Ezt a sült tésztát szoktuk enni a narancsos mézes-mázas csirkeszárnyakhoz. Kedveljük, mert ezen a módon még a gyermekünk is hajlandó mindenféle egészséges zöldséget fogyasztani, ráadásul finom.
Ezt a sült tésztát szoktuk enni a narancsos mézes-mázas csirkeszárnyakhoz. Kedveljük, mert ezen a módon még a gyermekünk is hajlandó mindenféle egészséges zöldséget fogyasztani, ráadásul finom.
Csilikedvelők ezt is tudják kedvükre csípőssé tenni...
Hozzászólások (39)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Nálunk is asztalra került, de mivel nem köretként, hanem önálló fogásként fogyasztottuk, kicsit kipofoztam, hogy még ízesebb legyen. Került bele kínai fűszerkeverék, több zöldség, és világos mártás híján szentjánoskenyér-szirup, amit még tavaly nyáron hoztunk Törökországból, és ott állt a hűtőben, ötletem nem lévén, mihez is használhatnám fel. Bevált. Nemcsak az íze, és a kicsit ragacsos állaga, hanem a barna szín miatt is, amit a tésztának kölcsönzött. Elkészül még párszor, köszönöm a receptet!
Üdv,
Viki
Nagyon finom lett, másodjára már fejből is menni fog, mert egyáltalán nem olyan bonyolult, mint kinéz. Ceruzababom nem volt, helyette bambuszrügyet rakta, gombás szójaszósz helyett pedig osztrigaszószt (édeskés ízű), mert ezek már voltak itthon, jó lett!
Na ez az kedves Nachtigall!!! :))) Mindig ezt mondjuk! Először furcsa csak, mert szokatlan, de aztán rááll az ember keze, és nagyon gyorsan elkészül...Örülök, hogy tetszett! :)))
A legjobbakat: Mrs Smith
Nagyon szuper ez a tészta, köszönöm szépen, már sokadjára készítem, és mintha egyre finomabb lenne! Egyszerűen elkészíthető, mégis nagyszerű!
Kedves Anitus!
Nagyon örülök, hogy ízlik!
Azért egyre jobb, mert egyre ügyesebb vagy, és ráérzel, hogy mit mikor rakj bele, és mennyit....:))))Csak így tovább!!!
A legjobbakat: Mrs Smith
Kedves Chef Guevara !
Én elrontottam a wok-ot mert nem ezt csináltam vele és felpattogott az a fekete bevonat. Most vegyek újat vagy ez nem volt igazi?! Köszönöm a válasz!
Hasonlót én is szoktam csinálni csak tészta nélkül.Nagyon finom, mi szeretjük.Sokszor elkészítjük, egészséges a sok zöldség főleg télen.
Jó étvágyat hozzá
Szerintem a recept jó.A wokos kaják arról szólnak, hogy sok mindenből raknak bele, de keveset.És ez adja meg a lényegét a dolognak.Mostanság rájöttem a különlegesebb ízekre:és van mogyoróolajam, világos és sötét szójaszószom, osztrigaszósz,halszósz,gyufatészta,kaliforniai paprikát is bárhol lehet kapni, babot is, gyömbérem is, van, egyedül, csak egyedül a fafül gombáról hallottam, a felhőről nem, és sajna az itt egyik se beszerezhető, ahol lakom, de sok más igen.Ami inkább jó egy kínai kajába, azt fogom beletenni.Úgyhogy tényleg az alapanyagok beszerezhetőek, sőt, a java már meg is van, sőt, még wokom is van, pálcikáim, tálaló kis kínai tálkáim, kanalaim, úgyhogy aki akar...,.....Hát, igen, igaza van Mrs. Smithnek, ha egy kínainak megmutatnánk a vadast, megdobná a hátast,az tuti.De a sima pörkölt se olyan náluk, ezért van itthon étk.keményítőm is.Szóval, csak havonta mindig egy-két dolgot össze kell csipegetni a boltban, mint pld. most vettem kókusztejet,igaz konzerv, de másként nem megy, és aztán a kinézett receptet durr bele, elkészíthetem.Mint ezt is.Nem kell mesternek lenni, csak szeretni az alapanyagokat, a főzést, és a változatosságot.Szerintem.Éva-Anyóca
Elkészült a nagy mű...csodálatos lett, köszönet a receptért ismételten.!!!!!Miután nagy család vagyunk legközelebb nem a dupláját fogom készíteni a fenti mennyiségnek, mert kóstoló sem maradt belőle.!!Nagy mennyiséget kell főznöm nap mint nap azért ódzkodom kissé a babrás julienre metéléstől.Volna esetleg javaslatod más aprítási módra? Örülnék neki!! (tényleg nem lett roppanós a srépa)
Természetesen a mai próbálkozásom nem jelenti azt, hogy az általad közölt receptet nem fogom hamarosan kipróbálni! Üdv.:Éva
Kedves Éva! Elfogyott mind? Ennek igazán örülünk!:))) Ez csak jót jelenthet... A sárgarépát lehet még úgy is vágni, hogy hosszában is félbe, valamint keresztben is félbe, és az így kapott sárgarépadarabokat pedig lapokra, kb 2 mm vastagságú lapocskákra. Ez még elő szokott fordulni a kínai ételeknél, ezt még lehet roppanósra sütni. Olyan formájuk lesz, mint a bambuszrügy lapocskáknak. (mellesleg, aki szereti, azt is rakhat bele, akkor mikor a sárgarépát) Így vágva egy kicsit kevesebb a meló vele, de még eredeti lesz. Vagy, a nagy család valamely kedves, segítőkész tagját igénybe venni...:DDD Legalább vidámabban telik az idő! A legjobbakat, és további jó főzögetést, eszegetést Nektek! Mrs Smith
Köszönöm a tanácsokat, segítséget.Sajnos "kuktám" csak a hétvégén van, egyébként pedig délre v. később érkeznek meg ebédelni a fiaim.(Jó tanács egyébként...) Megpróbálom a srépát ily módon szeletelve roppanósra sütni.A babuszrügy is jó ötlet köszönöm!!! Üdv.:Éva
Nagyon jól néz ki a fenti recept!!!Ma elkészítem.Nincs itthon mogyoróolaj, helyettesítem mással, sampion gombát fogok használni, mert ez van itthon, és nem julienre fogom vágni, hanem mint annyiszor az almareszelőm nagy lyukú részével pillanatok alatt lereszelem a sárgarépát, mint mindig amikor kínait főzök.Biztos vagyok benne , hogy nagyon finom les így is.Köszönöm a receptet!!!!!!!!!
Teljesen jól csinálod, a napraforgóolajat ajánlanám, mert az jobban bírja a hevítést az olívaolajtól, a gomba természetesen tetszés szerinti, de a sárgarépát én mondjuk nem reszelném, mert akkor túl gyorsan puha lesz, bár ezt is Rád bízom, Te fogyasztod!:DDD Szóval a lényeg, hogy jó ízű legyen, és örülök neki, hogy bizalmat szavaztál a receptünknek! No, ha van energiád, örülök a visszajelzésnek, hogy hogy ízlett! Jó főzögetést: Mrs Smith
Csak A legelső használat elött kell olajjal hevíteni vagy minden alkalommal?A pirításhoz akkor nem kell semmi zsiradékot használni?Üdv.Szatyi
Csak a legelső használathoz kell így cselekedni, ezzel avatjuk be a Wokot. Utána használunk az étel elkészítéséhez mindig olajat, a receptben leírtak szerint. Mi a mogyoróolaj mellett szoktuk letenni a voksunkat kínai ételeknél, mert magasabb hőfokra hevíthető a többi olajhoz képest, ezért jól lehet vele hirtelen sütni, de a napraforgóolaj is viszonylag jó, bár a mogyoróolaj hozzátesz egy árnyalatnyi plusz finom ízt, ami nagyon illik a kínai ételekhez. Üdv: Mrs Smith
Nagyon köszönöm a segítséget!Én a megfőtt és lecsepegtetett tésztát olajon kezdtem el pirítani.Az előzőekben rosszul írtam,nem odaégett hanem az egész odaragadt.Abban is segítsetek,hogy milyen wokot érdemes venni(amiben eddig főztem azt kölcsön kaptam,hogy lássam milyen wokban főzni).Nagyon aranyosak vagytok vagytok,köszönöm szépen:-)
VSzervusz!
Jó wok-okat lehet kapni a Terebessben. Keress rá.
Egyszerű, húzott acél wok-ot javaslok. Az előkészítés viszont nagyon fontos. Általában papír is van rajta, hogy miként kell.
Van egy kínai mondás: a lusta asszony wokja nem fekete.
Magyarul a jó wok, koromfekete, mert a wok tulajdonképpen egy bioteflon. Hogy kell csinálni?
Először is nézd meg, hogy nincs-e rajta konzerváló zsírbevonat. Ez gépzsír, le kell sikálni, de SOHA többször nem szabad mosogatószerrel elmosni.
