r
Nosalty Logó

Vágott zsemle búzacsírával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Vágott zsemle búzacsírával
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 229 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1840 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 219 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    647.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    443 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 229 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.1 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5177.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    162 mg
  • Kálcium
    164 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    283 mg
  • Foszfor
    990 mg
  • Nátrium
    3547 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    369.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    329.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    392 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    543 micro
Összesen 1840 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    618.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    118 mg
  • Nátrium
    424 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 219 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt a cukorral elkevert meglangyosított tejben felfuttatjuk.
  2. A liszteket nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a búzacsírát, hozzákeverjük a sót, majd a felfutott élesztővel, és a langyos vízzel közepesen lágy tésztát dagasztunk. Ha szükséges, pici (1-2 evőkanál) vizet adhatunk még hozzá.
  3. Akkor dagasztottuk ki rendesen a tésztát, ha a felülete fényes és hólyagos. Miután a tésztát alaposan kidolgoztuk, letakarva langyos helyen, körülbelül 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Míg a tészta kel, addig a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Ha hagyományos gázsütőt használunk, akkor bepárásítjuk úgy, hogy alulra behelyezünk egy edényt vízzel. (Én egy mélyebb tepsit szoktam betenni, amibe legalább fél liter vizet öntök. Így nem csak bepárásítom a sütőt, de az alsó tepsi miatt nem sül túl az aljuk a zsemléknek.) A párásítástól szép magasak lesznek a zsemlék, nem laposodnak el.
  5. A kelesztést követően a tésztát gyengéden újra átdolgozzuk, majd nyolc egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből egy-egy szép gombócot formálunk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk őket.
  6. Tiszta ruhával letakarva, langyos helyen ismét duplájára kelesztjük, majd a tetejüket sütés előtt éles késsel kereszt alakban bevágjuk.
  7. Mielőtt betennénk az előmelegített sütőbe, mindegyik tetejét kenjük vagy spricceljük meg langyos vízzel, majd behelyezve a sütőbe körülbelül 15-20 perc alatt szép világos barnára sütjük őket.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1469
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A recept a blogomról származik. A bedagasztott tészta kenyérnek indult, de Ati, a kisfiam kérte, hogy inkább zsemlét vagy kiflit süssek. Így ezek a szépséges, belül puha, kívül pedig ropogós zsemlék születtek a kenyértésztából. Legnagyobb örömömre Ati most nem talált kivetnivalót a tésztájában, ugyanis nem szereti, ha túl sötét a tészta, vagy darabok (magok) vannak benne. Ebből a zsemléből készítettem neki a sulis tízórai szendvicsét, és az mondta, hogy ízlett neki. Szóval ezt is felvehetem a gyakran készítendő péksütik listájára.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek