r
Nosalty Logó

Virslis fejtett bableves sonkával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gonoszka1
Virslis fejtett bableves sonkával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

A tálaláshoz

Összesen 1424 kcal
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

A tálaláshoz

Összesen 5703 kcal
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

A tálaláshoz

Összesen 75 kcal
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    78 g

Zsír

  • Összesen
    68.1 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5387.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    759 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    305 mg
  • Foszfor
    796 mg
  • Nátrium
    3425 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    125.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    770.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    511 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    542 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    163 micro
  • α-karotin
    1250 micro
  • β-karotin
    3483 micro
  • β-crypt
    126 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    543 micro
Összesen 1424 kcal
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    312 g

Zsír

  • Összesen
    272.4 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    599 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    21551.3 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    283 mg
  • Kálcium
    3034 mg
  • Vas
    78 mg
  • Magnézium
    1218 mg
  • Foszfor
    3185 mg
  • Nátrium
    13701 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    503.4 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    98 mg

VÍZ

  • Összesen
    3081.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2045 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    168 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2166 micro
  • Kolin:
    568 mg
  • Retinol - A vitamin:
    654 micro
  • α-karotin
    4999 micro
  • β-karotin
    13931 micro
  • β-crypt
    502 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2174 micro
Összesen 5703 kcal
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    278.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    177 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    65 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 75 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A levesbetéthez

A tálaláshoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A babot a főzést megelőző este beáztatjuk.
  2. Másnap átmossuk, leszűrjük. Ha a sonka főzőlevét használjuk, akkor abba beletesszük a babot.
  3. A zöldségeket megtisztítjuk, a zeller levelével együtt. A zöldségeket tetszés szerinti nagyságra vágjuk. (Én a zellert nem vágom fel, és a répákat is csak félbe, mert nem eszik mindenki mindent.) Beletesszük a bab mellé.
  4. A fokhagymát is megtisztítjuk, és belereszeljük a babhoz.
  5. A virslit megmossuk, felkarikázzuk, és a babhoz adjuk. Ha nem a sonka főzőlevével készítjük, akkor a füstölt húst is megmosva a babhoz adjuk.
  6. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. (Én 6 literes lábosba szoktam főzni.)
  7. Ha felforrt a levesünk, kicsire vesszük, hogy csak gyöngyözzön a víz, és a bab puhulásáig főzzük. (Ezt az időt elég nehéz meghatározni, mert a bab öregségétől, és minőségétől is függ a főzési idő. A lényeg, hogy a bab puha legyen.)
  8. Közben elkészítjük a rántást. Egy kisebb lábasba tesszük az olajat, megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, majd beletesszük a lisztet, és enyhén megpirítjuk. Ha színt kapott, beletesszük a pirospaprikát, a tűzről rögtön lehúzzuk, elkeverjük, és hideg vízzel bőven felengedjük. Csomómentesre keverjük.
  9. A csipetkét is begyúrjuk. A liszthez adjuk a tojást, kicsit megsózzuk. Rugalmas, aránylag kemény tésztát gyúrunk belőle.
  10. Ha a bab megpuhult, hőkiegyenlítéssel berántjuk, és belecsipkedjük a csipetkét. (Én nagyobb csipetkéket csinálok, mert mi úgy szeretjük, hogy bele lehet harapni, de természetesen a csipetke mérete ízléstől függ.) A csipetkével még 2-3 percig forraljuk kevergetve. Ha a füstölt hússal együtt főztük, akkor kivesszük, és szeletekre, kockára vágjuk. Ha kell megsózzuk, és belecsavarjuk egy citrom levét.
  11. Melegen tálaljuk, tejföllel meglocsolva.
  • Elkészítettem: 60 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 4379
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Virslis fejtett bableves sonkával
Gonoszka1 428 recept

Ez a húsvéti "kötelező" leves, amikor a sonkafőzés idején a legtöbb háztartásban elkészül, kinek-kinek az ízlése szerint ez a finom leves. Mi így készítjük, és szeretjük, a Nagyitól tanultam. Bár én annyit módosítottam rajta, hogy a Nagyi ecetet használt, én pedig citromot csavarok bele, mert szerintem a citrom leve nem annyira "karcos". A bab áztatási idejét nem írtam be az előkészületi időnél, mert lehet akár 10-24 óra.

Hozzávalók

A leveshez

A levesbetéthez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek