Vadpörkölt recept

1 adag
601
kcal
Vadpörkölt
Vadpörkölt
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept saját fejlesztés. Bármilyen vadhúsból készíthető. Több véleményből, ajánlásból ill receptekből dolgoztam ki. Akinek tetszik, dobjon kérem egy véleményt.
Remélem, mindenkinek kellően ízleni fog aki kipróbálja :)

hozzávalók / 6 adag

A pörkölthöz

A vadpác fűszerkeverékhez (2 tk)

ajánlat

Ezt ajánlom legfőképp pörkölt fanatikusoknak! Tésztával vagy nokedlivel tálalhatjuk.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fűszeres vadpörkölt, vadpörkölt fűszeresen
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elsőnek a hagymákat megpucoljuk, majd felkockázzuk..
  2. A szárított gombát alaposan meg kell mosni, többször leöblíteni, majd 1 órán át vízbe áztatni. Addig a hagymát kicsit a zsírral megdinszteljük.
  3. Amint üveges a hagymánk, hozzáadjuk a paprikával kezdve az összes fűszert, kivéve a borsikafüvet és a metélőhgymát ill. a vadpácot. Ekkor kerül bele a gomba és az apróra vágott paprika is.
  4. A húst felkockázzuk. Ha vadhússal van dolgunk, akkor legalább kétszer fel kell rakni forrni vízbe, amíg habosodik, hogy a méreganyagok kimenjenek belőle. Ezt követően hozzáadjuk a fűszerekkel elkevert hagymánkhoz. Beletörjük a fokhagymát is, majd kicsit felöntjük vízzel (kb. 3 dl), illetve lehet egy kicsi borral is vegyesen. Itt jön még a vadpác is, amit lyukacsos tojásba (teatojás) töltök a borókabogyóval együtt, és a babérlevéllel.
  5. Forrás előtt takarékra levéve legalább 2, vagy 2 és fél órán át főzzük a pörköltünket fedő alatt, néha meglocsolgatva egy kis borral. Közbe időközönként kevergetjük.
  6. Utolsó fél órában hozzáadjuk a metélőhagymát és a borsikafüvet, majd amikor a hagyma teljesen szétfőtt és a hús is puha akkor elkészültünk. Sóval csak óvatosan.

statisztika

beküldve:
nézettség: 63 650
elküldve: 11
receptkönyben: 72
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Con

Mióta szakács: 2010.11.14.
2 recept

Hozzászólások (20)

szaszi57
szaszi57v, 2014-10-19 14:32

Sajnos nem áll módomban megkóstolni, de ez valami borzalom lehet!

Con25
Con25h, 2010-12-13 03:18

Kedves Gargoyle és szurosp!

Nyugodtan hagyjátok z1 had bontakozzon ki :) Persze köszönet,hogy kiálltatok mellettem:) Valahol igaza van z1-nek mert ez a recept valóban nem az igazi. Sajnos. És ebben igaza van. valahol! Az ,hogy ezt hogy adja nyilvánosságra azzal már saját magát minősíti vele:) De hamarosan elkészül az új pöri és a receptet javítom ill. frissítem. Ami már talán az Ő ízlésvilágát is elnyeri:D Amúgy nem sértett meg, mert ehhez ez a hozzászólás kevés volt :D Nem nagyon tudnak ilyen kritikák eltántorítani főleg ha van benne igazság. Legközelebbre már tudom mit kell javítanom rajta, hogy jó legyen. Amúgy meg ki érdekel a színe. Volt anno egy csoki reklám: ronda és finom :D Ki emlékszik rá? jó ez rossz példa,csak épp eszembe jutott a melós koszt :D Na abból a ronda néha jó volt:)

z1
z1h, 2010-12-13 17:48

Con!
Látod a hibát.
Ez jó! ( ...ha 50 fűszert raksz bele, nem lesz 50 szer jobb! )
Javítsd ki!
Egyszerűsítsd le!
Tedd fel!
Én leszek az első aki gratulál.
Sok sikert!
Z.
Ui: Megsérteni pedig nem is akartalak.
Minek?
Ennek virtuálisan semmi értelme...

Gargoyle
Gargoylev, 2010-12-12 23:44

Közben ezen is elmorfondíroztam: azért nem tudsz recepteket feltölteni Z, mert még nem vagy aktiválva szakácsként - gondolom, mivel még nem látlak az új szakácsok között...
Amíg jobb oldalon a menüben a "Saját oldalak"-ban azt látod kiírva, hogy "várakozik" a státuszod, az azt jelenti, hogy még nem vagy aktív.Később "feldolgozva" aztán "elfogadva" lesz.
Mindenki átesik ezen a procedúrán, későb a receptek is.
Ne mondogasd, hogy Te ehhez hülye vagy. Nem vagy, csak hasznos ha kérdezel.
Mi meg segítünk.

z1
z1h, 2010-12-13 19:03

Kedves lányok!
Eszter és Nelli! ( az i-ről, vagy az y-ról megkérdeztem a szakértőt. szerinte i )
Még mindig nem értjük egymást.
Én nem személyről mondok véleményt Con-ról, Rólad, Róla negyedikről, ötödikről, hanem receptekről.
Értsük már meg egymást.
EZ A RECEPT NEM JÓ!!!!!!!!!!!! ( Connak megírtam 50, nem egyenlő 50-nel )
És attól még nem lesz jó, hogy pl. Cont Ti életre, halálra véditek. ( hál' istennek, ezt Con megértette )
Igen lehet, hogy nem mindenkinek vagyok szimpatikus.
Nem is törekszem erre a - számomra - kétes értékű babérkoszorúra.
De, ha valami szerintem nem jó akkor arról szólok.
Így, vagy úgy, de szólok.
Amíg lehet...
Eszter!
Írd ide, hogy nem lehet kritizálni!
És akkor nem fogok.
De addig?
Egyébként Neked már megint a stílusommal volt bajod, meg valami régi sérelmen akartál most, itt revánsot venni.
Csak a mondandóm lényegét nem láttad, miközben kioktattál a szövegértelmezésről.
Nelli!
Ahogy azt a munkatársaimnak szoktam mondani : az amit csináltok, az a rosszul ( félre ) értelmezett kollegalitás.
Neked ebből az egészből valami fototechnikai mosdatás jött ki, némi populista indoklással, hogy ugyanis nem lehet több százezres gépe mindenkinek.
Persze nem lehet.
De biztos, hogy ez itt a lényeg?
Nem a recept véletlenül?
Lányok!
Látom, érzem én, hogy alapvetően jó és segítő szándékkal vagytok mindenki felé, ( még felém is ) de ezt ne (!) elvtelenül, szubjektív megérzések, megítélések alapján tegyétek.
Mint mondtam nem ismertek, nem tudjátok, hogy milyen ember vagyok.
Ne ítéljetek meg a semmi alapján.
Én sem teszem Veletek.
Azt hiszem aki itt nem érti a másikat, az nem én vagyok.
A vitát, felesleges, hülye vitát szeretném lezárni.
Itt.
Most.
Köszönöm.
Z.

szurosp
szurosph, 2010-12-13 19:49

Kedves Con! Ne haragudj, hogy itt bontakozott ki egy régről maradt vita, tudom, hogy nem kell félteni Téged. De erre még muszáj reagálnom, amit z1 írt.
Kedves z1! Az elveimet egy fentebbi hsz-ben vázlatoltam, ha nem tudod értelmezni, az nem az én problémám. A kritikáidról. Amíg a szakács oldalán ezt írod (idézlek): "Addig pedig ne publikálj" -addig NEM! a receptről, és nem is recept helyén szól a kritikád. Vagy nem tudsz fogalmazni. Ugyanannyi joga van bárkinek publikálni, mint Neked hsz-eket írni. Amikor a nejed telefontartójának a színe ilyen mint ez, akkor muszáj vagyok felviágosítani, hogy az nem az étel eredeti színe, az alapján nem érdemes kritikát mondani. Ha nem tetszik a recept, akkor nem sz...r-ozni kell, hanem érdemes azt mondani, hogy figyu, nem kellene ennyi fűszert belerakni, a gulyáskrémet, tárkonyt, metélőhagymát, kurkumát, pirosaranyat hagyd el, s a maradék elég (van azért olyan aki szereti a fűszereket, csak az arányt kell eltalálni) s mindjárt érthető a jobbító szándékod. Többször látom ám, hogy írsz jó ötletet, de kiveri a biztosítékot az, amikor gunyoros vagy ELSŐRE! akár joggal, akár alaptalanul. Amikor valaki már veszi a lapot, akkor nincs gond, látod, Dénessel is megértettétek egymást, de vannak olyanok, akiket ezzel a stílussal világgá kergetsz. Ezt nem tartom jó dolognak, mert itt a Nosaltyn sok ember eddig elég jól megértette egymást, és nem egymás ledöngöléséről szóltak a dolgok. Az a jó, ha minél több színből áll ennek a közösségnek a palettája. Engem semmiféle kollegalitás nem izgat, mert saját fejem után megyek, sem főnökhöz, sem társhoz nem szolidarítok, már felnőtt vagyok ebből a szempontból. A szempontjaim, elveim már régen körvonalazódtak, határozottak, és elég erősek. Nem szokásom elítélni senkit, mindig próbálom megértetni magam, mert mindenkinek van egy igazságtartománya. Csak megpróbálom felvázolni az enyémet, s nem gondolnám, hogy nagyon rossz irányba tartok. Most sem Téged ítélünk el, hanem bizonyos megnyilvánulásaidat, s a kettő nem ugyanaz! Mivel gyanítom, mindannyian látunk benned értékeket, ezért is magyarázunk még Neked. Tényleg várjuk már a receptjeidet is!
No már én is tényleg unom ezt a szócséplést, a legjobbakat továbbra is, még ha nem is hiszed...:DDD : Mrs Smith

Con
Conszo, 2010-12-11 10:52

Kedves z1!
Nem tudom nálatok milyen színű a vörösbor. Nálam vörös:D Lehet ezért kapta ezt az érdekes színt, ja és kicsit megborult az üveg is :)
De szerintem inkább rágcsáld a telefontartót mert lehet az jobban szád ízére való :)
Bevallom, mentségedre, hogy csináltam már ettől sokkal jobbat is. Első próbálkozás volt, nem tudom neked ilyen téren mik a sikereid, de Te biztos profin kented a dolgokat elsőre:D

További szép napot és kösz a kritikát. Legalább tudom, hogy az árnyalaton tuti javítani kell :D

z1
z1v, 2010-12-12 18:19

Kedves C!
Hidd el nem bántani akartalak.
Sajnálom.
Ez így sikerült.:((((
Z.

szurosp
szurospszo, 2010-12-11 14:08

Con! Ez a fényképezésen is múlik! Azonban, ha valami nem jön össze, fehérszínegyensúlyt kell állítani valamely fotoshopos programban. Nézegesd meg addig is oldalt az ételfotózás címszó alatt milyen praktikákat találsz, és így tudsz majd minél jobb képeket készíteni. De nem kell kétségbeesni, mert vannak ettől gyengébb minőségű képek is fenn a Nosaltyn. Nem dráma! A legjobbakat: Mrs Smith

z1
z1p, 2010-12-10 19:15

...hát barátom!
Itt azért van baj dögivel...
A személyes üzenetem az oldaladon, de azért itt azt megjegyezném, hogy máig sem tudom, inkább sírjak, vagy nevessek?
Mivel az előttem szóló inkább nevetett, én inkább sírnék... :(((
...de nagyon!
Z.

z1
z1p, 2010-12-10 20:31

Plusz még valami!
A Nejem új telefontartójának van ilyen színe.
Pedig az nem is ehető...
Lehet, hogy ez sem?????????????????????????????????????????????????????????????
Z.

Gargoyle
Gargoylep, 2010-12-10 21:24

Csatlakozom.
A bunkóság és a szarkasztikus kritika között óriási a különbség.
Kár, hogy addig nem terjed a szakértelmed, hogy ezt észrevedd.
OFF.

szurosp
szurospp, 2010-12-10 21:12

Ne haragudj kedves z1, de nagyon szerencsés lenne, ha leszállnál végre azokról, akik Neked nem tetszenek. Most kiszúrtál valakit magadnak, s minden áron a földbe akarod döngölni. Lehetsz bármilyen szuper szakács, de magad után mégis állandóan keserű szájízt hagysz. Senki nem születik fényképezőgéppel a kezében, s pláne nem olyannal, ami több százezer forintot ér, s tanulás nélkül is színhelyes képet ad. Ez a kép egyszerűen csak nem szerencsés világításnál született, s az étel eredeti színe egészen biztosan nem ez. Szerencsésebb, ha nem szólsz bele a fotózásokba, mert egy képesítés nélküli fotózgató, persze hogy nem fog egyből magazin minőségű képeket felrakni. Ez mind idő és tanulás kérdése. De aki nem próbálkozik soha, az nem is jut el sehova, s most nem akarok ujjal mutogatni, mert még eddig egyetlen recepttel, és fotóval sem virítottál itt. Ez a fotózás tudod, ez is egy szakma. Nagyon jó lenne, ha nem bántanál meg több embert, aki próbál itt valamit főzni, s megosztani másokkal, mert amit csinálsz, lehet hogy azt hiszed, hogy szakértelemről árulkodik (s nem kétlem, hogy esetleg tényleg jól műveled ezt a dolgot) de hogy pedagógiai szempontból is csapnivaló amit művelsz, az tuti. Kb. így kell mindenkiben elültetni a kishitűséget, és az önbizalomhiányt, amiben itt Mo-on így is mesterek vagyunk. Ja, és azok a poénok nem igazán viccesek, amelyek mások kárára mennek, csak hogy tudd. A többivel nincs gond. A legjobbakat: Mrs Smith

z1
z1v, 2010-12-12 20:16

Kedves Mrs Smith!

És még valami, de tényleg utoljára:
Nem szállok rá soha senkire, csak mert épp pl. nem tetszik a szeme állása. Con-ból pont ennyi látszik.
Az általa elkészített étel nem tetszik, még most sem, ( konkrétan a receptúra ) bár a színe jelentősen javult.
Miért nem kritizálhatom? Miért nem mondhatok róla véleményt? Miért nem lehet ad-abszurdum negatív a véleményem?
Simán eltudom képzelni, hogy a következő felrakott ételét hülyére dicsérem, mert az meg olyan.
Mert az tetszik. Volt ilyenre is példa. Érdekes, akkor nem dícsérgettetek...
Majd, ha az Eszter feltesz egy etikai kódexet, amiben az is le lesz írva, hogy nem lehet kritizálni, na majd akkor nem kritizálom.
De, ha ez megtörténik akkor én innét lépek.
Z.

szurosp
szurospv, 2010-12-12 23:23

Jaj Istenem kedves z1! Mit is mondhatnék. Tényleg azt látom én is, hogy nem akarsz minket megérteni, vagy értesz, és csak azért próbálsz "elbeszélni" mellettünk, hogy a vitát - párbajt győzelemmel zárhasd. Pedig én még mindig meg szeretném értetni Veled, hogy mi az, ami az emberek hátán felborzolja a szőrt a stílusodban. Értsd meg, hogy ami élő szóban esetleg jópofa, vicces (bár e szempontból is lennének kétségeim) az írásban, ún. ismeretlen emberek között másképpen jön le. Lehet, hogy ha mindezt szemből szemben mondanád, az egyéb gesztusok, mimika, hangulat, helyre rakná az értelmet, úgy ahogyan Te szeretnéd értetni magadat. DE! Az írás más. Itt sokkal másképpen kell bánni a szavakkal. Könnyű sérteni, sértegetni, s ez visszatetsző, legyél bárki is. Lehet kritikát mondani, de Nálad a kritika legtöbbször éles, gunyoros. Nem gondolnám, hogy így kellene bánni az emberekkel. Érdemes lenne egy kicsit változnod, és az emberekben a potenciált látni, nem a hibát. Meg fogsz lepődni, mi történik majd! Azok a hibák, amik Téged bántanak, eltűnnek, az erények meg kifejlődnek, és az emberek körülötted boldogabbak lesznek. De ehhez magadnak is elégedettnek kell lenned, és nem kishitűnek. Lásd meg magadban ugyanúgy a tehetséget, és vedd észre másokban is. Másképpen csak a tehetségtelen, kisstílű emberek viselkednek. Te milyen akarsz lenni? Nem kell válaszolni, csak gondolkodj.

z1
z1v, 2010-12-12 19:14

Kedves Mrs Smith!
Még valami.
Szóval én is érzem, hogy ha nem "virítok" akkor a kritikáim hiteltelenek, vagy lesznek, vagy már azok is!
De!!!!!!!!!!!!!!!!
Ma főztem is, tálaltam is, fotóztam is és tényleg mindent elkövettem vagy tízszer egymás után, hogy ide felrakjam.
Nem sikerült.
Én ehhez vagyok hülye!!!
De legalább elismerem.
Amúgy meg Con nem hülye gyerek, majd megvédi magát, ha akarja. ( akarta )
Nem hiszem, hogy a Te oltalmazó védőszárnyaidra lenne szüksége.
Jelzem elnézést kértem Tőle. ( igen ez nálam az volt )
Amúgy tisztellek, szimpatikus vagy.
Z.

szurosp
szurospv, 2010-12-12 23:35

A receptfeltöltés. Miért nem kérdeztél, hogy mi a gond? Egy-két napja szerver átállás van, s nem működik száz százalékon a rendszer. Lehet, hogy pont egy ilyen leállós időszakba futottál bele. Kizárt, hogy ne sikerüljön Neked feltölteni! Ha meg van a fotó, egy gondot szokott csak okozni, hogy a méretét le kell kicsinyíteni a megadott méretre. Próbálkozz még, utána ha nem megy, írj az Eszterhez, hogy milyen lépésnél történhet a hiba. Össze lehet azt hozni! Nem meghátrálni!!!!;-)
Én minden embert meg fogok védeni, ha úgy érzem, hogy alaptalanul van bántva. S a személyes lapjánál kezdted a bántásokat, hogy majd jöjjön vissza később amikor tud főzni - nem szó szerint idézlek, s ez nálam leverte a biztosítékot. Ezért írtam, s ezután is fogok, s nem Con-t féltem, mert tényleg szimpatikusan reagált, hanem sok ember az ilyen hsz-ek miatt nem akar felrakni receptet, mert nem akarja, hogy igazságtalanul bántsák, amikor ő jóhiszeműen, jóindulatúan megosztja éppen a kedvenc receptjeit. Szóval erre számíthatsz Tőlem. Én is azt mondom, mint Eszter, előbb gondolkodj, hogy aztán ne kelljen állandóan bocsánatot kérned, mert az is hiteltelenné teszi az embert. Részemről a tisztelet szintén megvan, s örülnék tényleg, ha inkább a receptfeltöltő szakácsok között láthatnálak. De ott jajj Neked, ízekre szedünk....XD (Ez csak vicc volt!!) :)) Jó éjt: Mrs Smith

Legfrissebb cikkek

Ismerd meg a Halloween-cukorkát!
Ismerd meg a Halloween-cukorkát!
Ugyan Magyarországon még kevésbé ismert, de tőlünk nyugatabbra a Halloween elengedhetetlen nassolnivalója a Candy Corn.
11 élelmiszer, amit ne tegyél a hűtőbe!
11 élelmiszer, amit ne tegyél a hűtőbe!
Legtöbbször egyéni preferenciánk dönt arról, hogy mit teszünk a hűtőbe, de érdemes figyelembe venni, hogy mely alapanyagok ízén és állagán ronthat a nem megfelelő tárolás.
Pohárkrém egy elrontott piskótából
Pohárkrém egy elrontott piskótából
Aki megfordult már a konyhában, az tudja, hogy mennyire egyszerű elrontani még a legegyszerűbb ételt is. Az én bénázásaimból itt egy kis csokor, plusz egy riszájkling recept.
601