Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zabpelyhes túrógombóc

Zabpelyhes túrógombóc
Zabpelyhes túrógombóc
10 perc / előkészület: 5 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (50)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kedves kolléganőm - akitől ez a recept származik - a zabpehelyből készíthető desszertek ismerője. A túrógombóc ötlete is tőle származik.


hozzávalók / 4 adag

A gombóchoz

A pirított darához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A túrót összekeverjük a zabpehellyel, tojással, cukorral, vaníliás cukorral és egy csipet sóval.
  2. Az így kapott tésztát legalább 20 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely kicsit magába szívja a nedvességet.
  3. Vizezett kezünkkel közepes méretű gombócokat készítünk (kb. 12 db lesz ebből az adagból) és bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben, újraforrástól számítva kb. 2 percig főzzük. Ezalatt feljön a víz tetejére.
  4. A vízből kiszedve pirított zsemlemorzsába, vagy pirított darába forgatjuk és tejföllel meglocsolva tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 55
össznézettség: 158 739
elküldve: 35
receptkönyvben: 1 129
elkészítve: 89/106
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrógombóc zabpehelyből

Hozzászólások (50)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

amatőrchef
amatőrchef Sat, 2018-06-30 21:08

Mielőtt ezt a használhatatlan receptet felteszi valaki érdemes lenne ki is próbálni, hogy 2 tojással szétfolyik mint egy egészséges hasmenés

Erzsi60
Erzsi60 Wed, 2018-01-17 12:36

Köszönöm a receptet nem először csinálom, de nekem mindig sikerült. Ma is, tettem hozzá egy citrom levét ezért 13 nagykanál Lidl két zacskós zabpehelyből, és a 20 perc tökéletesen elég volt pihentetésnek, szépen formázható lett. Mivel nekem is figyelnem kell a szénhidrátra ezért glukolonos mákba forgattam bele. Nagyon finom lett.

andi75szu
andi75szu Sat, 2017-03-04 00:18

Nagyon finom, könnyű gombócok lettek, köszönöm a receptet! Dupla adaghoz +1 ek zabpelyhet tettem, szuperul egyben maradtak.

Keti27
Keti27 / Keti27 Wed, 2016-11-23 16:30

Eddigi legjobb turogombocom! 7 pupos ek zabpehellyel es eritrittel csinaltam, van cukrot kihagytam, natur joghurttal ettük (nem forgattam bele semmibe) - így cleaneating :). Sokféle receptet probaltam mar (tonkolydara, zabkorpa..), de ez a legjobb állagú.
Mindenkinek, akinek nem sikerult: a turo allagan is mulik, mennyi szárazanyagot vesz fel. En hagytam egy fél órát is állni.
Köszönöm a receptet! Ezentúl igy csinálom.

greenpearl
greenpearl / greenpearl Sun, 2016-05-22 19:03

Valóban nagyon lágy volt nyersen, de ha eleget hagyod állni és lobogó forró vízbe teszed főni, akkor nem esik szét (nekem is rémesen nézett ki amúgy :-) Viszont az íze és a könnyű állaga kárpótolt a kinézetéért. Morzsát nem csináltam hozzá, én pucéran fogyasztom diéta megfontolásból, szerintem tökre nem hiányzik hozzá. Édesítős tejföllel, joghurttal, diétás lekvárral... Szenzációs!

kkanoa
kkanoa Mon, 2015-04-20 17:43

ez a recept egy regi recept, ami nem lenne baj, viszont tobb sebbol verzik! A piritott buzadarahoz azt irja, 2,5 dl viz kell, amitol teljesen elveszti a dara jelleget, es csak negyed oras szikkasztas utan nyeri vissza hajszalnyit ezt a jelleget. A gombocok allaga tulsagosan is puha, elfolyos, tobben irtak, es kertek, hogy irjatok at a receptben, mert keves benne a szarazanyag tartalom, (legtobben nem olvassak a kommenteket!!) -ez nem tortent meg-Turogombochoz egyaltalan nem hasonlit sem izre, sem allagra, inkabb csaszarmorzsara. Miutan atomjaira esett szet a gomboc a vizben, igy eleg sok turo karba veszett. Izre finom, termeszetesen elfogyott mind, mar ami megmaradt egyben.

