Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörösboros őzpörkölt

Vörösboros őzpörkölt
Vörösboros őzpörkölt
200 perc / előkészület: 50 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedves barátom névnapjára készítettem ezt az ételt. A pácolással igencsak le tudjuk rövidíteni a főzési időt, nem beszélve az ízanyagokról, amit a hús magába szív, tehát mindenképpen ajánlott elvégezni.

hozzávalók / 8 adag

A nedves páchoz

A pörkölthöz

ajánlat

Köretként burgonyafánkot készítettem mellé, de tálalhatjuk burgonyakrokettel, illetve galuskával is ízlés szerint.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

vörösboros vadpörkölt, bográcsos őzpörkölt, őzpörkölt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is a megtisztított, lehártyázott őzhúst tegyük nedves pácba. A nedves pácot készítsük el a felsorolt hozzávalókból. Metodika: a zöldségeket felkarikázzuk, majd a borral, ecettel és a vízzel felforraljuk, lehűtjük.
  2. A húsokat belehelyezzük, majd hűtőben tároljuk. Naponta kell a húsokat a pácban forgatni.
    Opcionálisan néhány szelet narancsot adhatunk a pácléhez (nem kell felforralni). A pácolás min. 3-4 nap, nedves pácban max. 1 hét.
  3. A pácból kiemelt húsdarabokat csepegtessük le, majd a csontos részeket vágjuk le, és tegyük félre. A húst kockázzuk fel 2-3 cm-es darabokra.
  4. A hagymát, lecsópaprikát kockázzuk fel, a paradicsomokat vágjuk cikkekre, a fokhagymát pedig zúzzuk össze.
  5. A szalonnát is vágjuk apró kockára, majd a bográcsba tegyünk zsírt, és a szalonnát olvasszuk ki. Ezután adjuk hozzá a csontokat, sózzuk meg, és kissé pirítsuk le őket.
  6. Majd adjuk hozzá a hagymát és a kockázott paprikát, ha ezek lepirultak, a paradicsomot is. Ha elkészült az alap, akkor mehet bele a felkockázott hús. Sózzuk, borsozzuk, illetve adjuk hozzá a fűszereket is. Nem kell, hogy nagy legyen a láng a bogrács alatt, de mindig rotyogjon benne az étel, tehát jó közepes erősségű tüzet kell táplálnunk a tűzrakóhelyen.
  7. Amikor a hús kiengedte a levét, és visszapirítottuk zsírjára, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd a vörösbort, és pároljuk el az alkoholt.
  8. Lassan főzzük az ételt, időnként pótoljuk a folyadékot vízzel vagy vadcsontokból főzött alaplével.
  9. Ha a hús már majdnem puha, "állítsuk be" a pörkölt szaftot, és főzzük készre.
  • költség: 8000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 84
össznézettség: 152 534
elküldve: 53
receptkönyvben: 404
elkészítve: 32/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vamariann
vamariann h, 2017-12-18 14:34

Bocsánat az esetleges buta kérdésért, de nem vagyok még járatos a vadhús főzésben, most szeretnék először készíteni, viszont fagyasztott őzhúsom van. Azzal hogy alakulna a pácolás, tudsz ebben segíteni? Köszönöm előre is!

salumeria
Kornél / salumeria sze, 2017-12-20 09:10

A kérdés egyáltalán nem buta, viszonylag ritkán lehet friss vadhúshoz jutni. Nos a fagyasztott húst először ki kell olvasztanod, és azt követően tudod megkezdeni a pácolást. A kiolvasztásnál nagyon fontos, hogy ne sürgesd a folyamatot, szobahőmérsékleten lassan engedjen fel a hús, ne mikróban, vagy forró víz alatt. Ebben az esetben tudod legjobban megőrizni a hús állagát (a fagyasztás már eleve ront a minőségen) további minőség romlás nélkül. Üdv: Kornél

vamariann
vamariann sze, 2017-12-20 12:31

Kedves Kornél! Nagyon szépen köszönöm a választ! Annyit kérdeznék még, hogy ez esetben is állhat a kiolvadt hús 3-4 napig a pácban? Tudom, hogy a pác tartósít, de kiolvadt húsnak sem lesz baja, ha ilyen sokáig nem használom fel? Köszönöm még egyszer! Üdv.: Mariann

salumeria
Kornél / salumeria sze, 2017-12-20 16:18

Kedves Mariann,
A kiolvasztott húsnak is ugyanannyit kéne állni pácban elviekben, de előfordulhat, hogy a fagyasztás révén hamarabb kezd puhulni. Fagyasztott húsok esetében én három nap elteltével már fel szoktam használni, nem feltétlen kell kivárni a négy napot. Ez annak a függvénye, hogy milyen húsrész, illetőleg milyen gyorsan puhul. Ha van még kérdésed, csak bátran! :) üdv: Kornél

ZangAir
ZangAir cs, 2017-12-07 17:30

Én kérdeznék valamit. Mégpedig, hogy gyorspácolásban van-e valakinek tapasztalata. Más néven marinátorként is hírdetnek olyat, ami vákuum edényben pácol. Állítólag a vákuum miatt hamarabb felszívja a páclevet. Kérem, ha valaki próbált már ilyet, írja le a tapasztalatát. Szeretnénk ilyet venni, de nem tudom megéri-e. Amúgy a recept kiváló, kipróbáltuk. Köszönjük.

salumeria
Kornél / salumeria sze, 2017-12-20 09:22

Szia,
A hús a pácban lében van, ami teljesen elfedi, így kizárja a levegőt. Nem tudom, hogy a vákuum mennyiben segíti a páclé gyorsabb felszívódását, őszintén szólva ilyenről nem hallottam még... (Arra tudok gondolni, hogy ebben az esetben nem kell (nem is lehet...) a húsokat forgatni a páclében, ami mindössze csak egy kényelmi szempont.)
Olyanról már igen, hogy szuvidáláskor a húst fűszerekkel együtt vákumozzák le, és ezáltal a fűszer jobban átjárja a húst, de ez nyilvánvalóan egy teljesen más metódus.
A magam részéről a hagyományos eljárások híve vagyok, nem olyan sok az a néhány nap a pácolással, és biztosak lehetünk az eredményben. Üdv: Kornél

ZangAir
ZangAir k, 2018-04-03 21:07

Hello Kornél !

