Zalai kukoricamálé - Kukoricaprósza 5. recept

Zalai kukoricamálé - Kukoricaprósza 5.
Zalai kukoricamálé - Kukoricaprósza 5.
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szintén egy tradicionális zalai-vasi étel. Állagra inkább a piskótára hasonlít, mint sem prószára.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Frissen a legfinomabb.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kukoricaprósza, szilvalekváros kukoricamálé zalai módra
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojást kikeverjük a cukorral, sóval, olajjal és szódabikarbónával. Beletesszük a kefírt és a lisztet is, majd simára keverjük az egészet. Ha kicsit keménynek érezzük, öntsünk hozzá egy pici tejet.
  2. Hagyjuk 15 percet pihenni, hogy a szódaportól kissé beinduljon a massza fellazulása.
  3. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, majd a tetejére lekvárt pötyögtetünk.
  4. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  5. Tálaláskor szórjuk meg vaníliás porcukorral.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 51 486
elküldve: 25
receptkönyben: 671
elkészítve: 24/45
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
157 recept

Hozzászólások (28)

Orsy20
Orsy20p, 2013-11-01 23:38

Kedves klivi!
Eddig egyik kukoricaprósza sem ízlett amit megcsináltam,de ez nagyon bejött,úgyhogy maradok is ennél! Köszönöm a receptet:)

boanka
boankaszo, 2013-06-08 13:56

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem ahhoz, aki már elkészítette ezt a sütit. Az enyém most lett kész és úgy láttam elég nehezen akart átsülni. Az már az elején is látható volt, hogy elég híg a tészta, ebben az esetben tegyek még hozzá kukoricalisztet, vagy alacsonyabb hőfokon tovább süssem? Most az utóbbit választottam, de elég sokáig tartott mire megsült. Az íze viszont kárpótolt!:-)
Köszi a receptgazdának és annak is, aki tud válaszolni!

klivi
kliviszo, 2013-06-08 16:03

Szia boanka!
Egy kis liszttel javíthatsz az állagán, de vigyázz, hogy túl sűrű se legyen, mert akkor kemény lesz.
Livi

nyihaj
nyihajszo, 2013-06-08 06:46

Kedves Livi!
Köszönet a receptért! Nagyon finom! Lisztérzékenyként külön öröm, ha találok valami finom süteményt kukoricalisztből! A héten már másodjára fogom ma sütni (férjem Anyukája jön hozzánk). A szilvalekvár mesés benne, jól összeszáradt, késsel vágható, nagymamám főzte kincs, ami belekerült :) Biztos többször elkészítem majd! Hajni

klivi
kliviszo, 2013-06-08 07:23

Örülök, hogy ízlett! Ez az, erről a szilvalekvárról beszéltem én is... :)

Torma
Tormasze, 2013-02-06 02:05

Szia Livi! Sajna nekem nincsen ilyen jó kis szilva lekvárom (itt egyáltalán nicsen szilva), pedig imádom, de szédületes a recept! Valahogy ki kell próbálnom! Nekem csak kukorica darám van, azzal túl nehéz lenne, ugye? Nem tudom, hol kaphatnék kukorica lisztet itt, de keresni fogom...
Üdv, Torma :)

vcsuka
vcsukasze, 2013-02-06 09:35

Szia Tormi! Bocsi, hogy itt kotyogok bele, de szerinted a polenta nem jo erre? Ja, persze az a kukoricadara. Hat a cornflour?

Torma
Tormasze, 2013-02-06 11:34

Köszi Csukica! JA, most hogy mondod.....de az, amit eddig láttam, az mindenre hasonlít, csak nem kukoricalisztre. Suritesre használják itt: a párom használta régebben...na, majd nekiesek a kutatásnak...Te használod valamire a cornflour-t? Tormi :)

vcsuka
vcsukasze, 2013-02-06 13:54

Tormika! ja, nekem mindig van itthon, en azzl szoktam a gyumolcsszoszokat es leveseket behabarni. Tok ugyanaz, mint a pudingpor (custard powder) csak nincs benne semmi izesito anyag. A fish'n chips-nel is azt kell keverni a sima liszttel a "batter"-be. De polentat meg nem hasznaltam, nem is ettem. Te hasznalod?Cs:)

Torma
Tormacs, 2013-02-07 00:05

Szia Csuki, jol "letamadtuk" Livi oldalat (bocs Livi!)...kenyerekhez hasznaltam eddig,de mostanaban szeretnek par receptet kiprobalni kukorica daraval. A cornflour nekem tul finomra van daralva, es nem tudom elkepzelni, miert feher a kukoricaliszt? Biztos lehantoljak azt a finom hejat...
Na szia, megyek egy gyors-setara, aztan kenyersutes! Most a Rozskaval csinalok egy hosszu kelesztesut...Puszi, Tormi :)

brekikri
brekikrih, 2012-04-23 05:29

Szia!

