Vadkovászos hajtogatott kenyér recept

Vadkovászos hajtogatott kenyér
Vadkovászos hajtogatott kenyér
110 perc / előkészület: 60 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden szabadidőmet a vadélesztős kenyerem tökéletesítésével töltöm. Imádom ezt csinálni, óriási játék, tele meglepetéssel.:) Biztos voltam benne, hogy ha más tud ilyen kenyeret sütni, akkor én is elsajátítom a fortélyokat, csak idő kell, türelem, tapasztalat, no és megértő család, aki hajlandó a sokadik sutácska, sűrű, savanyú, nyirkos (folytassam még?) kenyérnek titulált szerencsétlenkedéseimet is megkóstolni, s utána még biztatni is, hogy csak folytassam a kísérletezést. Most jutottam el odáig, hogy valóban meg vagyok elégedve a kovászos kenyeremmel. Finom lett, puha, lyukacsos-levegős, ízletes, egyáltalán nem savanyú, és még a hőn áhított repedés is ott van a tetején, ahogy az illik egy ilyen kenyérnél.

A dagasztások és a hajtogatások sorrendjét, valamint a pihentetési időket a "Nem vagyok mesterszakács" című blogon olvastam. Ezúton köszi Alexa Christinek!

hozzávalók / 4 adag

  • 10 dkg aktív kovász + 1 dl víz + 10 dkg kenyérliszt
  • 45 dkg liszt vagy: 40 dkg kenyérliszt + 5 dkg rozsliszt
  • kb 2,5 dl langyos víz
  • 1 tk só
  • 1 tk szőlőcukor (elmaradhat)
  • 1 tk sikér (elmaradhat)

ajánlat

Aki siet valahová vagy sürgősen kenyeret szeretne, bele se kezdjen! A kovász kétszeri felélesztése eleve egy fél nap, a kenyér pedig 6 és fél órán át készül!!! Persze ez nem azt jelenti, hogy ott kell álljunk mellette, csak gondolni kell arra, hogy bizonyos időnként foglalkoznunk kell a tésztával pár percet. Én először péntek este etetem a hűtőből elővett kovászt, reggel veszem ki belőle a 10 dkg-nyit, amit újból etetek, délben kezdem el a tészta összeállítását, így estére lesz friss, forró kenyerem. Az reggelre kihűl szépen, és kezdődhet a fenséges vasárnapi reggeli az ő főszereplésével.:)

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

vadélesztős kenyér, élesztőmentes kovászos kenyér, kovászos fehér kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hűtőben szunnyadozó kovászt (nekem kb. fél befőttes üvegnyi) kivesszük, 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel megetetjük, majd szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára emelkedni. Ez még csak az előkészítés, ez nincs benne a receptben!
  2. Kiveszünk az aktív kovászból 10 dkg-ot, 1 dl vízzel felöntjük, elkeverjük, 10 dkg liszttel megetetjük, azt is jól elkeverjük. Hagyjuk, hogy megduplázódjon, és tele legyen buborékkal. Ez 3-6 óra, a kovász erősségétől függően.
  3. Az aktív kovászt elkeverjük 2 dl vízzel, hozzáadjuk a lisztet, a sót, és ha akarunk bele, akkor a cukrot és a sikért. Összedolgozzuk, esetleg adunk még hozzá pici vizet, hogy közepesen lágy tészta legyen. Hagyjuk a kelesztőedényben 10 percet pihenni.
  4. Megdagasztjuk, és újból 10 percet pihentetjük.
  5. Megint megdagasztjuk, és 20 percet pihentetjük.
  6. Negyedszer is dagasztjuk, és 30 percet pihentetjük.
  7. Ekkor meghajtogatjuk úgy, hogy  fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra egymásra hajtjuk a tésztát. Ki se kell venni a kelesztőedényből, csak olajos kézzel húzzuk meg, sorban minden oldalról, és hajtsuk be. A tészta alá is nyúljunk be, és finoman olajozzunk alá, hogy ne ragadjon le. Letakarva kelesztjük 1 órát.
  8. Másodszor is hajtogatunk, és 1 órát kelesztünk.
  9. Harmadszor is hajtogatunk, és még 1 órát kelesztünk.
  10. Ekkor óvatosan megformázzuk, és liszttel jól megszórt ruhába csomagolva szakajtóba rakjuk 1,5 órára, hogy szépen megkeljen.
  11. Közben a sütőt előmelegítjük 240°C-ra, az aljába egy kis lábasban vizet teszünk. A fedővel ellátott sütőedényt is tegyük a sütőbe, hogy jól felforrósodjon. Ha cserépedényben sütünk, áztassuk be 10 percre hideg vízbe, mielőtt a sütőbe tennénk.
  12. Ha letelt a másfél óra és forró a sütő, a sütőedényt óvatosan kivesszük a sütőből, egy ecsettel picit kiolajozzuk-zsírozzuk, és vigyázva belehuppantjuk a tésztát, hogy a hajtogatott része legyen alul. Bevagdossuk, megspricceljük vagy megkenjük vízzel, lefedjük, és betesszük a forró sütőbe.
  13. 20 perc után levesszük a fedőt, mérsékeljük a hőt 210°C-ra (vagy 190°C-ra hőlégkeveréssel), és kb. még 30 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Ha túl gyorsan pirulna, tegyük lejjebb, és mérsékeljük egy kicsit a hőt. Ha bizonytalanok vagyunk az eredményben, végezzünk tűpróbát, s ha nem ragad a tűre a tészta, valamint ha a tű könnyen belemegy a kenyérbélbe, akkor kész vagyunk.
  14. Kivesszük a sütőből, kifordítjuk a formából, vízzel megspricceljük vagy megkenjük, és alig várjuk, hogy kihűljön.:)
  • sütési hőfok: 240°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 250 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 338
elküldve: 3
receptkönyvben: 54
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

villers
villers k, 2014-11-18 11:51

Szia!
Első kovászos kenyerem megsütésére készülök, a kovászom remekül él. Viszont nem tudom, hogy az első bekeverésnél milyen állapotban kell lennie. Tehát felhabzó, vagy éppen visszaeső/etetésre váró kovászhoz keverjem a lisztet és a vizet?
Köszönöm

Fahéj
Fahéj / Fahéj k, 2014-11-18 19:39

Szia! Amit a legelső lépésben írtam le, annak mindegy, milyen állapotban van. Mikor viszont már a kenyértésztát készíted, annak szerintem a buborékos lesz a jó!
Üdv: Fahéj

villers
villers k, 2014-11-18 20:42

Köszönöm a választ, akkor gondolom az első pontot ki is hagyhatom, ugye?

Chris71
Chris71 v, 2013-07-07 20:17

Szia Fahéj! Sikerült!!! Ez volt az első kenyér, amit megcsináltam, amikor elkészült a kovászom...akkor nem lett az igazi...de úgy látszik szépen felerősödött, mert ma szép magas, szép bélzetű kenyeret sikerült csinálnom a recepted alapján. A héja még nem az a szépen repedős, amire vágyom, de ennek ellenére nagyon elégedett vagyok vele. Köszönöm a receptet! Kriszta

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2013-07-07 21:58

:))) Kedves Chris!
Teljesen átérzem az örömödet, mert én is így éreztem az első sikerült kenyeremnél, sőt, azóta is minden sikerült kovászos kenyerem egy nagy hurrázás. Mert ennél sosem lehet tudni, legalábbis a tapasztalatlanság miatt sose tudom, sikerülni fog-e. Annál nagyobb öröm, ha sikerül, ami sok mindentől függ, azóta már tudom.
Üdv: Fahéj

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 sze, 2013-06-05 20:41

Megcsinaltam!!! Sikerült, olyan mint a mesebe, szep cipo forma, harom kis csinos vagassal a tetejen, de kar hogy nem tudom megmutatni... Nagyon köszönöm a segitseget!!! Sok puszi erte.:)
Üdv.: Edina

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2013-06-06 12:02

Kedves Edina!
Nagyon-nagyon örülök, hogy sikerült! Akkor mégis érdemes volt élesztgetni a kovászt. Ne haragudj, hogy nem válaszoltam a letakarós kérdésedre, de nem voltam gépközelben. Természetesen le lehet takarni fóliával is. A lényeg, hogy gőzben legyen, mert az szépen megemeli a kenyeret a sütés elején. És tényleg kár, hogy nem láthatom.
Sok fincsi saját kenyeret kívánok neked! Fahéj

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 cs, 2013-06-06 12:57

kedves Fahej!

Semmi problema, vegülis megoldottam egy fem keverötallal:) azzal takartam le... Mar tervezem a következö kenyeret, nagyon megtetszett es egyaltalan nem nehez csak idöigenyes, de szerintem megeri:) Azon gondolkoztam hogy kifliket meg ilyesmit is lehetne igy csinalni, pl a te sajtos stanglidon gondolkoztam. Megsütöttem mar azt is, fincsi.... de igy kovaszosan??:)) Csak azt nem tudom hogy hogy kell merni a kovaszt, pl ha 2.5 dkg elesztö van a receptbe akkor azt mennyi kovasszal kell helyettesiteni?
Latod mindig zaklatlak, remelem nem haragszol..

