Vörösboros őzpörkölt recept

Vörösboros őzpörkölt
Vörösboros őzpörkölt
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedves barátom névnapjára készítettem ezt az ételt. A pácolással igencsak le tudjuk rövidíteni a főzési időt, nem beszélve az ízanyagokról, amit a hús magába szív, tehát mindenképpen ajánlott elvégezni.

hozzávalók / 8 adag

A nedves páchoz:

  • 30 dkg sárgarépa
  • 30 dkg petrezselyemgyökér
  • 15 dkg zellergumó
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 0,033 kg fokhagyma
  • 0,015 kg koriandermag
  • 0,015 kg fenyőmag
  • 0,015 kg egész bors
  • 6 db babérlevél
  • 0,3 l borecet 5%-os
  • 6 dl száraz vörösbor
  • 7,8 l víz

A pörkölthöz:

  • 3 kg őzhús (csontos és színhús vegyesen)
  • 6 db makói vöröshagyma
  • 6 db lecsópaprika
  • 3 db közepes paradicsom
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 250 g sertészsír
  • 200 g füstölt csemegeszalonna
  • 2-3 babérlevél
  • 2-3 szem zúzott borókabogyó
  • 2 szem szegfűbors
  • 1 ek őrölt kömény
  • 1 ek morzsolt majoranna
  • 1 ek aprított tárkonylevél
  • 1 ek kakukkfű
  • 3 ek jó minőségű fűszerpaprika
  • frissen őrölt fekete bors
  • 3 dl száraz vörösbor
  • só ízlés szerint

ajánlat

Köretként burgonyafánkot készítettem mellé, de tálalhatjuk burgonyakrokettel, illetve galuskával is ízlés szerint.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

vörösboros vadpörkölt, bográcsos őzpörkölt, őzpörkölt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is a megtisztított, lehártyázott őzhúst tegyük nedves pácba. A nedves pácot készítsük el a felsorolt hozzávalókból. Metodika: a zöldségeket felkarikázzuk, majd a borral, ecettel és a vízzel felforraljuk, lehűtjük.
  2. A húsokat belehelyezzük, majd hűtőben tároljuk. Naponta kell a húsokat a pácban forgatni.
    Opcionálisan néhány szelet narancsot adhatunk a pácléhez (nem kell felforralni). A pácolás min. 3-4 nap, nedves pácban max. 1 hét.
  3. A pácból kiemelt húsdarabokat csepegtessük le, majd a csontos részeket vágjuk le, és tegyük félre. A húst kockázzuk fel 2-3 cm-es darabokra.
  4. A hagymát, lecsópaprikát kockázzuk fel, a paradicsomokat vágjuk cikkekre, a fokhagymát pedig zúzzuk össze.
  5. A szalonnát is vágjuk apró kockára, majd a bográcsba tegyünk zsírt, és a szalonnát olvasszuk ki. Ezután adjuk hozzá a csontokat, sózzuk meg, és kissé pirítsuk le őket.
  6. Majd adjuk hozzá a hagymát és a kockázott paprikát, ha ezek lepirultak, a paradicsomot is. Ha elkészült az alap, akkor mehet bele a felkockázott hús. Sózzuk, borsozzuk, illetve adjuk hozzá a fűszereket is. Nem kell, hogy nagy legyen a láng a bogrács alatt, de mindig rotyogjon benne az étel, tehát jó közepes erősségű tüzet kell táplálnunk a tűzrakóhelyen.
  7. Amikor a hús kiengedte a levét, és visszapirítottuk zsírjára, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd a vörösbort, és pároljuk el az alkoholt.
  8. Lassan főzzük az ételt, időnként pótoljuk a folyadékot vízzel vagy vadcsontokból főzött alaplével.
  9. Ha a hús már majdnem puha, "állítsuk be" a pörkölt szaftot, és főzzük készre.
  • költség: 8000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 35 158
elküldve: 21
receptkönyben: 209
elkészítve: 19/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
145 recept

Hozzászólások (14)