Köszi a hozzászólást, azóta van hírem. Karaácsony óta itt a másik nagy ünnep, jó alkalom sütésre főzésre. Kipróbáltuk ! Ajánlom. Befőttesüvegeket is lehet manapság vákuumozni, elég olcsó megoldás. De ha belegondolsz, akkor a szuvidáláskor is azért járja jobban át a páclé a húst, mert a kis rostok közé a hajszácsövesség elve miatt jobben beivódik a folyadék. Na most ha a vákuumot máshogy hozod létre az éppen mindegy. AirZ szelepnek hívják és még kell hozzá egy vákuumpumpa is. ennyi.

njuca
njuca cs, 2017-07-13 19:33

Szarvasból készítettem és korábbi hozzászólás alapján én is tettem bele áfonyát. A pácban 3 napig állt. A végeredmény szuper lett! Nokedlivel ettük. Köszönöm a receptet!

Damjanics
Damjanics p, 2014-02-14 07:09

Single Men variáció: Az őzhúst 1 napra vörösboros pácba tesszük.
Másnap az őzhúst Beef Stroganoff módra elkészítjük dupla mennyiségű sárgarépa kockával, cukorral, ecettel, tejfölös habarással.
Tálalás: a tányérra sült szalmakrumpli vagy kifőtt penne tészta alapot teszünk, és erre halmozzuk az édes-savanyú Beef Stroganoff-ot.

cristin71
cristin71 k, 2013-11-05 20:01

Gratulálok a hét szakácsa címhez,idáig mindig csak elmentegettem a receptjeidet de már nem bírtam szó nélkül hozzá kell szóljak mindegyik recept amit elkészítettem nagyon jól sikerültek és finomak lettek köszönöm szépen sikert arattak.Csak csurog a nyálunk a finomabbnál finomabb receptjeiden.
Köszönöm még egyszer!!!
UI: Szeretném elkérni a vörösboros őzpörkölthöz tartozó köret receptjét.
köszi előre is

salumeria
Kornél / salumeria k, 2013-11-05 20:30

Köszi szépen!
A köret vonatkozásában használd ezt a receptemet:
http://www.nosalty.hu/recept/sajtkremes-burgonyalepeny
Ez egy masszívabb tészta, ha lágyabbat szeretnél, akkor a 0,5kg burgonyához 2 tojást használj, azután add hozzá a lisztet. Értelemszerűen a sajtkrém kimarad...:D
További jó főzőcskézést és mégegyszer köszi a gratulát!

Üdv.: Kornél

szegedfun
szegedfun / szegedfun szo, 2013-08-03 21:37

Sikerült! :-) Kicsit aggódtam, hogy milyen lesz a végeredmény, de nagyon ízlett mindenkinek, szóval, megnyugodtam :-) Egy egészen picit változtattam a recepten, de csak annyit, hogy adtam hozzá kb. 10 dkg aszalt vörösáfonyát. Finom lett, köszönet a receptért!

rakosne
rakosne cs, 2013-07-11 21:41

Vaddisznóból csináltuk a recept szerint. Valami fenséges lett!!

marica05
marica05 v, 2013-06-23 20:56

Tegnap elkészítettem! Isteni! Egyik barátunk, aki úgy kezdte, én nem eszem sokat, 4-szer szedett a pörköltből.:) Krumplifánkkal került a tányérra és igazán mindenkinek ajánlhatom, mert megérte bő két órát "őrizni" a bográcsot, és aztán vacsora közben bezsebelni a dicséreteket, holott csupán egy kiváló receptet követtem. Köszönöm!

Sanyasef
Sanyasef p, 2013-04-12 12:51

Kedves Kornél.
Ehhez nincs mit hozzátenni csak egy nagy kanalat! Máskülönben elég szadista dolog ilyen csodás kaját feltenni.
Üdv. Sándor

csato
csato p, 2013-04-12 12:21

Na én ezért remegek!És nagyon jól is néz ki a Tied!Üdv Csató

bakfitty
bakfitty p, 2013-04-12 10:05

Nagyon gusztusos!!!! Biztosan csuda finom!! El is mentem, hátha egyszer sorra kerülhet nálam is! De mondd csak! A mellette lévő tallérok miből és hogyan készültek? Az is érdekelne! Üdv

1134
sárgarépa 30 dkg
fehérrépa 30 dkg
zeller 15 dkg
vöröshagyma 30 dkg
fokhagyma 33 g
koriandermag 15 g
fenyőmag 15 g
bors 15 g
babérlevél 6 db
vörösborecet 3 dl
száraz vörösbor 6 dl
víz 7.8 l
őzhús 3 kg
vöröshagyma 6 közepes fej
lecsópaprika 30 dkg
paradicsom 3 közepes db
fokhagyma 5 gerezd
sertészsír 250 g
füstölt szalonna 200 g
babérlevél 2 db
borókabogyó 2 db
szegfűbors 1 g
őrölt fűszerkömény 1 ek
majoranna 1 ek
tárkony 1 ek
kakukkfű 1 ek
fűszerpaprika 3 ek
fekete bors 0 ízlés szerint
száraz vörösbor 3 dl
0 ízlés szerint