Vörösboros őzpörkölt recept

Vörösboros őzpörkölt
Vörösboros őzpörkölt
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedves barátom névnapjára készítettem ezt az ételt. A pácolással igencsak le tudjuk rövidíteni a főzési időt, nem beszélve az ízanyagokról, amit a hús magába szív, tehát mindenképpen ajánlott elvégezni.

hozzávalók / 8 adag

A nedves páchoz:

  • 30 dkg sárgarépa
  • 30 dkg petrezselyemgyökér
  • 15 dkg zellergumó
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 0,033 kg fokhagyma
  • 0,015 kg koriandermag
  • 0,015 kg fenyőmag
  • 0,015 kg egész bors
  • 6 db babérlevél
  • 0,3 l borecet 5%-os
  • 6 dl száraz vörösbor
  • 7,8 l víz

A pörkölthöz:

  • 3 kg őzhús (csontos és színhús vegyesen)
  • 6 db makói vöröshagyma
  • 6 db lecsópaprika
  • 3 db közepes paradicsom
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 250 g sertészsír
  • 200 g füstölt csemegeszalonna
  • 2-3 babérlevél
  • 2-3 szem zúzott borókabogyó
  • 2 szem szegfűbors
  • 1 ek őrölt kömény
  • 1 ek morzsolt majoranna
  • 1 ek aprított tárkonylevél
  • 1 ek kakukkfű
  • 3 ek jó minőségű fűszerpaprika
  • frissen őrölt fekete bors
  • 3 dl száraz vörösbor
  • só ízlés szerint

ajánlat

Köretként burgonyafánkot készítettem mellé, de tálalhatjuk burgonyakrokettel, illetve galuskával is ízlés szerint.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

vörösboros vadpörkölt, bográcsos őzpörkölt, őzpörkölt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is a megtisztított, lehártyázott őzhúst tegyük nedves pácba. A nedves pácot készítsük el a felsorolt hozzávalókból. Metodika: a zöldségeket felkarikázzuk, majd a borral, ecettel és a vízzel felforraljuk, lehűtjük.
  2. A húsokat belehelyezzük, majd hűtőben tároljuk. Naponta kell a húsokat a pácban forgatni.
    Opcionálisan néhány szelet narancsot adhatunk a pácléhez (nem kell felforralni). A pácolás min. 3-4 nap, nedves pácban max. 1 hét.
  3. A pácból kiemelt húsdarabokat csepegtessük le, majd a csontos részeket vágjuk le, és tegyük félre. A húst kockázzuk fel 2-3 cm-es darabokra.
  4. A hagymát, lecsópaprikát kockázzuk fel, a paradicsomokat vágjuk cikkekre, a fokhagymát pedig zúzzuk össze.
  5. A szalonnát is vágjuk apró kockára, majd a bográcsba tegyünk zsírt, és a szalonnát olvasszuk ki. Ezután adjuk hozzá a csontokat, sózzuk meg, és kissé pirítsuk le őket.
  6. Majd adjuk hozzá a hagymát és a kockázott paprikát, ha ezek lepirultak, a paradicsomot is. Ha elkészült az alap, akkor mehet bele a felkockázott hús. Sózzuk, borsozzuk, illetve adjuk hozzá a fűszereket is. Nem kell, hogy nagy legyen a láng a bogrács alatt, de mindig rotyogjon benne az étel, tehát jó közepes erősségű tüzet kell táplálnunk a tűzrakóhelyen.
  7. Amikor a hús kiengedte a levét, és visszapirítottuk zsírjára, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd a vörösbort, és pároljuk el az alkoholt.
  8. Lassan főzzük az ételt, időnként pótoljuk a folyadékot vízzel vagy vadcsontokból főzött alaplével.
  9. Ha a hús már majdnem puha, "állítsuk be" a pörkölt szaftot, és főzzük készre.
  • költség: 8000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 38 086
elküldve: 23
receptkönyben: 216
elkészítve: 19/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
145 recept

Hozzászólások (14)

Damjanics
Damjanicsp, 2014-02-14 07:09

Single Men variáció: Az őzhúst 1 napra vörösboros pácba tesszük.
Másnap az őzhúst Beef Stroganoff módra elkészítjük dupla mennyiségű sárgarépa kockával, cukorral, ecettel, tejfölös habarással.
Tálalás: a tányérra sült szalmakrumpli vagy kifőtt penne tészta alapot teszünk, és erre halmozzuk az édes-savanyú Beef Stroganoff-ot.

cristin71
cristin71k, 2013-11-05 20:01

Gratulálok a hét szakácsa címhez,idáig mindig csak elmentegettem a receptjeidet de már nem bírtam szó nélkül hozzá kell szóljak mindegyik recept amit elkészítettem nagyon jól sikerültek és finomak lettek köszönöm szépen sikert arattak.Csak csurog a nyálunk a finomabbnál finomabb receptjeiden.
Köszönöm még egyszer!!!
UI: Szeretném elkérni a vörösboros őzpörkölthöz tartozó köret receptjét.
köszi előre is

salumeria
salumeriak, 2013-11-05 20:30

Köszi szépen!
A köret vonatkozásában használd ezt a receptemet:
http://www.nosalty.hu/recept/sajtkremes-burgonyalepeny
Ez egy masszívabb tészta, ha lágyabbat szeretnél, akkor a 0,5kg burgonyához 2 tojást használj, azután add hozzá a lisztet. Értelemszerűen a sajtkrém kimarad...:D
További jó főzőcskézést és mégegyszer köszi a gratulát!

Üdv.: Kornél

szegedfun
szegedfunszo, 2013-08-03 21:37

Sikerült! :-) Kicsit aggódtam, hogy milyen lesz a végeredmény, de nagyon ízlett mindenkinek, szóval, megnyugodtam :-) Egy egészen picit változtattam a recepten, de csak annyit, hogy adtam hozzá kb. 10 dkg aszalt vörösáfonyát. Finom lett, köszönet a receptért!

rakosne
rakosnecs, 2013-07-11 21:41

Vaddisznóból csináltuk a recept szerint. Valami fenséges lett!!

marica05
marica05v, 2013-06-23 20:56

Tegnap elkészítettem! Isteni! Egyik barátunk, aki úgy kezdte, én nem eszem sokat, 4-szer szedett a pörköltből.:) Krumplifánkkal került a tányérra és igazán mindenkinek ajánlhatom, mert megérte bő két órát "őrizni" a bográcsot, és aztán vacsora közben bezsebelni a dicséreteket, holott csupán egy kiváló receptet követtem. Köszönöm!

Sanyasef
Sanyasefp, 2013-04-12 12:51

Kedves Kornél.
Ehhez nincs mit hozzátenni csak egy nagy kanalat! Máskülönben elég szadista dolog ilyen csodás kaját feltenni.
Üdv. Sándor

csato
csatop, 2013-04-12 12:21

Na én ezért remegek!És nagyon jól is néz ki a Tied!Üdv Csató

salumeria
salumeriap, 2013-04-12 12:50

Köszi! Kár, hogy ízek és illatok nem jönnek át...:)
Üdv.: Kornél

bakfitty
bakfittyp, 2013-04-12 10:05

Nagyon gusztusos!!!! Biztosan csuda finom!! El is mentem, hátha egyszer sorra kerülhet nálam is! De mondd csak! A mellette lévő tallérok miből és hogyan készültek? Az is érdekelne! Üdv

Legfrissebb cikkek

TOP 14 recept édesburgonyához
TOP 14 recept édesburgonyához
Számtalan lehetőség rejlik az édesburgonyában, hiszen más zöldségféléhez is fantasztikusan passzol. Tölthetjük, süthetjük, és tehetjük salátákba is.
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
A répatortával kezdődött, ma már azonban lophatunk cukkinit, sütőtököt, céklát, édesburgonyát is a sütinkbe. Bizarrul hangzik? Pedig érdemes kipróbálni őket!
Türkiz tökkel az ételallergiás gyermekekért
Türkiz tökkel az ételallergiás gyermekekért
Halloween éjjelén az amerikai gyerekek ajándékzsákmányolásra indulnak, ám sokan közülük nem tudják elfogadni az édességeket. Egy kampány azonban most rájuk is gondolt.
Ön is megetette hajfestékkel a gyereket?
Ön is megetette hajfestékkel a gyereket?
Magas hidrogénperoxid-tartalma miatt a Kid's World Dessert elnevezésű csokoládé-vanília ízű pudingot kilenc európai tagállamban kivonták a kereskedelmi forgalomból.