Egyik hozzászóló írta, hogy olajjal kell felforrósítani. Ez igaz, de nem egyszer, hanem többször. Felforrósítod, hogy füstöljön, bele olaj és körbeforgat. Hagyod kihűlni és utána kitörlöd papírtörlővel (erkélyre kirak?). Ezt vagy 5x.
Ezek az olajrétegek adják a "teflonosságát", ekkor már nem fog leragadni. Hogy kell akkor elmosni? Kicsit beáztatod és gyengéden ledörzsölöd. Nem ledörzsölni az olajréteget! De ha igen, akkor megint kell rá "pirítani" egyet.
A kezdeti időkben mindig az elmosás után felforrósítod, megint körbeolajozod, majd mikor már füstöl, elzárod és papírtörlővel kitörlöd, úgy teszed el. Így mindig regenerálod a réteget. Szépen be fog feketedni és nem fog leragadni.
És figyelem! Sütéshez is van egy kínai mondás: a wok-od legyen forró, nem az olajod.
Azaz, a wokot kell füstölésig feltüzesíteni, akkor kerül csak bele az olaj, ami rögtön forró lesz és utána menjen bele minden. Akkor nem fog az olaj megégni.
Macerás? Elején igen, de egy nagyon jó "főzőedényt" kapsz. :)
Köszönöm a wokhasználati útmutatót! Tudtam én, hogy valamit nem jól csinálok, most már azt is tudom, hogy mit.
A használati utasítás csak egyszerinek írta le a műveletet, hogy azzal beavattad és soha nem kell megismételni.
Kedves Chef Guevara! Igazán köszönjük a szakszerű leírást a wok előkészítéséről és a használatáról! Így legalább minden érdeklődőnek tudjuk ajánlani, hogy elolvashassa! Köszi még egyszer, a legjobbakat: Mrs Smith
Nagyon szívesen! :)
Kedves Gálik Ildikó!
Mr Smith is véletlenül ránézett a hsz-edre, és egy dolog megütötte a szemét, ami nekem nem is tudom hogy, de elkerülte a figyelmemet. Te azt írod, hogy a lecsöpögtetett tésztát az olajon kezded sütni. De nem, először a zöldségeket kell sütni, majd egy idő után kell a tésztát belerakni, s akkor nem szabad lesülnie, mert azöldség egy kis nedvességet enged. Nézd át még egyszer az elkészítési menetet, s próbáld így csinálni, s rmélem ezek után már sikeres leszel!!! Ha nem megy valami, írj nyugodan továbbra is, megpróbálunk segíteni! A legjobbakat: Mrs Smith
Mi egyszerű Wokot használunk, Ikeás, kb. 1500-Ft-os Wok. Első használat előtt olajat kell bele önteni kb.0,5-1 dl-it, és hevíteni, szétforgatni, hogy mindenhova jusson. Majd kiönteni belőle, és papírtörlővel kitörölni. ezután lehet használni, ahogy a recept megadja a dolgokat. Szerintem valószínű, hogy a tészta minősége is meghatározza a dolgot! Üdv: Mrs Smith
Sziasztok?Segítsetek,hogy kell a tésztát megpirítani úgy,hogy ne égjen oda?!?Én megpróbáltam és mind odaégett!!!Köszi
Kedves Gálik Ildikó! Elnézést a késlekedésért, csak most értem rá netezni! Eszter szerencsére megválaszolta a hsz-ében, hogy mit tegyen az ember, hogy sikerüljön a sült tészta, Neki ezúton is köszönöm!:) Egyébként, az a mogyoróolaj, amit előtte beleöntünk a Wokba, segít abban, hogy ne égjen oda. Nekünk nem szokott ilyen gondunk lenni, igaz, teflon bevonatos a Wokunk is. Ha így sem menne a dolog, még néhány támpontot adj, hogy hogyan csinálod, lépésenként, s hátha közösen rájövünk, mi a gond! A legjobbakat: Mrs Smith
Szia Ildikó!
Addig is, amíg Mrs. Smith ide nem ér, engedd meg, hogy segítsek!
Tésztát úgy érdemes pirítani, hogy közepes lángon, a tésztát figyelve, mozgatva, rázogatva kevergeted, így nem nagyon tud odakapni, de szépen meg meg tudja kapni a hő. Viszont kényes jószág, állandó figyelmet igényel. Talán ez volt a baj.