keeana
keeana Thu, 2015-04-16 15:39

Én is egy-másfél ek-lal több zabpelyhet tettem hozzá, meg cukor helyett édesítőszert (a vaníliás cukrot viszont beletettem, az íze miatt). Mikor feljött a vízre én onnantól főztem meg 4 percig kb, így pont jó állagú lett. Nem olyan száraz, mint a búzadarás, nekem ez jobban bejött mint a hagymonányos ;)

Nikici78
Nikici78 Sun, 2015-01-25 16:56

Számomra teljes rejtély, hogy amikor először csináltam tökéletes lett, most viszont atomjaira esett szét a főzőlében... Mindent ugyanúgy csináltam. Mi lehet a baj? :( (persze nem dobtuk ki, leszűrtem, hagytam kihűlni és megformáztam langyosan :) )

sonce85
Sonce / sonce85 Fri, 2014-05-09 13:09

Olvasva a commenteket a zabpehelyből egy picviel többet tettem bele :-)Nagyon finom lett és ami még nagyon fontos,hogy egészséges is. Este egy kis light gyümölcsös joghurttal ..hmmm mennyei
Köszönöm,hogy megosztottad velünk!

Üdv.Sonce

jazon
jazon Thu, 2014-04-17 12:32

Nagyon jó lett, a gombóckák egyben maradtak.Zabpehelyből többet tettem,h biztosra menjek. :)

Mismanc
Mismanc Sun, 2014-04-13 22:27

Isteni lett! Köszönöm a receptet. Én is egy kanállal több zabpelyhet tettem bele +1kanál zabkorpát mert túl hígnak tünt. És nem főtt szét, pont jó lett.

mermaid25
mermaid25 Sun, 2014-03-16 10:21

Nekem szépen egyben maradtak a gombóckák, és fini is lett :) Más íze van, mint a darából készültnek, de nekem ízlett, biztos készítek még, mert nagyon gyorsan és egyszerűen elkészül :) Köszönet a receptért!

ingici
ingici Tue, 2014-03-11 09:43

Szuper a recept! Őszintén nekem jobban izlik mint a hagyományos :)))
Viszont tényleg több zabpehely kell bele,én 9 kanállal raktam,igaz a tojás XL méretű volt,lehet ezért is vett fell többet....mindenesetre nagyon finom!!!

Hópihe73
Hópihe73 Wed, 2014-02-19 21:58

Nem sikerült!!!! Pedig mindent a leírtak szerint csináltam! "Atomjaira" esett szét a vízben. Mit ronthattam el???? :-(

nazita
nazita Sat, 2014-01-25 13:06

Fantasztikus lett, most laktam jól belőle! :) még sokszor lesz terítéken! Köszönöm!

Nadin
Nadin Tue, 2013-03-26 14:33

Kedves ze(n)derta!
Már sokszor elkészítettem ezt a finomságot. Épp ma is. A receptet már kb. 2 éve kinyomtattam és lefűztem a többi gyakran forgatott közé. Már akkor ráírtam, nehogy elfelejtsem, "Több zabpehely kell bele!" Ma viszont itt is nézelődtem a kommentek között, és látom, hogy sokan "jártak pórul", mert nem olvasták a hozzászólásokat. Légyszi, javítsd ki azt a 6 ek-t 7 púpozott ek-ra ("deakanett" írta lentebb, ma én is pont ennyit tettem bele) és akkor vélhetőleg mindenkinél - kezdőknél, haladóknál -tuti lesz a siker! Mert a gombóc isteni!

vikmacsek
vikmacsek Sun, 2013-02-17 17:05

Nagyon megtetszett ez a zabpelyhes verziója a túrógombócnak, ezentúl mindig így fogom csinálni. Annyi módosítás volt benne, hogy ricottával készült, mert az volt éppen itthon, illetve, hogy rögtön dupla adagot csináltunk a párommal. :) Sajnos volt nálunk is olyan gombóc, ami szétesett, de nem mindegyik, úgyhogy legközelebb még több zabpelyhet rakok majd bele. :) Pirított zsemlemorzsa nélkül csak cukros tejföllel ettük, de így is nagy sikere volt. :) Köszönöm a receptet. :)

Paczy
Paczy Sun, 2013-01-27 12:19

Nem volt itthon búzadara, gondoltam keresek egy alternatív túrógombóc receptet. Ez megtetszett, megcsináltam. Hiába állt majd 1 órát, mire a víz tetejére feljött már csak szűrővel lehetett kiszedni. Ennek ellenére nagyon finom lett, érdemes még kísérletezni vele egy kicsit. Ötlet: ha a zabpehely mennyisége ennyire kritikus, megadhatnád grammban a mennyiségét azok kedvéért, akik nem olvassák végig a hozzászólásokat. Az enyémben volt egy kis kókusztejpor is, amit bátran ajánlok másoknak is!
Köszi a receptet :)

