r
Nosalty Logó

Vörösbársony torta toffee-s likőr krémmel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pecci
Vörösbársony torta toffee-s likőr krémmel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A vörösbársony piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összeállítás

Összesen 1178 kcal
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A vörösbársony piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összeállítás

Összesen 14110 kcal
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A vörösbársony piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összeállítás

Összesen 381 kcal
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    12.5 g

Zsír

  • Összesen
    66.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    747.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    200 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    275 mg
  • Nátrium
    236 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    129.7 g
  • Cukor
    107 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    394 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    376 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    223 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 1178 kcal
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    149.9 g

Zsír

  • Összesen
    803.1 g
  • Telített zsírsav
    193 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    211 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    107 g
  • Koleszterin
    1036 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8969.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    177 mg
  • Kálcium
    2405 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    234 mg
  • Foszfor
    3304 mg
  • Nátrium
    2826 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1557 g
  • Cukor
    1290 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    802.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4732 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    42 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    195 micro
  • K vitamin:
    396 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    204 micro
  • Kolin:
    674 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4510 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2682 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    789 micro
Összesen 14110 kcal
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    21.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    241.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.9 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 381 kcal

Hozzávalók

A vörösbársony piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összeállítás

Elkészítés

A vörösbársony piskótához

  1. Egy tálba szitáljuk a lisztet, sütőport, kakaóport és a sót (így lágyabb, levegősebb lesz a piskóta, és ki lehet szűrni a nem oda való szemeket).
  2. A puha margarint a cukorral "habosra" keverjük. (Mindenki így írja, de jobban hangzana, hogy addig verjük habverővel, míg a cukor el nem oldódik benne. A margarinról: bármilyen margarin jó, előző nap tegyük ki nyugodtan a konyhába. Rutinosabbak mikróban is puhíthatnak margarint, de ezzel is csak óvatosan, mert hiába lessük a mikróban, egyszer csak a közepe besüpped és kiderül, hogy már folyik is a margarin. Tehetjük kicsit hűtőbe, de sanszos, hogy ki fog csapódni a margarin, és nem túl guszta úgy.) Mehet bele a tojás egészben és a vanília aroma (itt már lehet habosra keverni, ne sajnáljuk rá az időt).
  3. A natúr joghurtba keverjük el az ételfestéket (én a krémesebb joghurtokat szeretem).
  4. A lisztes keveréket és az ételfestékes joghurtot felváltva adjuk a tésztához, és keverjük simára (2 részben elég, ha adagoljuk).
  5. A szódabikarbónát és az ecetet egy kis pohárba öntsük össze, és hagyjuk egy kicsit (1 perc elég) pezsegni, majd keverjük a tésztába. A tészta állaga nagyjából olyan lesz, mint a muffinnak.
  6. Sütőpapírral bélelt tortaformában sütjük, kapcsos forma kell, az aljára kell csak sütőpapír, az oldalát nem kell se vajazni, sem lisztezni. Ez a piskóta mennyiség 26-28 cm-es formához elég. (Én egy 24 cm-es formát használtam, és egy kicsi szív alakú formát.) Sütőt előmelegítjük (kb 10 perccel a sütés előtt max hőfokra kapcsoljuk, nekem gázsütőm van, annak a 2-3 fokozatán sütöttem a felső rácson kb. 40 percet). Időnként nyugodtan nyissuk ki, ez nem fog összeesni, ha a teteje kezd nagyon sülni, tegyünk rá alufóliát, és úgy süssük tovább. (A 40 percet azért ne vegyük szentírásnak, az én sütőmben ennyi kellett.) Tűpróbával ellenőrizzük, mikor jó, beleszúrunk egy hústűt vagy vékony kést, amink van, ha nem ragad, mikor kihúzzuk, jó. (Lécci senki se kérdezze tőlem, hogy a 2-3 fokozat az elektromos sütőben hány fokot jelent, mert fogalmam sincs, soha sem volt elektromos, vagy légkeveréses sütőm, de google a barátod!!) A piskótát összeállítás előtt legalább 3 órát pihentessük.

