Zselés epertorta joghurtkrémmel recept

Zselés epertorta joghurtkrémmel
Zselés epertorta joghurtkrémmel
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Alkalmi vétel volt az eper, de a legtöbbet hoztuk ki belőle. Mindenkinek annyira ízlett, kiváltképp, hogy a joghurtba most glukonont tettem cukor helyett, tekintve, hogy tele a család diétázókkal. Ebből duplázni is lehet, olyan könnyű a piskótája is, a krémje is. Igazi édes bűnbeesés.

hozzávalók / 10 adag

A piskóta alaphoz:

  • 3 tojás
  • 6 dkg liszt
  • 9 dkg cukor

A krémhez:

  • 30 dkg eper
  • 4 x 150 ml natúr joghurt
  • 20 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 250 ml tejszínhab
  • 1 cs étkezési zselatin

A tetejére:

  • 30 dkg eper
  • 1 cs 100 g-os epres zselépor

ajánlat

Más gyümölccsel is sikerül, akár őszibarackbefőttel is...

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

joghurtos-epres torta, eperjoghurtos torta, epertorta zselével
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészületek: gyújtsuk be a sütőt, melegítsük elő, mire szükség lesz rá. Vajazzunk ki egy formát, az aljába szabjunk sütőpapírt. A hűtőben hűljön a joghurt, a tejszínhabos dobozt viszont most tegyük át a fagyasztóba, így gyorsan keményre tudjuk verni. 
  2. Elsőként a zselatinokat készítjük el, mert ki kell hűlniük. Előbb 1,2 dl vízben elkeverjük az étkezési zselatint. Amíg dagad, felforralunk 3 dl vizet, leoltjuk a tüzét és belekeverjük a piros eperzselé port. Addig keverjük, míg átlátszó lesz. Most a másik zselatint tesszük kis tűzre, folytonos keverés mellett forráspont közelébe melegítjük, ezt is levesszük, és addig keverjük, míg átlátszó tükörfényes nem lesz. Mindkettőt időnként átkeverjük, hogy egyenletesen hűljenek.
  3. Most megsütjük a piskótát: a 3 fehérjét egy csipet sóval kezdjük verni, a cukor 1/3-át hozzákanalazva keményre verjük. A sárgáját a többi cukorral addig keverjük, míg tömege jelentősen megnő, és kivilágosodik. A lisztet hozzászitáljuk, majd a hab 1/3-át is bátran belekeverjük. A többi habot már óvatosan elegyítsük, ne törjük, és mehet a formába. 175°-on 15 percig sütjük. Ha nem légkeveréses a sütő, 20 fokkal magasabbra állítsuk. Ha kisebb a formánk, magasabb lesz a piskóta, lehet, hogy 5 perccel még tovább kell sütni. Egy tálca porcukrozott hátára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és visszafordítjuk, a forma oldalát körépattintjuk, ebbe jön a krém. 
  4. Amíg a tésztánk hűl, megcsináljuk a krémet. Előbb az epret kétfelé osztályozzuk: a szép nagyokat félcentis szeletekre vágjuk, az apróbbakat felkockázzuk. Felverjük a tejszínhabot. A 4 pohár joghurtot a cukorral, vaníliás cukorral elkeverjük, egy decit átöntünk a színtelen zselatinhoz, ezt elkeverjük és visszaöntjük a joghurtba. A kemény tejszínhabbal is lazán összeforgatjuk, végül az eper felaprított felét hozzákeverjük és a tortalapra öntjük, elegyengetjük.
  5. A joghurtkrém tetejét a szeletelt eperrel mozaikszerűen kirakjuk, és a sűrűsödő piros zselével leöntjük.
  6. Jó, ha egy éjszakát pihenhet a hűtőben, mielőtt felvágnánk.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 27 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 15 642
elküldve: 28
receptkönyben: 405
elkészítve: 11/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Tóthné Edit

Mióta szakács: 2012.02.20.
4 recept

Hozzászólások (6)

hinta6
hinta6szo, 2014-06-07 17:39

Nagyon finom süti,csak nekem sajnos nagyon vastag lett a tészta.De ettől függetlenül mind elfogyott.

Íziszke
Íziszkeh, 2013-07-01 21:17

Szia!

Nagyon jó recept, eszméletlen finom :)
Bár én annyit variáltam, hogy botmixerrel összeturmixoltam az epret,
és a piskótába szórtam pici tört mogyorót :D
Igazi eper ízű a krém.
Kiváló.

tothbedit
tothbeditsze, 2012-07-04 11:43

Bocsi a késői válaszért. Nem, nem szükséges semmi hozzáadott lazító. Szerintem ha alaposan ki van keverve a sárgája és igazán jó keményre felverve a fehérje, akkor a beledolgozott levegő maga is felhúzza. Persze, ez így egy centinél nem sokkal lesz vastagabb, de nálunk kifejezetten ez is a cél, a lényeg a rákerülő bőséges, vastag, ám könnyű krémréteg. Köszi az érdeklődést, üdv

Dzsozi19
Dzsozi19sze, 2012-05-30 18:45

Nagyon jó recept! Végre valaki, aki tud is receptet írni! Köszönöm!

tothbedit
tothbeditcs, 2012-05-31 12:12

Én köszönöm a kedves hozzászólást. Csupán a gyerekeim fejével gondolkodom, mikor receptet írok: aki kezdő, annak a legegyszerűbb részlet sem érthető, pl. hogy kell kiborítani egy tortalapot a formából úgy, hogy a forró teteje ne ragadjon a tálcára. Ezért hoztam létre egy, csak a család által használt blogot, ahol NEKIK ilyen részletességgel írom le, amire csak kíváncsiak. Minden jót, üdv

Legfrissebb cikkek

Ne hagyd, hogy megbarnuljon!
Ne hagyd, hogy megbarnuljon!
Mitől barnulnak meg a gyümölcsök, zöldségek, veszítenek-e tápanyagaikból, és hogyan lehet megállítani az oxidációt?
Spájzolj be zöldfűszereket télire!
Spájzolj be zöldfűszereket télire!
Hogy hogyan? Erre számtalan lehetőséged van. Segítünk eligazodni, hogy megtalálhasd a neked legmegfelelőbb módszert.
Vigyázat, paradicsomszezon vége!
Vigyázat, paradicsomszezon vége!
Nemsokára eljön a nap, hogy hiába keressük a piacon az ízes, lédús paradicsomokat, csak melegházi nevelésű társaikkal találkozunk. Főzzünk az utolsó adagból finomakat!