Majd Mrs. Smith is válaszol neked. Sajnálom, hogy odaégett!
Üdv: Eszter
maceras hozzavalo? ilyenrol sem hallottam:))
amugy nagyon egyszeru es finom recept. en semmikepp sem hasznalnek mas tesztat, csak es kizarolag rizstesztat. gombas szojaszosz es mogyoro olaj sem kotelezo. a gyombert es a fokhagymat a piritas keseruve teszi.
en hasznaltam meg five spice fuszerkevereket is, illetve sweet&sour szoszt is.
Kedves kommentelö, attol nem tünsz kinaikonyha-szakértönek, ha az ötfüszert fivespicenak hivod, vagy az édes-savanyut nem irod ki. A rizstészta nem rossz, de meg fogsz lepödni, kinában sokkal inkább használnak buzalisztböl készült tésztát erre a tipusu ételre, söt még kinában is vannak olyan tartományok, ahol a buza és a kenyér a fö, nem a rizs.
Édes-savanyut én nem adnék hozzá, ez az étel a szojaszosztol kapja inkább a jellegét.
én nem hagynám el a sötét szojaszoszt, akár gombás akár sima, mert az sós, a világos pedig édeskés, és sötét nélkül számomra jellegtelen.
Lehet hust is hozzáadni, attol igazi 'férfias' egytálétel jellege van. :) (én a fokhagymás-gyômberes olajon szeretem megcsinalni, majd kivenni, és a zöldségek utan visszatenni.)
a gyömbért és a fokhagymát addig kell az olajon sütni, amig a foki kicsit meg nem 'puffad', barnul, és elkezd 'járkálni' az olajon, akkor nem lesz keserü.
Kedves Baranga! Nálad a két pont...;-D Köszönjük a hozzáértő hszt! Pont így van ahogy mondod, mi is így szeretjük. A szójaszószt mi attól függően szoktuk váltogatni, hogy sötét, vagy világos, hogy a mellé tálalt egyéb étel mivel van készítve. Ezt akkor csináltuk, amikor a mézes-mázas csirkeszárnyakat, s mivel az sötét szójaszószos, így ez a tészta világossal készült. (bár bevallom őszintén, nálunk a gyerek egy kicsit a világos felé hajlik a tésztánál) A húsos változat is igen finom, jól mondod! Köszönjük még egyszer a kommentet, a legjobbakat: Mrs Smith
Kedves levip! Így is van, lehet változtani kissé a hozzávalókon. Azonban hidd el, nem csak rizstésztát alkalmaznak a kínaiak. A gyömbért és a fokhagymát ki kell dobni az olajból, és még mielőtt keserűvé válna, akkor. Az olajon azonban a keserű íznek nyoma sincs. Nagyon jól tetted, hogy alkalmaztál egyéb fűszereket! Nagyon örülünk, hogy elnyerte a tetszésedet a recept, és igazán köszönjük a pozitív reagálást! :)) Üdv: Mrs Smith
Kedves Rózamari! Attól sült tészta a sült tészta, hogy a főtt tésztát zöldségek kíséretében olajon Wokban nagy lángon megsütik, ez a sütés. A színét a szójaszósz adja, mi jelen esetben világos színű un. light szójaszószt használtunk, de ugyanúgy alkalmazható dark nevezetű sötét szójaszósz is, ez ízlés kérdése, és függ attól is, hogy a másik étel, amit mellé adunk, milyennel készült. A kínai étteremben nem pirítják elő a tésztát, ugyanígy Wokban sütik szójaszósszal. Üdv: Mrs Smith
Sziasztok, csak egy kérdésem van...mitől sült tészta, mikor itt főzve van? Az étteremben a tészta barnás, azt biztosan elősütik/pirítják valahogy..lehet hogy hasonló módon, mint nálunk a lebbencstésztát?
Kedves reacska! Nagyon örülünk, hogy kipróbáltad, és annak is, hogy ízlett Nektek! Mr Smith is chilivel kedveli a legjobban, csak a gyerkőc miatt általában anélkül készítjük. Köszönjük szépen a visszajelzést, további jó főzögetést: Mrs Smith
Megcsináltam nagyon finom lett.Önálló főételként tökéletes volt. A férjem imádta.Egy kis chilli még jobbá tette.
Kedves Eszti! Olvastam aznap ennek a "mesterszakácsnak" a többi bejegyzését, és láttam, hogy mindenkihez volt egy-két "zseniális" hsz-e...Így arra a meggyőződésre jutottam, mivel jó indulatú vagyok általában, hogy biztos többször emelte meg a nap folyamán a poharat, mint amennyit a kapacitása bírt...:))) De azért egy kicsit Mr Smith is "elmorfondírozott" rajta! :D Üdv: Mrs Smith
Kedves Kingácska! Örülök, hogy nem ment el a kedved attól, hogy kipróbáld! Érdemes egy bevásárolás alkalmával beszerezni sötét és világos szójaszószt, nagy üveggel, ez sokáig eláll, és olcsóbb mint a kis üveges, osztrigaszószt, vagy halszószt, ezek a hűtőben állnak el sokáig, mogyoróolajat, ez is strapabíró, valamint friss gyömbért. Ez eláll a hűtőben papírba tekerve, zacskóba rakva kb 3-4 hétig, vagy kb3-4 cm-es darabokra vágod, folpackba darabonként becsomagolod, és berakod a fagyasztóba, és főzés előtt egy fél órával kiveszed. A szárított fafül, vagy felhőfül gomba, csak úgy mint a shitake gomba, iszonyú sokáig eláll, és mindig csak kis mennyiség kell belőle. Érdemes egy nagyobb bevásárlást csinálni, mondjuk Ázsia center, mert most ott a legolcsóbb az ilyesmi, és ezzel a készlettel elég jól el lehet lenni egy darabig, s minden alpvető kínai kaját tulajdonképpen el tudsz készíteni. A gombás szójaszósz ebben a kajában csak plusz, elhagyható, vagy halszószra akár osztrigaszószra cserélhető. Az elkészítése pedig tényleg egyszerű, a leírás bonyolult csak, mert ha mindent kikészítesz előre, sorrendben, akkor csak sorban dobálod bele a wokba cuccokat, és nagyon vagány szakácsnak fogsz látszani! :)) A mogyoróolaj nagyon finommá, jellegzetesen kínaivá teszi a kaját, és magas hőfokra hevíthető az olívaolajjal ellentétben, ezért használjuk, amennyiben nincs otthon a napraforgóolajat javaslom. De ha egyszer rászánod magad, tényleg érdemes a mogyoróolajat használni! A többi összetevő pedig mindennapos zöldség, stb. Nagyon drukkolok Neked, remélem sikerélményről tudsz majd beszámolni! Ha valami nem stimmel, írj, majd segítek! A legjobbakat: Mrs Smith
Szerintem is egy picit macerás, olyan szemszögből, hogy sok minden kell ami a midnennapjaimba nem szerepel a konyhámba. DE ahogy irta az előttem lévő :) lehet helyettesiteni és jó maga az ötlet, és ma el is készitem, olyan hozzávalóimmal ami van otthon..Majd irok, hogy mit tettem és milyen lett.
Puszi mindenkinek.
Kedves Master Chef14! Melyikre gondolsz különleges, vagy macerás alatt? Egyébként, ha gondolod, hagyd el belőle azt, ami számodra nem elérhető, vagy nemszeretem kategóriás, úgy is elég jó eredményt kapsz. Azonban az ízek akkor már kissé másabbak lesznek, arra számíts. Amúgy ezek a hozzávalók elég jól beszerezhetőek bármely bevásárlóközpontban, vagy piacon. Máskülönben javaslom, hogy a receptet még egyszer tekintsd át, és magadban próbáld meg rendszerezni. A hozzávalókat főzés előtt csoportosítani, akár egymás mellé rakni abban a sorrendben, ahogy a wokba kell kerülnie. Minden keleti étel első látásra bonyolultnak tűnik, pedig amikor az ember előre végiggondolja, egészen követhetően egyszerűvé válik. Szerintem nem kell első látásra megijedni egy receptől, mert amikor sikerül elkészíteni, rájössz, hogy miért pont azokat a hozzávalókat használtuk, amiket. Egy külföldi ember is megrettenne, ha elé raknám mondjuk a vadasmarha, vagy a vörösboros pincepörkölt receptjét, hogy készítse el...Szóval, azt gondolom, érdemes kipróbálni ezt a receptet. A legjobbakat: Mrs Smith
szerintem ehez a recepthez nagyon sok különleges hozzávaló kell. Túl macerás hozzávalói vannak
Szép is lenne, ha csak pörkölt és krumpilistészta receptekkel lenne tele az oldal...
Nekem például minden itt van a konyhapultomon, ami kell hozzá - mégsem vagyok "Master Chef"...hogy oda ne rohanjak... :-D
Ha egy kicsit is az lennél, nem írnál ilyen badarságot.