Zöldséges párnák recept

Zöldséges párnák
Zöldséges párnák
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hónapok óta álmodozom arról, hogy leveles tésztát szeretnék gyúrni, továbbá itt lebeg még mindig a korábban említett vegasztroblog-zöldséges párna álom. Most ezt a két elképzelést összegyúrtam, és lám, egyénre szabva ez az én párnám! :D Nagy sikereket ért el, elsősorban húsimádók körében /meg is kérdezték, hogy raktam-e bele csirkét és NEM!/. Nagyon nagy türelem kell hozzá, és az időbeosztáson van még mit csiszolni - a tésztahajtás-hűtés közben simán lemegy egy film. De mindenképp megéri, nekem elsőre sikerült is.

hozzávalók / 4 adag

 A leveles tésztához:
  • 2 ek liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 ek bazsalikom
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 1 tk só
  • 1 tojás
  • 2,5 dl tej
 A töltelékhez:
  • 1 db padlizsán
  • 2 db pritaminpaprika
  • 2 db sárga holland paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db lilahagyma
  • 4 szem olívabogyó
  • 1 ek oregano
  • ízlés szerint só, bors, chili
  • olívaolaj
 A párnák tetejére:
  • kb 200 g közepesen lágy sajt (pl. trappista)
  • 2 db tojás

ajánlat

Természetesen készen kapott leveles tésztából is el lehet készíteni. :) Különben az én párnáim méretei növekvőek lettek, kicsiből négyet, közepesből és nagyból pedig kettőt készítettem. Érdemes inkább nagyban gondolkodni, mert több tölteléket tudunk felhasználni. Nekem így is maradt egy kevés a végén -ezt természetesen bármivel elfogyaszthatjuk, elvégre önmagában is finom. Sok sikert, és jó étvágyat! :)

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: olasz
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zöldséges párna, zöldséges táska, leveles zöldséges, majdnem teljes kiőrlésű párna
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A két ek lisztet a 25 dkg szobahőmérsékletű vajjal összedolgozzuk, majd lefóliázzuk és betesszük a fagyasztóba.
  2. 1 dl kb testhőmérsékletű tejbe beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, aztán félretesszük, amíg felfut.
  3. A tészta maradék száraz hozzávalóit összekeverjük (a kétféle lisztet, bazsalikomot, sót), hozzáadjuk a tojást, és az élesztős tejet. Összegyúrjuk. Egy kicsit keményebb kelt tésztát kell készítenünk, de ha nem elég a folyadék, akkor hozzáadjuk a maradék tejet, szép fokozatosan, figyelve az állagát. Ha összeállt, félretesszük nagyjából fél órára.
  4. Elkezdjük a töltelék összeállítását. A zöldségeket vékony csíkokra szeleteljük, már előre aszerint, hogy mekkora párnákat szeretnénk.
  5. Egy nagy forró serpenyőbe vagy wokba öntünk olajat, majd beletesszük a padlizsánt. Kicsit megpároljuk, utána rakjuk a lilahagymát. Ezt követik a paprikák és az olívabogyók. Megfűszerezzük, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát és addig pároljuk, amíg össze nem esnek a zöldségek. Ha sok vizet eresztett, elforraljuk.
  6. Ha időközben eltelt a fél óra, érdemes félbeszakítani a töltelék-folyamatot, a kelt tésztát kinyújtani ujjnyi vastagságú téglalappá, és belecsomagloni a fagyasztóból kivett lisztes margarint. A tésztapakk mehet a hűtőbe 10 percre - nagyon fontos, hogy hideg legyen.
  7. Ha a töltelék kihűlt, betesszük a hűtőbe, még jó ideig ott fog állni.
  8. A tésztát kivesszük, ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk ügyelve, hogy a kelt tészta körül "ölelje" a vajat.
  9. A kelt tészta vertikálisan fekszik előttünk. A keskeny végét felhajtjuk, arra pedig rá a maradék hajtatlan részt. Ezt megint kinyújtjuk ujjnyi vastag téglalappá, majd hosszában megjelöljük a közepét, és mindkét végét addig hajtjuk, aztán a két hajtást is szembefordítjuk. Betesszük a hűtőbe 1 órára. Aztán megint kinyújtjuk, megismételjük a hajtogatást, még 1 óra hűtő, és ismét hajtogatás.
  10. Hogy addig ne unatkozzunk, lereszeljük a sajtot és végiggondoljuk, hogy szeretnénk a párnáinkat.
  11. Az utolsó hajtogatás után kinyújtjuk minél nagyobb téglalappá, de még tölthetű vastagságúnak kell lennie -> ne legyen túl vékony, mert kiszakad.
  12. Igény szerinti vágunk egy téglalapot, a párnák áhított méretének megfelelően. Ez az első kísérleti példány, teszteljük, mennyi tölteléket bír el. A többi téglalapot ennek tanulságaként vágjuk ki. Az egész téglalap szélén hagyunk kb 1-1,5 cm részt szabadon, a tészta egyik felére mehet a töltelék - ha fér, ide is pakolhatunk sajtot. Ezután a szabadon hagyott részt megkenjük a habosra kavart tojással, és összehajtjuk. Sütőpapíros, vékony réteg olajos serpenyőbe rakjuk.
  13. Ha az összes párna kész, a tetejüket keresztbe bevagdossuk, és megkenjük a maradék tojással.
  14. 200 °C-on előmelegített sütőbe rakjuk 10 percre, kivesszük, megszórjuk a tetejüket sajttal, és visszarakjuk további 10 percre.
  15. Ha kihűlt, tálaljuk. Sok sikert! (:
 
  • sütési hőfok: 200°C
  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 2 601
elküldve: 0
receptkönyben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

douney

Mióta szakács: 2012.07.17.
12 recept

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!