Velőscsont leves recept

1 adag
574
kcal
Velőscsont leves
Velőscsont leves
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom levest kapunk ebből az egyszerű, mégis finom alapanyagból. A lényeg, hogy jó sok zöldséggel főzzük, sok fajtával és mennyiségileg is sokkal, és a leves leve, attól lesz szép és tiszta, ha nagyon lassan, gyöngyöző forrás mellett főzzük, és a jó sok leveslé nagyon sok mindenre felhasználható a későbbiek folyamán.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Lehet a levesbe tenni a fehér fejeskáposzta helyett kelkáposztát vagy kelbimbót is, de akkor azt a vége fele kell beletenni a főzési ideje miatt. Lehet brokkoli is. Kinek mi az ízlése.
Második félének, azaz főételnek bármit tálalhatunk ezután a leves után, lehet rántott hús, pörkölt, töltött hús, és az is mindegy, hogy milyen húsból: csirke, pulyka, sertés, marha...Ezért is jó ez a leves, mert bármilyen főétel jöhet utána.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zöldséges, velőscsont leves, csontleves velővel és csigatésztával
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mosott velőscsontokat egy nagy fazékban feltesszük hideg vízben főni. Ha felforrt a csont vize, lehabozzuk.
  2. Megpucoljuk, és feldaraboljuk a zöldségeket.
  3. Beletesszük a zöldségeket (kivétel: burgonya és karfiol!) és a fűszereket a velőscsont vizébe.
  4. Kis lángon fedő alatt gyöngyöző forrással megfőzzük a levest.
  5. Beletesszük a vége előtt 15-18 perccel a karfiolt, és főzzük tovább
  6. 10 perccel a vége előtt beletesszük a burgonyákat egyben, ha forrni kezd, kóstoljuk. A karfiol és a burgonya után szükséges némi utánízesítés, főleg só, de lehet, hogy mindenből egy kevés, ahogy érezzük az ízét. Ha a karfiolba a villát szépen be tudjuk szúrni, és puha, a burgonyát is leellenőrizzük így, és puha, kikapcsoljuk a levest, készen van.
  7. Kis fazékban sós vízben kifőzzük a levesbetétet, leszűrjük, tálaló tálba öntjük, rászűrjük a levest.
  8. Külön tányéron tálaljuk a velőscsontokat, másik külön tányéron a káposztát, a karfiolt, a burgonyát, a zöldségeket (a velőt mindenki magának a tányérjára kiskanállal szedheti ki a csontból).
  9. A leves összes levét leszűrjük, és egy fazékba öntjük. A leves levét másnap a maradék zöldségekkel tálalhatjuk, csak tésztát főzzünk ki hozzá.
  10. A még megmaradt levest pedig betehetjük a fagyasztóba, külön edényben vagy sok kis edényben (szószok ízesítésére vagy bármire), esetleg még jégkockatartóba is, amivel tudjuk ízesíteni a rizottót, kifőtt tésztánál a szószt.

  • sütési hőfok: 140°C
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 10 961
elküldve: 1
receptkönyben: 53
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

Hozzászólások (12)

gregoreva
gregorevaszo, 2012-06-02 11:11

Kedves Samybubu!

Pedig van, sertés velős csont is, nagyon finom a levese.:-))
Főleg, mivel disznót vágtunk régebben sokat, és a tágabb családban is, ez nem is kétséges, és itt a városunkban, környékünkön ez a leves ismert.:-)
Az igaz, hogy sokkal hatalmasabb és jobban, egyszerre kiüthető és nagyon nagy az a velő, amit a marhacsontból nyerhet az ember, hisz Szindbád levese is ilyen, Krúdy művében.:-))
Nálunk, ha a hentesnél van mind a kettő féle velős csont, az eladó mindig megkérdezi, melyiket kérem.:-)
Biztos, hogy finom lehet a csirke alkatrészes-velős csontos leves is.Nem szabad, hogy elrontsa.:-)

De hidd el, hogy ez is nagyon finom, külön akár húsos-karajcsontból is, sőt szoktam a kettőt együtt is főzni , sok zöldséggel, lassú forrás mellett, nagyon finom íze van a levesnek.:-))
Remélem, ha el lesz készítve, sikerül és ízleni fog.:-))
Szép hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

Samybubu
Samybubuszo, 2012-06-02 04:08

Nahát, sertés velőscsontról még nem is hallottam. Én nagyon nem szeretem a sertést, és pont ma vettem egy velőscsontot a levesbe (bár az csirkeleves, mellcsontból, belsőségekből és lábból, remélem így sem lesz rossz) remélem marhát adtak, nem sertést! :D Olyan jó ötlet ez a leves, a főtt velőscsont pirítóson az egyik kedvencem, de nálunk mindig marhahúslevesben van, ez azért egy pénztárcabarátabb megoldás. :) El is készítem jövőhéten, hát ha még egy kis húsos csontot is teszek bele, filléres leves, de már most összefutott a nyál a számban :D

gregoreva
gregorevap, 2011-05-06 20:44

Kedves mislenbaba!

