Zalai kukoricamálé - Kukoricaprósza 5. recept

1 adag
678
kcal
Zalai kukoricamálé - Kukoricaprósza 5.
Zalai kukoricamálé - Kukoricaprósza 5.
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szintén egy tradicionális zalai-vasi étel. Állagra inkább a piskótára hasonlít, mint sem prószára.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Frissen a legfinomabb.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kukoricaprósza, szilvalekváros kukoricamálé zalai módra
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojást kikeverjük a cukorral, sóval, olajjal és szódabikarbónával. Beletesszük a kefírt és a lisztet is, majd simára keverjük az egészet. Ha kicsit keménynek érezzük, öntsünk hozzá egy pici tejet.
  2. Hagyjuk 15 percet pihenni, hogy a szódaportól kissé beinduljon a massza fellazulása.
  3. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, majd a tetejére lekvárt pötyögtetünk.
  4. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  5. Tálaláskor szórjuk meg vaníliás porcukorral.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 57 806
elküldve: 32
receptkönyben: 859
elkészítve: 32/53
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

Hozzászólások (32)

anyuka54
anyuka54cs, 2014-11-20 11:01

Most megyek és megsütöm.Kókuszolajat,kefirt és édesítőt fogok használni.Remélem úgy is jó lesz.Mindenesetre a kalória értéke így 315/adag. :-)

berky
berkycs, 2014-08-21 18:51

Szia Livi!
Tegnap próbaképp megsütöttem a prószát. Most sül az újabb adag.
Nagyon bejött!
Köszi,
Ági

Orsy20
Orsy20p, 2013-11-01 22:38

Kedves klivi!
Eddig egyik kukoricaprósza sem ízlett amit megcsináltam,de ez nagyon bejött,úgyhogy maradok is ennél! Köszönöm a receptet:)

boanka
boankaszo, 2013-06-08 12:56

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem ahhoz, aki már elkészítette ezt a sütit. Az enyém most lett kész és úgy láttam elég nehezen akart átsülni. Az már az elején is látható volt, hogy elég híg a tészta, ebben az esetben tegyek még hozzá kukoricalisztet, vagy alacsonyabb hőfokon tovább süssem? Most az utóbbit választottam, de elég sokáig tartott mire megsült. Az íze viszont kárpótolt!:-)
Köszi a receptgazdának és annak is, aki tud válaszolni!

klivi
kliviszo, 2013-06-08 15:03

Szia boanka!
Egy kis liszttel javíthatsz az állagán, de vigyázz, hogy túl sűrű se legyen, mert akkor kemény lesz.
Livi

nyihaj
nyihajszo, 2013-06-08 05:46

Kedves Livi!
Köszönet a receptért! Nagyon finom! Lisztérzékenyként külön öröm, ha találok valami finom süteményt kukoricalisztből! A héten már másodjára fogom ma sütni (férjem Anyukája jön hozzánk). A szilvalekvár mesés benne, jól összeszáradt, késsel vágható, nagymamám főzte kincs, ami belekerült :) Biztos többször elkészítem majd! Hajni

klivi
kliviszo, 2013-06-08 06:23

Örülök, hogy ízlett! Ez az, erről a szilvalekvárról beszéltem én is... :)

Torma
Tormasze, 2013-02-06 01:05

Szia Livi! Sajna nekem nincsen ilyen jó kis szilva lekvárom (itt egyáltalán nicsen szilva), pedig imádom, de szédületes a recept! Valahogy ki kell próbálnom! Nekem csak kukorica darám van, azzal túl nehéz lenne, ugye? Nem tudom, hol kaphatnék kukorica lisztet itt, de keresni fogom...
Üdv, Torma :)

vcsuka
vcsukasze, 2013-02-06 08:35

Szia Tormi! Bocsi, hogy itt kotyogok bele, de szerinted a polenta nem jo erre? Ja, persze az a kukoricadara. Hat a cornflour?

Torma
Tormasze, 2013-02-06 10:34

Köszi Csukica! JA, most hogy mondod.....de az, amit eddig láttam, az mindenre hasonlít, csak nem kukoricalisztre. Suritesre használják itt: a párom használta régebben...na, majd nekiesek a kutatásnak...Te használod valamire a cornflour-t? Tormi :)

vcsuka
vcsukasze, 2013-02-06 12:54

Tormika! ja, nekem mindig van itthon, en azzl szoktam a gyumolcsszoszokat es leveseket behabarni. Tok ugyanaz, mint a pudingpor (custard powder) csak nincs benne semmi izesito anyag. A fish'n chips-nel is azt kell keverni a sima liszttel a "batter"-be. De polentat meg nem hasznaltam, nem is ettem. Te hasznalod?Cs:)

Torma
Tormasze, 2013-02-06 23:05

Szia Csuki, jol "letamadtuk" Livi oldalat (bocs Livi!)...kenyerekhez hasznaltam eddig,de mostanaban szeretnek par receptet kiprobalni kukorica daraval. A cornflour nekem tul finomra van daralva, es nem tudom elkepzelni, miert feher a kukoricaliszt? Biztos lehantoljak azt a finom hejat...
Na szia, megyek egy gyors-setara, aztan kenyersutes! Most a Rozskaval csinalok egy hosszu kelesztesut...Puszi, Tormi :)

emocio74
emocio74p, 2014-11-21 08:38

Nem akarok belekotyogni, de szerintem amit ti cornflour néven sűrítésre használtok,a leírás alapján inkább kukoricakeményítő! Legalábbis én étkezési keményítő néven használom itthon habarásra! Ha nem sárga, hanem fehér, akkor az bizony nem kukoricaliszt, csakis keményítő lehet. Pudingpor helyett is használható különböző ízesítőkkel (kakaópor, vanília).

brekikri
brekikrih, 2012-04-23 04:29

Szia!

