r
Nosalty Logó

Zalai babosrépa füstölt hússal

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Zalai babosrépa füstölt hússal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 408 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 3276 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 95 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1584.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    410 mg
  • Nátrium
    897 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    338.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    172 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    8684 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 408 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    283.4 g

Zsír

  • Összesen
    120.4 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    80 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    640 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12677.5 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    319 mg
  • Kálcium
    992 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    842 mg
  • Foszfor
    3277 mg
  • Nátrium
    7173 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    269.1 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    72 mg

VÍZ

  • Összesen
    2706.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    138 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    253 mg
  • D vitamin:
    210 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    67 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    996 micro
  • Kolin:
    900 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    1378 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    69475 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 3276 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    369.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    209 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    79 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2027 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 95 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst és a babot előző este áztassuk be külön-külön.
  2. Főzés előtt a húst daraboljuk fel nem túl apróra, majd hideg vízben tegyük fel főni. Ha a keletkezett habot leszedtük, tegyük hozzá a felaprított hagymákat, borsot, köményt, babérlevelet. A sózással még várjunk egy kicsit, mert főhet ki a húsból is.
  3. A babot egy külön edényben főzzük meg.
  4. Asavanyú répat mossuk át, ha kell többször is, és kóstoljuk meg, mert ha nagyon savanyúmarad, az ételünk élvezhetetlen lesz.
  5. Ha a hús már félpuha, tegyük a fazékba a répát is, és főzzük készre. Ha mindkettő megpuhult, tegyük bele a pirospaprikás rántást, jól forraljuk össze, majd öntsük hozzá a paradicsomot és a megfőtt babot is. Pár percig forraljuk még, ha szükséges sózzuk meg.
  6. Aki szereti, főzhet bele szárított vagy friss csípős paprikát.
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 101
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 29
  • Össznézettség: 30753
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 03.

Ajánló

Legfinomabbak a hagyományos módon pácolt és füstölt húsok. Igaz, hogy jóval többe kerülnek, mint a füstöléssel még köszönőviszonyban sem lévő gumiszerű utánzataik. De mindenképpen nyerünk, ha legalább tudjuk, mit eszünk. Könnyítésként annyit, ha nem akarunk külön babot főzni, nyugodtan tegyünk bele leszűrt vörösbab konzervet. Én is azt raktam bele (látszik is a képen)... :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A babosrépa tradicionális zalai parasztétel. Városunkban évente rendeznek répafőző versenyt, nagy sikerrel. Az ősszel betakarított kerekrépát a káposztához hasonlóan legyalulták és savanyították. Hűtőszekrény és fagyasztó hiányában a télen levágott disznó húsát feldolgozták, zsírban lesütötték és bödönökbe rakták. Más részeket füstöléssel tartósítottak. Minden háznál volt szárazbab, zsír, hagyma, üvegekben eltett befőzött paradicsom. Tehát minden adott volt ahhoz, hogy a parasztemberek asztalára kerülhessen ez a rendkívül ízletes, laktató, tipikusan téli egytálétel. Friss kenyérrel verhetetlen, de második fogásként  kelt tészta is készülhet mellé. Aki még soha nem evett ilyet, ne féljen megkóstolni! Nem muszáj ekkora adagban elkészíteni. Én nem tudok eleget főzni belőle, ha valamire igaz a "káposzta felmelegítve" mondás, hát erre biztosan. Másnap, sőt 2-3 nap múlva még finomabb, ahogy az ízek összeérnek benne. Kívánok mindenkinek jó répafőzést! :))  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek