Zsíros pogácsa recept

Zsíros pogácsa
Zsíros pogácsa
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a "Mama pogija", hiába kértem a receptet, mindig az volt a válasz, hogy csak "gondolomformán"... a férjem szerint sosem lesz olyan, mint a Mamáé... de már hasonlít.:-)

hozzávalók / 4 adag

  • 18 dkg sertészsír
  • 25 dkg tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tk só
  • 50 dkg liszt

Lekenni:

  • 1 tojás

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
nehézség: könnyű
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

hajtogatott pogácsa, tejfölös-zsíros pogácsa, pogi
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat összegyúrjuk jó alaposan, majd  1 órát pihentetjük.
  2. Ha pihent, hajtogatjuk úgy, mint a leveles tésztát (a kinyújtott tésztának behajtjuk a két szélét, majd a két behajtást egymásra hajtjuk, újra kinyújtjuk, gondolatban 3 részre osztjuk, majd egyharmadot behajtunk, a másikat pedig rá).
  3. Ha ez kész, akkor pihentetjük 30 percet, majd újra elvégezzük a hajtogatást. A második hajtogatás után ismét pihentetjük 30 percet, majd kinyújtjuk (kb. 2 cm vastagra), lekenjük tojással, bevagdossuk, és szaggatjuk.
  4. Sütés előtt még pihentetjük 30 percet, majd kb. 30 perc alatt 180 fokon szép pirosra sütjük őket.
  • sütési hőfok: 180°C
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 13 679
elküldve: 4
receptkönyben: 188
elkészítve: 13/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Timcsó

Mióta szakács: 2012.02.05.
30 recept

Hozzászólások (22)

Zria
Zriav, 2014-03-02 20:32

Szia!
Elkészítettem, nagyon finom! Bekerül az "örök darbok" közzé :-) Nekünk van itthon kiválló minőségű házi zsírunk,amit korábban disznóvágás után elajándékoztunk, mert csak olajjal, vagy margarinnal főztünk, sütöttünk. Utóbbi időben azt gondoltam, hogy a zsír nem lehet olyan káros,mint a margarin,amiben a csoda tudja, hogy mi van. Ezért a sütik pogik esetében én már gyakran zsírt használok.
Sokkal omlósabbak, tovább frissek maradnak. Köszönöm , hogy feltöltötted :-)
Vali.

Timcsók
Timcsókv, 2014-03-02 23:30

Szia Vali!

Örülök, hogy tetszett a receptem és, hogy meg is írtad! Teljesen egyet értek veled a zsírral kapcsolatban! Biztos, hogy van ettől egészségesebb zsiradék is, de a margarin nálam a legutolsó...soha nem használom. Mióta feltöltöttem ezt a pogit azóta, ugyan ebből a tésztából gyártottunk lekvárosat is (mivel nálunk gyakran a pogikat lekvárral eszi a család) így beletöltöttük a lekvárt :-) mint apró bukták olyanokat készítettünk :-) ha van kedved próbáld ki úgy is finom! Üdvözlettel: Timi

Zria
Zriah, 2014-03-03 22:45

Szia :-)
Meg fogom próbálni. Arra még nem gondoltam, hogy pogácsa tésztát töltsek lekvárral, de ezt a tésztát ismerve, bizti finom lesz. Én amúgy is nagy "kalandor" vagyok a konyhában :-) Gyakran kreálok ételeket, sütiket csak úgy gondolomra.
Van ami bejön, van ami az ehetőség határát súrolja :-D.
Üdv: Vali.

b.s.noemi
b.s.noemip, 2013-11-29 00:52

Szia! Szombaton szeretném megsütni a pogidat és az a kérdésem, hogy nem lesz sótlan? 50 deka liszthez 1 tk só, nem kevés? Cukor sem kell bele? Mi picit sósabban szeretjük. Szerinted mennyit tegyek bele? Nagyon köszönöm a választ! Egyébként csodaszépek a pogácsáid! Gratulálok hozzá!! Üdvözlettel: Noémi

Timcsók
Timcsókp, 2013-11-29 19:50

Szia, Noémi én elég "enyhén" sózok szerintem ha 1,5-2 teáskanállal raksz bele akkor jó lesz nektek. Esetleg én még annyit szoktam csinálni, hogy a tetejére a tojást jól megsózom.
Üdv: Timi
jaj, majdnem lemaradt...én cukrot nem teszek bele.

Timcsók
Timcsókv, 2013-11-17 17:20

Szerintem nem ugyanaz lesz az eredmény...azért a tejfölnek magasabb a szárazanyag tartalma ezáltal a zsírtartalma is. Kell bele az a tejföl :-)
Üdv. Timi

Timcsók
Timcsókv, 2013-11-17 17:18

Bocsánat, kicsit késve a válasz...én nem futtattam az élesztőt...de ha te szeretnéd szerintem csak jót tesz neki :-)
Szárítottból nem próbáltam még, valószínűleg az is jó.

Kata58
Kata58k, 2013-06-25 06:05

Annyira finom lett, hogy alig tudtam megmenteni a mai napra ár szemet a fiam elől....máskor is fogok ilyet csinálni. köszönöm a receptet..

veressandrea
veressandreah, 2013-04-15 15:06

Szia, Nagyon finom lett, köszönöm a receptet! :-)
Szép napot és hetet kívánok!
Üdv, Andi

Timcsók
Timcsókh, 2013-04-15 22:45

Szia Andi! Örülök, hogy tetszett a receptem és köszönöm, hogy megírtad!
Üdv.: Timi

gregoreva
gregorevap, 2013-04-12 20:12

Kedves Timcsó!

Készítettem már pogácsát sok félét,és nem is tudom megmondani, mikor volt az első... rég, nagyon rég,...de ez annyira csodás, látványos , a bevágások mentén a bekockázás úgy kinyílt , akár a rózsa!! :D

Na igen, éhes az én is lettem, ahogy megláttam, köszönöm, ki fogom próbálni, és csak remélni tudom, hogy így fog sikerülni nekem is . :)

Éva-Anyóca

Timcsók
Timcsókp, 2013-04-12 22:25

Szia Éva-Anyóca, tudod nálunk a "Mama pogiját" kötelező úgy enni, hogy a kicsi kockákat lepirgáljuk a tetejéről mert azok a legjobb falatok:-) Ezeket hagynánk utoljára de ha az alját leesszük akkor szétborul a teteje :-D ezért a tetejét kell lecsipegetni először.
Férjem bólogat :-)))
Biztosan sikerül, a hajtogatások miatt tűnik bonyolultnak és hosszadalmasnak...dehát a Mama ráér :-)
Üdv: Timi

gregoreva
gregorevaszo, 2013-04-13 12:18

Kedves Timi!
Igen azok biztos a legjobb falatok, amiket az ember lánya/fia a végén enne, de mégis előbb eszi meg .. :)

Igazad van, a hajtogatásos menete miatt tűnik hosszúnak, ugyanakkor meg tudom, hogy ezáltal lesz csodás látvány és nem mellesleg finom...de tudod, ha ott ül a nyakadon két kamasz és a legrosszabb édességnél, sós rágcsánál nem is ők, hanem a férjem, ott ülnek, járkálnak, nézelődnek, és folyton az a kérdés, hogy: " na anya, mikor lesz már kész?" , ettől idegesebb leszek, rittig valami nem úgy sikerül, mert nem arra figyelek, és valami nem úgy sikerül, elég, ha csak előbb teszem be sütni, és nem várom meg a kellő pihentetési időt.. :(
Ha csak egyszer kérdezné meg, és csak az egyikük, de amikor ott glosszálnak körülöttem,...nem jutok olyankor semerre, - akkor szeretek leginkább sütni, ha csak a lány van mellettem és segít is, vagy ha egyedül vagyok,...akkor nagyobb és biztosabb a siker. :)

Kiáll az iskola,már nem sokára!!! :D, - itthon lesznek, nyugis leszek már én is, el fogom készíteni, addig várjanak,..... pedig már kilesték, mit mentettem el.... :)

Szép hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéjp, 2013-04-12 19:18

Megláttam és éhes lettem! Csudaszépek! Nagyon ügyes vagy! :)
Üdv: Fahéj

Timcsók
Timcsókp, 2013-04-12 22:29

Köszi Fahéj, de az igazi érdem a Mamáé...sőt mint megtudtam a Dédié...de hát az Ő sparheltben(remélem jól írtam) sült pogiját nem tudnám überelni.
Üdv: Timi

Fahéj
Fahéjszo, 2013-04-13 06:47

Na ez az! A sparheltben nem volt hőfokszabályzó meg hőlégkeverés, mégis tökéletes sütik kerültek ki belőle, hála a Dédiknek, Nagyiknak! :)
Szép hétvégét! Fahéj

Legfrissebb cikkek

Karamell, az őszi jolly joker
Karamell, az őszi jolly joker
Nehezen tudnék olyan őszi desszertet, aminek ne állna jól a karamell. Ez a selymes barna édes finomság mintha magában hordozná az évszak minden esszenciáját.
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
A rendes somlói cukrászdai beszerzése majdhogynem lehetetlen. Ennél már csak egy dolog nehezebb: igazi orosz krémtortát felhajtani. Úgyhogy inkább készítsétek el otthon!
Top 10 csirkés recept 200 kalória alatt
Top 10 csirkés recept 200 kalória alatt
Csirkehús - könnyen hozzáférhető, változatosan elkészíthető, alacsony kalóriatartalmú alapanyag, nem véletlenül a kedvencetek. Íme 10 recept adagonként 200 kalória alatt!