Vaníliahabos madártej Kittitől recept

Vaníliahabos madártej Kittitől
Vaníliahabos madártej Kittitől
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mint nagyon sokunknak, nekem is vasárnap készített általában anyukám madártejet, hogy aztán munkája gyümölcsét két jól irányzott mozdulattal tönkretegyem - pillanatok alatt törtem össze a gondosan kifőzött habokat. A harag nem tartott sokáig, mert "anya, ez így is, úgy is finom" - típusú bókokkal hamar rendeztem a helyzetet, és korrigáltam a vandalizmust. Arra viszont emlékszem, hogy már kiskoromban is egészen bizarrnak tartottam, hogy madártejnek neveznek el egy édességet. Mostanra  viszont már magam is elkészítem, annyi különbséggel, hogy a fehérjébe kaparom bele a vaníliát, csak hogy ne legyen olyan egyhangúan fehér.:)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mindenképpen bio citromot javasolok használni hozzá, a citrusfélék egyébként erősen vegyszerezettek, nem ajánlatos a héjukat ételbe reszelni, még átmosás után sem!

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: Anyák napja, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

habgaluskás desszert, vaníliás madártej, fahéjas madártej
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kettéválasztjuk a tojásokat.
  2. A fehérjét összekeverjük a vaníliával, és robotgép segítségével keményre verjük.
  3. A sárgájába mehet a cukor és a fahéj, citromhéj, ezeket is alaposan összedolgozzuk.
  4. Közben a tűzre már korábban feltett tej lassan gyöngyözni kezd, semmiképp se várjuk meg, míg felforr. Evőkanállal szaggassuk bele a vaníliától illatos tojásfehérje darabokat, főzzük meg őket. Nem kell túl nagyokat szaggatnunk a habból, a meleg tejben ugyanis még valamivel nagyobbra dagadnak. Óvatosan fordítsuk meg a habokat, s ha úgy látjuk, a tojásfelhők készre főttek, vigyázva helyezzük őket egy tálalótálba.
  5. Ha az összes tojásfehérjét megfőztük, vegyük lejjebb a lángot a tej alatt. A tojássárgáját egy merőkanálnyi forró tejjel vegyítsük el, és óvatosan, fokozatosan adagoljuk hozzá a fazékban lévő tejhez. Rottyantsuk össze még egyszer az egészet, kissé sűrű, krémes finomságot kell kapjunk végeredményül. Hűtsük le, langyosan már fogyasztható, de hidegen az igazi!
  • költség: 1500 Ft

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 916
elküldve: 1
receptkönyvben: 40
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Országh Kitti

Mióta szakács: 2012.05.02.
34 recept
hirdetés

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 cs, 2014-10-16 11:22

1 merőkanál fahéj? Ez csak vicc, egyébként tényleg jó a recept kösz:ticcsi

terranova56
terranova56 cs, 2014-10-16 14:12

Tényleg csak vicceltem, tudom, hogy mokkáskanál, de olyan jó poénnak tűnt és ne haragudj érte, egyébként el van mentve a receptkönyvembe, amit csak igazán jó receptekkel teszek. BOCSI és üdv:Ticcsi

Gabys
Gabys / Gabys cs, 2014-10-16 14:32

Én? Nincs miért haragudnom:) Tökéletesen ráéreztem csupán, hogy magas volt a labda és lecsaptad:) Én sem bírtam kihagyni, hogy ne írjak:)))) Bár, volt már olyan háziasszony aki nekiugrott a receptfeltevőnek, mert a tökfőzelékbe merőkanál sót tett, mivel az mk. neki is azt jelentette. Nahh ez a no comment:) Szép napot Neked: Gabi

Laura12
Laura12 h, 2014-02-03 12:10

Multkor megcsináltam vaniliás cukorral. Jó lett, de valahogy nem az igazi. Rászántam magam, és vettem egy vanília rudat. Mennyei lett tőle! Köszönöm a receptet!

352