Vadraguleves Nimród módra recept

Vadraguleves Nimród módra
Vadraguleves Nimród módra
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tárkonyos vadragulevest szerettünk volna készíteni, sajnos a tárkonyunk elfogyott. Sebaj, a konyhakertből hoztam fel lestyánt.
A lestyán az ernyősvirágzatúak családjába tartozó évelő faj. Régóta ismert fűszer- és gyógynövény, már Nagy Károly frank uralkodó is elrendelte termesztését. Levelét és gyökerét egyaránt felhasználja az élelmiszeripar és a gyógyászat is.
Bővebb olvasnivaló a lestyánról:
Kéry Ágnes (szerk.): Gyógynövényekkel az egészségért, Képzőművészeti Kiadó és Nyomda, 2000
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve, Natura Kiadó Budapest, 1972.
Szalay Pál in: Hornok László (szerk.): Gyógynövények termesztése és feldolgozása, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1990.
 

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Könnyen elkészíthető, és ízében gazdag, tartalmas leves.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vadraguleves

elkészítés

  1. A kiolvasztott vadhúst inaktól, hártyától megtisztítjuk, és apró (1x1 cm-es) kockákra vágjuk.
  2. Egy nagy fazékban, vagy bográcsban a finomra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a vadhúst és sózzuk, borsozzuk. 
  3. Felöntjük a vízzel elkevert fehérborral, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk a húst. 
  4. Ha a víz elfő, vízzel higított borral pótoljuk.
  5. Ha a hús már eléggé puha, hozzákeverjük a kockákra vágott vegyes zöldséget, majd vízzel felöntjük, beletesszük a lestyánt és a petrezselyemzöldet, a babérlevelet és lassú tűzön jól összefőzzük. (Tartalmas raguleves alakja legyen!) Az összekötözött petrezselyemzöldet, lestyánt és babérlevelet kivesszük.
  6. Hozzáadjuk a raguleveshez a gombát, majd ha a gomba is megpuhult (kb. 15-20 perc után), tárkonyecettel, vadhúsfűszerekkel, sóval, borssal utánízesítjük. 
  7. A legvégén adjuk hozzá a mustárt, mert a savas anyagok megkeményítik a húst. (Pikáns savanykásra ízesítjük.) Csomómentesen elkeverjük a lisztet a tejszínnel, és besűrítjük vele a levest. Lágy, tartalmas lesz a leves.
  8. Tehetünk bele levesbetétként csipetkét vagy burgonyagombócot.
  9. Tálaláskor kevés friss lestyán zöldjével díszítjük.



statisztika

beküldve:
nézettség: 33 887
elküldve: 8
receptkönyben: 237
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

Hozzászólások (7)

taksi
taksics, 2012-11-22 16:44

Tisztelt Akugawa
A ragunál a hagyományos tokányra vágás (a vékony csík és „aprópecsenye”) nem alkalmas a jó minőség eléréséhez, a húskockákat 1x1 centiméteres kockára vágását
a LEVESKÉSZÍTÉSHEZ TALÁLTAM CÉLSZERŰNEK.
A hagyományos raguhoz (ami nem leves) természatesen
2-3 centiméteres kockákra vágjuk a húst.

Üdvözlettel: Ferenc

juditmama
juditmamasze, 2011-10-05 19:24

Nekem egy kis vadkacsám volt itthon. Szombaton elkészitettem belőle ezt a ragu levest. Nagyon finom lett.

ferenc és mártika
ferenc és mártikak, 2011-02-08 11:11

A Hajdúszoboszlói HOTEL SILVER 2011 januári receptversenyének
nyertes receptje.
Nyereményünk, Gonda Attila Aranyérmes Világbajnok chef-el,együtt elkészíthetjük az ételt a Hotel Silver**** konyhájában, majd közösen elfogyaszthatjuk az...t egy pohár bor mellett.

Üdvözlettel: Ferenc

taksi
taksiv, 2010-07-18 17:25

Kedves kissmargit!

Örülünk,hogy sikerült elkészíteni a vadragulevest.
A zsiradék, olaj, mangaliczsír stb helyett
vajon fonyasztottuk a hagymát, fokhagymát utána tettük bele
a vadhúst.

Üdvözlettel,
Ferenc

kissmargit
kissmargitv, 2010-07-18 08:36

Bográcsban készitettük el, őzhúsból, isteni lett.
A vajat mikor kell beletenni ?

Legfrissebb cikkek

Ilyen salátával könnyű fogyni!
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Vége a Húsvétnak és a nagy zabálásoknak. Lassan készülhetünk a strandszezonra, így ideje megszabadulni pár felesleges kilótól. Együnk salátát!
Pikáns eperdesszert
Pikáns eperdesszert
Egy gyorsan elkészíthető desszert dupla öröm, hiszen nemcsak ízeivel varázsol mesés pillanatokat, de az elkészítése sem rabolja el perceinket. Ünnep a hétköznapokban is.
337