Zabpelyhes-rozsos keksz recept

Zabpelyhes-rozsos keksz
Zabpelyhes-rozsos keksz
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha úgy készítjük el, hogy az 5-10 dkg lisztet elhagyjuk az összekeverésnél, akkor az összegyúrásnál, ha nagyon lágy a tészta, ezzel tudjuk keményíteni, ha pedig enélkül is elég jó az állaga, akkor nem kell semmihez nyúlni, hogy a keményebb tésztát fellazítsuk.
Nekem a fenti mennyiségből 50 db jött ki.
A zabpehely helyett bármi más alkalmazható, csak ügyeljünk rá, hogy a mennyiség megmaradjon. Lehet használni még hozzá mazsolát, diót, stb...

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Esti filmnézéshez egészséges rágcsálnivaló, de bármikor jól jöhet egy pohár tejjel.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

zabos-rozsos keksz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat egy tálba tesszük és a nádcukorral, gép segítségével elkeverjük. Ez a fajta cukor nem olvad olyan gyorsan, mint a kristálycukor, így picit darabos marad majd a massza.
  2. Mikor sikerült elkeverni, mehet bele a vaníliás cukor, valamint a két tojás, a csipet só és a reszelt citromhéj, s ezekkel is keverjük még.
  3. Mikor ez megtörtént, a rozslisztet elkeverjük a zabpehellyel és a sütőporral. Az így elkészült keveréket hozzáöntjük a vajas masszához, és összegyúrjuk. (A tészta ne legyen túl ragadós, de ne is legyen száraz. Ha nagyon lágy lenne még, pici lisztet rászórva lehet rajta segíteni.)
  4. Amikor sikerült jól egyneművé tenni a tésztát, fél órára hűtőbe tesszük, így a vaj picit megkeményíti.
  5. A hűtőből kivéve diónyi nagyságú golyókat formálunk belőle, és két tenyerünkkel fél cm-nél vastagabb lapocskákat alakítunk ki. (Gyerekkel sütögetőknek jó segítség lehet egy két gyurmázáshoz szokott kezecske.) Ügyeljünk arra, hogy a korongok szélei ne legyenek megrepedezve, mert úgy nagyon kiszáradhat a belseje sütés közben.
  6. Előmelegített sütőben 10 perc elég is neki, mert különben nagyon megkeményedik, ha kihűl.
  7. A tetejére olvasztott tortabevonót csurgathatunk. Itt is igénybe vehetjük a gyereksegítséget.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30*30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 12 026
elküldve: 1
receptkönyvben: 159
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Bulw

Mióta szakács: 2010.07.14.
4 recept

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bullw
Bulw / bullw Fri, 2012-09-28 16:40

Nagyon szívesen, és köszönöm ezt a fajta variációt is! :)

bpk1990
bpk1990 Fri, 2012-09-28 14:46

Most sütöttem meg, de 20 dkg lisztet 20 dkg őrölt mandulával helyettesítettem. Baracklekvárral valami fantasztikus! Máskor is meg fogom sütni! Köszi a receptet :)

bullw
Bulw / bullw Wed, 2010-10-20 11:46

Köszönöm a hozzászólást, én sem tudhattam volna szebbeket mondani. Amit általában az ember vaj helyett használ, az a margarin. Igazából mást én sem tudok, mert nekem nincs bajom egyikkel sem, meg az elkészült sütiben nem igazán érezni külön. Annyit tudok tanácsolni, hogy ha elkészíted kedves Kremy, akkor kóstold meg, aztán kiderül, hogy milyen, ha nem tetszik, akkor meglepheted vele az ismerősöket. Egy pici lekvárt rákenve, vagy az ínyenceknek tejbe mártogatva is fincsi lehet.
Mindenesetre, ha sikerült másképp elkészíteni, akkor írhatsz ide is nyugodtan, hogy milyen lett.

Kremy
Kremy / Kremy Tue, 2010-10-19 20:35

  Nagyon nem szeretem a vajat egészségtelen mivolta miatt,mit tudnék helyette beletenni? Van valami tipped?

1128