Zabpehelylisztes rozskenyér recept

Zabpehelylisztes rozskenyér
Zabpehelylisztes rozskenyér
115 perc / előkészület: 5 perc sütés: 110 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik napról a másikra meguntuk, hogy sosincs itthon friss kenyér, a fehér kenyeret már untuk, a rozskenyér hamar száradt, az egészséges kenyér nagyon drága volt... Így beszereztünk egy használt sütőgépet, és elkezdtem kikísérletezni a saját receptemet. Ugyanakkor olyan kenyeret szerettem volna, ami mondhatni életviteli szempontból is teljes értékű, ha hosszú távon fogyasztjuk. A zabpehelyliszt és a kömény tisztítja a bélfalakat. A magokban elemi rostok vannak. A méz egészségesebb, mint a cukor. A teljes kiőrlésű rozsliszt a legkevésbé savas gabona. A himalája só is lúgosító hatású, ~85 nyomelemet tartalmaz...

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Nagyon finom a friss kenyér ropogós széle magyaros vajkrémmel! Teavajjal fogyasszuk, szalámi, uborka, sajt, felvágott, minden passzol hozzá, mindenhez ehetjük, mint egy hagyományos kenyeret.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

zabpehelylisztes kenyér, rozslisztes kenyér, lenmagos-szezámmagos kenyér, tökmagos kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kenyérsütőgépben készítjük. A kenyér sütése előtt érdemes elmosnunk ~43 fokos vízben a keverőtálat, hogy ne hűtse le a vizet, amikor hozzáadjuk. (A 43 fokos vizet a kombi-cirkó kazánunk adhatja, nálunk mindig ennyire van beállítva a hőfok.)
  2. Beleöntjük a keverőtálba a vizet. Belekeverjük, és felolvasztjuk folyamatos kavarással a virágmézet. Hozzáadjuk az ujjunkkal szétmorzsolt élesztőt. Elkeverjük ezt is, hogy jó zavaros vizet kapjunk.
  3. A fent felsoroltak sorrendjében hozzáadjuk a többi hozzávalót is.
  4. Betesszük a sütőgépbe, és normál programon sütjük. (Ez a mi esetünkben egy 2 óra 40 perces program.)
  5. A program első ~10 perce dagasztás. ~20 percet pihen a tészta. ~15 perc további dagasztás, aminek az utolsó ~5 percében már melegíti is a tálat a gép. Majd jön a kelesztés és a sütés. Ezek pontos értéke a géptől függ, de ne nyitogassuk a gép tetejét, mert összeesik a tészta. Érzésre a sütési idő úgy ~55 perc körül lehet, mert ekkor láthatjuk a kémlelő nyíláson a fűtőszál erős izzását.
  6. Ha lehet a gépen a kenyér hajának színét is állítani, akkor állítsuk a közepes és a világos érték közé. Ekkor lesz a legízletesebb.
  7. Ne vegyük ki azonnal a kenyeret, hagyjuk a gép belsejében kihűlni kb. 1 óra alatt. Kicsit leragadhat a méztől, de ha 40-50 fokos már a kenyér, akkor könnyedén kicsúszik a keverőtálból. Ha 1 napig is benne hagyjuk, akkor már csak sérülve tudjuk kivenni, mert odahúz teljesen a keverőtál falához. Ezekből a hozzávalókból egy ~550-600 g-os kenyeret kapunk a sütés végén.
  • költség: 270 Ft
  • elkészítettem: 128 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 5 845
elküldve: 3
receptkönyvben: 41
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomeszka

Mióta szakács: 2013.07.12.
6 recept

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

TomiFilth
Tomeszka / TomiFilth k, 2013-07-30 09:15

Köszönöm, remélem sokaknak elnyeri majd a tetszését és sokan kipróbálják. Nem fognak csalódni! :)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil p, 2013-07-26 19:52

Jó kis kenyér, én is magam sütöm. (az előző receptednél olvastam, hogy minél több zöldséget szeretnétek enni. Én csak azt eszem, ha gondolod, nézd meg a receptjeim, hátha találsz némi inspirációt ;-) ) üdv, Zilka

772