Üdv.: Edina

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2013-06-06 17:36

Hát ez jó kérdés. Szokták úgy, hogy egy rész kovász, két rész liszt, tehát fél kg liszthez 25 dkg kovász kell. Én a hajtogatós kenyerem arányaival dolgozom, azaz 10dkg kovász 10 dkg vízzel, 10 dkg liszttel etetve, kelesztve az 30 dkg, és ahhoz adok 40-50 dkg lisztet. Így nem lesz olyan savanykás, mintha 30 dkg savanyú kovásszal dolgoznék. Legalábbis én így tapasztaltam. És dehogyis haragszom. :) Inkább örülök, hogy bízol a szavamban. :))
Üdv: Fahéj

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 p, 2013-06-07 14:30

Köszönöm szepen. nah majd kiprobalom, vagyis megprobalom en is igy. Most vasarnap ujra süök kenyerket, de most kiprobalom a masik kovaszos kenyeredet, azt megsütöm anyukamnak:)
Köszi a sok segitseget:)

Üdv.: Edina

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 v, 2013-05-26 12:51

Szia Fahej!

Ez a kenyer is gyönyörü, es nagyon nagyon guszta:)
Nekem sajnos kovaszkam nem akart vadulni, es elhalalozott:( Barna le lett a tetejen es nem csinal semmi. Latszik kicsit elhanyagoltam... Na de... elkezdem ujra, mert en is szeretenek ilyet gusztusos kenyeret a konyhamba:)) Kovasz hijan ma a kenyered helyett a "rizsko"-dat keszitem el:)

Üdv.: Edina

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2013-05-26 20:08

Kedves Edina!
A barna lé még még nem a halál! :))) Ha egy szürkés-barnás levet enged a kovász, és acetonos a szaga, akkor az csak azt jelenti, hogy éhezik szegény. Ha nem használod, akkor is etetni kell, legalább hetente, ha hűtőben tartod, de naponta, ha szobahőmérsékleten van. A levet van, aki leönti róla, van, aki belekeveri, aztán jól meg kell etetni, 10 dl vízzel +10 dkg jó liszttel, és akkor nagy valószínűséggel életre kel. Az etetésnél a legjobb, ha rozsos a liszt, vagy van benne némi teljes kiőrlésű búzaliszt is vagy tönkölyliszt, de a kenyérliszt(BL80) is megteszi. Ezektől szeret hízni a kis éhenkórász kovász. Ja, és a rizskó jó választás volt, én is azt sütöttem ma. :)
Üdv: Fahéj

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 h, 2013-05-27 11:41

Nah, akkor valaszodon felbuzdulva gyorsan meg is dedelgetem kicsit, hatha megbocsajt:)
A rizsko isteni lett, parom ketszer is evett:)
Köszi a receptet es a valaszt, akkor vaditom tovabb:))

Üdv: Edina

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 k, 2013-06-04 14:59

Kedves Fahej!

Elhataroztam, holnap belevagok!!! Alig varom. Viszont az a bajom, hogy nincsen fedeles tepsim, se romai talam, mert az sajnos otthon pihen Mo.-n. Szerinted ha foliaval letakarom az elejen az is megteszi? Van meg valami tanacs amit jo ha tudok? Amugy kovaszkam feleledt szepen, es mar "gyereke" is van, holnap belöle sütök:)

Köszönöm a valaszt, irok hogy hogy sikerült:)

Torma
Torma / Torma h, 2013-05-13 11:56

Na, megjöttem Fahéjjjka, és itt a sok meglepi!!! Ez a kenyér DALOL!!! CSODÁS!!! Fülig ér a szám, annyira örülök a sikerednek!!! Csodás az alakja is, a tetején a repedés; Pataki tálban sütötted? Totál guszta a kép, csak így tovább!!!
Terjesszed is a vadkovászos tudományt! Sok puszi, kettő extra az a gratuláció a kenyérhez!!!
Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj h, 2013-05-13 19:06

