r
Nosalty Logó

Vendégváró kenyerek

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Vendégváró kenyerek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 858 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 5147 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 235 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.7 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2076.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    59 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    143 mg
  • Foszfor
    326 mg
  • Nátrium
    1446 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    149.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    162.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    136 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7650 micro
  • Lut-zea
    353 micro
Összesen 858 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    154.4 g

Zsír

  • Összesen
    108.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12458.6 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    352 mg
  • Kálcium
    537 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    861 mg
  • Foszfor
    1958 mg
  • Nátrium
    8673 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    898.3 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    69 mg

VÍZ

  • Összesen
    976.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    78 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    605 micro
  • Kolin:
    268 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    815 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    45902 micro
  • Lut-zea
    2118 micro
Összesen 5147 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    567.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    395 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2092 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 235 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tálba öntött vízben az élesztőt eldolgozzuk, a lisztet és sót egy másik tálban összekeverjük, majd az élesztős folyadékot hozzáöntve kézzel összekeverjük jó alaposan, dagasztás előtt 10 percet pihentetjük. 10-10 perces pihentetések beiktatásával dagasztjuk. A Szakácsok könyve azt írja, lisztezés helyett olívaolajjal kenjük be a munkafelületet és a kezünket, hát sajnos ez nekem nem jött be, maradok a lisztes módszernél.
  2. Éjszakára a hűtőbe tettem kelesztés céljából a tésztát (a kelesztésről is sokfélét olvastam már, ezt konkrétan az olasz szakács csinálta így).
  3. Másnap reggel neki lehet állni a hozzávalók beledolgozásához. A tésztát késsel négy részre vágjuk, cipókat formázunk belőlük. Az olívabogyót, aszalt paradicsomot és az erőspaprikát közepesen apróra vágjuk, a dióbelet durván megtörjük (se az aprítást, se a törést ne vigyük túlzásba, hogy láthatóak és felismerhetőek legyenek majd a kenyértésztában az adalékok).
  4. A felaprított hozzávalókat alaposan belegyúrjuk a négy részre osztott tésztába, majd 10 percig letakarva pihentetjük, cipó alakúra formázva.
  5. Ezután hosszúkásra alakítjuk a kenyérkéket, még úgy 20-30 percig hagyjuk kelni, de ekkor már egyenként konyharuhába tekerve, hogy ne lapuljanak szét.
  6. A tészták tetejét sütés előtt vízzel permetezzük, liszttel megszórjuk. A sütőt 220 fokra melegítsük elő, s a sütő közepére téve 15 percig tartsuk meg ezt a hőmérsékletet, ezután csökkentsük 190 fokra, és további 30 percig süssük így (illetve amíg meg nem sül a kenyér). A sütőből kivéve kenjük meg egy kis vízzel.
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 357
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 49335
  • Feltöltés dátuma: 2008. augusztus 30.

Receptkategóriák

A többféle ízesítésű vendégváró kenyér ötletével az olasz séf, Raimondo Mendolia tanfolyamán találkoztam még februárban, de csak most hétvégén próbálkoztam ezzel először. Az alapképlet a következő: gyúrunk egy nagy adag kenyértésztát, majd ezt több részre osztva többféleképp ízesítünk, s így több, különböző kis kenyeret sütünk. Arra nézve már nem rendelkeztem útmutatással, mikor kell hozzáadni a tésztához az ízesítőket, így először a Szakácsok könyve instrukciói szerint elkészítettem a tésztát, éjszakára egyben hagytam kelni, majd reggel több részre osztottam, és akkor kevertem hozzá a különböző finomságokat. Készült diós, olívabogyós, erőspaprikás-tökmagos és aszaltparadicsomos kenyér. Vendégeimnek nagyon tetszett a végeredmény, én egyszerre szolgáltam fel sós dán vajjal, de az egyes ízesített kenyereket az egyes fogásokhoz igazítva is adhatjuk. Az ízesítő adalékoknál nem írtam mennyiséget, ezeket egy-egy kis tálkába tettem, és annyit adtam a tésztához, amennyit kényelmesen bele tudtam dolgozni. A recept forrása és további izgalmas ételek: http://husosfazek.blog.hu/

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek