Vajjal sült pisztráng zöldfűszeres tartárral recept

Vajjal sült pisztráng zöldfűszeres tartárral
Vajjal sült pisztráng zöldfűszeres tartárral
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy a szerencsém, mert karnyújtásnyira van a pisztrángos. (értsd: pisztráng tenyészet)
Másfél órával a vásárlás után sütöm a pisztrángot. A pisztráng esetében ez akkora szerencse, hogy nem is elmondható. A pisztráng igazán csak frissen jó.
Mindig volt pisztráng lelőhely a közelemben, az Anna-malmi időkben is. Gyakorta sütöttem vendégeimnek ezt a fantasztikus halat, mégis egyszer – mindenek ellenére -  nagy meglepetésben volt részem: egyik vendégem hozott pár pisztrángot, akkor fogta a Viszlón – mondta -, megsütném-e?
Hát megsütöttem! Életemben tán azóta sem ettem olyan finomat, mint a természetes környezetéből pecázott, szinte azonnal elkészített pisztráng! Rózsaszín volt a húsa és valami elmondhatatlanul finom!
Próbálkoztunk azzal is, hogy az Anna Malom patakjába telepítsünk pisztrángot – valaha éltek ott -, de sohasem hozta ugyanazt a frenetikus gasztronómiai élményt. Persze egyáltalában nem mindegy, hogy sebes vagy szivárványos. A szivárványost tenyésztik étkezésre.
Van egy vicces történetem is a pisztránggal:
Mint említettem, az Anna Malomban rendszeresen kínáltam a pisztrángot a vendégeknek, akkor még egy másik tenyésztőtől vettem, aki a bauxit-bányákból kiemelt vizeken tenyésztette a halat. A bányavíz nagyon tiszta, a pisztráng csak kristálytiszta vízben él, ne gondoljatok mást. Mégis egyszer nagyon furcsa testfelépítésű halakat hoztam a csávótól: sokkal nagyobb volt a fejük a megszokottnál. (A tenyészetben könnyen beltenyészik a hal, ami azt jelenti, hogy genetikailag korcsosodik. NE a génkezelt kukorica jusson eszetekbe, nem arról van szó, ez egy másik történet. A beltenyészet azt jelenti, hogy saját fajfenntartásuk szempontjából korcsosodott egyedek jönnek létre, NEM emberi élelmezési szempontból korcsak – szemben a génkezelt kukoricával. //Jézusom! – mennyi mindent kellene elmondanom, hogy értsétek a különbséget! Szerét ejtem majd, de most haladjunk tovább!//)
Ott tartunk, hogy megérkeztek az Anna Malom konyhájára a nagyfejű – emberi fogyasztás szempontjából hibátlan – pisztrángok. Az alkalmazott leányzó mit sem tudott semmiről, a vendégek (németek) azonban észlelték a pisztráng furcsa megjelenését. Kérdezték a leányt: milyen hal ez? Ki tudja, milyen gondolatokkal elfoglalt felszolgálóm gyorsan kivágta magát: - Márna! – mondta.
Úgy meglepődtem, hogy szólni sem bírtam. Honnan ismeri ez a butuska lány a szót: ’márna’? Milyen Isteni sugallat mondatta vele ezt a gasztronómiailag borzasztóan ritka halfajt- cseppet sem hasonlít a nagyfejű pisztránghoz!
Vendégeim azonban szemmel láthatólag boldogok voltak az információtól – akkoriban a németek még egyáltalában nem elhanyagolható százalékban azért jártak kis hazánkba nyaralni, hogy olyan gasztronómiai élményben legyen részük, amit otthon nem engedhetnek meg maguknak.
Mit tehettem volna, amikor végre magamhoz tértem a kábulatból? Járassam le az alkalmazottamat – és azzal magamat is? Vagy ábrándítsam ki a vendégeket – a hosszas magyarázattal, hogy a beltenyészet hogyan is jön létre és mit okoz? – kockáztassam a turisták jóérzését a félig se megértett magyarázattal? – hagytam a francba az egészet.

hozzávalók / 2 adag

A halhoz

A mártáshoz

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sült pisztráng fűszeres tartárral
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pisztrángot kibelezzük, citromlével locsoljuk a belek helyét.
  2. Egy órán át állni hagyjuk.
  3. Eközben meghámozzuk a krumplit. Kivajazzuk a tepsit, beleszeljük a krumplit. (Nem irdalom a pisztrángot, mert úgy gondolom, kiszárad az irdalástól.)
  4. Az óra leteltével a tepsibe fektetjük a krumpli mellé a halat.
  5. Sózzuk.
  6. Olvasztott vajjal bőven locsoljuk a halat és a krumplit is.
  7. Forró sütőben megsütjük.
  8. Amíg sül, elkészítjük a fűszerezett tartárt:
  9. A tojássárgákhoz 1 tk mustárt adunk, majd a kisrugóssal való állandó keverés mellet hozzáadjuk az olajat.
  10. Amikor a majonéz összeállt, hozzáadjuk a cukrot, a többi mustárt, a citromlét, a bort, a cukrot, a tejszínt (a tartárban tejfölt adunk, vigyázat!).
  11. Adjuk az apróra vágott fűszereket, borsot darálunk, keverünk.
  12. Kóstoljuk, kész.
  13. Tálalunk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 87 251
elküldve: 16
receptkönyben: 447
elkészítve: 21/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (1)

Bocsárd
Bocsárdk, 2009-06-09 10:27

Ó de szép bor illik ide Tamás Ervin és Jenő pincéjének rejtekéből! Igaz ugyan, hogy ha pisztráng, akkor nekem inkább a Szalajka-völgy jut az eszembe, de ez biztos csak sztereotípia. Tehát Tamás Pince Olaszrizling, például 2003-ból, vagy akár Szürkebarátjuk 2007-ből. Megtestesült csoda mindkettő! Igazi karakteres borok!Ne féljünk, ha pirkadtnak -kissé rozészínűnek- tűnik majd a szürke, hiszen itt a héjból eredő színanyag meghatározóan visszaköszön a pohárból, bár ettől még fehérbor ő is! Ami biztos, a sült pisztráng megbirkózik a fajsúlyosabb, tüzesebb, keményebb savú és hordóban ászkolt fehérborokkal is, sőt a helyesen kezelt új tölgyfahordós (barrique) tételekkel is. Nem véletlenül, hiszen a sütés közben kialakulnak pörzsanyagok, melyek nem találkoznának például az illatos fajták boraival (értsd: muskotályos jellegű fehérek, irsai olivér vagy cserszegi fűszeres). Száraz, legfeljebb pár gramm maradék cukorral rendelkező neutrálisabb bor jöhet számításba. Javasolnám, ha fenti beszerzési forráshoz mérten a Szalajka-völgyi pisztrángból kapunk csak, inkább a Bükk környéki termelők boraiból válogassunk. Regionális konyha-helyi borok. Ebben nagyon hiszek! Bogácsról kóstoltam már kimondottan szép rizling borokat!!!

Legfrissebb cikkek

Sós rágcsák 200 kcal alatt
Sós rágcsák 200 kcal alatt
Ha választanom kell aközött, hogy édes vagy sós legyen a nasi, akkor nálam egyértelműen a sós a nyerő. Nézzük mire jutunk 200 kalória alatt!
Így készíts gyümölcsös shrub szirupot
Így készíts gyümölcsös shrub szirupot
A shrub angolul bokrot jelent, nem? Valóban, viszont a shrub az arab sharbah szóból ered, jelentése: ital. Hogyan készül, és mit kell tudni róla? Készíts te is shrubot!
Burger Bisztró - biztos alapokon
Burger Bisztró - biztos alapokon
Néhány hónapja nyitott a burgerező a Jászai közelében – az alap, azaz a hús kiváló, de bőven van még mit csiszolni.
1947