Zalai kukoricamálé - Kukoricaprósza 5. recept

Kalória?
Zalai kukoricamálé - Kukoricaprósza 5.
Zalai kukoricamálé - Kukoricaprósza 5.
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szintén egy tradicionális zalai-vasi étel. Állagra inkább a piskótára hasonlít, mint sem prószára.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Frissen a legfinomabb.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kukoricaprósza, szilvalekváros kukoricamálé zalai módra
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojást kikeverjük a cukorral, sóval, olajjal és szódabikarbónával. Beletesszük a kefírt és a lisztet is, majd simára keverjük az egészet. Ha kicsit keménynek érezzük, öntsünk hozzá egy pici tejet.
  2. Hagyjuk 15 percet pihenni, hogy a szódaportól kissé beinduljon a massza fellazulása.
  3. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, majd a tetejére lekvárt pötyögtetünk.
  4. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  5. Tálaláskor szórjuk meg vaníliás porcukorral.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 61 391
elküldve: 34
receptkönyben: 892
elkészítve: 37/58
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

Hozzászólások (35)

Butikos
Butikos p, 2015-01-30 18:47

Kedves Klivi!

Véletlenül akadtam rá erre a receptre, mert volt itthon kukoricalisztem és receptet kerestem hozzá. Nagyon-nagyon bejött a családomnak. Azóta már többször is elkészítettem. Mindig sikeres. Köszönöm, hogy megosztottad velünk.

Szezsenn
Szezsenn k, 2015-01-06 21:23

Kicsit átalakítottam a receptet, mert nemcsak glutén, de laktómentesen is kell időnként sütnöm. Olaj helyett olvasztott vajat használtam és raktam bele plusz 1 tojás. Mivel csak laktózmentes joghurt volt itthon, ezt használtam, de így még finomabb is lett. Köszi a receptet, végre valami, amit valóban megehet mindenki a családban.

anyuka54
anyuka54 cs, 2014-11-20 11:01

Most megyek és megsütöm.Kókuszolajat,kefirt és édesítőt fogok használni.Remélem úgy is jó lesz.Mindenesetre a kalória értéke így 315/adag. :-)

berky
berky cs, 2014-08-21 18:51

Szia Livi!
Tegnap próbaképp megsütöttem a prószát. Most sül az újabb adag.
Nagyon bejött!
Köszi,
Ági

Orsy20
Orsy21 / Orsy20 p, 2013-11-01 22:38

Kedves klivi!
Eddig egyik kukoricaprósza sem ízlett amit megcsináltam,de ez nagyon bejött,úgyhogy maradok is ennél! Köszönöm a receptet:)

boanka
boanka szo, 2013-06-08 12:56

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem ahhoz, aki már elkészítette ezt a sütit. Az enyém most lett kész és úgy láttam elég nehezen akart átsülni. Az már az elején is látható volt, hogy elég híg a tészta, ebben az esetben tegyek még hozzá kukoricalisztet, vagy alacsonyabb hőfokon tovább süssem? Most az utóbbit választottam, de elég sokáig tartott mire megsült. Az íze viszont kárpótolt!:-)
Köszi a receptgazdának és annak is, aki tud válaszolni!

klivi
klivi / klivi szo, 2013-06-08 15:03

Szia boanka!
Egy kis liszttel javíthatsz az állagán, de vigyázz, hogy túl sűrű se legyen, mert akkor kemény lesz.
Livi

nyihaj
nyihaj / nyihaj szo, 2013-06-08 05:46

Kedves Livi!
Köszönet a receptért! Nagyon finom! Lisztérzékenyként külön öröm, ha találok valami finom süteményt kukoricalisztből! A héten már másodjára fogom ma sütni (férjem Anyukája jön hozzánk). A szilvalekvár mesés benne, jól összeszáradt, késsel vágható, nagymamám főzte kincs, ami belekerült :) Biztos többször elkészítem majd! Hajni

klivi
klivi / klivi szo, 2013-06-08 06:23

Örülök, hogy ízlett! Ez az, erről a szilvalekvárról beszéltem én is... :)

Torma
Torma / Torma sze, 2013-02-06 01:05

Szia Livi! Sajna nekem nincsen ilyen jó kis szilva lekvárom (itt egyáltalán nicsen szilva), pedig imádom, de szédületes a recept! Valahogy ki kell próbálnom! Nekem csak kukorica darám van, azzal túl nehéz lenne, ugye? Nem tudom, hol kaphatnék kukorica lisztet itt, de keresni fogom...
Üdv, Torma :)

vcsuka
pussycat / vcsuka sze, 2013-02-06 08:35

Szia Tormi! Bocsi, hogy itt kotyogok bele, de szerinted a polenta nem jo erre? Ja, persze az a kukoricadara. Hat a cornflour?

Torma
Torma / Torma sze, 2013-02-06 10:34

Köszi Csukica! JA, most hogy mondod.....de az, amit eddig láttam, az mindenre hasonlít, csak nem kukoricalisztre. Suritesre használják itt: a párom használta régebben...na, majd nekiesek a kutatásnak...Te használod valamire a cornflour-t? Tormi :)

vcsuka
pussycat / vcsuka sze, 2013-02-06 12:54

Tormika! ja, nekem mindig van itthon, en azzl szoktam a gyumolcsszoszokat es leveseket behabarni. Tok ugyanaz, mint a pudingpor (custard powder) csak nincs benne semmi izesito anyag. A fish'n chips-nel is azt kell keverni a sima liszttel a "batter"-be. De polentat meg nem hasznaltam, nem is ettem. Te hasznalod?Cs:)

Torma
Torma / Torma sze, 2013-02-06 23:05

Szia Csuki, jol "letamadtuk" Livi oldalat (bocs Livi!)...kenyerekhez hasznaltam eddig,de mostanaban szeretnek par receptet kiprobalni kukorica daraval. A cornflour nekem tul finomra van daralva, es nem tudom elkepzelni, miert feher a kukoricaliszt? Biztos lehantoljak azt a finom hejat...
Na szia, megyek egy gyors-setara, aztan kenyersutes! Most a Rozskaval csinalok egy hosszu kelesztesut...Puszi, Tormi :)

emocio74
emóció / emocio74 p, 2014-11-21 08:38

Nem akarok belekotyogni, de szerintem amit ti cornflour néven sűrítésre használtok,a leírás alapján inkább kukoricakeményítő! Legalábbis én étkezési keményítő néven használom itthon habarásra! Ha nem sárga, hanem fehér, akkor az bizony nem kukoricaliszt, csakis keményítő lehet. Pudingpor helyett is használható különböző ízesítőkkel (kakaópor, vanília).

brekikri
brekikri h, 2012-04-23 04:29

Szia!

Én is elkészítettem, de szerintem hiba volt, hogy nem előmelegített sütőbe tettem, mert szinte egyáltalán nem növögetett a tészta. Kicsit tömör maradt de azért el fog fogyni. Fogyasztáskor még megspékeltem szilvalekvárral :-)

jucus1980
jucus1980 cs, 2012-03-01 17:43

Szia elkészitetem és tényleg nagyon finom lett de énekem a lekvár nem maradt meg a tetején hanem lement a tepsi aljára.Ez mitöl lehetet?De azért ettöl eltekintve is nagyon finom.

klivi
klivi / klivi szo, 2012-03-03 13:06

A lekvár nem marad meg a tetején, egy része biztosan lemegy a tepsi aljára. Valószínű, hogy lekvárfüggő is... Örülök, hogy ízlett! Üdv. Livi

nemhusi
nemhusi k, 2012-02-07 18:15

Üdv!

Köszönöm a receptet, ez olyan, mint amit a dédnagyanyám csinált anno...

klivi
klivi / klivi p, 2012-02-10 10:00

Nagyanyáink és dédnagyanyáink bizony kevés és olcsó alapanyagból is tudtak remek ízeket varázsolni!

Styx
Styx p, 2012-01-27 16:34

Elkészítettem, nagyon jó lett! Remek recept, köszönöm!

Neeroofo
Nérofó / Neeroofo sze, 2011-06-01 14:36

Ez a legjobb kukoricaprósza recept, amit valaha megsütöttem. Került bele egy kis mazsola, mert a kislányom imádja, és fahéj, mert azt én szeretem. Xilittel készítettem, és fantasztikus. Nagyon köszi a receptet!
Üdv,
N

klivi
klivi / klivi sze, 2011-06-01 16:45

Kedves Neeroofo!
Nagyon örülök, hogy így látod. Anyukámtól tanultam, mint sok egyéb mást is.
Üdv.
Livi

Aval
Aval / Aval k, 2011-05-31 15:52

Hát ez valami zseniálisan egyszerű és csodálatosan finom sütemény!

Én eperszemeket dobáltam a tetejére, mert nem volt idehaza szilvalekvár, de valami hihetetlen könnyű, de nagyon finom kis sütemény lett belőle! Hálás kösznet érte!

klivi
klivi / klivi k, 2011-05-31 17:49

Kedves Aval!
Nagyon-nagyon örülök, hogy tetszett ez a recept, mert sokan bizony idegenkednek a kukoricaliszttől.
Üdv.
Livi

bija
bija h, 2011-05-30 16:03

Üdvözlet Zalából! Mi a tetejére is csöppentünk tejfölt. Ez nagy kedvenc, minden nagymama repertoárjának alapja.:)

klivi
klivi / klivi h, 2011-05-30 16:43

Kedves bija!
Ez így igaz, nincs zalában olyan mamika, aki ezt ne ismerné! A tetejére tényleg lehet tejfölt tenni, én az aludttejes (búza)prószára szoktam rakni.
Üdv.
Livi

klivi
klivi / klivi h, 2011-05-30 14:31

Kedves Ágnes!
Elkészítheted édesítés nélkül is, akkor csak a lekvár ad neki édes ízt. De ha csak sósan akarod készíteni, úgy is lehet.
üdv.
Livi

agnes.sztrelkone
Voracsek Ági / agnes.sztrelkone h, 2011-05-30 14:26

Szia!
Érdeklődnék, hogy elkészíthető-e a fenti recept teljesen cukormentes változatban is (méz, fruktóz és minden egyéb alkalmazása nélkül)? Nagyon jól néz ki... Megjött hozzá az étvágyam...
Köszönöm segítségedet!
Sztrelkóné Ági

Legfrissebb cikkek

5 fontos dolog, amit a Tic Tac cukorkákról tudnod kell!
5 fontos dolog, amit a Tic Tac cukorkákról tudnod kell!
Volt olyan időszak, amikor mindannyiunk zsebében ott ketyegett egy doboz mentolos Tic Tac. A nagy múltra visszatekintő cukorka alapvető tudnivalóit azonban kevesen ismerik!
18 rakott húsos egytálétel - hiba nélkül!
18 rakott húsos egytálétel - hiba nélkül!
Gondolj magadra és készülj a hétvégére egy elronthatatlan rakott hússal! Variáld kedvenc alapanyagaiddal, pakold meg bőségesen, építsd saját ízlésed szerint! Mondjuk így...
Top 7 uzsonnaital 100 kcal alatt
Top 7 uzsonnaital 100 kcal alatt
Testsúlycsökkentés idején az egyik leggyakrabban felmerülő kihívás, hogy mit együnk-igyunk a kisétkezéseknél. Most mutatunk nektek 7 db uzsonnára beilleszthető italreceptet!
678