Na, arra a fincsi ételre, meg most én gondoltam, hogy milyen csodás, és de ennék belőle:-))
Szeretjük:-)) Finomat főztél:-))
Persze,leves ügyben, ami késik, az nem múlik:-))
Remélem, a tavasz már nem kéreti magát, nem késik olyan sokat, mert a kedvünk is jobb, nem, ha süt a nap??:-))
Nagyon szép hétvégét!
Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevap, 2011-05-06 20:42

Kedves Geleva!
Nagyon szívesen, és igen, igazad van, tényleg sóba kell mártani a végét, de ezeknek nem volt olyan nagy a velőnél a nyílásuk, és nem jött ki a főzés során, gondolom, a marhacsontnál biztosan ezt tenném:-)))
Hát igen, kinek milyen zöldség tetszik és ízlik:-)))
Én nem szoktam megenni a család se a zellert, de szeretem belefőzni az ízét:-))
Nem semmi a kutyus:-))
Hát bográcsba, igen, azt nem,:-)) , de ha tudod, akkor gázon, a köv.héten, majd elkészíted:-)))
Nagyon szép hétvégét!
Elültettük a palántákat, a rozmaringot, és a virágokat, remélem, éjjel már nem lesz olyan hideg:-)))
Éva-Anyóca

Geleva
Gelevap, 2011-05-06 11:41

Kedves Éva-Anyóca!
Összefutott az a bizonyos a számban!:-))) Nem is merem megmutatni senkinek, mert ezt is kérnék a hétvégén. Nagyon régen volt nálunk is, köszi, hogy eszembe juttattad.:-)))
Én is így szoktam, kicsit lehet, hogy mások a zöldségféle arányok, (én nagyon szretem a zellert, ebből több, a fehérrépát nem annyira, abból kevesebb) és a csontok nyitott végét sóba szoktam mártani, hogy ne főjön ki a velő. De ez nem oszt, nem szoroz...nagyon szeretjük. Arra semmi esély, hogy a velőt valaki megegye, mert a lányom kutyája röpke fél óra alatt, furulyát csinál belőle. :-))) De olyan szép, letisztított csontok, hogy múzeumba lehetne kiállítani.:-)))
Következő hétvége...???, úgy sincs még ötletem. Ha szép idő lesz...bográcsba azért elég durva lenne...de van kint gáz is!!!!:-)))
Puszi, kellemes hétvégét!
Éva

gregoreva
gregorevap, 2011-05-06 10:32

Kedves mislenbaba!

Hát, ha tudsz, tegyél érte, nagyon szeretjük mi is:-))
A legjobb, a velő, amiben Boginak van igaza, hogy a marhacsontban nagyobb van:-)))
Szép napot!
Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevap, 2011-05-06 10:31

Kedves norci79!

Az biztos ,hogy fincsi, és nem is drága, mégis nagyon jó levest kaphatunk belőle:-))
Jó főzöcskézést hozzá:-))
Szép napot!
Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevap, 2011-05-06 10:30

Kedves Bogi!
Köszönöm szépen:-))
Nagyon fincsi marhacsontból is,:-))
Szép napot!
Éva-Anyóca

norci79
norci79p, 2011-05-06 08:24

Nagyon guszta! :-) Már rég főztünk ilyet ez ellen tenni kell! :-)

Bia
Biap, 2011-05-06 07:47

Ez lesz ma ebédre!Marhacsontból.Alig fér a fazékba:)
Bogi

Legfrissebb cikkek

TOP 14 recept édesburgonyához
TOP 14 recept édesburgonyához
Számtalan lehetőség rejlik az édesburgonyában, hiszen más zöldségféléhez is fantasztikusan passzol. Tölthetjük, süthetjük, és tehetjük salátákba is.
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
A répatortával kezdődött, ma már azonban lophatunk cukkinit, sütőtököt, céklát, édesburgonyát is a sütinkbe. Bizarrul hangzik? Pedig érdemes kipróbálni őket!
Türkiz tökkel az ételallergiás gyermekekért
Türkiz tökkel az ételallergiás gyermekekért
Halloween éjjelén az amerikai gyerekek ajándékzsákmányolásra indulnak, ám sokan közülük nem tudják elfogadni az édességeket. Egy kampány azonban most rájuk is gondolt.
Ön is megetette hajfestékkel a gyereket?
Ön is megetette hajfestékkel a gyereket?
Magas hidrogénperoxid-tartalma miatt a Kid's World Dessert elnevezésű csokoládé-vanília ízű pudingot kilenc európai tagállamban kivonták a kereskedelmi forgalomból.
574