r
Nosalty Logó

Vargányás vaddisznópörkölt bográcsban

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Mártika és Feri
Vargányás vaddisznópörkölt bográcsban
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 650 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 6507 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 168 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    46.1 g

Zsír

  • Összesen
    41.8 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    493.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    313 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    269.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    131 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1362 micro
  • β-crypt
    311 micro
  • Likopin
    1390 micro
  • Lut-zea
    998 micro
Összesen 650 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    460.5 g

Zsír

  • Összesen
    417.6 g
  • Telített zsírsav
    152 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    184 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    53 g
  • Koleszterin
    382 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4937.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    216 mg
  • Kálcium
    589 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    253 mg
  • Foszfor
    3128 mg
  • Nátrium
    724 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.6 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    2698.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1307 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    144 mg
  • D vitamin:
    207 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    99 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    149 micro
  • Kolin:
    219 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    323 micro
  • β-karotin
    13617 micro
  • β-crypt
    3108 micro
  • Likopin
    13895 micro
  • Lut-zea
    9983 micro
Összesen 6507 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    127.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    351 micro
  • β-crypt
    80 micro
  • Likopin
    358 micro
  • Lut-zea
    257 micro
Összesen 168 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A bográcsot a parázs felé helyezzük.
  2. A mangalica szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk a bográcsban, majd a pörcöt leszűrjük.
  3. A friss vagy előző nap kiolvasztott, bepácolt vaddisznóhúst leforrázzuk, megmossuk, 3-4 dkg-os kockákra vágjuk.
  4. Zsírban a finomra vágott makói vöröshagymát aranysárgára pirítjuk.
  5. Rátesszük a süldőhúst, sózzuk, ha szükséges kevés vizet öntünk alá.
  6. Nem kavarjuk, csak rázogatjuk, átdobjuk. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk.
  7. A zúzott fokhagymát és a vörösbor felét hozzákeverjük, és tovább pároljuk.
  8. A borókabogyót és a babérlevelet kevés borban felfőzzük, és a levét a húsra szűrjük.
  9. A zsírban feloldjuk a fűszerpaprikát a kockára vágott zöldpaprikával, paradicsompürével elkeverjük majd együtt a pirított húsra öntjük.
  10. Ha már majdnem kész (2 -3 óra lassú tűzön) a frissen szedett királyvargánya gombát is az ételbe pároljuk.
  11. Az ételt készre főzzük. Tehetünk bele1 ek mustárt, elkeverve1 ek tejföllel.
  • Receptkönyvben: 125
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 56
  • Össznézettség: 83134
  • Feltöltés dátuma: 2009. október 24.

Ajánló

A fiatal vaddisznó  (malac, süldő) húsa nagyon ízletes és porhanyós, míg az öregebbeké rágós, durva rostozatú ezért a húsát elkészítés előtt pácolni kell. Megjegyzés: Ferenc a pörkölt főzés vége előtt 5 perccel még egy evõkanál mustárt egy kanál tejföllel elkever és végül a pörkölthöz keveri. A kész pörköltet főtt burgonyával, burgonyapürével vagy dödöllével tálalhatjuk.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vargányás vaddisznópörkölt bográcsban
Mártika és Feri 107 recept

A vadhús a nagyobb fehérjetartalma (21–25%) miatt bőségesebb esszenciális aminosav-forrás. A vaddisznó húsában viszonylag jó a többszörösen telítetlen és a telített zsírsavak aránya, ezzel szemben kedvezőtlen a linolsav és az alfa-linolénsav aránya (3). A zsírtartalom fajtánként, ivaronként, testtájanként, életkortól, élőhelytől és évszaktól függően változik. Szalonnájának telítetlenzsírsav-tartalma nagyobb, mint a házisertésé. Húsa még azonos takarmányozás esetén is feleannyi zsírt és telített zsírsavat raktároz, mint a házisertésé. A vadhúsok zsírsavösszetételét az állatok étrendje és élőhelye nagymértékben befolyásolja. Élelmiszer-biztonsági szempontból elkerülhetők a baktériumos és parazitás fertőzések, ha a húsok elkészítése során megfelelő hőkezelési eljárásokat alkalmazunk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!