T.Eszter
T.Eszter Sun, 2012-10-28 21:08

Kedves ze(n)derta,
elkészítettem a túrógombócot, nem is egyszer!!! :) nagyon jó, nagyon tetszik!!!
olvasgattam a hozzászólásokat, és azt gondolom, hogy nem/ nem mindig kell kőbe vésett szabálynak venni az arányokat, alapanyagokat. lehet rajtuk változtatni ki-ki szája ízlése szerint. beleraktam én is a 6 kanállal, de már akkor éreztem, hogy ez kevés lesz, így addig pótoltam, míg nem éreztem, hogy jó lesz. próbálgatni kell.
cukor helyett eritritet használtam, és csináltam hozzá joghurtos alma "szószt",majd reszeltem rá egy kevés csokit... hmmm, szerintem nagyon jó lett :)
számtalan variáció van még a fejemben, így biztos vagyok benne, hogy sokszor fogom még készíteni.
köszönöm a receptet,
Eszter

zsepibaba
zsepibaba / zsepibaba Thu, 2012-09-06 07:52

Mindent a recept szerint csináltam, de nekem csak pár maradt egészben, a többi szétesett elemeire ):

fioka5
fioka5 Sun, 2012-07-01 14:24

Kedves Ze(n)derta!

Eztán csak így készítek túrógombócot, nagyon ízlett, még a gourmand fiókámnak is. Annyit említenék csak eltérésnek, hogy nem 2 percig főztem - szerintem ennyi idő alatt a belsejében nem lesz főlési hőmérséklet - hanem legalább 10.
Köszi a receptet!!!
Üdv.,
Fioka

Moncsy26
Moncsy26 Sat, 2011-09-10 12:21

Éppen az előbb lettem kész vele, nagyon-nagyon finom lett!!!! Nekem csak búzacsírám volt itthon, azt megpirítottam egy pici fahéjjal, és ebbe forgattam bele. Egy kis édesítőt is tettem a gombócba, és natúr joghurttal öntöttem le. Isteni, köszönöm a receptet!!!! :) Üdv Móni

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2011-09-10 12:47

kedves Móni!
nagyon gusztán hangzik a búzacsíra hempergető.
örülök, hogy ízlett ez a recept.
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

tibma
tibma Mon, 2011-07-11 20:16

Megcsináltam! Mert mostanában én is rákanttantam a zabra, lassan nyeríteni fogok :)
Nagyon nagyon finom lett! Maradt túró, abból szerdán csinálom a következő adagot!
Köszönöm a receptet, tutira meg fogom csinálni ha vendégek jönnek akkor is!

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2011-07-11 20:52

kedves Tibma! az nem baj, ha csak nyerítesz, csak zabos ne légy! ;-)))
örülök, hogy ízlett a végeredmény!
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

tiszani
tiszani Fri, 2011-04-22 19:19

Hihetetlenül finom lett, annak ellenére, hogy édesítővel csináltam-de rögtön dupla adagot! Köszi a receptet, (különösen az tetszik benne, hogy zabbal készül) imádom!

vttm
Büszkeszósz / vttm Sat, 2011-03-26 15:06

Ma elkészült, nagyon jó lett! Diétázom, így sovány túróból készítettem, ami kicsit szottyosabb, így csak egy tojást tettem bele, és 5 dkg pelyhet, cukrot pedig nem. Kétfelé osztottam:
1. További sóval és apróra vágott medvehagymával ízesítve köretnek.
2. 4 szem édesítővel, néhány csepp vaníliaaromával ízesítve, a közepébe egy-egy darabka epret rejtve, ez később kerül sorra, áfonyás joghurttal.
Nem forgattam semmibe, meztelenkednek :)

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2011-03-26 18:40

kedves VTTM!
a medvehagymás verzió nagyon izgalmas. ma sikerült venni egy jó nagy csokorral a piacon. azt hiszem kipróbálom én is.
üdv,
toma

deakanett
deakanett / deakanett Tue, 2011-03-22 14:19

Kedves Ze(n)derta!
Ma elkészítettem ezt a finomságot, nekem nagyon ízlett. A zabpehelyből valóban egy kicsit több kellett, egészen pontosan 7 púpos evőkanál.Na de a kanál mérete sem egyforma mindenkinél!:-))
Üdv.:Anett