A krémhez

  1. A csokoládékat gőz fölött megolvasztjuk (100 g=1 tábla). Nem kell forralni, csak annyi kell neki, hogy a csoki megolvadjon. Rutinosabbak mikróban is csinálhatják, de kezdőknek csak óvatosan, mert hamar megég a csoki! (Egy lábosba vizet teszünk, egy másik kisebb lábost ráteszünk, akkor jó, ha a kicsi lábos nem esik bele a nagyba. Az alja épphogy beleér a vízbe.)
  2. A mascarponét a porcukorral, vaníliás cukorral jól kikeverjük, itt is az a lényeg, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Mehet bele az olvasztott csoki. (A cukrot ízlés szerint szoktam adagolni.)
  3. Mehet bele a likőr, ha nem akarunk alkoholt használni, tehetünk bele akár mogyorókrémet (nutella vagy mindegy), kb fél üveg mehet bele, de akkor nem kell porcukor, se csoki!
  4. A tejszínhabot elkezdjük felverni. Mikor már keményebb, mehet bele a habfixáló, ezzel addig verjük, amíg tényleg kemény nem lesz. (A cukrászhab eleve cukros, ezt vegyük figyelembe!)
  5. Az egészet jól összekeverjük, a végén érdemes kóstolgatni, hogy elég-e a cukormennyiség, itt még pótolhatjuk.

A díszítéshez

  1. Használhatunk marcipánt, de ugyanolyan jó a Formix is. A marcipánt színezhetjük ételfestékkel, pár csepp elég, addig gyúrogatjuk, mint a gyurmát, amíg 1 színű nem lesz. Próbáljunk gyorsan dolgozni, mert a kézmelegben nagyon puha lesz. A marcipán/formix nyújtásához és színezéséhez alapkövetelmény a rengeteg porcukor, e nélkül leragad. Nyújtásnál a felületet porcukrozzuk le, legkönnyebb szitával, nyújtsuk amilyenre akarjuk, de időnként mozgassuk meg, nehogy leragadjon. Ha fel akarjuk tekerni a nyújtófára, akkor is folyamatosan porcukrozzuk (én kb fél centisre nyújtom a torták beborításához, de ez függ az évszaktól is, nyáron nehezebb vele dolgozni, mert puhább).
  2. A díszítéshez én a mézeskalácsnál használt tojásfehérje keveréket használtam. 1 tojásfehérjét elkezdünk habosra felverni, folyamatosan adagoljuk a porcukrot és a kakaóport, egy pici, de tényleg kevés ecetet tegyünk bele (itt sem tudok tuti mennyiséget mondani), amikor még folyós, de sűrű, akkor pont jó. Kinyomáshoz a legegyszerűbb megoldás egy vastagabb zacskó, belekanalazzuk a cuccot, majd ollóval kivágjuk az egyik sarkát, nagyon kis luk elég.