Én is elkészítettem, de szerintem hiba volt, hogy nem előmelegített sütőbe tettem, mert szinte egyáltalán nem növögetett a tészta. Kicsit tömör maradt de azért el fog fogyni. Fogyasztáskor még megspékeltem szilvalekvárral :-)

jucus1980
jucus1980cs, 2012-03-01 17:43

Szia elkészitetem és tényleg nagyon finom lett de énekem a lekvár nem maradt meg a tetején hanem lement a tepsi aljára.Ez mitöl lehetet?De azért ettöl eltekintve is nagyon finom.

klivi
kliviszo, 2012-03-03 13:06

A lekvár nem marad meg a tetején, egy része biztosan lemegy a tepsi aljára. Valószínű, hogy lekvárfüggő is... Örülök, hogy ízlett! Üdv. Livi

nemhusi
nemhusik, 2012-02-07 18:15

Üdv!

Köszönöm a receptet, ez olyan, mint amit a dédnagyanyám csinált anno...

klivi
klivip, 2012-02-10 10:00

Nagyanyáink és dédnagyanyáink bizony kevés és olcsó alapanyagból is tudtak remek ízeket varázsolni!

Styx
Styxp, 2012-01-27 16:34

Elkészítettem, nagyon jó lett! Remek recept, köszönöm!

klivi
kliviszo, 2012-01-28 17:15

Igazán nincs mit köszönni, örülök, hogy ízlett! :)

Neeroofo
Neeroofosze, 2011-06-01 14:36

Ez a legjobb kukoricaprósza recept, amit valaha megsütöttem. Került bele egy kis mazsola, mert a kislányom imádja, és fahéj, mert azt én szeretem. Xilittel készítettem, és fantasztikus. Nagyon köszi a receptet!
Üdv,
N

klivi
klivisze, 2011-06-01 16:45

Kedves Neeroofo!
Nagyon örülök, hogy így látod. Anyukámtól tanultam, mint sok egyéb mást is.
Üdv.
Livi

Aval
Avalk, 2011-05-31 15:52

Hát ez valami zseniálisan egyszerű és csodálatosan finom sütemény!

Én eperszemeket dobáltam a tetejére, mert nem volt idehaza szilvalekvár, de valami hihetetlen könnyű, de nagyon finom kis sütemény lett belőle! Hálás kösznet érte!

klivi
klivik, 2011-05-31 17:49

Kedves Aval!
Nagyon-nagyon örülök, hogy tetszett ez a recept, mert sokan bizony idegenkednek a kukoricaliszttől.
Üdv.
Livi

bija
bijah, 2011-05-30 16:03

Üdvözlet Zalából! Mi a tetejére is csöppentünk tejfölt. Ez nagy kedvenc, minden nagymama repertoárjának alapja.:)

klivi
klivih, 2011-05-30 16:43

Kedves bija!
Ez így igaz, nincs zalában olyan mamika, aki ezt ne ismerné! A tetejére tényleg lehet tejfölt tenni, én az aludttejes (búza)prószára szoktam rakni.
Üdv.
Livi

klivi
klivih, 2011-05-30 14:31

Kedves Ágnes!
Elkészítheted édesítés nélkül is, akkor csak a lekvár ad neki édes ízt. De ha csak sósan akarod készíteni, úgy is lehet.
üdv.
Livi

agnes.sztrelkone
agnes.sztrelkoneh, 2011-05-30 14:26

Szia!
Érdeklődnék, hogy elkészíthető-e a fenti recept teljesen cukormentes változatban is (méz, fruktóz és minden egyéb alkalmazása nélkül)? Nagyon jól néz ki... Megjött hozzá az étvágyam...
Köszönöm segítségedet!
Sztrelkóné Ági

Legfrissebb cikkek

Tejet gyárt a Coca-Cola!
Tejet gyárt a Coca-Cola!
Jól olvastad, nem vicc. Tényleg. Tejet.
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Tény, hogy egyre hidegebbek a napok, és ahogyan a tartalmasabb, melengetőbb ételek felé fordulunk, úgy nő az érdeklődés a komolyabb vörösborok iránt.
A kávé és a sütemény harmóniája
A kávé és a sütemény harmóniája
Egy csésze kávé mellé mi lehetne finomabb, mint egy ízében hozzá illő sütemény? De vajon melyik kávétípushoz milyen aromák illenek? Az Omnia segítségével utánajártunk. (x)
678