Damjanics
Damjanicsp, 2014-02-14 07:09

Single Men variáció: Az őzhúst 1 napra vörösboros pácba tesszük.
Másnap az őzhúst Beef Stroganoff módra elkészítjük dupla mennyiségű sárgarépa kockával, cukorral, ecettel, tejfölös habarással.
Tálalás: a tányérra sült szalmakrumpli vagy kifőtt penne tészta alapot teszünk, és erre halmozzuk az édes-savanyú Beef Stroganoff-ot.

cristin71
cristin71k, 2013-11-05 20:01

Gratulálok a hét szakácsa címhez,idáig mindig csak elmentegettem a receptjeidet de már nem bírtam szó nélkül hozzá kell szóljak mindegyik recept amit elkészítettem nagyon jól sikerültek és finomak lettek köszönöm szépen sikert arattak.Csak csurog a nyálunk a finomabbnál finomabb receptjeiden.
Köszönöm még egyszer!!!
UI: Szeretném elkérni a vörösboros őzpörkölthöz tartozó köret receptjét.
köszi előre is

salumeria
salumeriak, 2013-11-05 20:30

Köszi szépen!
A köret vonatkozásában használd ezt a receptemet:
http://www.nosalty.hu/recept/sajtkremes-burgonyalepeny
Ez egy masszívabb tészta, ha lágyabbat szeretnél, akkor a 0,5kg burgonyához 2 tojást használj, azután add hozzá a lisztet. Értelemszerűen a sajtkrém kimarad...:D
További jó főzőcskézést és mégegyszer köszi a gratulát!

Üdv.: Kornél

szegedfun
szegedfunszo, 2013-08-03 21:37

Sikerült! :-) Kicsit aggódtam, hogy milyen lesz a végeredmény, de nagyon ízlett mindenkinek, szóval, megnyugodtam :-) Egy egészen picit változtattam a recepten, de csak annyit, hogy adtam hozzá kb. 10 dkg aszalt vörösáfonyát. Finom lett, köszönet a receptért!

rakosne
rakosnecs, 2013-07-11 21:41

Vaddisznóból csináltuk a recept szerint. Valami fenséges lett!!

marica05
marica05v, 2013-06-23 20:56

Tegnap elkészítettem! Isteni! Egyik barátunk, aki úgy kezdte, én nem eszem sokat, 4-szer szedett a pörköltből.:) Krumplifánkkal került a tányérra és igazán mindenkinek ajánlhatom, mert megérte bő két órát "őrizni" a bográcsot, és aztán vacsora közben bezsebelni a dicséreteket, holott csupán egy kiváló receptet követtem. Köszönöm!

Sanyasef
Sanyasefp, 2013-04-12 12:51

Kedves Kornél.
Ehhez nincs mit hozzátenni csak egy nagy kanalat! Máskülönben elég szadista dolog ilyen csodás kaját feltenni.
Üdv. Sándor

csato
csatop, 2013-04-12 12:21

Na én ezért remegek!És nagyon jól is néz ki a Tied!Üdv Csató

salumeria
salumeriap, 2013-04-12 12:50

Köszi! Kár, hogy ízek és illatok nem jönnek át...:)
Üdv.: Kornél

bakfitty
bakfittyp, 2013-04-12 10:05

Nagyon gusztusos!!!! Biztosan csuda finom!! El is mentem, hátha egyszer sorra kerülhet nálam is! De mondd csak! A mellette lévő tallérok miből és hogyan készültek? Az is érdekelne! Üdv

Legfrissebb cikkek

Bébiétel – főzöd vagy veszed?
Bébiétel – főzöd vagy veszed?
Az anyatej/tápszer utáni babaételek bolti kínálatában nincs hiány, mégis akad olyan, aki kizárólag a házira esküszik. Érvek pro és kontra.
Durumbúza - ez kell nekem!
Durumbúza - ez kell nekem!
Kuszkusz, bulgur, durumliszt és -tészta: mind-mind egy különleges, ún. durumbúzából készülő élelmiszerek. Lássuk, miért jó nekünk, ha őket választjuk!
Miért ilyen drága a citrom?
Miért ilyen drága a citrom?
Gondolom sokan szembesültetek már azzal, hogy a citrom nem igazán pénztárcabarát. Bár ez nem új keletű jelenség, most utánajártunk, miért drágul folyton ez a déligyümölcs.