Összeállítás

  1. A piskótát 3 felé vágjuk. Visszatesszük a kapcsos tortaformába, ott állítjuk össze. Legalsó réteg legyen a piskóta teteje lefordítva. Mehet rá a krém fele, majd megint piskóta és a krém maradéka. Tetejére piskóta, a tetejére használjuk a piskóta legalját, így lesz tuti sima. Ha tudjuk, vághatjuk többe is a piskótát (nekem 4 részre sikeredett most). A betöltött piskóta tetejét alufóliával letakarjuk, és mehet a hűtőbe minimum 4-5 óra, de egy egész éjszaka az ideális.
  2. Ha összeállt a torta, levesszük a csatos formát (késsel vágjuk előbb körbe). A szintén szobahőmérsékletű margarint porcukorral jól kikeverjük. (Most dobtak piacra egy vajas krémes margarint tortákhoz. Nekem nagyon bevált. Ha nagyon nem szereted a vajas ízt, tehetsz még bele vanília aromát, mandula aromát, attól függ, milyen ízvilága lesz a tortának.) Ezzel a cukros margarinnal körbekenjük a tortát, egyrészt, mert az oldalán a lyukakat be tudjuk tömni, a tetejét ki tudjuk egyenesíteni, ha kicsit ferde lett. Másrészt a marcipánnal/formix-szal ha beborítjuk, nem fog csúszkálni rajta. Ha körbekentük, mehet a hűtőbe, amíg a marcipánt/formixet nyújtjuk, formázzuk. Nem célszerű a tejszínhabos maradék krémmel végezni a körbekenegetést, mert a marcipán/formix nem nagyon szereti a sok habot, elkezd 'izzadni" tőle, folyós lesz.
  3. A marcipánt/formixet fent leírt módon kinyújtjuk, majd óvatosan a tortára borítjuk, az oldalán a felesleget egy éles késsel körbevágjuk, óvatosan a kezünkkel még simogathatjuk, formázhatjuk, majd megint mehet be a hűtőbe 10-15 percre.
  4. A tojáshabbal díszíthetjük, vagy más módon, ahogy nekünk tetszik. (A tojáshab nekem sötét barna volt, de amikor megszárad, a tortán kivilágosodik.) Minden lépés előtt tegyük vissza a hűtőbe 5-10 percre a tortát, hadd pihenjen, főleg nyáron.
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 55
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4689
  • Feltöltés dátuma: 2014. június 14.

Ajánló

Férjem 30. születésnapjára készítettem ezt a tortát. Remélem a leírás nem volt zagyva, próbáltam mindent leírni, ami segíthet az elkészítésében. Lehet van egyszerűbb, vagy jobb megoldás bizonyos lépéseknél, de nekem a hosszú évek alatt ez vált be.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Megpróbálok mindent nagyon részletesen leírni, hogy segíthessek a kevésbé rutinosaknak is, bocsánat, ha ezért kicsit hosszúra sikeredik a recept. A likőr lehet tetszőleges, de jó sűrű legyen, nekünk ezért az Angeli likőrök a kedvenceink, bármelyikből készíthető, biztos garantált a siker. (Ha hígabb likőrt kapunk, akkor valamivel kevesebbet használjunk a krémbe, nehogy folyós maradjon.) A piskóta alapötletét itt találtam: Red Velvet torta 2. néven, kicsit módosítottam, mert elég nagy tortát készítettem belőle. Használhatunk marcipánt, de ugyanolyan jó a Formix, a cukrászdák is szinte kivétel nélkül ezt használják. Ízre, állagra ugyanolyan, mint az igazi marcipán, csak fele annyiba kerül. Szerencsémre nálunk van cukrászbolt, ott tudok venni. Árban a marcipán 1 kg kb. 2800-3000 Ft, a formix 2 kb. 3000 Ft, ekkora kiszerelésben árulják. Tilos hűtőben tárolni, jó légmentesen becsomagolva eláll akár 1 évig is, csak tiszta kézzel vegyél ki belőle, többit visszacsomagoljuk. A marcipánt színezhetjük ételfestékkel, pár csepp elég, addig gyúrogatjuk, mint a gyurmát, amíg 1 színű nem lesz. Próbáljunk gyorsan dolgozni, mert a kézmelegben nagyon puha lesz. A marcipán/formix nyújtásához és színezéséhez alapkövetelmény a rengeteg porcukor, e nélkül leragad. Nyújtásnál a felületet porcukrozd le, legkönnyebb szitával, nyújtsd amilyenre akarod, de időnként mozgasd meg, nehogy leragadjon. Ha fel akarod tekerni a nyújtófára, akkor is folyamatosan porcukrozd. Nem tudok tuti pontos vastagságot mondani, én kb fél centisre nyújtom a torták beborításához, de ez függ az évszaktól is, nyáron nehezebb vele dolgozni, mert puhább.

Hozzávalók

A vörösbársony piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek