Zöldséges párnák recept

1 adag
1345
kcal
Zöldséges párnák
Zöldséges párnák
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hónapok óta álmodozom arról, hogy leveles tésztát szeretnék gyúrni, továbbá itt lebeg még mindig a korábban említett vegasztroblog-zöldséges párna álom. Most ezt a két elképzelést összegyúrtam, és lám, egyénre szabva ez az én párnám! :D Nagy sikereket ért el, elsősorban húsimádók körében /meg is kérdezték, hogy raktam-e bele csirkét és NEM!/. Nagyon nagy türelem kell hozzá, és az időbeosztáson van még mit csiszolni - a tésztahajtás-hűtés közben simán lemegy egy film. De mindenképp megéri, nekem elsőre sikerült is.

hozzávalók / 4 adag

A leveles tésztához

A töltelékhez

A párnák tetejére

ajánlat

Természetesen készen kapott leveles tésztából is el lehet készíteni. :) Különben az én párnáim méretei növekvőek lettek, kicsiből négyet, közepesből és nagyból pedig kettőt készítettem. Érdemes inkább nagyban gondolkodni, mert több tölteléket tudunk felhasználni. Nekem így is maradt egy kevés a végén -ezt természetesen bármivel elfogyaszthatjuk, elvégre önmagában is finom. Sok sikert, és jó étvágyat! :)

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zöldséges párna, zöldséges táska, leveles zöldséges, majdnem teljes kiőrlésű párna
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A két ek lisztet a 25 dkg szobahőmérsékletű vajjal összedolgozzuk, majd lefóliázzuk és betesszük a fagyasztóba.
  2. 1 dl kb testhőmérsékletű tejbe beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, aztán félretesszük, amíg felfut.
  3. A tészta maradék száraz hozzávalóit összekeverjük (a kétféle lisztet, bazsalikomot, sót), hozzáadjuk a tojást, és az élesztős tejet. Összegyúrjuk. Egy kicsit keményebb kelt tésztát kell készítenünk, de ha nem elég a folyadék, akkor hozzáadjuk a maradék tejet, szép fokozatosan, figyelve az állagát. Ha összeállt, félretesszük nagyjából fél órára.
  4. Elkezdjük a töltelék összeállítását. A zöldségeket vékony csíkokra szeleteljük, már előre aszerint, hogy mekkora párnákat szeretnénk.
  5. Egy nagy forró serpenyőbe vagy wokba öntünk olajat, majd beletesszük a padlizsánt. Kicsit megpároljuk, utána rakjuk a lilahagymát. Ezt követik a paprikák és az olívabogyók. Megfűszerezzük, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát és addig pároljuk, amíg össze nem esnek a zöldségek. Ha sok vizet eresztett, elforraljuk.
  6. Ha időközben eltelt a fél óra, érdemes félbeszakítani a töltelék-folyamatot, a kelt tésztát kinyújtani ujjnyi vastagságú téglalappá, és belecsomagloni a fagyasztóból kivett lisztes margarint. A tésztapakk mehet a hűtőbe 10 percre - nagyon fontos, hogy hideg legyen.
  7. Ha a töltelék kihűlt, betesszük a hűtőbe, még jó ideig ott fog állni.
  8. A tésztát kivesszük, ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk ügyelve, hogy a kelt tészta körül "ölelje" a vajat.
  9. A kelt tészta vertikálisan fekszik előttünk. A keskeny végét felhajtjuk, arra pedig rá a maradék hajtatlan részt. Ezt megint kinyújtjuk ujjnyi vastag téglalappá, majd hosszában megjelöljük a közepét, és mindkét végét addig hajtjuk, aztán a két hajtást is szembefordítjuk. Betesszük a hűtőbe 1 órára. Aztán megint kinyújtjuk, megismételjük a hajtogatást, még 1 óra hűtő, és ismét hajtogatás.
  10. Hogy addig ne unatkozzunk, lereszeljük a sajtot és végiggondoljuk, hogy szeretnénk a párnáinkat.
  11. Az utolsó hajtogatás után kinyújtjuk minél nagyobb téglalappá, de még tölthetű vastagságúnak kell lennie -> ne legyen túl vékony, mert kiszakad.
  12. Igény szerinti vágunk egy téglalapot, a párnák áhított méretének megfelelően. Ez az első kísérleti példány, teszteljük, mennyi tölteléket bír el. A többi téglalapot ennek tanulságaként vágjuk ki. Az egész téglalap szélén hagyunk kb 1-1,5 cm részt szabadon, a tészta egyik felére mehet a töltelék - ha fér, ide is pakolhatunk sajtot. Ezután a szabadon hagyott részt megkenjük a habosra kavart tojással, és összehajtjuk. Sütőpapíros, vékony réteg olajos serpenyőbe rakjuk.
  13. Ha az összes párna kész, a tetejüket keresztbe bevagdossuk, és megkenjük a maradék tojással.
  14. 200 °C-on előmelegített sütőbe rakjuk 10 percre, kivesszük, megszórjuk a tetejüket sajttal, és visszarakjuk további 10 percre.
  15. Ha kihűlt, tálaljuk. Sok sikert! (:
 
  • sütési hőfok: 200°C
  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 2 622
elküldve: 0
receptkönyben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

douney

Mióta szakács: 2012.07.17.
12 recept

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

Legfrissebb cikkek

Karamell, az őszi jolly joker
Karamell, az őszi jolly joker
Nehezen tudnék olyan őszi desszertet, aminek ne állna jól a karamell. Ez a selymes barna édes finomság mintha magában hordozná az évszak minden esszenciáját.
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
A rendes somlói cukrászdai beszerzése majdhogynem lehetetlen. Ennél már csak egy dolog nehezebb: igazi orosz krémtortát felhajtani. Úgyhogy inkább készítsétek el otthon!
Top 10 csirkés recept 200 kalória alatt
Top 10 csirkés recept 200 kalória alatt
Csirkehús - könnyen hozzáférhető, változatosan elkészíthető, alacsony kalóriatartalmú alapanyag, nem véletlenül a kedvencetek. Íme 10 recept adagonként 200 kalória alatt!
1345