Vadraguleves Nimród módra recept

1 adag
337
kcal
Vadraguleves Nimród módra
Vadraguleves Nimród módra
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tárkonyos vadragulevest szerettünk volna készíteni, sajnos a tárkonyunk elfogyott. Sebaj, a konyhakertből hoztam fel lestyánt.
A lestyán az ernyősvirágzatúak családjába tartozó évelő faj. Régóta ismert fűszer- és gyógynövény, már Nagy Károly frank uralkodó is elrendelte termesztését. Levelét és gyökerét egyaránt felhasználja az élelmiszeripar és a gyógyászat is.
Bővebb olvasnivaló a lestyánról:
Kéry Ágnes (szerk.): Gyógynövényekkel az egészségért, Képzőművészeti Kiadó és Nyomda, 2000
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve, Natura Kiadó Budapest, 1972.
Szalay Pál in: Hornok László (szerk.): Gyógynövények termesztése és feldolgozása, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1990.
 

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Könnyen elkészíthető, és ízében gazdag, tartalmas leves.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vadraguleves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kiolvasztott vadhúst inaktól, hártyától megtisztítjuk, és apró (1x1 cm-es) kockákra vágjuk.
  2. Egy nagy fazékban, vagy bográcsban a finomra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a vadhúst és sózzuk, borsozzuk. 
  3. Felöntjük a vízzel elkevert fehérborral, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk a húst. 
  4. Ha a víz elfő, vízzel higított borral pótoljuk.
  5. Ha a hús már eléggé puha, hozzákeverjük a kockákra vágott vegyes zöldséget, majd vízzel felöntjük, beletesszük a lestyánt és a petrezselyemzöldet, a babérlevelet és lassú tűzön jól összefőzzük. (Tartalmas raguleves alakja legyen!) Az összekötözött petrezselyemzöldet, lestyánt és babérlevelet kivesszük.
  6. Hozzáadjuk a raguleveshez a gombát, majd ha a gomba is megpuhult (kb. 15-20 perc után), tárkonyecettel, vadhúsfűszerekkel, sóval, borssal utánízesítjük. 
  7. A legvégén adjuk hozzá a mustárt, mert a savas anyagok megkeményítik a húst. (Pikáns savanykásra ízesítjük.) Csomómentesen elkeverjük a lisztet a tejszínnel, és besűrítjük vele a levest. Lágy, tartalmas lesz a leves.
  8. Tehetünk bele levesbetétként csipetkét vagy burgonyagombócot.
  9. Tálaláskor kevés friss lestyán zöldjével díszítjük.



statisztika

beküldve:
nézettség: 35 473
elküldve: 9
receptkönyben: 242
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

Hozzászólások (7)

taksi
taksics, 2012-11-22 16:44

Tisztelt Akugawa
A ragunál a hagyományos tokányra vágás (a vékony csík és „aprópecsenye”) nem alkalmas a jó minőség eléréséhez, a húskockákat 1x1 centiméteres kockára vágását
a LEVESKÉSZÍTÉSHEZ TALÁLTAM CÉLSZERŰNEK.
A hagyományos raguhoz (ami nem leves) természatesen
2-3 centiméteres kockákra vágjuk a húst.

Üdvözlettel: Ferenc

juditmama
juditmamasze, 2011-10-05 19:24

Nekem egy kis vadkacsám volt itthon. Szombaton elkészitettem belőle ezt a ragu levest. Nagyon finom lett.

ferenc és mártika
ferenc és mártikak, 2011-02-08 11:11

A Hajdúszoboszlói HOTEL SILVER 2011 januári receptversenyének
nyertes receptje.
Nyereményünk, Gonda Attila Aranyérmes Világbajnok chef-el,együtt elkészíthetjük az ételt a Hotel Silver**** konyhájában, majd közösen elfogyaszthatjuk az...t egy pohár bor mellett.

Üdvözlettel: Ferenc

taksi
taksiv, 2010-07-18 17:25

Kedves kissmargit!

Örülünk,hogy sikerült elkészíteni a vadragulevest.
A zsiradék, olaj, mangaliczsír stb helyett
vajon fonyasztottuk a hagymát, fokhagymát utána tettük bele
a vadhúst.

Üdvözlettel,
Ferenc

kissmargit
kissmargitv, 2010-07-18 08:36

Bográcsban készitettük el, őzhúsból, isteni lett.
A vajat mikor kell beletenni ?

Legfrissebb cikkek

A város legjobb fagyireceptje
A város legjobb fagyireceptje
Fagylaltkészítő kurzuson vettünk részt a héten. Csodálatos környezetben, fantasztikus alapanyagokkal, remek kézműves terméket gyártottunk.
336