r
Nosalty Logó

Zöldséges párnák

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
douney
Zöldséges párnák
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A leveles tésztához

A töltelékhez

A párnák tetejére

Összesen 1333 kcal
  • 6% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A leveles tésztához

A töltelékhez

A párnák tetejére

Összesen 5334 kcal
  • 6% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A leveles tésztához

A töltelékhez

A párnák tetejére

Összesen 190 kcal
  • 6% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    35.7 g

Zsír

  • Összesen
    74.5 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    331 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2441.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    516 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    149 mg
  • Foszfor
    640 mg
  • Nátrium
    1070 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.6 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    357.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    764 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    299 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    191 micro
  • Kolin:
    167 mg
  • Retinol - A vitamin:
    634 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    1394 micro
  • β-crypt
    325 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    516 micro
Összesen 1333 kcal
  • 6% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    142.9 g

Zsír

  • Összesen
    298 g
  • Telített zsírsav
    170 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    1324 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9766.2 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    2063 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    595 mg
  • Foszfor
    2559 mg
  • Nátrium
    4281 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    546.3 g
  • Cukor
    93 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    1429.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3055 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    1197 mg
  • D vitamin:
    161 micro
  • K vitamin:
    103 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    762 micro
  • Kolin:
    669 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2536 micro
  • α-karotin
    53 micro
  • β-karotin
    5576 micro
  • β-crypt
    1302 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2063 micro
Összesen 5334 kcal
  • 6% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    351.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    154 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    201 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 190 kcal

Hozzávalók

A leveles tésztához

A töltelékhez

A párnák tetejére

Elkészítés

A leveles tésztához

  1. A két ek lisztet a 25 dkg szobahőmérsékletű vajjal összedolgozzuk, majd lefóliázzuk és betesszük a fagyasztóba.
  2. 1 dl kb testhőmérsékletű tejbe beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, aztán félretesszük, amíg felfut.
  3. A tészta maradék száraz hozzávalóit összekeverjük (a kétféle lisztet, bazsalikomot, sót), hozzáadjuk a tojást, és az élesztős tejet. Összegyúrjuk. Egy kicsit keményebb kelt tésztát kell készítenünk, de ha nem elég a folyadék, akkor hozzáadjuk a maradék tejet, szép fokozatosan, figyelve az állagát. Ha összeállt, félretesszük nagyjából fél órára.
  4. Elkezdjük a töltelék összeállítását. A zöldségeket vékony csíkokra szeleteljük, már előre aszerint, hogy mekkora párnákat szeretnénk.
  5. Egy nagy forró serpenyőbe vagy wokba öntünk olajat, majd beletesszük a padlizsánt. Kicsit megpároljuk, utána rakjuk a lilahagymát. Ezt követik a paprikák és az olívabogyók. Megfűszerezzük, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát és addig pároljuk, amíg össze nem esnek a zöldségek. Ha sok vizet eresztett, elforraljuk.
  6. Ha időközben eltelt a fél óra, érdemes félbeszakítani a töltelék-folyamatot, a kelt tésztát kinyújtani ujjnyi vastagságú téglalappá, és belecsomagloni a fagyasztóból kivett lisztes margarint. A tésztapakk mehet a hűtőbe 10 percre - nagyon fontos, hogy hideg legyen.
  7. Ha a töltelék kihűlt, betesszük a hűtőbe, még jó ideig ott fog állni.
  8. A tésztát kivesszük, ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk ügyelve, hogy a kelt tészta körül "ölelje" a vajat.
  9. A kelt tészta vertikálisan fekszik előttünk. A keskeny végét felhajtjuk, arra pedig rá a maradék hajtatlan részt. Ezt megint kinyújtjuk ujjnyi vastag téglalappá, majd hosszában megjelöljük a közepét, és mindkét végét addig hajtjuk, aztán a két hajtást is szembefordítjuk. Betesszük a hűtőbe 1 órára. Aztán megint kinyújtjuk, megismételjük a hajtogatást, még 1 óra hűtő, és ismét hajtogatás.
  10. Hogy addig ne unatkozzunk, lereszeljük a sajtot és végiggondoljuk, hogy szeretnénk a párnáinkat.
  11. Az utolsó hajtogatás után kinyújtjuk minél nagyobb téglalappá, de még tölthetű vastagságúnak kell lennie -> ne legyen túl vékony, mert kiszakad.
  12. Igény szerinti vágunk egy téglalapot, a párnák áhított méretének megfelelően. Ez az első kísérleti példány, teszteljük, mennyi tölteléket bír el. A többi téglalapot ennek tanulságaként vágjuk ki. Az egész téglalap szélén hagyunk kb 1-1,5 cm részt szabadon, a tészta egyik felére mehet a töltelék - ha fér, ide is pakolhatunk sajtot. Ezután a szabadon hagyott részt megkenjük a habosra kavart tojással, és összehajtjuk. Sütőpapíros, vékony réteg olajos serpenyőbe rakjuk.
  13. Ha az összes párna kész, a tetejüket keresztbe bevagdossuk, és megkenjük a maradék tojással.
  14. 200 °C-on előmelegített sütőbe rakjuk 10 percre, kivesszük, megszórjuk a tetejüket sajttal, és visszarakjuk további 10 percre.
  15. Ha kihűlt, tálaljuk. Sok sikert! (:
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 8
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3596
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 26.

Ajánló

Természetesen készen kapott leveles tésztából is el lehet készíteni. :) Különben az én párnáim méretei növekvőek lettek, kicsiből négyet, közepesből és nagyból pedig kettőt készítettem. Érdemes inkább nagyban gondolkodni, mert több tölteléket tudunk felhasználni. Nekem így is maradt egy kevés a végén -ezt természetesen bármivel elfogyaszthatjuk, elvégre önmagában is finom. Sok sikert, és jó étvágyat! :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hónapok óta álmodozom arról, hogy leveles tésztát szeretnék gyúrni, továbbá itt lebeg még mindig a korábban említett vegasztroblog-zöldséges párna álom. Most ezt a két elképzelést összegyúrtam, és lám, egyénre szabva ez az én párnám! :D Nagy sikereket ért el, elsősorban húsimádók körében /meg is kérdezték, hogy raktam-e bele csirkét és NEM!/. Nagyon nagy türelem kell hozzá, és az időbeosztáson van még mit csiszolni - a tésztahajtás-hűtés közben simán lemegy egy film. De mindenképp megéri, nekem elsőre sikerült is.

Hozzávalók

A leveles tésztához

A töltelékhez

A párnák tetejére

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?