r
Nosalty Logó

Zsenge zöldborsóleves répával és csipetkével

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Miss Sweetly
Zsenge zöldborsóleves répával és csipetkével
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 443 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 1335 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 71 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1587.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    252 mg
  • Nátrium
    1146 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    188.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    635 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    77 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    287 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    140 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    2091 micro
  • β-karotin
    6273 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    4378 micro
Összesen 443 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.2 g

Zsír

  • Összesen
    38.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    209 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4763.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    268 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    210 mg
  • Foszfor
    757 mg
  • Nátrium
    3439 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    187.3 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    564.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1905 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    230 mg
  • D vitamin:
    70 micro
  • K vitamin:
    861 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    419 micro
  • Kolin:
    306 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    6273 micro
  • β-karotin
    18818 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    13133 micro
Összesen 1335 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    184 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    102 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    335 micro
  • β-karotin
    1006 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    702 micro
Összesen 71 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Elkészítés

A leveshez

  1. A friss, gyenge zöldborsót és répát nem kell megfőzni, csak vágott zöldpetrezselyemmel zsírban megpárolni.( A zsíradék lehet olaj is, természetesen ízlés dolga.)
  2. Miután megpároltuk (kb.10 perc) meghintjük liszttel, és a csontlével vagy vízzel feleresztjük. Ha vízzel, akkor 1 kanál ételízesítőt teszünk hozzá.
  3. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk.
  4. A csipetkét elkészítjük közben: A lisztet és a tojást összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk és ebből lisztes kézzel nagyon apró, kis darabokat csipegetünk.
  5. A forró levesbe a kész csipetkéből egy jó maréknyit teszünk, és belefőzzük. Akkor van kész, ha feljönnek a leves tetejére, ez kb. 5 perc. A maradék csipetkét szellős, hűvös helyre eltesszük. Gulyáslevesbe, paradicsomlevesbe máskor fel lehet használni.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 73
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 24296
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 29.

Ajánló

Konzerv zöldborsóból is el lehet készíteni, de azt csak a rántás elkészítése, és lével való felengedése után tesszük hozzá, úgy is finom. Sokféleképpen lehet variálni különböző zöldségekkel, vagy esetleg csirkeaprólékkal, de az már nem zöldborsóleves. :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Miss Sweetly 97 recept

A kertünkben most szedegetjük a sok-sok zöldborsót, és általában mindig amit készítek belőle elsőnek, az a leves. A zsenge héját is bele szoktam főzni, nagyon jó ízt ad pluszban. A sárgarépánk még nem szedhető, ezért a kedvenc zöldségesemnél (nála a legtöbb zöldség-gyümölcs primőr) vásároltam szép új kis sárgarépákat, gondoltam kiegészítem vele a zöldborsólevesem. Ha nincs kertünk és nem termesztünk, akkor most szezonban a zöldségeseknél (jól körül nézve) finom, friss hüvelyes zöldborsót lehet kapni.

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek