Velőscsont leves recept

Velőscsont leves
Velőscsont leves
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom levest kapunk ebből az egyszerű, mégis finom alapanyagból. A lényeg, hogy jó sok zöldséggel főzzük, sok fajtával és mennyiségileg is sokkal, és a leves leve, attól lesz szép és tiszta, ha nagyon lassan, gyöngyöző forrás mellett főzzük, és a jó sok leveslé nagyon sok mindenre felhasználható a későbbiek folyamán.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Lehet a levesbe tenni a fehér fejeskáposzta helyett kelkáposztát vagy kelbimbót is, de akkor azt a vége fele kell beletenni a főzési ideje miatt. Lehet brokkoli is. Kinek mi az ízlése.
Második félének, azaz főételnek bármit tálalhatunk ezután a leves után, lehet rántott hús, pörkölt, töltött hús, és az is mindegy, hogy milyen húsból: csirke, pulyka, sertés, marha...Ezért is jó ez a leves, mert bármilyen főétel jöhet utána.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zöldséges, velőscsont leves, csontleves velővel és csigatésztával
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mosott velőscsontokat egy nagy fazékban feltesszük hideg vízben főni. Ha felforrt a csont vize, lehabozzuk.
  2. Megpucoljuk, és feldaraboljuk a zöldségeket.
  3. Beletesszük a zöldségeket (kivétel: burgonya és karfiol!) és a fűszereket a velőscsont vizébe.
  4. Kis lángon fedő alatt gyöngyöző forrással megfőzzük a levest.
  5. Beletesszük a vége előtt 15-18 perccel a karfiolt, és főzzük tovább
  6. 10 perccel a vége előtt beletesszük a burgonyákat egyben, ha forrni kezd, kóstoljuk. A karfiol és a burgonya után szükséges némi utánízesítés, főleg só, de lehet, hogy mindenből egy kevés, ahogy érezzük az ízét. Ha a karfiolba a villát szépen be tudjuk szúrni, és puha, a burgonyát is leellenőrizzük így, és puha, kikapcsoljuk a levest, készen van.
  7. Kis fazékban sós vízben kifőzzük a levesbetétet, leszűrjük, tálaló tálba öntjük, rászűrjük a levest.
  8. Külön tányéron tálaljuk a velőscsontokat, másik külön tányéron a káposztát, a karfiolt, a burgonyát, a zöldségeket (a velőt mindenki magának a tányérjára kiskanállal szedheti ki a csontból).
  9. A leves összes levét leszűrjük, és egy fazékba öntjük. A leves levét másnap a maradék zöldségekkel tálalhatjuk, csak tésztát főzzünk ki hozzá.
  10. A még megmaradt levest pedig betehetjük a fagyasztóba, külön edényben vagy sok kis edényben (szószok ízesítésére vagy bármire), esetleg még jégkockatartóba is, amivel tudjuk ízesíteni a rizottót, kifőtt tésztánál a szószt.

  • sütési hőfok: 140°C
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 10 535
elküldve: 1
receptkönyben: 54
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

Hozzászólások (12)

gregoreva
gregorevaszo, 2012-06-02 11:11

Kedves Samybubu!

Pedig van, sertés velős csont is, nagyon finom a levese.:-))
Főleg, mivel disznót vágtunk régebben sokat, és a tágabb családban is, ez nem is kétséges, és itt a városunkban, környékünkön ez a leves ismert.:-)
Az igaz, hogy sokkal hatalmasabb és jobban, egyszerre kiüthető és nagyon nagy az a velő, amit a marhacsontból nyerhet az ember, hisz Szindbád levese is ilyen, Krúdy művében.:-))
Nálunk, ha a hentesnél van mind a kettő féle velős csont, az eladó mindig megkérdezi, melyiket kérem.:-)
Biztos, hogy finom lehet a csirke alkatrészes-velős csontos leves is.Nem szabad, hogy elrontsa.:-)

De hidd el, hogy ez is nagyon finom, külön akár húsos-karajcsontból is, sőt szoktam a kettőt együtt is főzni , sok zöldséggel, lassú forrás mellett, nagyon finom íze van a levesnek.:-))
Remélem, ha el lesz készítve, sikerül és ízleni fog.:-))
Szép hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

Samybubu
Samybubuszo, 2012-06-02 04:08

Nahát, sertés velőscsontról még nem is hallottam. Én nagyon nem szeretem a sertést, és pont ma vettem egy velőscsontot a levesbe (bár az csirkeleves, mellcsontból, belsőségekből és lábból, remélem így sem lesz rossz) remélem marhát adtak, nem sertést! :D Olyan jó ötlet ez a leves, a főtt velőscsont pirítóson az egyik kedvencem, de nálunk mindig marhahúslevesben van, ez azért egy pénztárcabarátabb megoldás. :) El is készítem jövőhéten, hát ha még egy kis húsos csontot is teszek bele, filléres leves, de már most összefutott a nyál a számban :D

gregoreva
gregorevap, 2011-05-06 20:44

Kedves mislenbaba!

Na, arra a fincsi ételre, meg most én gondoltam, hogy milyen csodás, és de ennék belőle:-))
Szeretjük:-)) Finomat főztél:-))
Persze,leves ügyben, ami késik, az nem múlik:-))
Remélem, a tavasz már nem kéreti magát, nem késik olyan sokat, mert a kedvünk is jobb, nem, ha süt a nap??:-))
Nagyon szép hétvégét!
Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevap, 2011-05-06 20:42

Kedves Geleva!
Nagyon szívesen, és igen, igazad van, tényleg sóba kell mártani a végét, de ezeknek nem volt olyan nagy a velőnél a nyílásuk, és nem jött ki a főzés során, gondolom, a marhacsontnál biztosan ezt tenném:-)))
Hát igen, kinek milyen zöldség tetszik és ízlik:-)))
Én nem szoktam megenni a család se a zellert, de szeretem belefőzni az ízét:-))
Nem semmi a kutyus:-))
Hát bográcsba, igen, azt nem,:-)) , de ha tudod, akkor gázon, a köv.héten, majd elkészíted:-)))
Nagyon szép hétvégét!
Elültettük a palántákat, a rozmaringot, és a virágokat, remélem, éjjel már nem lesz olyan hideg:-)))
Éva-Anyóca

Geleva
Gelevap, 2011-05-06 11:41

Kedves Éva-Anyóca!
Összefutott az a bizonyos a számban!:-))) Nem is merem megmutatni senkinek, mert ezt is kérnék a hétvégén. Nagyon régen volt nálunk is, köszi, hogy eszembe juttattad.:-)))
Én is így szoktam, kicsit lehet, hogy mások a zöldségféle arányok, (én nagyon szretem a zellert, ebből több, a fehérrépát nem annyira, abból kevesebb) és a csontok nyitott végét sóba szoktam mártani, hogy ne főjön ki a velő. De ez nem oszt, nem szoroz...nagyon szeretjük. Arra semmi esély, hogy a velőt valaki megegye, mert a lányom kutyája röpke fél óra alatt, furulyát csinál belőle. :-))) De olyan szép, letisztított csontok, hogy múzeumba lehetne kiállítani.:-)))
Következő hétvége...???, úgy sincs még ötletem. Ha szép idő lesz...bográcsba azért elég durva lenne...de van kint gáz is!!!!:-)))
Puszi, kellemes hétvégét!
Éva

gregoreva
gregorevap, 2011-05-06 10:32

Kedves mislenbaba!

Hát, ha tudsz, tegyél érte, nagyon szeretjük mi is:-))
A legjobb, a velő, amiben Boginak van igaza, hogy a marhacsontban nagyobb van:-)))
Szép napot!
Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevap, 2011-05-06 10:31

Kedves norci79!

Az biztos ,hogy fincsi, és nem is drága, mégis nagyon jó levest kaphatunk belőle:-))
Jó főzöcskézést hozzá:-))
Szép napot!
Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevap, 2011-05-06 10:30

Kedves Bogi!
Köszönöm szépen:-))
Nagyon fincsi marhacsontból is,:-))
Szép napot!
Éva-Anyóca

norci79
norci79p, 2011-05-06 08:24

Nagyon guszta! :-) Már rég főztünk ilyet ez ellen tenni kell! :-)

Bia
Biap, 2011-05-06 07:47

Ez lesz ma ebédre!Marhacsontból.Alig fér a fazékba:)
Bogi

Legfrissebb cikkek

A város legjobb fagyireceptje
A város legjobb fagyireceptje
Fagylaltkészítő kurzuson vettünk részt a héten. Csodálatos környezetben, fantasztikus alapanyagokkal, remek kézműves terméket gyártottunk.
574