálunk gyakran a pogikat lekvárral eszi a család) így beletöltöttük a lekvárt :-) mint apró bukták olyanokat készítettünk :-) ha van kedved próbáld ki úgy is finom! Üdvözlettel: Timi

Zria
Zria h, 2014-03-03 22:45

Szia :-)
Meg fogom próbálni. Arra még nem gondoltam, hogy pogácsa tésztát töltsek lekvárral, de ezt a tésztát ismerve, bizti finom lesz. Én amúgy is nagy "kalandor" vagyok a konyhában :-) Gyakran kreálok ételeket, sütiket csak úgy gondolomra.
Van ami bejön, van ami az ehetőség határát súrolja :-D.
Üdv: Vali.

b.s.noemi
b.s.noemi / b.s.noemi p, 2013-11-29 00:52

Szia! Szombaton szeretném megsütni a pogidat és az a kérdésem, hogy nem lesz sótlan? 50 deka liszthez 1 tk só, nem kevés? Cukor sem kell bele? Mi picit sósabban szeretjük. Szerinted mennyit tegyek bele? Nagyon köszönöm a választ! Egyébként csodaszépek a pogácsáid! Gratulálok hozzá!! Üdvözlettel: Noémi

Timcsók
Timcsó / Timcsók p, 2013-11-29 19:50

Szia, Noémi én elég "enyhén" sózok szerintem ha 1,5-2 teáskanállal raksz bele akkor jó lesz nektek. Esetleg én még annyit szoktam csinálni, hogy a tetejére a tojást jól megsózom.
Üdv: Timi
jaj, majdnem lemaradt...én cukrot nem teszek bele.

Timcsók
Timcsó / Timcsók v, 2013-11-17 17:20

Szerintem nem ugyanaz lesz az eredmény...azért a tejfölnek magasabb a szárazanyag tartalma ezáltal a zsírtartalma is. Kell bele az a tejföl :-)
Üdv. Timi

Timcsók
Timcsó / Timcsók v, 2013-11-17 17:18

Bocsánat, kicsit késve a válasz...én nem futtattam az élesztőt...de ha te szeretnéd szerintem csak jót tesz neki :-)
Szárítottból nem próbáltam még, valószínűleg az is jó.

Kata58
Kata58 k, 2013-06-25 06:05

Annyira finom lett, hogy alig tudtam megmenteni a mai napra ár szemet a fiam elől....máskor is fogok ilyet csinálni. köszönöm a receptet..

Timcsók
Timcsó / Timcsók h, 2013-04-15 22:45

Szia Andi! Örülök, hogy tetszett a receptem és köszönöm, hogy megírtad!
Üdv.: Timi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva p, 2013-04-12 20:12

Kedves Timcsó!

Készítettem már pogácsát sok félét,és nem is tudom megmondani, mikor volt az első... rég, nagyon rég,...de ez annyira csodás, látványos , a bevágások mentén a bekockázás úgy kinyílt , akár a rózsa!! :D

Na igen, éhes az én is lettem, ahogy megláttam, köszönöm, ki fogom próbálni, és csak remélni tudom, hogy így fog sikerülni nekem is . :)

Éva-Anyóca

Timcsók
Timcsó / Timcsók p, 2013-04-12 22:25

Szia Éva-Anyóca, tudod nálunk a "Mama pogiját" kötelező úgy enni, hogy a kicsi kockákat lepirgáljuk a tetejéről mert azok a legjobb falatok:-) Ezeket hagynánk utoljára de ha az alját leesszük akkor szétborul a teteje :-D ezért a tetejét kell lecsipegetni először.
Férjem bólogat :-)))
Biztosan sikerül, a hajtogatások miatt tűnik bonyolultnak és hosszadalmasnak...dehát a Mama ráér :-)
Üdv: Timi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva szo, 2013-04-13 12:18

Kedves Timi!
Igen azok biztos a legjobb falatok, amiket az ember lánya/fia a végén enne, de mégis előbb eszi meg .. :)

Igazad van, a hajtogatásos menete miatt tűnik hosszúnak, ugyanakkor meg tudom, hogy ezáltal lesz csodás látvány és nem mellesleg finom...de tudod, ha ott ül a nyakadon két kamasz és a legrosszabb édességnél, sós rágcsánál nem is ők, hanem a férjem, ott ülnek, járkálnak, nézelődnek, és folyton az a kérdés, hogy: " na anya, mikor lesz már kész?" , ettől idegesebb leszek, rittig valami nem úgy sikerül, mert nem arra figyelek, és valami nem úgy sikerül, elég, ha csak előbb teszem be sütni, és nem várom meg a kellő pihentetési időt.. :(
Ha csak egyszer kérdezné meg, és csak az egyikük, de amikor ott glosszálnak körülöttem,...nem jutok olyankor semerre, - akkor szeretek leginkább sütni, ha csak a lány van mellettem és segít is, vagy ha egyedül vagyok,...akkor nagyobb és biztosabb a siker. :)

Kiáll az iskola,már nem sokára!!! :D, - itthon lesznek, nyugis leszek már én is, el fogom készíteni, addig várjanak,..... pedig már kilesték, mit mentettem el.... :)

Szép hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2013-04-12 19:18

Megláttam és éhes lettem! Csudaszépek! Nagyon ügyes vagy! :)
Üdv: Fahéj

Timcsók
Timcsó / Timcsók p, 2013-04-12 22:29

Köszi Fahéj, de az igazi érdem a Mamáé...sőt mint megtudtam a Dédié...de hát az Ő sparheltben(remélem jól írtam) sült pogiját nem tudnám überelni.
Üdv: Timi

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2013-04-13 06:47

Na ez az! A sparheltben nem volt hőfokszabályzó meg hőlégkeverés, mégis tökéletes sütik kerültek ki belőle, hála a Dédiknek, Nagyiknak! :)
Szép hétvégét! Fahéj

Legfrissebb cikkek

Édesíts egészséggel: 13 ötlet steviára!
Édesíts egészséggel: 13 ötlet steviára!
A stevia az energiamentes édesítőszerek közé tartozik, egyre népszerűbb idehaza is. Érdemes kipróbálni, sokféleképpen felhasználható.
Göngyölt hús az ünnepi asztalon
Göngyölt hús az ünnepi asztalon
Hidegen és melegen is ugyan olyan finom, mi az? Hát, persze, hogy az egybe sült hús. Finomságokkal göngyölve még ízletesebb!