Tormiiiiiii!
Hurrá, hogy újra itt! :) Már nagyon vártam, mit szólsz! :) Kolléganőm már meg is sütötte, adtam neki az Ancsából, és tök jó lett! Tiszta boldogság nekem, bárkinek sikerül. Nem pataki tálban sütöttem, hanem egy mázas kenyérformában, és egy másik ugyanolyat tettem a tetejébe tetőnek. Jól szuperál, csak nyeklik-nyaklik ösznye-visznya, így jól meg is égettem a kezem, ahogy bénáztam vele a forró sütőben. Azóta már Joci kovászom is van, egy lehelletnyi joghurttal a pocakjában, egyébként az Ancsa szülötte. Tiszta anyja, különbség nemigen van köztük. De ki kellett próbálnom. Ancsa már erős, mint egy amazon.:)))
Remélem, jön majd a beszámoló, persze csak ha energiád, időd, kedved engedi!
Én is sok puszi! Fahéjjj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva cs, 2013-05-09 23:26

Ez a kenyér csodálatos, és biztos, hogy finom is,:D ... ki szeretném majd próbálni én is. :)
Szép közelgő hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó cs, 2013-05-09 14:32

Csodálatos! :) Nagyon tetszik, hogy ennyit foglalkozol a vadélesztős témával! Szerintem a családod pontosan tudja, hogy érdemes volt várni és türelmesnek lenni, mert biztosra vették, hogy amit a fejedbe veszel, azt tökéletesen prezentálod is majd. Jó nekik, hogy ilyen finomságokat sütsz! Hatalmas gratuláció.... és sok-sok puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2013-05-09 17:52

Köszi, Gabi, kedves vagy, hogy így gondolod. Képzeld, vittem egy kenyeret a munkahelyemre kóstolni meg reklámozni a kovászost, és nagyon ízlett a kollégáimnak is. Sőt, még kovászt is kértek tőlem kipróbálásra. Ennek is nagyon-nagyon örülök. :))
Puszillak: Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó cs, 2013-05-09 18:27

Naná, hogy így! :) De jó a te kolléganőidnek! Akkor majd mesélnek biztos, hogy milyenek lettek a kölcsönkovászból sült kenyerek. Izgi. :) Puszi: Gabi

sziszu
sziszu cs, 2013-05-09 13:31

Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, ritkán szólok hozzá a receptekhez, de ezt muszáj megdicsérni és kipróbálni. köszönettel:
sziszu

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2013-05-09 17:44

Kedves Sziszu!
Köszi a dicséretet! Én csak bátorítani tudlak, hogy tényleg próbáld ki egyszer, ha időd engedi. Bajmolódód, lassú folyamat, de nagyon megéri. :)
Üdv: Fahéj

sarai eva
sarai eva cs, 2013-05-09 12:46

Kedves Fahéj!
Minden elismerésem a Tiéd!!
Irigyellek, hogy ennyi kitartásod és türelmed van.A családod biztos a tenyerén hordoz, hogy ennyi mindent / fáradság, idő....../megteszel értük. Kitartó és próbálkozó típus vagyok én is de ennyire sajnos nem.
További kellemes napot kívánok.

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2013-05-09 17:41

Kedves Éva!
A kitartásom azért van, mert roppantul érdekel ez a téma. Nekem olyan fantasztikusnak tűnik, hogy csupán liszt, víz és só is létrehozhat ilyen szuperjó kenyeret. Nekem ezek az élet nagy csodái, nem az űrrepülő. :))
Szép estét kívánok: Fahéj

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva cs, 2013-05-09 09:22

Kedves Fahéj!

Csodálatos a kenyered, szenzációsan szép. Én mindig kicsit feladom, de amikor ilyen gyönyörűséget látok, újra nekifogok a kovásznak. Az enyém sajnos elromlott. A fehér lisztes soha nem sikerült, de most újabb próbálkozást teszek. Ha ilyen kitartó vagy, csak követni tudom a példádat. Gratulálok!!!
Üdv: Évi néni

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2013-05-09 17:38

Kedves Évi néni!
Hát mikor már az ötödik harmadosztályú kenyér került ki a sütőből, akkor én is elgondolkodtam, hogy talán nem kéne folytatni. De a kíváncsiság meg az elszántság győzött. Szerencsére! :) Érdekes, nekem a teljes kiőrlésű kovászom kezdett el nyafogni, mikor graham-liszttel mertem megetetni, ki is vágtam a fenébe szegénykét. A simán kenyérlisztes kovászom ( most már megérdemli, hogy nevén nevezzem, szóval az Ancsa) mindig is jobban teljesített, vele sütök, dolgozik, ha kell, alszik, ha kell. :) Nagyon szeretem őt, vigyázok is rá, gondozgatom lelkiismerettel. Szóval egy jó kovásszal, meg sok türelemmel érdemes újra kezdened, mert olyan finom ez a kenyér!
Üdv: Fahéj