Panka23
Panka23 / Panka23 Sun, 2011-02-06 22:07

Nekem nagyon bejött, de én nem cukrot hanem diabetikus izesítöt használtam és nem búzadarába hanem piritott zabkorpába forgattam :))) Isteni leöntve egy kis fahéjas izesítős tejföllel ;) Üdv

antrax
antrax Tue, 2010-12-14 15:18

Nekem is totàl szétesett,gomboc formàhoz koze nem volt :(( ami még a kisebb baj lett volna,mert én is 'csàszàrmorzsaként' voltam kénytelen tànyérra tenni,(mint ahogy Toma is irta) mellesleg izre nagyon messze volt a turo gomboctol.az egyetlen,ami arra emlékeztetett,az az édesitoszeres meleg tejfol volt,amit ràcsorgattam,h eheto legyen :(( mindegy,elrakom,és reggelire fogom aprànként megenni,zabkàsànak. azért koszi a receptet..

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2010-12-15 21:38

kedves Antrax!
az utóbbi negatív visszajelzések és a saját rossz tapasztalatom is azt kívánja, hogy újra megpróbálkozzak vele (a recept szerint, mert bevallom, hogy leginkább saját kútfőből szoktam mindent elkészíteni), s ha kell, akkor korrigálom a receptet.
addig is jó étvágyat a zabkásához! nagyon egészséges reggeli ;-)
üdv,
toma

angoltanar
angoltanar Sun, 2010-10-10 13:58

Megpróbáltam. Sajna nem volt más itthon, mint pehelymix, és azzal szétesett. Pedig egy órát állt a hűtőben. Azért megettem, finom volt.

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2010-10-10 15:29

kedves Angoltanár!
be kell vallanom, hogy a múltkor én is hasonlóképp jártam vele... így a végén beletettem a pirított zsemlemorzsába, és fakanállal nagyobb darabokra vágtam és jó alaposan megpirítottam.
a végén olyan lett, mint a túrós császármorzsa.
érdemes többször próbálkozni ;-)
üdv,
toma

o.rsika
o.rsika / o.rsika Sun, 2010-05-02 21:41

szia!ma megcsináltam, finom lett. cukor helyett steviát tettem bele és fahéjas, enyhén pirított zabkorpába forgattam. volt otthon egy ananászom, azt felvágtam, ráhalmoztam és leöntöttem natúr joghurttal, isteni volt. máskor is megcsinálom, imádom a zabpelyhet, köszi a receptet!

loukoumades
Loukoumades / loukoumades Wed, 2010-02-17 14:49

Kedves Toma!

Szerinted el lehet ezt a turogombocot turo helyett ricottaval is kesziteni?Attol felek, hogy mivel az kremesebb, igy szetesik majd az egesz :(

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2010-02-17 17:00

kedves Loukoumades,
szerintem érdemes egy próbát tenni a ricottával is. én általában Natur pur (SPAR bio márka) túróból készítem, és az is nagyon krémes. ha esetleg túlságosan folyósnak találod, akkor esetleg kicsivel több pelyhet is tehetsz bele.
majd számolj be a sikeredről!
jó sütés-főzést.
üdv,
toma

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2010-02-16 22:49

kedves Ágota!
nagyon szépen köszönöm a dícsérő szavakat. örülök, hogy ízlett a recept!
továbi jó sütés-főzést.
üdv,
toma

ady
ady Wed, 2009-10-21 19:55

Finom... A gombócok kicsit puhák lettek, de az izük kárpótolt..:)

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2009-10-23 04:32

kedves Ady!
nagyon örülök, hogy ízlett!
a zabpehely mennyiségével lehet szabályozni a gombócok keménységét, ugyanúgy, mint a hagyományos túrógombóc esetében. ha puhának érezted, legközelebb tegyél bele még egy kicsit.
további jó főzőcskézést.
üdv,
xxx
toma

649
tehéntúró 250 g
zabpehely 6 ek
tojás 2 db
cukor 2 ek
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
búzadara 1 bögre
0.25 teáskanál
napraforgó olaj 1 dl
víz 2.5 dl
cukor 2 ek
fahéj 1 teáskanál
tejföl 150 g