Vödrös csemege uborka - Hideg csemege uborka 2. recept

Vödrös csemege uborka  - Hideg csemege uborka 2.
Vödrös csemege uborka  - Hideg csemege uborka 2.
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megmondom őszintén, a lustaság vitt rá a vödrös savanyúság elkészítésére.
Nem kell annyi üveget mosni, és sokkal gyorsabb ez a módszer. Ráadásul a családomnak sokkal jobban ízlik ez a fajta uborka.
Arról nem is beszélve, hogy sokkal kisebb helyen elfér, és mivel nincs nagy kamrám, a polcokon nem fér el sok üveg.
Kb. 8 éve így rakom el a savanyúságokat. Ez a lé nagyon jó az almapaprikához is.
Arra kell figyelni, hogy tényleg csemegeuborka méretű legyen az, amit elrakunk. Nem szabad fém eszközzel belenyúlni. Én rendszeresítettem erre egy facsipeszt.
Amikor enni akarunk belőle, csak kiszedjük a kellő mennyiséget, és már rakhatjuk is az asztalra.


 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Megjegyzés:
Én mindig egy nagyobb és egy kisebb vödörbe rakok. A kicsi vödörbe még belerakok két-három erős hegyes paprikát (a paprika erősségétől függ), és így lesz  csípős csemege uborkám is. Aki még nem kóstolta, ajánlom próbálja ki. Nagyon finom annak, aki szereti a csípőset.
Bármelyik 100 Ft-os boltban lehet kapni olyan vödröt, aminek rápattintható teteje van. A célnak tökéletesen megfelel.
 

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csemege uborka vödörben elrakva, vödrös savanyúság
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az uborkát megmossuk.
  2. A hozzávalókat összekeverjük, és ráöntjük az uborkára.
  3. Lefedjük a vödröt.
  4. Az első 2-3 nap naponta 2-3-szor megkeverjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 31 055
elküldve: 5
receptkönyvben: 238
elkészítve: 8/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Sz Éva

Mióta szakács: 2010.06.10.
19 recept

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

papesz1
papesz1 k, 2014-07-22 21:37

Én már évek óta csinálom, de nem csak uborkával, hanem ami a kertben megterem, patisszon, cukkini, fehér vöröshagyma, augusztus végétől pedig zöldparadicsom, illetve fehérkáposztával töltött paprika, cseresznyepaprika, illetőleg, minden ehető ami még zöld, karfiol, stb. Magam részéről a kapros tárkonyos izt dijjazom. Ez jött be az egész családnak.

czihatildi
czihatildi p, 2013-06-07 04:11

Csak annyit szeretnék hozzá szólni, hogy ha le nyomatod az uborkát a lé alá úgy ,hogy teszel egy műanyag tálcát a vödörbe amilyen bele fér, és teszel rá egy üveget amit tele öntesz lével ,hogy lent tartsa az uborkákat,akkor nem jön fel a tetejére,és nem fog megromlani.

kiskunsag
kiskunsag h, 2012-06-25 08:13

Szia.Érdeklődnék,hogy ez csak uborkához jó vagy vegyes savanyút is csinálhatok ezzel a lével?
Üdv:Mónika

nrtundi
nrtundi sze, 2011-07-06 08:11

Szia!
Azt szeretném megkérdezni,hogy ha ezzel a módszerrel rakom el az ubit,de nincs teli a vödröm,akkor később rakhatok hozzá? Mennyire édes így ,olyasmi mint amit a boltokban lehet kapni?Szép napot Neked!

szeva65
Sz Éva / szeva65 sze, 2011-07-06 12:45

Szia!

Én is szoktam rakni hozzá. Csak akkor sok levet csinálj, mert úgy nem jó, ha valamennyit csinálsz és később amikor raksz bele uborkát akkor újra csinálsz levet. Már próbáltam, saját tapasztalat. Az összes lét csináld meg, önts rá, és utána bármikor rakhatod bele az uborkát. Kb. olyan édes mint a bolti. Próbáld ki kicsiben. Pár nap után kostolható :)

nrtundi
nrtundi sze, 2011-07-06 21:12

Köszönöm :),kipróbálom és majd jelzem,hogy sikerült! Szép estét :))!

juma
juma / juma k, 2011-07-05 21:56

30 literes edényhez,8 liter víz,2 liter 10 %-os ecet,24 dkg só,80 dkg cukor kell,+ a fűszerek .
Ha minden csírátlanított ( fertőtlenített )2 mokkáskanálnyi borkén kell bele.Évek óta így rakom el és nincs baja.
Az uborkát lobogó forró SÓS vízbe mártom,a hordót is ezzel fertőtlenítem.Nem sajnálom az időt, hogy a levet is felfőzzem. Ezért lehet kevés tartósítóval elkészíteni.

imruskaaa
imruskaaa k, 2011-07-05 17:22

Szia!
Szeretném megkérdezni hogy mennyi uborkához van kiszámolva ez a mennyiség?
illetve mekkora a vödör?

szeva65
Sz Éva / szeva65 sze, 2011-07-06 12:49

Szia imruskaaa!

Hát megmondom őszintén, hogy különböző méretű vödrökben szoktam. Lehet hogy elég együgyű módszer, de belerakom az uborkát, felengedem vízzel és utána lemérem mennyi lé kell hozzá. Ha több lesz a lé, akkor üvegbe elrakom későbbre.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó cs, 2010-08-26 21:24

szia köszönöm szépen a segitségedet puszika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó cs, 2010-08-19 10:13

szia szeretném elkérni a 30 l patikábol lehet veni a szereket savanyuság tartositokat és nem tudom menyiségeket pl cukor so hatuc segitsen valaki üdv nagy istvánné gyöngyi

szeva65
Sz Éva / szeva65 cs, 2010-08-19 16:51

Nem teljesen értem a kérdésed. Azt szeretnéd tudni, hogy 30 liter léhez mennyi só cukor stb. kell?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó cs, 2010-08-19 22:09

igen azt szeretném meg tudni menyit kel bele teni a 30 literbe hogy el tugyam teni a savanyumat
köszönöm a segitséget puszka gyöngyi

szeva65
Sz Éva / szeva65 p, 2010-08-20 11:11

A fenti mennyiség hat liter vízhez való. Ezt beszorzod öttel, és már meg is van a 30 liter léhez való mennyiség:))
30 liter víz,1,5 kg só, 5 liter ecet, 5 csomag szalicil, 7,5 kg cukor, 25 kávéskanál borkén fűszerek ízlés szerint.
Remélem segítettem.
Éva

csillanyu
csillanyu k, 2010-08-17 14:19

Sokszor próbáltam vödrös savanyút elrakni, de mindig bepenészedett.
Ezt a receptet kipróbálhatom dinnyével is? A kapor friss kapor, vagy szárított?

szeva65
Sz Éva / szeva65 sze, 2010-08-18 19:18

Ne haragudj, hogy csak most válaszolok,de nem voltam net közelében. A kapor az nem szárított. Dinnyével is jó, csak mi azt kicsit édesebben szeretjük. Ha nem nyúlsz bele csak facsipesszel, és mindent fed a lé, és az első pár nap megkavargatod, akkor nem fog elromlani. Ha átkavarod, akkor ami a tetején van is jól átitatódik ecettel nem romlik.
Éva

szeva65
Sz Éva / szeva65 k, 2010-07-27 11:31

Próbáld ki először kevés uborkával, már egy hét múlva eheted. Akkor el tudod dönteni, hogy tetszik e az íze. Igaz akkor a teljes savanyúsága még nem érzik, de majdnem. Csak arra figyelj, hogy az uborkák ne legyenek "kövérek", mert az hajlamos a puhulásra.

Éva

1569