Én is elkészítettem, de szerintem hiba volt, hogy nem előmelegített sütőbe tettem, mert szinte egyáltalán nem növögetett a tészta. Kicsit tömör maradt de azért el fog fogyni. Fogyasztáskor még megspékeltem szilvalekvárral :-)

jucus1980
jucus1980cs, 2012-03-01 18:43

Szia elkészitetem és tényleg nagyon finom lett de énekem a lekvár nem maradt meg a tetején hanem lement a tepsi aljára.Ez mitöl lehetet?De azért ettöl eltekintve is nagyon finom.

klivi
kliviszo, 2012-03-03 14:06

A lekvár nem marad meg a tetején, egy része biztosan lemegy a tepsi aljára. Valószínű, hogy lekvárfüggő is... Örülök, hogy ízlett! Üdv. Livi

nemhusi
nemhusik, 2012-02-07 19:15

Üdv!

Köszönöm a receptet, ez olyan, mint amit a dédnagyanyám csinált anno...

klivi
klivip, 2012-02-10 11:00

Nagyanyáink és dédnagyanyáink bizony kevés és olcsó alapanyagból is tudtak remek ízeket varázsolni!

Styx
Styxp, 2012-01-27 17:34

Elkészítettem, nagyon jó lett! Remek recept, köszönöm!

klivi
kliviszo, 2012-01-28 18:15

Igazán nincs mit köszönni, örülök, hogy ízlett! :)

Neeroofo
Neeroofosze, 2011-06-01 15:36

Ez a legjobb kukoricaprósza recept, amit valaha megsütöttem. Került bele egy kis mazsola, mert a kislányom imádja, és fahéj, mert azt én szeretem. Xilittel készítettem, és fantasztikus. Nagyon köszi a receptet!
Üdv,
N

klivi
klivisze, 2011-06-01 17:45

Kedves Neeroofo!
Nagyon örülök, hogy így látod. Anyukámtól tanultam, mint sok egyéb mást is.
Üdv.
Livi

Aval
Avalk, 2011-05-31 16:52

Hát ez valami zseniálisan egyszerű és csodálatosan finom sütemény!

Én eperszemeket dobáltam a tetejére, mert nem volt idehaza szilvalekvár, de valami hihetetlen könnyű, de nagyon finom kis sütemény lett belőle! Hálás kösznet érte!

klivi
klivik, 2011-05-31 18:49

Kedves Aval!
Nagyon-nagyon örülök, hogy tetszett ez a recept, mert sokan bizony idegenkednek a kukoricaliszttől.
Üdv.
Livi

bija
bijah, 2011-05-30 17:03

Üdvözlet Zalából! Mi a tetejére is csöppentünk tejfölt. Ez nagy kedvenc, minden nagymama repertoárjának alapja.:)

klivi
klivih, 2011-05-30 17:43

Kedves bija!
Ez így igaz, nincs zalában olyan mamika, aki ezt ne ismerné! A tetejére tényleg lehet tejfölt tenni, én az aludttejes (búza)prószára szoktam rakni.
Üdv.
Livi

klivi
klivih, 2011-05-30 15:31

Kedves Ágnes!
Elkészítheted édesítés nélkül is, akkor csak a lekvár ad neki édes ízt. De ha csak sósan akarod készíteni, úgy is lehet.
üdv.
Livi

agnes.sztrelkone
agnes.sztrelkoneh, 2011-05-30 15:26

Szia!
Érdeklődnék, hogy elkészíthető-e a fenti recept teljesen cukormentes változatban is (méz, fruktóz és minden egyéb alkalmazása nélkül)? Nagyon jól néz ki... Megjött hozzá az étvágyam...
Köszönöm segítségedet!
Sztrelkóné Ági

Legfrissebb cikkek

Domi’s Bake Shop - példaértékű új hullám
Domi’s Bake Shop - példaértékű új hullám
Kedves, barátságos, stílusos - mintha csak a legjobb barátnőd hívna át egy sütizésre, és közben elmesélné, hogy megcsinálta a saját cukrászdáját.
Így működik a tökéletes sütés
Így működik a tökéletes sütés
Mitől barnul, sül a hús, a kenyér vagy akár a zöldség? Hogy lassítsuk vagy gyorsítsuk a folyamatot? Ha te is szeretnéd tudni, olvass tovább!
680