Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldségleves puha grízgaluskával

Zöldségleves puha grízgaluskával
Zöldségleves puha grízgaluskával
60 perc / előkészület: 15 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerű, de nagyon finom leves...... a grízgaluska tökéletes...... "nem kell mindig kaviár" :)...... nagyon szeretjük a grízgaluskát...... sokan vannak így, de félnek készíteni, mert vagy kőkemény lesz, vagy szétesik..... nos, ahogyan én készítem, azzal egyik sem történik meg, így tökéletes...... szétomlani csak a szánkban fog, pihe-puha :)......... lehet más zöldséget is beletenni, de itt most az egyszerűség és a galuska a domináns......... engem nem zavar, hogy nem szabályos alakú - erre nem is törekedtem soha :)....... ajánlom a grízgaluska-imádóknak, bátran ki lehet így próbálni, olyan lesz, ahogyan írtam....

hozzávalók / 6 adag

Leves

Grízgaluska

Szólj hozzá!

elkészítés

Leves

  1. Egy kb. 3 literes lábasban a vajon kissé megdinszteljük a megtisztított, megmosott, felkarikázott zöldségeket, felöntjük 2 liter hideg vízzel, felforraljuk.
  2. A forrásban lévő levesünkhöz adjuk a többi hozzávalót, a petrezselyem kivételével. A hagymát héjastól, a paradicsomot félbevágva, a paprikát kimagozva, szintén félbevágva, a fokhagymát meghámozva, egészben hagyva. Kavargatjuk addig, míg a leveskockák teljesen feloldódnak, majd lassú tűzön puhára főzzük a zöldségeket, lefedve.
  3. Ha készen van, egy pohárba kiszedjük a paradicsomot, paprikát, hagymát, fokhagymát, jól kinyomjuk belőlük a levüket kanállal, melyet visszaöntünk a levesbe. Ezt követően beleszórjuk az aprított petrezselymet, majd jöhet a galuska.
  4. Tartalékra állítjuk a tüzet, s a galuskát beleszaggatjuk a levesbe mokkáskanállal úgy, hogy a kanalat belemártjuk a forró levesbe, ezzel a forró kanállal adagoljuk a galuskát, mindig belemártva a forró levesbe, míg el nem fogy a grízgaluska masszája.
  5. Megkavarjuk, majd lefedve 15 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot, s kb. 1 óráig lefedve pihentetjük - ezalatt teljesen megpuhul, a leves sem hűl ki -, majd lehet tálalni. Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!

Grízgaluska

  1. Én már reggel elkészítem, de mindenképp legalább 2-3 órával azelőtt, mielőtt a levesbe tennénk!
  2. Egy lapos lábaskába tesszük a hozzávalókat, kanállal nyomkodva egynemű masszává dolgozzuk őket, a tetejét egyenesre elsimítjuk, s lefedve betesszük a hűtőbe a felhasználásig. Nem kell a tojást felverni, mielőtt hozzátesszük a többi hozzávalót!!! Amikor kivesszük a hűtőből felhasználásra, már nem szabad összekeverni, úgy, a megdermedt masszából kell szépen sorban kiskanállal kivennünk, azt belemeríteni a forró levesbe, így szépen lecsusszan a kanálról a massza, a következőt pedig könnyedén kivehetjük a forró kiskanalunkkal. Ha összekeveri valaki a hűtőből kivett masszát, akkor nem lesz jó!
  • költség: 900 Ft
  • elkészítettem: 35 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 64
össznézettség: 45 107
elküldve: 3
receptkönyvben: 160
elkészítve: 19/19
Facebookon megjelent: 2

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
128 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

grízgombócleves, grízgaluskaleves

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sat, 2016-09-17 08:19

Köszi! :) Fincsi is lesz! Örülök, hogy ezt választottad, elnyerte a tetszésedet! Jó főzőcskézést! Majd jó étvágyat az ebédhez, legyen kellemes a hétvégéd! :)

236
vaj 5 dkg
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
vöröshagyma 1 kis db
paradicsom 1 közepes db
tv paprika 1 közepes db
bors 0 ízlés szerint
leveskocka 4 db
0 ízlés szerint
petrezselyem 1 teáskanál
víz 2 l
tojás 1 db
vaj 5 dkg
búzadara 6 evőkanál
0 ízlés szerint
petrezselyem 1 teáskanál