r
Nosalty Logó

Zöldbabos rakott cékla

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Zöldbabos rakott cékla
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 768 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 768 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 100 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27 g

Zsír

  • Összesen
    57.8 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    425 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1454.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    379 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    524 mg
  • Nátrium
    383 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    522.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    420 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    84 mg
  • D vitamin:
    82 micro
  • K vitamin:
    782 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    345 micro
  • Kolin:
    340 mg
  • Retinol - A vitamin:
    197 micro
  • α-karotin
    61 micro
  • β-karotin
    2650 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3555 micro
Összesen 768 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27 g

Zsír

  • Összesen
    57.8 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    425 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1454.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    379 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    524 mg
  • Nátrium
    383 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    522.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    420 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    84 mg
  • D vitamin:
    82 micro
  • K vitamin:
    782 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    345 micro
  • Kolin:
    340 mg
  • Retinol - A vitamin:
    197 micro
  • α-karotin
    61 micro
  • β-karotin
    2650 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3555 micro
Összesen 768 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    190.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    102 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    346 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    465 micro
Összesen 100 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A céklát a héjában feltesszük főni, mellérakhatjuk a tojásokat is. Mikor a tojások kész vannak (tehát keményre főttek), kivesszük őket a vízből, hagyjuk őket hűlni, majd megpucoljuk, felkarikázzuk őket.
  2. A céklát, miután puhára főtt, szintén hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk, vékonyra felszeleteljük.
  3. Míg a cékla és a tojások főnek, megpucoljuk, és apróra vágjuk a hagymákat, szalonnát. A fagyasztott zöldbabot korábban is kiolvaszthatjuk (én mindössze leforráztam vízzel, és hagytam állni egy kicsit, majd leszűrtem).
  4. Egy serpenyőben az olívaolajon elkezdjük pirítani a felkockázott szalonnát. Mikor már picit áttetszővé válik, hozzáadjuk a vöröshagymát, és üvegesedésig pároljuk/pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a babot, fűszerezzük: bors, szerecsendió, pici kakukkfű, kömény. A sóval óvatosan, mert a szalonna is sós!
  5. Mikor már majdnem kész a bab (tehát roppanósra főtt), hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és 'illatosodásig' pirítjuk. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, átkeverjük vele, majd levesszük a tűzről, és pihentetjük. (Nekem ekkorra hűlt le a cékla annyira, hogy égési sérülések nélkül meg tudtam fogni/hámozni/felszelni.)
  6. Egy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, és szépen beborítjuk az alját a felkarikázott céklával. Sózzuk, borsozzuk, mehet rá kevés kömény is. A céklán eloszlatjuk a zöldbabot, majd arra rápakoljuk a tojáskarikákat. Só, bors.
  7. A tetejére rákanalazzuk a joghurtot, picit elegyengetjük, hogy mindenhova jusson, és megszórjuk a tetejét a pirospaprikával.
  8. Előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a joghurt meg nem szilárdul a tetején.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 42
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5666
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 31.

Ajánló

Több réteggel is érdemes próbálkozni - én a rétegek közé is locsolnék joghurtot, csak hogy ne legyen száraz a végeredmény. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyedül voltam az albérletben a hétvégén, és igazából már mindent csináltam volna tanulás helyett - így aztán nekiálltam pakolgatni. Kezdtem a ruhásszekrénnyel, majd jött a könyvespolc, jegyzetek... Aztán mikor azzal végeztem, kivonultam a konyhába, hogy ott is teremtsek egy kis rendet. Legnagyobb meglepetésemre a polcom sarkában csücsült egy cékla, teljesen elfeledve és elrejtve az egyre növekvő teagyűjteményem mögött. Na mármost ezt meg kéne enni, még mielőtt megromlik - mi legyen belőle? Egy kis brainstormingolás és fagyasztóbújás után megvilágosodtam: Hmmm... Ha létezik rakott krumpli, akkor miért ne lehetne rakott cékla?! Innentől pedig a történet egyszerű, de nagyszerű. Legközelebb két réteg céklával fogom kipróbálni, itt azzal dolgoztam, amim volt :) Nagyon finom lett!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek